Inbegrepen GRATIS producten

Hoe En Wanneer Bladspray Te Gebruiken
Bladspray zorgt voor een snelle en effectieve manier om een tekort aan voedingsstoffen aan te pakken. Het is ook de meest voorkomende manier om insecticiden en fungiciden toe te passen. Ontdek hoe je je bladeren kunt voeden en het in je voordeel kunt gebruiken.
Niet alle kwekers zijn er misschien mee bekend, maar de meeste bevinden zich op een gegeven moment in een situatie waarbij ze een bladspray moeten inschakelen om hun cannabis planten mee te besproeien. Er zijn verschillende redenen voor. Van het behandelen van je planten met insecticiden of fungiciden, tot het snel aanpakken van een tekort aan voedingsstoffen.
Hoewel bladspray (ook wel bladvoeding genoemd) niet zozeer speciale kweekvaardigheden vereist, kan het toch handig zijn om te weten hoe dit op de juiste manier aan te pakken zodat je de beste resultaten kunt bereiken. Laten we eens inzoomen op bladspray; wat is het en wanneer pas je het toe?
Contents:
Wat Zijn De Voordelen Van Bladspray en Wanneer Heb Je Het Nodig?
Bladvoeding vervangt niet het normale proces waarbij planten voedingsstoffen opnemen. Normaliter gebeurt dit via de wortels die verstrengeld zitten in de grond of een ander groeisubstraat. Bladvoeding kan echter een zeer effectieve manier zijn om voedingsstoffen op de korte termijn aan te vullen. Het is vooral effectief als je je planten wilt voorzien van secundaire voedingsstoffen, zoals magnesium of calcium. Het is ook een handige manier om je planten van zink, ijzer, mangaan en andere micronutriënten te voorzien.
Wat bladvoeding zo speciaal maakt, is dat sproeien veel sneller is in vergelijking met het aanbrengen van voedingsstoffen op de bodem via irrigatie. Bovendien is het hierdoor een uitstekende manier om elk type voedingstekort aan te pakken. De meerderheid van de voedingsstoffen die direct op de bladeren gesproeid worden, wordt in korte tijd geabsorbeerd. Daarnaast wordt er op deze manier ook een hoger percentage nutriënten opgenomen. Studies wijzen uit dat bladvoeding voor zeker 95% effectief is. Dit houdt in dat bespoten planten bijna alle voedingsstoffen opnemen, in tegenstelling tot voeding via de aarde. Daarbij ligt het percentage veel lager.
Naast snelheid heeft bladvoeding ook andere positieve effecten. Wanneer de plant voedingsstoffen opneemt via haar bladeren, zorgt dit ervoor dat er meer koolhydraten in haar wortelzone worden afgegeven. Dit is voordelig voor de micro-organismen die in het groeisubstraat leven en die helpen met de opname van nutriënten.
Een ander voordeel van bladvoeding is dat het aan het potentiële probleem van de opbouw van voedingstoffen in de aarde voorbijgaat. Opgebouwde mineralen, zouten en andere nutriënten zijn een veelvoorkomend probleem in het kweekproces. Als dit voorkomt, wijkt de pH-waarde van de bodem meestal af, wat leidt tot een blokkade van voedingsstoffen.


