By Miguel Ordoñez Reviewed by: Gloria Payá


Biologische supergrond is zodanig samengesteld dat het alles bevat wat je cannabisplanten nodig hebben om te floreren. Zelfs de beste mix heeft echter af en toe wat aanvulling nodig. Dat geldt met name bij in de winkel gekochte mixen, als je planten veel voeding verbruiken of als je grond opnieuw gebruikt.

Hieronder geven we een overzicht van biologische producten voor grondverbetering waardoor je planten blij en productief blijven. Ook leggen we uit welke middelen je juist niet zou moeten toevoegen:

AANBEVOLEN BIOLOGISCHE GRONDVERBETERAARS

1. WORMENPOEP

Met minimale inspanning en kosten zorgt een wormenboerderij voor een onbeperkte bron van wormenpoep in je tuin. Ook is het mogelijk bij veel tuincentra en kassen wormenmest in een zak te kopen. Wormenpoep geeft sneller stikstof af aan de grond dan vrijwel alle andere biologische producten voor grondverbetering. Daarnaast brengt het gezonde bacteriën in de aarde en een grote variëteit aan micronutriënten.

2. SCHAALDIERMEEL

Schaaldiermeel bestaat uit vermalen schalen van krabben, garnalen en andere zeedieren. Het product is daarbij van nature rijk aan stikstof, calcium, fosfor en chitine. Schaaldiermeel geeft voedingsstoffen geleidelijk af en heeft nog een extra voordeel. De microben in de chitine doden namelijk schadelijke nematoden die de wortels beschadigen als je niet oplet.

3. VLEERMUISGUANO

Deze natuurlijke grondverbeteraar bevat meer stikstof en fosfor dan welke andere natuurlijke substantie voor grondverbetering dan ook. Vleermuisguano zorgt er ook voor dat er extra bacteriën en microben bij de wortelzone van je planten komen. Bovendien bevordert het een consistente plantengroei.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING1. WORMEN- POEP2. SCHAAL- DIERMEEL3. VLEER- MUIS- GUANO
STIKSTOF (N) X X
FOSFOR (P) X X
KALIUM (K) X
MAGNESIUM (Mg) X X
CALCIUM (Ca) X
BORIUM (B)

4. BEENDERMEEL

Deze mix van vermalen botten van runderen is een geweldige bron van fosfor. Je moet er hierbij echter wel voor zorgen dat de pH-waarde van de grond onder de 7 blijft. Cannabiskwekers die buiten kweken, doen er goed aan een hek om hun planten te zetten als ze beendermeel gebruiken. Er zijn namelijk dieren die op het aroma ervan afkomen. Sommige beesten gaan zelfs graven om te vinden wat er volgens hun neus is verstopt.

5. BLOEDMEEL

Bloedmeel is vergelijkbaar met beendermeel. Het is alleen gemaakt van het gedroogde bloed van vee. Deze grondverbeteraar bevat veel stikstof. Als je teveel gebruikt, is dat dus schadelijk. Het zorgt er daarnaast voor dat het pH-gehalte in de grond daalt. Bloedmeel schijnt herten, eekhoorns en mollen op afstand te houden. Het trekt honden en andere carnivoren echter juist aan. Denk er dus goed over na of je het wilt gebruiken als je buiten kweekt.

6. KIPPENMEST

Kippenmest bevat veel stikstof en fosfor, maar is ook sterk. Het geldt als een ‘hete’ meststof die je planten soms aantast als je het niet goed gebruikt. Zo zou je het voor gebruik eerst een poosje moeten laten rusten. Wees dan ook voorzichtig met het gebruik van deze grondverbeteraar. Konijnenmest is een goede vervanger als je een konijn hebt of iemand kent die er een heeft. Dit bevat veel voedingsstoffen, is schoner dan kippenmest en niet zo sterk.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING4. BEENDER- MEEL5. BLOEDMEEL6. KIPPEN- MEST
STIKSTOF (N) X X
FOSFOR (P) X
KALIUM (K)
MAGNESIUM (Mg)
CALCIUM (Ca) X
BORIUM (B)

7. STEENGRUIS

Steengruis is precies zoals het klinkt: vermalen stenen. Het geeft geleidelijk fosfor af. Als je grond opnieuw gebruikt, hoef je het maar om de paar jaar toe te voegen. Steengruis is effectief bij een pH-waarde van rond de 7.

8. KELP

Kelp bestaat uit gedroogd zeewier en brengt extra kalium in de grond. Daarnaast bevat het meer dan 60 essentiële elementen en mineralen. Daarmee ondersteunt het de microben in de grond. Men denkt dat het zorgt voor zoetere wiet met meer smaak en helderdere kleuren. En dat zijn dingen waar de meeste cannabiskwekers van dromen.

