By Max Sargent

Je beheerst alle trainingstechnieken tot in de puntjes, weet precies hoe je je planten de juiste voeding en genoeg water geeft en je hebt de perfecte teeltomgeving gecreëerd. Wat kun je dan nog doen? Hoe kun je de ontwikkeling van toppen en je oogsten nog verder verbeteren?

Door je planten onder het bladerdak en vanaf de zijkant te verlichten, kun je de blootstelling aan licht maximaliseren. Dit kan de oogsten vergroten en er zelfs voor zorgen dat die lager gelegen toppen op de plant zich beter kunnen ontwikkelen. Het is echter alleen gunstig als je alle andere omgevingsfactoren goed hebt geregeld. Het idee van aanvullende verlichting is vrij simpel, maar het gebruik ervan is vooral geschikt voor meer ervaren telers. Lees verder en ontdek waarom dit is en leer hoe je aanvullende verlichting kunt gebruiken bij je wietkweek.


Side Lighting

De basis van onder- en zijbelichting van je wietplanten

Lampen onder het bladerdak of aan de zijkant van je planten plaatsen, is een uitstekende manier om niet alleen de oogsten maar ook de gezondheid van de planten te verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat alle delen van de plant voldoende licht krijgen.

Als je binnen kweekt, hang je waarschijnlijk een groeilamp direct boven het bladerdak van je wiet, zodat het licht erop schijnt. Zolang je goede lampen gebruikt, is dit over het algemeen genoeg om te zorgen voor tevreden en gezonde planten. Maar als je bijzonder hoge of struikachtige planten teelt, kan het gebrek aan lichtpenetratie bij de lagere plantendelen tot problemen leiden.

Wietplanten vertonen van nature een apicale dominantie, wat betekent dat de hoofdtop bovenaan de plant groeit. In de natuur zorgt dit voor de beste kans op bestuiving. Als je binnen kweekt, kan een lamp die continu boven je planten hangt deze onbalans vergroten, waardoor lager gelegen toppen zich minder goed ontwikkelen. Verlichting vanaf de zijkant of aan de onderkant van het bladerdak kan dit tegengaan.

Dit soort aanvullende verlichting is een snelle oplossing, maar lang niet altijd de goedkoopste optie. Je kunt namelijk ook verschillende trainingstechnieken toepassen die geen geld kosten, maar wel voor maximale lichtdekking zorgen. Zo hoef je dus niet te investeren in extra lampen.

Wat houdt verlichting onder het bladerdak in?

Bij deze techniek verlicht je een plant van onder het bladerdak en de uitvoering ervan kan verschillende vormen aannemen. Vaak gebruiken telers striplampen die over de vloer lopen en direct op de onderkant van de bladeren schijnen. Dit voorkomt dat bepaalde bladeren het licht van andere bladeren blokkeren.

Verlichting onder het bladerdak is geschikt voor een teeltomgeving die kan profiteren van extra licht, maar beperkte ruimte heeft.

Waarom verlichten sommige telers hun wiet van onderaf?

Hiervoor kunnen we een aantal redenen bedenken, zoals:

  • Een gelijkmatige lichtverdeling bij compacte planten: als je zeer struikachtige planten hebt of in een krappe kweektent veel planten teelt, zal het licht dat van boven komt doorgaans alleen de bovenkant van het bladerdak verlichten, terwijl het aan de onderkant donker blijft. Bij zeer compacte planten kan dit problematisch zijn.
  • Grotere toppen: als je planten van bovenaf verlicht, kan de hoofdtop erg groot groeien, maar hoe lager op de plant, hoe kleiner de toppen. Dit kan resulteren in zogeheten 'popcorn toppen'. Zoals de naam suggereert, zijn dit kleine, lichte en luchtige toppen. Als je onder het bladerdak verlicht, kunnen deze lager gelegen toppen zich toch nog goed ontwikkelen.
  • Efficiëntie: als je planten in hun geheel verlicht, kunnen ze zich gezond en sterk ontwikkelen. Dit maakt je wietkweek uiteindelijk een stuk efficiënter. Als je planten niet genoeg licht krijgen, zijn ze niet in staat tot fotosynthese, ook al zijn alle andere omstandigheden verder optimaal. Goede verlichting is dus essentieel als je behoorlijke resultaten wilt behalen.

Side Lighting Set Up

Wat is zijverlichting?

