By Max Sargent

Als je ooit iets zelf in elkaar hebt geknutseld, dan weet je hoeveel plezier het geeft om zoiets daarna te gebruiken. Het is toch nooit hetzelfde als je het object hebt gekocht. Stel je nu voor dat je een beetje van die geweldige zelfgekweekte toppen rookt waar je zo van kan genieten, maar dan uit een zelfgemaakte bong. Dat is me wat!

In deze handleiding leggen we uit hoe je een perfecte bamboe-bong kan maken. Het is een weekendprojectje waar wat toewijding voor nodig is, maar het eindproduct zal sowieso de moeite waard zijn.

De bamboe-bong is een veilig en milieuvriendelijk project en ook een van de makkelijkste bong die je zelf kunt maken. Ben je er klaar voor om indruk te maken op jezelf en ieder ander, alleen maar door naar je unieke bong te kijken?

De bamboe-bong is niet alleen voor de sier, want haar duurzaamheid kan makkelijk die van zelfs het dikste glas verslaan, wat de bamboe-bong ideaal maakt voor gebruik buitenshuis. Het enige nadeel is de reinigbaarheid, maar in deze handleiding maken we de bong op zo’n manier dat deze nog steeds vrij makkelijk te onderhouden is.

HET BOUWEN VAN DE BONG

MATERIALEN

We beginnen ten eerste met het verzamelen van de benodigde materialen. De bong die we gaan maken zal geen downstem en bowl van bamboe hebben – we vinden het niet fijn om iets anders dan glas bloot te stellen aan grote hitte. Als je je downstem van bamboe wil maken, dan heb je een dun stukje bamboe nodig dat je aan je bowl bevestigt. Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om te maken maar we raden het niet aan, aangezien het onbekend is hoe bamboe reageert als het keer op keer wordt blootgesteld aan hitte, en het zeker moeilijk schoon te maken zal zijn.

Een stukje gedroogde en volgroeide zwarte bamboe is het geschiktst voor ons doel en kan vrij goedkoop worden aangeschaft. Het formaat kan je zelf kiezen. Elke bamboe kan worden gebruikt, maar wij vinden zwarte bamboe esthetisch gezien het aangenaamst. Afgezien van de bamboesoort die je wil gebruiken, moet het gedroogd en volgroeid zijn voordat je de bong maakt, omdat zulke bamboe stijver en sterker is en, vrij belangrijk, makkelijker om in te zagen en boren.

Ook moet je een glazen downestem en bowl met een slider aanschaffen, aangezien we geen klapgat zullen maken. De klapgat zelf is niet zo moeilijk om te maken, maar wij hebben ondervonden dat het hitten van een bong met een slider een veel schonere ervaring is met minder scherpe rook en minder kans op geknoei.

De binnenkant van de bong zal gecoat worden met bijenwas. We houden dit het liefst zo natuurlijk mogelijk, maar andere coatings kunnen ook worden gebruikt.

De afdichting rond de downstem is gemaakt van Sugru, een kneedbare lijm die verandert in rubber. Het maakt het mogelijk om de downstem te verwijderen als we willen en is ook voedselveilig – iets wat we belangrijk vonden bij de keuze van de verzegeling. Net als wat de coating betreft, kun je ook een afdichtmiddel naar keuze gebruiken.

GEREEDSCHAP

  • Een boor (een kleine boor voor testgaatjes en een grotere speedboor voor downstemgaatjes en om door de bamboeknopen te breken)
  • Houtzaag
  • Schildersplakband
  • Een griptang
  • Ruw schuurpapier

DE BAMBOE ZAGEN

Je kunt het formaat van de bong helemaal zelf kiezen, maar grote kans dat de bamboe die je hebt te groot is. Er zijn een aantal dingen om te overwegen wanneer je bamboe snijdt. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je bamboe knopen heeft. Deze zijn zowel handig als hinderlijk.

De watercontainer van je bong moet een knoop hebben, omdat de knoop waterproof is en een inwendig tussenschotje heeft dat je bongwater kan vasthouden. De basis van je bong moet daarom dicht bij de knoop zijn. Het is een kwestie van persoonlijke smaak en esthetiek hoe dicht bij de knoop je zaagt. We schatten onze basis op zo’n drie vingers onder de laatst knoop.

Twee dingen zijn van groot belang bij het zagen van de basis: breng voordat je zaagt schildersplakband aan op de plaats waar je wil zagen omdat dit ongewilde splinters voorkomt en de looks van je bong behoudt, en zaag de basis recht, omdat de bong erop rust en je wil dat het stabiel is. Als je een beetje scheef zaagt, kun je altijd proberen om schuurpapier te gebruiken of het opnieuw te zagen om te repareren. Het zagen gebeurt met een houtzaag.

Het zagen van bamboe moet altijd voorafgaan door het aanbrengen van schildersplakband. Je wil dat de bong er zo goed mogelijk uitziet.