AANBEVOLEN BIOLOGISCHE GRONDVERBETERAARS

9. COMPOST

Compost is niet exclusief voorbehouden aan kwekers van biologische wiet. Elke boer houdt van dit ‘zwarte goud’. Je maakt het door lagen grond, bladeren en groente- en tuinafval te stapelen. Het is dus zo goed als wat je er qua materialen in stopt. Als je het gebruikt voor extra kalium, doe er dan schillen van bananen en ander fruit in. Eierschalen zorgen voor extra calcium en alle compost bevat nuttige microben. Let er altijd goed op dat het volledig afgebroken en verteerd is voordat je het bij je planten doet. Als het eruitziet als rijke, zwarte grond is het klaar voor gebruik.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING7. STEENGRUIS8. KELP9. COMPOST
STIKSTOF (N) X X
FOSFOR (P) X
KALIUM (K)
MAGNESIUM (Mg)
CALCIUM (Ca)
BORIUM (B) X

10. COMPOSTTHEE

Als je planten eruitzien alsof ze wel een oppepper kunnen gebruiken, probeer dan eens compostthee. Je maakt dit door een mengsel van schoon water en een beetje compost te beluchten. De lucht activeert de microben en zorgt ervoor dat ze zich snel vermenigvuldigen. Binnen een aantal dagen heb je een compostthee die rijk is aan voedingsstoffen. Je kunt het daarbij tijdens de kweek gebruiken als vloeibare grondverbeteraar.

11. HOUTAS

Houtas is een geweldige bron van kalium en kalk. Het bevat bovendien spoorelementen die cannabis nodig heeft om te floreren. Je zou deze grondverbeteraar echter spaarzaam moeten gebruiken of moeten combineren met compost. Het staat erom bekend dat het de pH-waarde van de grond snel doet stijgen. Voor je het weet, bereik je daarbij een punt waarop de aarde andere voedingsstoffen niet meer kan opnemen.

12. MYCORRHIZALE SCHIMMELS

Zonder nuttige schimmels valt het voor biologisch gekweekte cannabisplanten niet mee om te floreren. Deze micro-organismen vormen een brug in de wortelzone die de planten helpt om voedingsstoffen en water op te nemen. Ze beschermen de wortels ook tegen schade door schadelijke microben. Als je mycorrhizale schimmels aan je grond wilt toevoegen, gebruik dan een entbuisje.

13. PERLIET EN VERMICULIET

Cannabis houdt van lucht in de wortelzone. Daarom is het belangrijk om je planten niet teveel water te geven. Ook zouden de wortels niet voortdurend in het vocht moeten staan. Dat is bijna net zo slecht als de grond laten uitdrogen. Het kan helpen om perliet en/of vermiculiet te gebruiken als grondverbeteraar. Perliet bestaat uit vulkanisch glas; het is wit, hard en poreus. Vermiculiet bestaat uit glimmer; het is geschubd, lamellair en beige van kleur. Beide zijn licht in vergelijking met hun volume en zorgen ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft en genoeg lucht bevat. Je kunt ze afzonderlijk of in combinatie gebruiken als grondverbeteraar.

14. TUINKALK

Tuinkalk staat ook wel bekend als zoete kalk of dolomiet en bestaat uit kalksteen. Het bevat een grote hoeveelheid calcium en magnesium. Het zorgt voor een hoger pH-gehalte, maar vaak gebruikt men het als buffer om de pH-waarde te stabiliseren en om fluctuaties te voorkomen. Als je kalk geeft aan je planten, gebruik dan altijd dolomietkalk en geen agrarische of gehydrateerde kalk.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING11. HOUTAS12. MYCOR- RHIZALE SCHIMMELS14. TUINKALK
STIKSTOF (N) X
FOSFOR (P) X
KALIUM (K)
MAGNESIUM (Mg)
CALCIUM (Ca) X X
BORIUM (B)

15. EPSOM-ZOUTEN

Magnesiumsulfaat, ook wel bekend als Epsom-zout, is een natuurlijke bron van magnesium en zwavel en planten kunnen het meteen opnemen. Gebruik altijd puur magnesiumsulfaat en koop het bij een apotheek. Ga dus niet voor badproducten waaraan oliën of aroma’s zijn toegevoegd. Je kunt de grond verbeteren door de kristallen toe te voegen als je de planten water geeft. Ook is het mogelijk ze te mengen met een bladspray.

16. AZOMIET

Azomiet is afkomstig van vulkanisch materiaal. Het voegt daarbij meer dan 60 in water oplosbare sporen van mineralen toe aan de grond. Dit zijn de sporen die wegspoelen als je planten water geeft. Deze grondverbeteraar kan het pH-gehalte doen toenemen, dus je zou er niet teveel van moeten gebruiken.