Voor zijverlichting gebruiken wietkwekers meestal CFL of LED lampen. Deze bestaan uit buisvormige lampen of strips die je naast de planten hangt. Zo kun je ze vanaf de zijkanten, dus niet van onderaf, gelijkmatig verlichten.

Andere telers gebruiken lampen die gedurende de dag draaien. Zo proberen ze de beweging van de zon na te bootsen en te verzekeren dat alle delen van de plant genoeg direct licht krijgen. Voor de meeste binnenkwekers voegt zo'n groeilamp waarschijnlijk niet veel toe.

Zijverlichting verbetert niet alleen de oogsten, maar helpt je planten ook gezond te houden. Krijgt een deel van je plant te weinig licht? Dan gaat dit niet alleen ten koste van de fotosynthese, maar het belemmert ook een goede verwerking van voedingsstoffen. In het meest extreme geval kan dat tot een vergiftiging leiden. Door alle plantendelen van genoeg licht te voorzien, houd je je wietplanten in goede conditie.

Gezien de opstelling is zijverlichting vooral geschikt voor telers die wat meer ruimte tot hun beschikking hebben.

Voordelen van een wietkweek met aanvullende verlichting

Soms kan het enorm gunstig zijn om wiet te telen met aanvullende verlichting. Er zijn over het algemeen twee situaties waarin je het gebruik van extra lampen moet overwegen:

  • Bij een zeer compacte wietkweek, waarbij het licht dat van bovenaf komt het bladerdak niet goed doordringt.
  • Wanneer alle andere (omgevings)factoren in orde zijn, kan zijverlichting de teeltomgeving verder optimaliseren.

Grotere oogsten

Uiteindelijk willen de meeste wietkwekers grote oogsten. En zodra telers de basis goed beheersen, gaan ze vaak op zoek naar manieren om nog betere oogsten te behalen. Dan kunnen zijverlichting en verlichting aan de onderkant van het bladerdak goede opties zijn.

Naast dat het popcorn toppen voorkomt bij planten met een zeer bossige groei, leidt het bij een gemiddelde plant vaak tot nog grotere toppen. Daarmee zorgt aanvullende verlichting dus vaak voor grotere oogsten. Maar als je net begint met telen, kun je beter eerst de basis onder de knie krijgen voordat je nog meer geld aan kweeklampen uitgeeft. Zijverlichting voegt namelijk niets toe als je de grondbeginselen niet goed beheerst. Op een verder optimale teelt kan het wel een uitstekende aanvulling zijn.

Betere lichtverdeling

Met extra kweeklampen onder het bladerdak krijgen je planten gelijkmatiger licht. Of dit een significant voordeel biedt, hangt af van de twee hierboven genoemde factoren. Een optimale lichtspreiding is natuurlijk altijd een goed idee. Toch moet je zelf bepalen of dit verschil voor jou groot genoeg is om het de investering waard te maken.

Betere ontwikkeling van de plant

Wietplanten die genoeg en gelijkmatig verdeeld licht krijgen, groeien meestal uit tot gezondere planten. Dit vertaalt zich uiteindelijk in dikkere toppen, maar het heeft ook andere bijkomstige voordelen. Zo kunnen de planten groter groeien, met gezonde kleuren en een meer gelijkmatige ontwikkeling. Een ander groot voordeel is dat gezonde planten ook beter bestand zijn tegen allerlei ziektes en plagen.

Meer uniforme toppen

Grote toppen bovenin en popcorn toppen onderin lijkt een standaard ontwikkeling te zijn. Maar waarom ga je niet voor gigantische toppen bovenin en grote toppen onderin? Met extra lampen krijg je meer gelijkmatige toppen, waardoor je grotere oogsten behaalt en fraaiere planten krijgt.

Side Lighting

Mogelijke nadelen van het gebruik van aanvullende verlichting bij je wietkweek

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want er zitten ook zeker enkele nadelen aan het gebruik van zijverlichting. In bepaalde situaties voegt het echt niets toe. Daarom moet je voor jezelf goed afwegen of je wietkweek ervan kan profiteren.

Extra investering

Meer lampen kosten meer geld en zoals je weet, kunnen kweeklampen tamelijk prijzig zijn. Als het noodzakelijk is, of wanneer extra lampen daadwerkelijk betere resultaten geven, kan het de investering absoluut waard zijn. Maar als het niet nodig is en telers hun energie beter kunnen steken in het verbeteren van hun vaardigheden, is onder- of zijverlichting zonde van het geld. In deze gevallen maakt het tenslotte nauwelijks verschil.