HET BOREN VAN DE OVERIGE TUSSENSCHOTJES

Naast het tussenschotje in de basisknoop, dat gebruikt wordt om het water vast te houden, zijn alle andere tussenschotjes hinderlijk en deze moeten dan ook doorboord worden. Een lange speedboor is hier zeer geschikt voor. Het is bijna onmogelijk om schilderplakband te gebruiken als je de gaten in de tussenschotjes boort, en dat geeft niet. Let er alleen wel op dat je de zijkanten van de bong niet beschadigt.

bamboe bong cannabis marijuana Royal Queen Seeds zelfgemaakte

HET DRILLEN VAN DE DOWNSTEMGATEN

Bij het bepalen waar het downstemgat komt, is het handig als je de downstem van tevoren al hebt geregeld, omdat het formaat en de plaats van het gat er enorm van afhangen. Voordat je iets boort of markeert om te boren, plaats je je stam over de bamboe-bong en positioneer je het zoals je het graag in het uiteindelijk product zou willen zien. Nu heb je een idee van waar het downstemgat zou moeten zijn. Wij hebben die van ons zo geplaatst dat de downstem zo’n drie vingers boven de onderste verzegelde knoop eindigt.

Nadat we de plek hadden gekozen, deden we schilderplakband over het gebied, checkten we de plek nog een keer, en markeerden we deze met marker op het plakband.

Het formaat van het gat was slechts een heel klein beetje groter dan het formaat van onze downstem.

Nu de positie van de downstem gekozen is, is het tijd om de bamboe vast te maken zodat je kunt boren. Plaatse de bamboe in de griptang. Voordat we dit deden, wikkelden we onze bamboe in een handdoek zodat het niet beschadigd zou raken. En – we kunnen dit niet genoeg benadrukken – wees heel voorzichtig met je griptang. Je wil je bamboe niet horen kraken – je wil het alleen vasthouden tijdens het boren.

BELANGRIJK: Het is heel belangrijk om bij het maken van het gat de hoek diagonaal richting de onderkant van de toekomstige bamboe-bong te houden, omdat dit helpt om je downstem goed te plaatsen.

De gemarkeerde plek wordt eerst doorboord door een klein testgaatje te boren. Dit testgaatje wordt dan met een speedboor vergroot. Niet vergeten: boor diagonaal richting de waterruimte.

SCHUREN EN SCHOONMAKEN VAN DE BONG

We zijn bijna bij het voltooien van onze bong. Deze stap is heel belangrijk want het zal de kwaliteit van je bong verhogen en voor een goede rookervaring zorgen. Deze stap mag in geen enkel geval overgeslagen worden. Alle gaten die geboord worden moeten met ruw schuurpapier geschuurd worden, dus ook de gaten in de tussenschotjes en de stam. Ook de mond van de bong kan oor een fijnere rookervaring geschuurd worden. Bij het schuren van de binnenste knopen kan een lang stukje dun hout, een sterk metalen draadje, of een pen gebruikt worden door er schuurpapier omheen te wikkelen en het schuurproces makkelijker te maken.

Nadat je alles hebt geschuurd, zullen er veel reststofjes in de bong zijn. Het is belangrijk om deze heel grondig schoon te maken. We raden je aan om een sterke compressor te gebruiken om de stofdeeltjes eruit te blazen. Daarna kan de bong worden schoongemaakt met water en te drogen worden gelegd. Dit proces kan je en zou je moeten herhalen totdat je het gevoel hebt dat de bong volledig schoon is van stofdeeltjes.

COATEN VAN DE BONG

Een andere belangrijke stap waarvan we het overslaan afraden, is het coaten van de binnenkant van de bong. Dit proces zorgt ervoor dat bamboedeeltjes je rook niet zullen besmetten en garandeert dus een aangename en veilige rookervaring. Ook maakt het het schoonmaken van je bong veel makkelijker en verlengt het haar levensduur. Wij gebruikten bijenwas om het natuurlijk te houden. Go Moeder Natuur.

Verwarm je bijenwas en giet het in de bong. Wees heel voorzichtig bij deze stap omdat je je makkelijk kunt branden aan was die uit het gat in de bong lekt. Deze stap kun je het best buitenshuis uitvoeren want we garanderen dat je zult knoeien. Zorg er wanneer je de bijenwas erin giet voor dat je de bong rolt en beweegt zodat de was het totale oppervlakte bedekt. Gebruik wat kleine houten stokjes om de fijne randjes te bedekken als ze door alleen het gieten van de was nog niet bedekt zijn. De overvloedige was giet je weg. Als het mondstukje wat ongewenste was bevat, kun je dit er met een lepel afschrapen. Laat de bong na het waxen afkoelen en een paar uur rusten.

HET AFDICHTEN VAN DE DOWNSTEM

Je kunt elk beschikbaar afdichtmiddel gebruiken, maar we raden sterk aan om een voedselveilig afdichtmiddel te gebruiken omdat de downstem heet kan worden en je geen giftige dampen wilt. Wij maakten de afdichting zo dat de downstem uitneembaar is. We gebruikten Sugru-lijm, wat bij het drogen in rubber verandert. We vormden dit rond en in het gat zodat de downstem er comfortabel in past, en deze dus verwijderd kan worden terwijl het tegelijk heel stabiel is. In het proces van het vormgeven schatten we de vorm in zonder de downstem te gebruiken, zodat deze niet vies zou worden van de lijm. Als je tevreden bent met je vorm, laat je het minstens 12 uur drogen.

JE DOWNSTEM TOEVOEGEN

De laatste stap gaat er gewoon omdat je de downstem aan de bowl toevoegt. Het is eigenlijk zo voor de hand liggend dat het niet eens als een stap mag tellen.

Waar deze stap eigenlijk om draait, is het bijeenroepen van een paar vrienden en het testen van je fantastische nieuwe bamboe-bong. Hitten maar, en may the high be with you!

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.