17. GROENZAND

Groenzand ziet eruit zoals het klinkt: groenig zand. De chemische naam is glauconiet en het is een rijke bron van kalium. Het bevat ook calcium, magnesium, ijzer, fosfor en zo’n 30 sporen van mineralen die je planten helpen groeien. Groenzand verbetert daarbij de kwaliteit van de grond. Zo blijft het vochtgehalte beter op peil. In zandige grond zorgt het bijvoorbeeld voor minder snelle drainage. In kleigrond gebeurt echter het tegenovergestelde; het maakt de aarde losser, zodat de afvoer van water verbetert. Groenzand breekt slechts langzaam af en geeft geleidelijk voedingsstoffen af. Je hoeft het dus slechts om de paar jaar aan de grond toe te voegen.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING15. EPSOM ZOUTEN 16. AZOMIET17. GROENZAND
STIKSTOF (N) X
FOSFOR (P) X
KALIUM (K) X X
MAGNESIUM (Mg) X
CALCIUM (Ca)
BORIUM (B)

18. HUMUSZUUR EN FULVOZUUR

Gebruik deze twee producten voor grondverbetering voor optimaal resultaat. Humuszuur helpt de wortels bij het opnemen van voedingsstoffen. Fulvozuur zorgt er echter voor dat de biologische beschikbaarheid van de nutriënten toeneemt voor de cellen van planten. In combinatie helpen deze twee zuren de plant om optimaal te profiteren van de beschikbare voedingsstoffen. Tegelijkertijd minimaliseer je hiermee tekorten.

19. MULCH

Mulch heeft twee toepassingen. Het helpt de grond om vocht vast te houden en microben eten het graag. Vermeng mulch niet met de aarde. Leg een paar centimeter stro, compost of houtsnippers bovenop de grond en vervang het maandelijks. De compost dient als bovenste laag die geleidelijk voedingsstoffen afgeeft als je de planten water geeft.

BIOLOGISCHE GROND- VERBETERING19. MULCH
STIKSTOF (N) X
FOSFOR (P) X
KALIUM (K) X
MAGNESIUM (Mg)
CALCIUM (Ca) X
BORIUM (B)

HIERMEE ZOU JE DE GROND JUIST NIET MOETEN VERBETEREN

  • UREUM

Ureum komt voor in urine. De nieren maken het aan als ze stikstof uit het lichaam halen. Het is ook mogelijk puur ureum te kopen. Dit is een goedkope bron van stikstof, maar geen goede keuze als je cannabis kweekt. Ureum verandert snel in ammonium. En dat zet de stikstof die je planten kunnen gebruiken om in giftige nitrieten die ze niet nodig hebben. Daarna verandert ammonium in ammonia. Dat verdampt en heeft een nare geur.

  • ZAAGSEL

Zaagsel bevat stikstof, maar nog meer koolstof (50 keer zoveel). Deze combinatie zorgt ervoor dat je planten niet in staat zijn stikstof op te nemen en daardoor verhongeren ze. Als je echter zaagsel gebruikt dat zo’n 3 jaar oud is, heeft de koolstof voldoende tijd gehad om te ontbinden. Dan zorgt het er niet meer voor dat de plant geen voedingsstoffen kan opnemen. Laat je desondanks niet verleiden om de grond te vermengen met zaagsel voor meer lucht of om de vochtigheid te verbeteren.

  • NIET-GECOMPOSTEERDE BLADEREN

Als je de grond "verbetert" met niet-gecomposteerde bladeren, veranderen ze tijdens het ontbinden in voer voor schadelijke bacteriën. Hoe langer deze bacteriën leven, hoe meer ze met je planten strijden om stikstof. En dat winnen ze meestal.

SLOTWOORD OVER GRONDVERBETERING

Verzorg je biologische substraat met de juiste grondverbeteraars op de juiste momenten. Daarmee kweek je gezonde, winstgevende cannabisplanten met grote, harsrijke toppen. En terwijl je geniet van de vruchten van je werk, weet je dat ze niet zijn blootgesteld aan schadelijke chemicaliën of giftige pesticiden. Wel zo prettig.

Het is echter makkelijk te ver te gaan. Zelfs als je 100% natuurlijke en biologische producten voor grondverbetering gebruikt. Wees daarom voorzichtig met het toevoegen van rijkere middelen tot je ziet hoe je tuin erop reageert. Het is altijd makkelijker iets toe te voegen dan iets uit de grond te halen. Binnen niet al te lange tijd ontdek je vanzelf wat je planten nodig hebben en ben je in staat precies de juiste grondverbeteraars te gebruiken op het juiste moment.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.