Kosten van het gebruik

Naast de investering in de aanvullende kweeklampen, kost het gebruik ervan natuurlijk ook geld. Gelukkig zijn LED lampen niet al te duur in gebruik. Maar bij andere typen, zoals HPS, kunnen de kosten een stuk hoger liggen.

Uitdagingen met betrekking tot warmtebeheer

Wanneer je aan een kleine, afgesloten teeltomgeving meer lampen toevoegt, loopt de temperatuur onvermijdelijk op. Dit kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van planten en in extreme gevallen zelfs brandgevaar opleveren. Over het algemeen is het verstandig om het aantal elektrische en warmteproducerende apparaten in een kweekruimte te beperken. Misschien kun je die extra set lampen dan beter achterwege laten.

Lichtverbranding

Natuurlijk bestaat er ook zoiets als te veel van het goede. Jawel, planten houden van licht. Maar als je ze te veel geeft, of wanneer de lichtbron te dicht op je planten hangt, kan dit resulteren in verbranding. Planten kunnen zowel door de hitte als door ultraviolette straling verbranden. Deze lichtverbranding is absoluut niet gunstig en leidt tot beschadigde planten en geldverspilling. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt om aanvullende lampen op een veilige afstand van de planten te hangen.

Light Burn caused by Side Lighting

Hoe installeer en gebruik je aanvullende verlichting in je wietkweek?

Denk je dat je je oogsten nog meer kunt verbeteren met behulp van extra lampen? Hieronder vind je enkele handige tips over het installeren van onder- en zijverlichting bij je wiet.

Kies de juiste lampen

Om te beginnen, moet je geschikte lampen kiezen. Maar vraag jezelf eerst af of je echt aanvullende verlichting nodig hebt. Als je uiteindelijk beslist om erin te investeren, rest je nog de vraag: ga ik onder het bladerdak of aan de zijkanten verlichten?

Free Advanced
Growing Guide!

Grow like a pro Pro_growing_guide
Scoor nu gratis!

Lampen die je onder het bladerdak plaatst, zijn ideaal voor een zeer compacte kweekruimte waar geen kweeklampen aan de zijkanten meer bij passen. Deze vorm van verlichting biedt ook uitkomst in een grotere wietkweek waar je een strip tussen een rij planten kunt hangen.

Zijverlichting is geschikt voor een teeltomgeving met genoeg ruimte om de lampen naast de planten te installeren. Je kunt een enkele plant vanaf de zijkant verlichten, maar het werkt ook met meerdere planten.

Daarnaast moet je kijken naar het type licht dat je wilt gebruiken. Hoogwaardige LED kweeklampen zijn waarschijnlijk de beste keuze. Deze zijn namelijk plat en compact, gaan duizenden uren mee en hebben perfect afgestemde lichtfrequenties. Bovendien produceren ze bijna geen warmte, zodat ze ook minder risico opleveren dan HID lampen. Maar ook CFL lampen zijn een populaire keuze, vooral om planten aan de zijkant te verlichten.

Installatie

De installatie van lampen onder het bladerdak is vrij simpel. Je hoeft ze tenslotte slechts aan de onderkant van de planten te monteren. Hoogwaardige, speciaal daarvoor ontworpen lampen moeten waterdicht zijn. Koop je geen waterbestendige lampen, dan loop je een serieus risico op ongelukken.

Bij zijverlichting ligt dat iets anders. Sommige vormen van zijverlichting kun je gemakkelijk aan een ophangsysteem bevestigen met tie wraps of spanbanden. Voor LED strips moet je misschien een soort stellage maken om ze aan te bevestigen. Zo'n systeem hoeft echter helemaal niet ingewikkeld te zijn, want deze leds wegen bijzonder weinig. De makkelijkste oplossing is om een houten stelling te maken.

Side Lighting Set Up

Lampen afstemmen op de verschillende stadia van groei

Misschien ben je geneigd om je planten vanaf het moment dat ze boven de grond komen direct vol met je aanvullende lampen in het licht te zetten, maar dat is niet verstandig. Planten hebben in de vroege vegetatieve fase fytohormonen die de plant helpen om richting het licht te groeien. In de natuur zorgt dit ervoor dat planten hun weg tussen de begroeiing vinden om de zonnestralen te bereiken.

