Inbegrepen GRATIS producten
11 fouten die je zou moeten voorkomen bij het trainen van cannabis
Let op dat je deze 11 fouten niet maakt bij het trainen van je cannabis. Dan weet je zeker dat je kweek zonder problemen verloopt en haal je het beste uit de genetica. Cannabis vindt training fijn, maar alleen door mensen die het zorgvuldig en op de juiste manier doen.
Inhoud:
Fouten bij het trainen van cannabis
Het trainen van cannabisplanten is een geweldige manier voor het ontwikkelen van meer toppen. Je krijgt daardoor vaak een grotere oogst. Cannabis reageert er goed op en trainen is zelfs bevorderlijk voor deze plant. Er zijn diverse trainingsmethodes voor binnen en buiten die de prestaties van cannabisplanten stimuleren.
Niemand twijfelt eraan dat cannabis een sterke plant is. Maar ze is niet dusdanig sterk dat ze meteen herstelt als je iets te enthousiast bent geweest. Onder de meeste omstandigheden herstellen de planten, maar soms raakt de groei belemmerd of hebben de planten een langere groeitijd nodig. Als er geen beperkingen zijn qua tijd, herstelt cannabis van de meest wrede aanpak. Maar niemand wil toppen van mindere kwaliteit waarop je langer moet wachten, toch?
Voorkom onderstaande fouten bij het trainen. Dan weet je zeker dat je kwaliteitsplanten krijgt, binnen het gewenste tijdsbestek.
Het groeimedium is van invloed op hoe wietplanten herstellen na training
Het medium is van invloed op de reactiesnelheid van de cannabis die je traint. Er zijn minder problemen met kweken met behulp van de LST-techniek, maar planten in een diepwatercultuur of hydrocultuur reageren vaak sneller op een specifieke behandeling dan planten in biologische grond. Bij aarde profiteer je ook van extra groei en dat duurt wat langer. Een beetje geduld doet echter niemand kwaad. Uiteindelijk hangt de hersteltijd van je plant bij een specifieke trainingstechniek af van de variabelen van je kweek. Het komt er gewoon op neer dat je zou moeten kijken en ‘luisteren’ naar je planten. Geef ze daarbij de tijd en ruimte die ze nodig hebben voor herstel als je ze hebt gebogen, beschadigd of anderzijds getraind.
1. Niet trainen
De eerste fout die veel beginners maken, is de planten niet trainen. De omvang van kweekruimtes binnen is vrijwel altijd beperkt. Door niet te trainen, maak je geen optimaal gebruik van de mogelijkheden van welke ruimte dan ook. Zelfs bij kleinere autoflowering variëteiten is een gelijkmatige verspreiding van licht over een gelijkmatig bladerdak bevorderlijk.
2. Fouten bij scrogging
Bij de trainingstechniek ‘screen of green’ plaatsen we een metalen of plastic net over het bladerdak van de planten. Nieuwe aanwas blijft eronder en vormt een gelijkmatig schild van wiet. Daardoor krijgen alle delen van de planten evenveel intens licht. Tijdens de bloeifase verdeel je de verschijnende cola’s gelijkmatig voor maximale belichting en luchtcirculatie.
Deze techniek zou je alleen moeten toepassen als je er tijd voor hebt. Het is namelijk een arbeidsintensieve methode.
Top je te vroeg of bevindt het net zich te dicht bij het groeimedium? Dan vraag je om problemen (zoals ziektes). Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede luchtcirculatie onder het bladerdak en boven het groeimedium.
Als je het net niet optimaal gebruikt, gaat het doel van deze techniek verloren. Alle aanwas zou op nethoogte moeten blijven tot ten minste de tweede week van de bloei. Het is daarbij essentieel dat je goed op de hoogte bent van hoe planten reageren op topping. Plaats je namelijk een net zonder dat je ze topt zodat ze eronder passen, dan heb je gewoon een kweekruimte met een net dat in de weg zit.
3. Te laat toppen
Om van toppen te profiteren, moet je het tijdens een bepaalde periode van de groei doen. Als je planten tijdens de zaailingfase gaat toppen, remt dat de groei. Als je echter te laat naar de snoeischaar grijpt, krijg je problemen tijdens de cruciale ontwikkelingsfase.
Probeer je wietplanten te toppen als ze ongeveer 3–5 knopen hebben ontwikkeld. Op dat punt zijn de planten nog buigzaam; ze hebben nog geen significante structuur ontwikkeld. Als je een wietplant topt, zal ze minimaal twee hoofdstengels aanmaken. Dit verbetert niet alleen de opbrengst, maar je stimuleert ook een meer struikachtige, uniforme groei.
