"Main-lining" is een snoeitechniek die de afgelopen jaren erg populair is geworden. Het wordt soms ook "manifolding" of "fluxing" genoemd. Het ultieme doel, net zoals met andere technieken, is om je plant zó te snoeien dat je beter gebruik kunt maken van je groeiruimte. Dit resulteert in betere opbrengsten.

Als het goed wordt gedaan, kun je met main-lining net zo kweken als met een ScrOG-net, alleen zonder het net. Dit is een verlichting in kleine groeiruimtes.

In praktische termen is main-lining een mix van LST, topping en een ScrOG-net.

Het idee achter deze snoeitechniek is behoorlijk ingenieus en de methode biedt veel voordelen voor het groeipatroon en de kracht van je planten. Het proces houdt in dat je zaailingen snoeit zodat er zich een stengel vormt die eruitziet als een verdeelstuk met een grote Y-vorm. Dit proces herhaal je bij nieuwe scheuten tijdens de vegetatieve fase. Hiermee verdubbel je het aantal hoofdcola's. In theorie kun je deze cola's blijven verdubbelen zolang je wilt, zodat je er wel 4, 8, 16, 32... krijgt.

SYMMETRIE IS ALLES

Het andere voordeel van main-lining is het bewerkstelligen van apicale dominantie. Op dezelfde manier dat je links- of rechtshandig kunt zijn, hebben planten de voorkeur om dichtbij de lichtbron te komen. Daardoor zal de scheut die in die richting wijst, sneller gaan groeien. Hierbij draait het om een evenwichtige hormoonbalans in de fysiologie van de plant die je makkelijk kunt manipuleren met een beetje draad of touw.

Als je ziet dat de ene scheut sneller groeit dan de andere, kun je deze, in plaats van te snoeien om het groeien te vertragen, simpelweg vastbinden aan de plant net onder de volgende goede scheut. Hierdoor richt de plant haar energie op de tweede hoofdscheut. Blijf dit doen om een gelijkmatige bedekking te krijgen.

Op deze manier kun je de plant effectief sturen om haar energie te verdelen tussen de hoofdscheuten, waardoor het een prachtig en robuust bosje wordt.

We raden je aan om bij het zaadgewas te beginnen omdat een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle main-line-uitvoering, symmetrie is, waarbij de takken en knooppunten gelijkmatig verdeeld zijn. Als een plant geslachtsrijp is, kan ze knooppunten van zijtakken beginnen af te wisselen. Vooral bij klonen is het normaal om snel na het uit de grond schieten dit te doen. Als je doel is om de beste resultaten te genereren met main-lining, begin dan met het zaadgewas.

CREËER HET VERDEELSTUK

Main-lining gaat over symmetrie. Beginnend bij het zaadgewas, moet je de plant toppen na de derde internodium. Hierdoor creëer je vanaf het begin van de groei een Y-vorm. Geef het een paar dagen de tijd om te herstellen en verwijder dan voorzichtig al het gebladerte eronder.

Je hebt nu twee hoofdscheuten. Bind ze voorzichtig vast. Denk eraan; het is heel erg makkelijk om een takje te breken, dus doe dit behoedzaam. Wrijf de stengel wat los en buig deze langzaam. Probeer beide stengels zó omlaag te brengen dat ze horizontaal gaan groeien.

Na een paar groeidagen kun je dit proces herhalen. Op deze manier krijg je vier hoofdstengels. Als je wilt, kun je doorgaan totdat je 16, 32 of 64 hoofdcola's hebt! Maar dat is niet echt praktisch en verlengt de vegetatieve fase tot op het punt waarop het gewoonweg niet meer lonend is. Idealiter stop je met het toppen rond de derde week.

Vanaf dat moment hoef je niet veel meer te doen, behalve het gewone plantenonderhoud. Je zult meteen ondervinden dat je veel minder werk hoeft te verrichten.

DAT IS ALLES, MENSEN

Dat is eigenlijk alles. Laat ze bloeien en bereid je voor op een grote verrassing.

Het grote voordeel van deze techniek is dat alle stress zich al voordoet in de beginfase van de levenscyclus van de plant. Daarna kun je rustig wachten en kijken hoe ze het doet. Als de bloeifase zich voordoet, dan is geen extra stress meer nodig, zoals buigen, toppen of supercropping. Hoewel deze technieken hun voordelen hebben, maken ze ook de bloeifase en oogsttijd langer. Hierbij wordt de plant ineens gedwongen om zichzelf te herprogrammeren en energie te verplaatsen naar andere takken.

Je zult zien dat je met main-lining beter gebruik maakt van je verlichting doordat de bladbedekking veel gelijkmatiger verdeeld is. Ook is de kans kleiner dat er toprot zal ontstaan omdat deze methode de luchtdoorstroming bevordert.

Daarnaast zullen "popcorn" toppen veel minder voorkomen. Zodra de bloeifase start, zijn er geen lagere takken die wanhopig op zoek zijn naar licht. Dat betekent geen lastige lange takken meer, die misschien een paar extra gram lijken te kunnen opleveren, maar eigenlijk verspilling zijn van water, voedingsstoffen en licht. Je kunt die energie beter geven aan de ware sterren; de dikke hoofdcola's en de grote dikke toppen waar ze door omringd worden.

GEEN NET NODIG

Zoals eerder genoemd, heb je met main-lining geen ScrOG-net nodig. Met deze techniek heeft de plant het even lastig in het begin en compenseert ze dit door alle energie naar de hoofdstengels te sturen. De dikkere vastgebonden stengels laten de planten eruit zien alsof ze ware gewichthefkampioenen zijn. Een ScrOG-net opent de bedekking en fungeert als steun, maar de toppen van de planten kunnen daarbij ook snel kantelen.

Met main-lining gebeurt dit niet. De takken worden niet gebogen om de planten te openen, maar groeien recht omhoog en zijn perfect in evenwicht. Dit is echt een pluspunt in de kweekruimte. Hierdoor kun je vrij tussen de potten rondlopen om je planten te verzorgen. Je hoeft er niet meer op je knieën doorheen en hebt daardoor de volgende dag geen rugklachten meer.

OOGSTEN

Niet geheel onbelangrijk; het oogsten. Planten die de main-liningmethode ondergaan, zijn heel erg makkelijk te knippen. De grote cola's en enorme toppen zullen zo dik zijn dat een klein knikje aan de rand al genoeg is om de beperkte, omliggende bladeren te verwijderen. De dagen van het gefrustreerde wegknippen van de bladeren om het beste resultaat te krijgen, zijn voorbij. Sommige kwekers zeggen met main-lining wel 75% minder tijd kwijt te zijn aan het snoeien van sommige soorten.

Als je het te mooi vindt klinken om waar te zijn, is dat omdat je het nog niet geprobeerd hebt. Het is waarschijnlijk een van de meeste simpele technieken en een van de oudste underground kwekersgeheimen. Denk wel aan de twee belangrijkste dingen. Gebruik kwaliteitszaden en houd het symmetrisch. Je zult versteld staan van de resultaten.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.