By Luke Sumpter

Er gaat niets boven het roken van wiet uit een gloednieuwe bong of pijp. Je nieuwe glazen toestel dat op de koffietafel staat te schitteren, is werkelijk een lust voor het oog. De eerste hijsjes zijn fris, zuiver en zacht. Het duurt echter niet lang voordat dit doorzichtige kunstwerk besmeurd is met teer. Aan nalatig onderhoud van onze rookaccessoires maken we ons allemaal wel eens schuldig. Het is geen probleem om je pijp of bong een paar dagen achter elkaar te gebruiken. Na een paar weken wordt het toestel echter wel heel smerig.

Het is eenvoudig te bepalen wanneer een glazen toestel een reiniging kan gebruiken. Bij siliconen en houten exemplaren is dit een ander verhaal. Gebruikers daarvan hebben het soms niet door, totdat ze een volle teug teerrijke rook inhaleren. In dit artikel bespreken we waarom het essentieel is je rookgerei glimmend en schoon te houden. Ook behandelen we de beste manieren om het te reinigen.

WAAROM HET SCHOONHOUDEN VAN JE ROOKACCESSOIRES ZO BELANGRIJK IS

Er zijn een hoop goede redenen om je rookgerei altijd schoon te houden. Esthetisch is het bijvoorbeeld van belang en dat geldt zeker voor glas. Want waarom investeren in een gecompliceerd glazen toestel, om deze vervolgens met teer en as te laten bevuilen? Respecteer het kunstvoorwerp!

Het regelmatig schoonmaken van je rookgerei zorgt tevens voor hijsjes die beter smaken.

Indien je zelf teelt, weet je hoeveel tijd en moeite nodig is om cannabis van hoge kwaliteit te verkrijgen. Vaardigheden en geduld zijn vereist om een smaakvol terpeen-profiel te genereren. Verspil deze uitmuntende smaken niet door te roken uit een vuile bong of pijp.

Een smerige bong verpest echter niet alleen de smaak. Het ophopen van teer en hars irriteert ook de keel. Schone bongs leveren boterzachte hijsjes, die gemakkelijk naar binnen vloeien. Over het algemeen zorgt schonere apparatuur voor een aangenamere rookervaring.

HOE VAAK ZOU JE JE BONG, PIJPENKOP OF PIJP MOETEN SCHOONMAKEN?

Hoe vaak je je rookgerei schoonmaakt, is afhankelijk van hoe regelmatig je er gebruik van maakt. Blow je elke dag? Dan ontstaat er al vlug aanslag van teer en hars. Rook je slechts eens per week met je pijp of bong, dan duurt het langer voordat er zich residu ophoopt. Toch is het ook niet bepaald hygiënisch om hem vuil en ongebruikt te laten liggen.

Des te vaker je je rookgerei schoonmaakt, des te beter. Spoel je bong of pijp kort na elke rooksessie af, om het ergste teer en hars eruit te halen. Wanneer de aantasting te excessief wordt, is het tijd om je materiaal grondig te reinigen.

WAAR IS JE PIJP OF BONG VAN GEMAAKT?

Verschillende materialen vereisen uiteenlopende schoonmaakmethodes. Het risico bestaat dat je het toestel beschadigt, wanneer je het verkeerde reinigingsmiddel of een onjuiste techniek gebruikt. Ontdek hieronder hoe je verschillende materialen schoonmaakt.

GLAS & METAAL

Glazen bongs en pijpen zijn delicaat van aard. Ze zien er vaak mooier uit, maar zijn tegelijk kwetsbaarder en beschadigen sneller. Glazen exemplaren maak je effectief schoon met behulp van zowel alcohol als alcoholvrije methodes. Vermijd echter technieken met kokend water. Metalen pijpen zijn daarentegen wel veilig uit te koken.

HOE VAAK ZOU JE JE BONG, PIJPENKOP OF PIJP MOETEN SCHOONMAKEN?

SILICONEN

Siliconen bongs zijn het eenvoudigst schoon te maken. Deze modellen zijn hitte- en koudebestendig en kunnen (vrijwel) alles aan wat je gebruikt. Over het schoonmaken van een siliconen bong of pijp hoef je niet veel na te denken.

HOUT

Houten pijpen kunnen heet water wel aan, maar raken soms beschadigd door agressieve chemicaliën. Sterke alcohol verkleurt een pijp van hout vaak en laat residu achter. Bij het schoonmaken van een houten pijp is het verstandig mildere schoonmaakmiddelen te gebruiken, zoals azijn.

HOE JE EEN BONG, PIJPENKOP OF PIJP SCHOONMAAKT

Nu je weet wat je zou moeten vermijden, is het tijd voor wat schoonmaakwerk. Het reinigen van je toestel is een gemakkelijk en stapsgewijs proces. Om te beginnen, heb je de volgende materialen nodig. We behandelen specifieke schoonmaakmiddelen bij elke methode.

BENODIGDHEDEN

 • Reinigingsborstels/pijpenragers
 • Schraper/mes
 • Plastic teiltje
 • Wattenstaafjes
 • Gripzak
 • Micropore-tape
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp

ALCOHOLVRIJE METHODES

Alcoholvrije methodes zijn effectief in het verwijderen van as, teer en vuil. Deze technieken behelzen minder agressieve chemicaliën. De vereiste spullen kun je vaak gewoon thuis in de keuken vinden.

