By Steven Voser

Ben je op zoek naar een bong? Het lastigste daarbij is waarschijnlijk te bepalen welk type je aan moet schaffen. Bongs zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en formaten, van klein en mobiel tot reusachtige exemplaren voor op je koffietafeltje. Bovendien verschillen ze ook qua basismateriaal en productieproces. Wat is het verschil tussen een bong van glas en eentje van siliconen, keramiek of acryl? En wat zijn de voor- en nadelen van al die modellen? We gaan het voor je uitpluizen!

BONGS VAN ACRYL

Acryl, ook wel plexiglas genoemd, is een type plastic dat vaak een alternatief is voor glas. Omdat het zich makkelijk in allerlei vormen laat verwerken, zijn dergelijke bongs vaak in grote hoeveelheden geproduceerd. Daarmee zijn ze ook de goedkoopste keuze. Omdat ze zo weinig kosten, zijn ze fantastisch als je niet zoveel geld wilt spenderen. Bovendien zijn ze prima voor beginners.

Acryl is een praktisch onverwoestbaar materiaal en breekt niet makkelijk; deze bongs kunnen dus wel tegen een stootje. Als je echter je best doet, breken ze wel. Omdat ze relatief stevig en niet al te zwaar zijn, neem je dit soort bongs makkelijk mee op reis. Daarbij zijn ze perfect voor feestjes. Zelfs als je het voor elkaar krijgt je acrylbong te breken, is er nog geen man overboord. Een nieuwe kost immers niet veel geld.

Maar wat is dan het nadeel van een bong van acryl? Da's simpel! Deze bongs geven namelijk een naar smaakje af ten opzichte van andere opties. Dat komt omdat het acrylplastic soms onaangename geuren afgeeft bij verhitting. En dat heeft natuurlijk funeste gevolgen voor de smaak van je wiet. Tot overmaat van ramp bevatten goedkoop geproduceerde, geïmporteerde bongs soms schadelijke stoffen.

BONGS VAN ACRYL: VOORDELEN

• Goedkoop
• Lichtgewicht
• Stevig en duurzaam
• Makkelijk mee te nemen
• Verkrijgbaar in verschillende vormen, formaten en kleurcombinaties

BONGS VAN ACRYL: NADELEN

• Onaangename smaak ten opzichte van andere basismaterialen
• Ze zien er "prullerig" uit
• Goedkoop acrylplastic bevat soms schadelijke stoffen

BONGS VAN ACRYL

BONGS VAN KERAMIEK

Bongs gefabriceerd van keramiek verenigen bepaalde voor- en nadelen van exemplaren van acryl en glas. Ze zijn te koop in tal van vormen en uitvoeringen. Daarbij zijn de artisticiteit en het design van deze bongs een lust voor het oog. Daarom beschouwen we dergelijke exemplaren vaak als verzamelaarsobjecten. Bongs van keramiek zijn er in de klassieke vorm met een bowl en een downstem, maar ze zijn er ook in de vorm van beeldjes, figuurtjes en traditionele waterpijpen. Een artistieke keramische bong die er cool of grappig uitziet, zorgt er ook voor dat je wat te kleppen hebt als je met vrienden rookt. En omdat sommige bongs van keramiek eruitzien als hebbedingetjes die je grootmoeder op vakantie aanschaft, zien ze er ook niet al te verdacht uit op het dressoir.

Het grote voordeel van bongs van keramiek, behalve dat ze een stuk goedkoper zijn dan glazen exemplaren, is dat ze een neutrale smaak afgeven. Daarbij genereren ze boterzachte rook. Daarmee komen ze wat smaak betreft dicht in de buurt van glas. Het grootste nadeel van keramische bongs is dat ze het snelst breken van allemaal. Daarom zijn ze minder geschikt om mee te nemen in je rugzak en overleven ze een wild feest waarschijnlijk niet.

BONGS VAN KERAMIEK: NADELEN

• Betaalbaar voor Jan met de pet
• Onvervuilde, zuivere smaak
• Verkrijgbaar in veel coole modellen
• Zijn vaak onopvallend
• Zien er geinig uit en zijn goede collectorsitems

BONGS VAN KERAMIEK: NADELEN

• Ze breken snel
• Niet handig om mee te nemen
• Minder veelzijdig dan een bong van glas

BONGS VAN KERAMIEK

BONGS VAN SILICONEN

Bongs van siliconen zijn een klasse apart en zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als flexibele siliconen bakvormpjes. Ze voelen zacht en sponzig aan, een beetje zoals rubber, maar bieden het voordeel dat er niks aan blijft kleven. Daarom zijn siliconen-bongs al een tijdje populair in het cannabiswereldje als materiaal voor harsdoosjes. Onlangs heeft er echter een revolutie plaatsgevonden op de bong-markt.