Door aan het begin of halverwege de vegetatieve groei zijverlichting of verlichting onder het bladerdak te gebruiken, verstoor je de natuurlijke groei. Gebruik de aanvullende lampen daarom alleen aan het einde van het vegetatieve stadium en tijdens de bloei, of alleen gedurende de bloei.

In de vroegere stadia van de groei zijn planten bovendien nog niet erg groot. Hun bladerdak is nog niet zo ontwikkeld dat extra verlichting gunstig is.

Is het nodig om wietplanten van aanvullende verlichting te voorzien?

Zeker niet. Sterker nog, voor de meeste wietkwekers is het overdreven. Zoals vermeld, is het eigenlijk alleen handig bij het telen van extreem hoge of compacte planten, en voor zeer ervaren telers die het extra voordeel weten te benutten. Voor de gemiddelde wietkweker is het waarschijnlijk onnodig om aanvullende verlichting te gebruiken.

Daarbij gebruiken ervaren telers aanvullende verlichting vaak in combinatie met de toevoeging van CO₂.

Alternatieven voor zijverlichting bij het telen van wiet

Voor de meeste ervaren telers zijn er goedkopere alternatieven voor zijverlichting te vinden. Deze opties zijn niet alleen goedkoper, maar maken vaak een groter verschil als het om de oogst gaat.

Gebruik bijvoorbeeld reflecterende materialen om te zorgen dat het licht van je lamp de delen onder het bladerdak beter bereikt. In veel kweekruimtes zie je bijvoorbeeld reflecterend materiaal op de wanden. Je kunt dit reflecterende materiaal echter ook op de grond leggen. Dit is een simpele oplossing om die laatste stralen van het licht op de lager gelegen plantendelen te weerkaatsen.

Daarnaast kun je ook verschillende trainingstechnieken toepassen voor een optimale lichtblootstelling en ontwikkeling van toppen. Denk bijvoorbeeld aan:

LST instead of Side Lighting

  • Low stress training (LST): een geweldige techniek voor beginners die willen experimenteren met training. LST is een relatief veilige en simpele methode. Hierbij bind je de scheuten van jonge planten vast, zodat ze horizontaal gaan groeien. Het zorgt voor een veel breder bladerdak en stelt een groter oppervlak van de plant bloot aan het licht, waardoor je een meer gelijkmatige groei van de toppen krijgt.
  • Topping: dit is een high stress trainingstechniek die de apicale groei van wietplanten tegengaat. Hierbij knip je de bovenste groeitop af in de groeifase. Dit stimuleert de plant zich te herstellen met twee groeischeuten, die zich uiteindelijk tot twee cola's ontwikkelen. Dit proces kun je enkele weken later nog eens herhalen om het aantal scheuten nogmaals te verdubbelen.
  • SOG/ScrOG: sea of green (SOG) en screen of green (ScrOG) zijn twee trainingstechnieken die bedoeld zijn om de blootstelling aan licht in je teeltomgeving te maximaliseren. Bij SOG teel je een hoop kleine planten dicht op elkaar en behandel je deze alsof ze één bladerdak vormen. Hoewel de oogst per plant niet zo groot is, kun je hiermee per vierkante meter meer wiet oogsten dan wanneer je enkele grotere planten kweekt. ScrOG is juist een techniek met vaak maar één plant. De takken hiervan worden door een horizontaal scherm geleid om zijwaartse groei te bevorderen. Het resultaat is een breed en uniform bladerdak dat een gelijkmatige hoeveelheid licht ontvangt.

Zijverlichting: een handige manier om nog betere oogsten te produceren

Zijverlichting en verlichting onder het bladerdak is echt bedoeld voor de meer ervaren telers. Het voordeel is namelijk relatief klein. Als je nog niet veel ervaring hebt met het telen van wiet zal het nauwelijks verschil maken. Maar sommigen beweren dat je je oogsten met wel 20% kunt verbeteren als je weet wat je doet.

Denk je dat je nog niet helemaal klaar bent om aan de slag te gaan met extra lampen? Haal dan wat inspiratie uit de andere methodes die in dit artikel aan bod zijn gekomen. Training van planten is waarschijnlijk de beste keuze als je wilt werken aan je vaardigheden als wietkweker en het maximale uit je planten wilt halen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: