🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By RQS Editorial Team

HET BALANCEREN VAN DE STROOM

Het kiezen van het juiste verlichtingssysteem is een grote uitdaging voor een beginner. Maar zelfs ervaren kwekers die hun project willen upgraden, vinden dit soms lastig. HID lampen zijn nog steeds de meest gebruikte en betaalbare optie voor een binnenkweek of een klein commercieel project. We gaan er dan ook van uit dat je deze hogedrukontladingslampen hebt gekozen. Waarschijnlijk heb je dan MH-lampen voor de vegetatieve fase en HPS-lampen voor de bloei. Als kweker moet je daarbij weten dat je ook een specifieke stroomtoevoer nodig hebt.

HID lampen zetten op zeer efficiënte wijze elektriciteit om in licht. Ze produceren licht door middel van een elektrische boog, ontstoken tussen de elektroden. Hiervoor is een nauwkeurige kalibratie vereist, met verschillende stroomsterkten in de opstartfase en tijdens normaal gebruik. Diverse gassen in de lamp bieden meerdere lichtspectra. Daarom schakelen we na de vegetatieve fase over van MH (Metal Halide) naar HPS (hogedruk natrium) voor de bloeiperiode. Een ballast of voorschakelapparaat levert stroom aan de lamp door het voltage te regelen. Dit voorkomt dat HID lampen in één keer teveel stroom trekken. Ook levert het een stabiel elektrisch vermogen, ondanks normale fluctuaties op het net. Het is belangrijk te weten dat de elektrische output van de ballast overeen moet komen met de vereisten van de lamp.

VERSCHILLENDE BALLASTEN

Er zijn twee belangrijke types ballasten die aan de behoeften van binnenkwekers van cannabis voldoen. Een old-school, magnetische ballast heeft een transformatorspoel en een condensator starter om de spanning te regelen. Deze ballasten zijn al jaren op de markt en de lage prijs is een groot voordeel. Helaas gaat veel energie verloren in de vorm van warmte. Dit resulteert in een hoger stroomverbruik en warmere temperaturen in je kweekruimte.

In de nieuwe generatie elektronische ballasten is digitale technologie geïntegreerd. Hierdoor zijn ze kleiner, minder warm en vaak efficiënter dan elektromagnetische apparaten. Dankzij de ingebouwde functies van deze ballasten zijn kwekers meestal in staat realtime de spanning te controleren en reguleren die de ballast naar de lamp stuurt. Elektronische ballasten geven geen vibraties af. Ook hebben ze niet de typische flikkering als bij magnetische ballasten. De stabiele stroomsterkte verlengt daarnaast de levensduur van de HID lampen.

Ballasten voor cannabisteelt

KENMERKEN EN INSTALLATIE

Zowel de prestaties als de levensduur van de lamp hangen deels af van de kwaliteit van de ballast. Wil je zelf lampen, kappen en ballasten selecteren en geen complete verlichtingsset kopen? Zorg er dan voor dat de lamp en de ballast compatibel zijn. De markt is overspoeld door producten van slechte kwaliteit. Daarom is het belangrijk om alle kweekapparatuur te kopen bij gerenommeerde leveranciers. Dit geldt vooral voor elektronische apparaten. Zo voorkom je mogelijk catastrofale problemen. Betrouwbare fabrikanten van ballasten zijn Gavita, Sonlight, Lumatek, Adjust-A-Wings, Lumii en Nanolux.

In een HID-systeem is de ballast op het stopcontact aangesloten. Twee uitgangskabels zijn verbonden met de lamphouder, meestal verwerkt in reflectoren of koelbuizen. Vergeet niet rekening te houden met de polariteit en sluit ook de aardingskabel aan! Veel nieuwe ballasten hebben een ingebouwd bedradingssysteem.

Houd de ballast ook uit de kweekruimte. Dit geldt vooral voor de hete elektromagnetische modellen. Plaats je ballast ook nooit op de grond om het risico op kortsluiting en vocht- of waterschade te verkleinen. Het is verstandig je ballast hoog op te hangen, zoals aan de muur of een hittebestendig paneel, naast alle andere stekkers en schakelaars.

Met een elektronische dimbare ballast is het mogelijk verschillende vermogensniveaus in te stellen. Dit is handig als het gaat om de behoeften van planten tijdens de verschillende groeifasen. Ook in de zomer komt het van pas, als je de hitte in de ruimte moet verminderen. Veel nieuwe ballasten hebben daarnaast een "soft start" functie die de natuurlijke zonsopkomst nabootst. Vaak vind je eveneens een schakelaar om dezelfde ballast te gebruiken voor verschillende circuits. Dit is handig als je twee kweekruimtes met een wisselende dag- en nachtperiode wilt bedienen met één ballast.

Tot slot: houd er rekening mee dat ballasten mogelijk leiden tot Elektromagnetische Interferentie. Dit verstoort uitzendingen op de radio en kan dus ook worden gedetecteerd. Amateur radio-operators hebben verschillende voorschakelapparaten getest en ontdekt dat één ballast een reikwijdte heeft van 700 meter als het gaat om radiostoringen. Ook zouden sommige modellen beter zijn afgeschermd dan andere. Een standaard nikkel-koper RF afscherming kan effectief hoogfrequente emissies van een ballast onderdrukken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.