AZIJN EN BAKING SODA

 • Bong
 1. Gebruik een wattenstaafje om residu uit de pijpenkop te halen. Als het te veel plakt, is wellicht een schraper nodig.
 2. Spoel je bong af met lauwwarm water boven de gootsteen.
 3. Verwijder de pijpenkop en plaats deze in een gripzak. Voeg een theelepel baking soda met een scheutje azijn toe en vul de zak tot de helft met lauwwarm water.
 4. Schud de zak en laat hem vervolgens even staan.
 5. Nu terug naar de bong. Schep een theelepel baking soda in het mondstuk. Bedek het mondstuk met je handen en het gat van de downstem met micropore-tape. Vervolgens is het een kwestie van goed schudden.
 6. De baking soda blijft plakken aan het natte oppervlak binnenin. Gebruik een lange reinigingsborstel om de binnenkant te schrobben.
 7. Giet er daarna een eetlepel azijn in en vul het compartiment met lauwwarm water.
 8. Bedek de gaten nogmaals en schud.
 9. Giet de oplossing eruit en spoel de bong af met lauwwarm water.
 10. Haal de pijpenkop uit de gripzak en spoel deze onder de kraan af. Gebruik een wattenstaafje om eventuele kleverige restanten te verwijderen.
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp
 • Pijp
 1. Haal een aantal keren een pijpenrager door je toestel om eventuele blokkades te verwijderen.
 2. Vul een teiltje of pan met lauwwarm water. Voeg een eetlepel baking soda toe en een gelijke hoeveelheid azijn.
 3. Leg je pijp in het teiltje en laat deze 5 minuten weken.
 4. Haal de pijp eruit en spoel deze grondig af met lauwwarm water.
 5. Herhaal de eerste stap.
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp

AFWASMIDDEL

 1. Vul je gootsteen met lauwwarm water. Voeg een scheutje afwasmiddel toe, zodat je schuim krijgt.
 2. Verwijder met een wattenstaafje residu uit de pijpenkop van je bong of pijp.
 3. Leg je toestel voorzichtig in het water en laat hem 20 minuten weken.
 4. Pak er een afwasborstel of pijpenrager bij.
 5. Maak je een bong schoon? Schrob de binnenkant dan goed met een borstel. Gebruik een pijpenrager om de downstem schoon te maken.
 6. In het geval van een pijp haal je 3-4 keer een pijpenrager door het toestel. Dompel je pijpje tussen elke reiniging onder water, om de steel schoon te spoelen.
 7. Laat het water weglopen en spoel je toestel na met lauwwarm water.
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp

KOKEND WATER

Met kokend water is het eenvoudig om rookgerei schoon te maken. Onthoud wel dat het ongeschikt is voor dun glas.

 1. Leg je bong of pijp in een lege gootsteen. Maak de pijpenkop schoon met een wattenstaafje en schraper.
 2. Breng water aan de kook en vul de gootsteen met kokend water.
 3. Laat je toestel er 20 minuten in liggen of wacht tot het water voldoende afgekoeld is.
 4. Laat het water weglopen.
 5. Gebruik een pijpenrager en borstel om teer en residu te verwijderen.
 6. Spoel af met lauwwarm water.
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp

METHODE MET ISOPROPYLALCOHOL

Isopropylalcohol is een agressief schoonmaakmiddel. Gebruik handschoenen wanneer je ermee werkt en vermijd het met houten pijpen. Voor deze methode is het soms ook handig wat grof zout bij de hand te hebben.

 • Bong
 1. Verwijder de pijpenkop en maak deze schoon met een wattenstaafje en schraper. Spoel hem daarna af onder de kraan.
 2. Voeg een eetlepel grof zout toe, met een royale scheut isopropylalcohol.
 3. Dek het gat van de downstem af met micropore-tape en het mondstuk met een gehandschoende hand. Schud krachtig gedurende zo’n 5 minuten.
 4. Giet de oplossing in het toilet en spoel de bong grondig na met lauwwarm water.
 5. Week een tissue in isopropylalcohol en veeg de pijpenkop en downstem schoon.
 6. Week een pijpenrager in isopropylalcohol en schrob de binnenkant van de downstem. Spoel goed na.
Het schoonmaken van je bong, kom of pijp
 • Pijp
 1. Gebruik een wattenstaafje en pijpenrager om residu uit de pijpenkop en de steel te verwijderen.
 2. Doe je pijp in een gripzak. Voeg een eetlepel zout toe en genoeg isopropylalcohol om het toestel onder te dompelen.
 3. Schud de zak 5 minuten en laat hem nog eens 10 minuten staan.
 4. Haal het instrument eruit en spoel het grondig af met lauwwarm water.
 5. Schrob de pijpenkop en steel schoon met een pijpenrager en borstel.
 6. Grondig afspoelen.
How to Clean Your Bong, Bowl or Pipe

STELEN EN ANDERE LASTIG BEREIKBARE PLAATSEN SCHOONMAKEN

Het is belangrijk om pijpenkoppen, stelen en andere lastig bereikbare plekken grondig te reinigen. Hoewel we het al eerder hebben genoemd, is dit het herhalen waard: je wordt soms verrast door verborgen residu. Demonteer je toestel (voor zover mogelijk) voordat je hem schoonmaakt en gebruik een borstel en pijpenragers. Zo zorg je dat je pijp of bong weer zuivere en zachte hijsjes levert.

IS HET AL TIJD OM TE GENIETEN?

Zodra je toestel goed afgespoeld en afgedroogd is, is het tijd voor actie! De beperkte tijd die je investeert in het grondig schoonmaken van je toestel, is het ruimschoots waard. De volgende hijsjes zullen superfijn zijn. Probeer vanaf nu om je instrument met grote regelmaat te reinigen. Het schoonmaken van je bong of pijp na 1 of 2 sessies is eenvoudig en vereist slechts een kleine spoeling. Laat je de aantasting zitten? Dan moet je weer aan het schrobben!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.