By Luke Sholl Reviewed by: Gloria Payá

Humuszuur en fulvinezuur zijn fantastische, natuurlijke groeiverbeteraars die je planten op veel manieren steunen. Ze verhogen de opname van voedingsstoffen, het wortelstelsel wordt gezonder en ze promoten de algehele gezondheid van je cannabis tijdens alle fases van de groei. Humuszuur en fulvinezuur kunnen niet alleen het oogstgewicht verhogen; je kunt ze voor alle soorten kweektechnieken gebruiken. Of je nu in aarde kweekt of hydroponisch.


WAAROM JE HUMUSZUUR EN FULVINEZUUR MOET GEBRUIKEN

De meeste hedendaagse cannabiskwekers gebruiken systemen met weinig humus- en fulvinezuur. Bepaalde kweektechnieken, zoals hydroponische systemen, maken gebruik van inerte media. Denk aan hydroton of perliet. Deze bevatten echter geen humus- of fulvinezuur. Binnen- en buitenkwekers die met aarde kweken, hikken vaak tegen hetzelfde probleem aan. In aarde zijn deze zuren vaak volledig uitgeput, of het bevat er slechts spoordelen van. Je kunt de kweekomstandigheden voor je cannabisplanten fantastisch verbeteren door humus- en fulvinezuur toe te voegen.

Fulvinezuur Humuszuur

HUMUSZUUR EN FULVINEZUUR, WAT ZIJN DAT EIGENLIJK?

Humus- en fulvinezuur leveren in combinatie goede resultaten. Ze bieden beide voordelen voor de plantengroei. Humuszuur verbetert de bodemgezondheid en de groei. Fulvinezuur faciliteert echter op natuurlijke wijze de absorptie en benutting van beschikbare voedingsstoffen door je planten.

IETS MEER OVER HUMUSZUUR

Humuszuur is een complex zuur, afkomstig van de afbraak van dode natuurlijke materialen door micro-organismen in de aarde. Het is donkerbruin tot zwart van kleur en oplosbaar in alkalisch water.

De moleculaire massa van humuszuur is hoog. Dat maakt het bijzonder geschikt om op natuurlijke wijze de aarde te verbeteren. Het verbetert de eigenschappen van de bodem door het te verrijken en nieuw leven in te blazen. Tegelijkertijd bevordert humuszuur de beschikbaarheid, het transport en de opname van voedingsstoffen in het substraat. Ook zorgt het ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden.

Humuszuur is zo'n uitstekende bodemverbeteraar omdat het chelatie mogelijk maakt. Het verbindt zich met microvoedingsstoffen en samen zorgen ze ervoor dat je planten deze voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Humuszuur promoot ook de uitwisseling van ionen. Bovendien verbetert het het buffervermogen van je kweekmedium.

Humuszuur zorgt er actief voor dat voedingsstoffen en mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, zink en mangaan, makkelijk geabsorbeerd kunnen worden. Hierdoor stimuleert het een verbeterde groei van de planten en een gezond wortelstelsel. Dat werkt bij alle kweekmethoden en biedt tijdens alle fases van de groei voordelen, van pas gekiemde zaailingen tot volgroeide cannabisplanten.

Gezonde Cannabiswortels

IETS MEER OVER FULVINEZUUR

Fulvinezuur is nauw verwant aan humuszuur en wordt wel gezien als de "chique" versie van humuszuur. Het wordt verkregen uit humus en de kleur is lichtgeel tot bruin. In tegenstelling tot humuszuur is het echter oplosbaar bij alle pH-waarden - zuur en alkalisch. Het molecuulgewicht is lager dan dat van humuszuur, omdat het minder koolstof bevat.

Door de lagere moleculaire massa kan fulvinezuur uitstekend de membranen van de plantencellen doordringen, waardoor het makkelijker in de bladeren komt. Dit maakt het met name efficiënt als bladspray. Op die manier beschikken je planten snel over voedingsstoffen. Je kunt het echter ook via irrigatie gebruiken door het met de nutriënten te mengen die je gebruikt.

Bovendien verminderen zowel humus- als fulvinezuur de hoeveelheid voedingsstoffen die je planten nodig hebben. Voor kwekers betekent dit dat hun planten gezond groeien en excellente opbrengsten leveren tegen minimale kosten.

DE VOORDELEN VAN HUMUS- EN FULVINEZUUR VOOR JE CANNABISPLANTEN

Hier volgen een aantal voordelen voor je cannabisplanten als je humus- en fulvinezuur gebruikt:

  • Verbeterde opname van voedingsstoffen en transport door chelatie
  • Betere opname van vocht door de aarde en verbeterde drainage
  • Beter buffervermogen en verbeterde ionenuitwisseling 
  • Bevordering van de gezonde activiteit van microbacteriën 
  • Vermindering van opname van gifstoffen uit de aarde door planten
  • Verbeterde fotosynthese
  • Verbeterde stofwisseling van planten en celdeling voor betere groei
  • Afname van de behoefte aan voedingsstoffen van planten

Foliar Die Humus En Fulvinezuren Voedt

HOE JE HUMUS- EN FULVINEZUUR GEBRUIKT

Cannabiskwekers kunnen humusstoffen op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ze toevoegen aan je gebruikelijke toediening van water en voedingsstoffen, maar ook als bladspray inzetten. Ze zijn daarnaast in poedervorm verkrijgbaar. Deze kun je direct door de aarde mengen.

Humuszuur is te koop in vloeibare vorm en poedervorm die je in water kunt oplossen. Zo maak je eenvoudig een bladspray. Vernevel de spray royaal op de bladeren, inclusief de onderkant, tijdens de groeiperiode.

Een ander opvallend voordeel van het bespuiten van planten met fulvinezuur is dat het de fotosynthese bevordert. We weten dat het gebruik van een spray met dit zuur de fotosynthese laat continueren. Zelfs wanneer het weer eens een tijdje flink bewolkt is. Niemand heeft dit effect nog kunnen verklaren, maar dergelijke spray wordt in ieder geval om deze reden soms commercieel gebruikt om beschaduwde bladeren weer nieuw leven in te blazen.

HOE KOM JE AAN HUMUS- EN FULVINEZUUR?

Humusstoffen zijn in verschillende vormen en concentraties te koop. Als je niet weet welke je moet kopen, kun je het best even een tuincentrum binnenlopen. Spreek een medewerker aan en vraag advies. Ze weten er vast ook meer over de juiste dosering voor je planten, zodat je niet teveel geeft. Over het algemeen is het beter om regelmatig humusstoffen te geven, maar dan in een lagere dosis. Lees wel altijd de doseerinstructies die op je product staan.

HUMUS- EN FULVINEZUUR BIJ JE VOLGENDE KWEEK

Humuszuur en fulvinezuur zijn fantastisch om samen te gebruiken in een goed gebalanceerd voedingsstoffenschema. Ze bieden je planten tijdens alle fases van de groei voordelen. Bovendien kun je een paar centen besparen op de voedingsstoffen. Met humus- en fulvinezuur zorg je ervoor dat je planten maximaal profiteren van de beschikbare nutriënten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.