Als je een paar weken te laat bent, zul je zien dat je planten al de vorm van een kerstboom aannemen, waarbij er een centrale cola ontwikkelt. Je kunt op dit punt je planten nog steeds toppen zonder dat het nadelig is voor je opbrengst. Maar neem het risico niet meer in een later stadium. Vermijd toppen als je planten in bloei staan. Je planten zullen hun kostbare energie gebruiken om hun wonden te herstellen en steken het niet langer in de ontwikkeling van stevige en harsrijke wiettoppen.
4. Oeps! Gebroken takken
Gebroken takken en te vroeg trainen (voordat de planten sterk genoeg zijn) zijn de meest voorkomende fouten bij kwekers. Het is mogelijk gebroken takken te spalken en met tape te laten helen, maar het herstel duurt lang. Je beperkt bovendien de groei van planten als je ze te vroeg traint. Deze zijn namelijk niet sterk genoeg om krachtig te reageren. Laat planten net zolang groeien tot er een zesde knoop is. Ga pas daarna aan de slag met trainingsmethodes. Doe het voorzichtig, op de goede manier en zorg voor de juiste timing.
5. High-stress training in de bloei
High-stress trainingstechnieken (HST) zijn voornamelijk bedoeld voor de vegetatieve fase en dat is niet voor niets. In deze fase zijn de takken van planten minder stevig. Daardoor kun je ze gemakkelijker knijpen en een andere vorm geven, bijvoorbeeld via supercroppen. Als je wietplanten voor de bloei gaat ontbladeren en fimmen, krijgen ze voldoende tijd om te herstellen en een nieuw groeipatroon te ontwikkelen. Als je dit tijdens de bloei doet, verstoor je niet alleen de vorming van toppen, maar geef je de planten onnodige stress en vergroot je de kans op geknakte takken.
Er zijn momenten waarop kwekers HST-technieken, zoals ontbladeren, tijdens de bloei benutten. Maar dat doen ze vooral om dode of afstervende aanwas weg te snoeien in de laatste fasen van de ontwikkeling van de toppen. Daarbij zijn het vooral ervaren kwekers die deze methoden gebruiken.
6. Fouten bij mainlining
Bij mainlining top je een plant meerdere keren. Vervolgens haal je de takken eronder weg, zodat alleen de hoofdcola’s overblijven. De overgebleven takken bindt je zodanig vast dat de blootstelling aan licht en lucht optimaal is.
Te vroeg en te vaak toppen is een veelgemaakte fout bij mainlining. Doe je het te vroeg, dan hebben de planten meer tijd nodig voor herstel. De nieuwe aanwas groeit daarbij te dicht op het groeimedium, waardoor er onvoldoende luchtcirculatie is. En daardoor vergroot je het risico op ziekten. Streef je naar 16 of meer cola’s? Laat de takken dan eerst groeien, voordat je ze opnieuw gaat toppen. Daarmee voorkom je te dichte begroeiing van de plant. Als je alle nieuwe aanwas meteen topt, creëer je een langzaam groeiend, slecht gestructureerd exemplaar.
Wil je een plant met goede verhoudingen? Dan geldt als vuistregel dat je wacht met toppen totdat er net zoveel knopen zijn als het aantal keren toppen. Na de eerste keer toppen laat je twee knopen ontstaan voordat je voor de tweede keer topt. Vervolgens wacht je op drie knopen, voordat je de derde keer topt. Daarna op vier voor de vierde keer toppen, etc. Op die manier voorkom je dat planten om ruimte strijden en blijven ze sterk na elke keer toppen.
7. De “low” vergeten bij LST
Bij de low-stress trainingstechniek zorg je dat zoveel mogelijk bladoppervlak licht krijgt. Daarbij stel je zoveel mogelijk toppen bloot aan licht. Je buigt takken en bindt ze in een positie waarin het licht optimaal doordringt. In het meest simpele geval buig je een jonge plant om. In meer complexe gevallen is er sprake van een grote ScrOG.
Bij low-stress trainingstechnieken ga je gestadig te werk. Als je geen rekening houdt met de natuurlijke groei van cannabis, dan breekt een plant af. Iedereen heeft weleens een baalmoment gehad met een gebroken tak, waarbij je de tak hebt geprobeerd te herstellen terwijl je probeerde er niet meer te breken. Wees doelgericht, maar wel voorzichtig. Er zit maar weinig verschil tussen gebogen en gebroken takken. Dat geldt met name bij strains met een stugge structuur.
8. LST: bindmateriaal gebruiken wat de planten beschadigt
LST (low-stress training) heeft diverse voordelen. Je verbetert er de structuur, beluchting en opbrengst van je planten mee, terwijl je stress minimaliseert. Bij dit proces buig je de takken naar beneden en bind je ze vast. Je moedigt hiermee zijwaartse groei aan en verbetert de blootstelling aan licht. Er wordt niet geknepen of gesneden, zoals bij HST wel het geval is. LST is een consistente en betrouwbare techniek die door veel kwekers bij elke kweekoperatie wordt toegepast.
Maar sommige kwekers lopen tegen problemen aan als ze het verkeerde materiaal gebruiken om de takken vast te binden. Harde materialen zoals metaal en stug plastic, maar ook materialen die snel warm worden, kunnen het plantenweefsel ernstig beschadigen. Dit leidt tot wonden en verbranding. Speel dus altijd op veilig. Kies voor zachte plantenbinders of plantenclips. Deze zijn vriendelijker voor de takken en bieden genoeg ruimte om te groeien. Vraag je je af wanneer je met LST moet beginnen? Hoe eerder in de vegetatieve fase (niet bij zaailingen), hoe beter!
9. Zware wiettoppen niet ondersteunen
Selectief breeding en moderne voedingsstoffen kunnen soms in je nadeel werken. Natuurlijk kweek je er grote toppen mee die druipen van de hars, maar vaak zijn de stengels van de plant niet sterk genoeg om een dergelijke last te dragen. Wat heb je aan hoogwaardige genen als je takken breken en de toppen op de grond vallen voordat ze rijp zijn? Natuurlijk zeggen we niet dat je kleine toppen moet kweken. Je moet je planten simpelweg een handje helpen! Gebruik een trellis en andere ondersteunende structuren (tomatenkooien zijn superhandig) om je planten wat te ontlasten. Zo verzeker je dat je toppen uiteindelijk ook in de bowl van je bong belanden!
10. Teveel bladeren verwijderen
Ontbladering is het selectief verwijderen van bladeren tijdens specifieke fases van de groei. Het is bedoeld om de prestaties van de plant te verbeteren. Tijdens de vegetatie bereikt op deze manier meer licht de onderste takken. Dat zorgt ervoor dat de plant beter groeit. In de vroege bloeifase stimuleert het verwijderen van bladeren vervolgens de groei in het bloeiende deel.
Let goed op dat je de juiste bladeren verwijdert bij ontbladering. Verwijder alleen fan leaves – geen suikerblaadjes. Fan leaves zijn de grote bladeren die aan de takken groeien. Suikerblaadjes maken echter deel uit van de structuur van de toppen. Als je de verkeerde bladeren weghaalt, belandt je van de wal in de sloot.
Als je teveel bladeren verwijdert, duurt het herstel langer. Ben je een beginner? Doe het dan rustig aan. Naarmate je meer ervaring opdoet, weet je beter wat je moet doen. Als cannabis genoeg tijd krijgt, herstelt ze vaak wel van het strippen van bladeren. De plant maakt dan zelfs nieuwe bladeren aan op lege stengels en takken. Maar dat kost veel tijd. Wanhoop dus niet als je teveel bladeren hebt weggehaald, maar je hebt wel geduld nodig.
Zorg ervoor dat de planten goed groeien op het moment dat je bladeren weghaalt. Wanneer ze te jong zijn, beschadig je ze alleen maar. Als algemene regel geldt dat nieuwe aanwas stevig genoeg zou moeten zijn om zichzelf te ondersteunen. Is dat niet het geval, laat het blad dan zitten. Als je fan leaves te vroeg verwijdert, ziet de plant de nieuwe tak als blindganger en blijft de groei beperkt. Ze stopt haar energie dan in een plek die dichter bij het licht zit. Zo verlies je een potentiële top.
11. HST toepassen bij autoflowers of zwakke planten
Autoflowers schieten in ongeveer 10 weken van zaad naar oogst. Door deze enorme snelheid kunnen kwekers in een mum van tijd een voorraad wiet aanleggen. Maar omdat de planten zo snel groeien, moet je de hoeveelheid stress beperken. Als je HST toepast bij autoflowers, hebben ze minder tijd om te herstellen. Een groeistilstand van een week kan de groei en opbrengst aanzienlijk beïnvloeden.
Ook moet je geen HST toepassen op zwakke fotoperiode planten, al is dat om een andere reden. Hoewel ze alle tijd van de wereld hebben om te herstellen, is de kans groot dat dergelijke stressvolle technieken ze de das omdoen. Het is belangrijk dat je dergelijke zwakke planten met minimale interventie laat groeien.
Train je wietplanten met zorg
Trainingstechnieken voor wiet zijn waardevol. Ze zijn ook voor de meeste kwekers vrij toegankelijk, ongeacht je ervaring. Door stress-training toe te passen op wietplanten kun je de structuur verbeteren en de opbrengst vergroten.
Maar natuurlijk moet je bij eerst bij jezelf te rade gaan voordat je takken gaat afknijpen en waaierbladeren wegknipt. Herstellen je wietplanten op tijd? Is je verzwakte plant in staat om zich te herpakken? Bewaar training, vooral HST, voor gezonde planten die onder optimale omstandigheden groeien. Als je deze technieken gebruikt, geef je planten dan wat extra voedingsstoffen om een gezonde ontwikkeling te bevorderen.