Het grootste voordeel van siliconen-bongs is dat ze een neutrale smaak afgeven. Omdat ze van hetzelfde voedselveilige materiaal gemaakt zijn als bakvormpjes zijn ze ook vuurvast en geven ze geen vieze luchtjes af. Er zijn zelfs cannabisliefhebbers die zweren bij siliconen-bongs en beweren dat de smaak net zo goed is als met een glazen bong. Een ander voordeel is dat deze verfrommelbare bongs bijna onverwoestbaar zijn. Ze zijn dan ook fantastisch voor onderweg. Je vouwt een dergelijke bong gewoon dubbel en propt hem in je tas. Voor feestpartijen en aanverwante aangelegenheden waar mensen flink blowen, zijn siliconen-bongs werkelijk een uitkomst.

En de nadelen van siliconen-bongs dan? Een nadeel is dat ze niet doorzichtig zijn, zoals glazen bongs. Hierdoor kun je dus niet zien of zich een koeklaag opbouwt, tenzij je er van bovenaf in kijkt. Siliconen-bongs zijn echter wel makkelijk te reinigen. De meest kun je zelfs in de vaatwasser slingeren.

Siliconen-bongs zullen echter nooit een schoonheidsprijs in de wacht slepen. Vergeleken met geavanceerde glazen en keramische bongs, zijn ze nu niet bepaald een eyecatcher om je vrienden jaloers te maken. Ze zien er ook een beetje "speelgoedachtig" uit. En vanwege het flexibele materiaal zijn deze bongs niet voorzien van een percolator of andere ruimtevaartsnufjes.

BONGS VAN SILICONEN: VOORDELEN

• Neutrale smaak
• Lekker stevig, praktisch onverwoestbaar
• Perfect reisgezelschap
• Reinigingsgemak

BONGS VAN SILICONEN: NADELEN

• Ondoorzichtig
• Niet zo mooi als de rest
• Geen geavanceerde tierelantijntjes

BONGS VAN SILICONEN

BONGS VAN GLAS

Spreek een willekeurige stoner aan en hij/zij zal beamen dat glazen bongs superieur zijn. Ze zien er niet alleen luxueus en klassiek uit, maar de exemplaren van stevig borosilicaatglas zijn ook robuust en betrouwbaar. En daar houdt het niet op; glas is niet poreus, antibacterieel en heeft een neutrale geur. Daarom gebruiken mensen dit materiaal al sinds de oudheid voor flesjes en potten voor voedsel, drankjes, geneesmiddelen, kruiden, enzovoort. Een ander voordeel van glas is dat het minder geleidt dan sommige andere materialen. Bovendien heeft het een aangenaam handgevoel. Anders gezegd: glas is werkelijk het allerbeste materiaal voor bongs!

Bovendien is glas een materiaal dat in alle vormen te blazen is. Op sociale mediaplatforms kom je diverse filmpjes tegen van innovatieve glaskunstenaars die rookinstrumenten maken die je voorstellingsvermogen te boven gaan. Zelfs glazen bongs uit fabrieken worden nauwkeurig met de hand vervaardigd.

De ongeëvenaarde zuivere smaak die je ervaart met glazen bongs is precies de reden waarom wiet-enthousiastelingen ze zien als het toppunt van rookgenot. Dergelijke apparaten hebben echter ook een luxueuze uitstraling; dat is bijna niet te evenaren. Dus zelfs als je met een eenvoudige glazen bong zonder tierelantijntjes komt aanzetten, ziet het ding er alsnog super-gelikt uit.

Wat zijn dan de nadelen van glazen bongs? Omdat ze doorgaans handgemaakt zijn, zijn ze ook het duurst. Het andere nadeel is, je voelt 'm al aankomen, dat ze eerder breken dan bongs van siliconen of acryl. Hoogwaardige exemplaren zijn echter vaak van laboratoriumglas gemaakt; da's lekker dik en kan wel tegen een stootje. Toch beschikken veel gebruikers van glazen bongs ook over een goedkope bong van acryl, speciaal voor feesten en om mee op reis te nemen.

BONGS VAN GLAS: VOORDELEN

• Allerbeste smaak
• Luxueuze en stijlvolle uitstraling
• Doorgaans handgemaakt
• Niet poreus
• Vaak voorzien van snufjes, zoals een percolator

BONGS VAN GLAS: NADELEN

• Kostbaar
• Zwaar
• Breekbaar

BONGS VAN GLAS

BONGS VAN GLAS, SILICONEN, KERAMIEK EN ACRYL - PROBEER NU MAAR EENS TE KIEZEN

Welk type bong je zou moeten aanschaffen, hangt van twee sleutelfactoren af: waar je hem wilt gebruiken en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Als je op zoek bent naar een mobiel exemplaar, kies dan voor eentje van siliconen. Uitvoerige glazen constructies zijn moeilijk mee te nemen. Als je budget beperkt is; acryl-bongs zijn leuke instapmodellen en bongs van keramiek zijn ook niet al te duur. Wanneer je qua smaak echter het beste van het beste wilt, kies dan voor een bong van laboratoriumglas.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.