Bladspray Voor Schimmelbestrijdingsmiddelen en Insecticiden
Bladsprays zijn veelgebruikte en effectieve middelen om je planten te beschermen tegen ongedierte, zoals mijten, en tegen ziektes, zoals poederachtige schimmels. Een populair middel dat als onmiddellijke behandeling en preventieve maatregel fungeert, is neem olie.
Neem olie heeft het voordeel dat het een natuurlijke insecticide is dat ook enkele schimmelwerende eigenschappen bevat. Telers gebruiken neem olie bladspray samen met aloë vera sap en een emulgator, zoals kalium silicaat, om de olie op te lossen. Wekelijkse sprays gedurende de vegetatieve fase kunnen planten versterken en hun weerstand tegen ongedierte en pathogenen verhogen.
Een bladspray gemaakt met kaliumzeep (insecticidezeep) is een uitstekende optie om succesvol de strijd aan te gaan met diverse schadelijke insecten. Het is vooral effectief tegen bladluizen, die een van de meest voorkomende vormen van ongedierte bij cannabisplanten zijn. Een mengsel van neem olie, opgelost in kaliumzeep, is zelfs twee keer zo effectief. Kaliumzeep verwijdert het ongedierte bij het eerste contact. Vervolgens helpt de neem olie bij het voorkomen van toekomstige aanvallen terwijl tegelijkertijd het verdedigingsmechanisme van de plant versterkt wordt.
Veel andere natuurlijke ingrediënten, variërend van cayennepeper tot brandnetel, kaneelolie en zelfs gewone melk kunnen poederachtige schimmels en andere schimmelpathogenen op een natuurlijke manier bestrijden. En dat zonder dat het je planten schade toebrengt. Als je rondkijkt op kweekfora en websites kun je veel recepten vinden voor dergelijke natuurlijke bladspray combinaties.
Bladspray Voor Stimulerende Middelen en Grow Boosters
Bladspray Voor Stimulerende Middelen en Grow Boosters Vanwege de snelle werkwijze van het toedienen van voedingsstoffen met bladspray, maakt dit het ook effectief om je oogst te voorzien van grow boosters en stimulerende middelen, waar dit nodig mocht zijn. Er bestaat een breed scala aan producten, waarvan de meeste bladspray als toepassingsmethode vereisen.
Sommige kwekers maken hun eigen stimulerende middelen, bijvoorbeeld door vloeibare aloë vera te mengen met water. Of door het maken van een aantal doe-het-zelf recepten van andere stimuli die je online kunt vinden.


Hoe Je Bladspray Voor Je Cannabis Planten Gebruikt
- De beste periode om bladspray te gebruiken, is of vroeg in de ochtend of 's avonds laat. Wanneer je buiten kweekt, kunnen natte toppen vaak voorkomen door regenachtig weer. Is een spray met een soort fungicide de enige manier om je kostbare oogst te beschermen tegen een schimmelinfectie? Gebruik dan alleen een natuurlijk, veilig en restvrij product.
- Sproei nooit in direct zonlicht. Niet alleen kan direct zonlicht je planten verbranden doordat de waterdruppeltjes als een lens fungeren op de bladeren. Het kan ook de werkzame stoffen en voedingsstoffen van je mengsel verslechteren. In de avond staan de poriën van de plant volledig open waardoor een snellere opname mogelijk is dan overdag. Kweek je binnen, dan is het het beste om aan het begin of aan het einde van de donkere periode te sproeien.
- Vermijd sproeien bij te heet of te koud weer. Bij hete temperaturen sluiten de huidmondjes (de poriën in de bladeren) bijna volledig, wat de bladspray een stuk minder effectief maakt. Aan de andere kant, bij zeer koude temperaturen, kan de spray schimmels veroorzaken. Vroeg in de ochtend sproeien, is het beste omdat het ervoor zorgt dat je planten gedurende de dag kunnen drogen, wat het risico op schimmelvorming verkleint.
- Sproei nooit wanneer je slecht weer verwacht. Bij regen heeft het gebruik van bladspray weinig nut omdat de regen de spray verdunt of helemaal oplost. Hetzelfde geldt voor harde wind. Wanneer je buiten sproeit, wacht dan totdat het slechte weer voorbij is getrokken. Bij binnen sproeien, is het verstandig om de ventilatoren een uur of twee uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat het mengsel goed door de planten wordt geabsorbeerd zonder grote problemen.
- Vergeet de onderkanten niet. Als je sproeit, besproei dan de gehele plant - in het bijzonder de onderkant van de bladeren. Hier zijn op zijn minst twee goede redenen voor. Veel ongedierte, zoals mijten en andere bladluizen, bevindt zich vaak aan de onderkant van de bladeren. Ook vind je hier de meeste huidmondjes.
- Let op de aanbevolen voedingssterkte van je mengsel. Meestal vereist bladspray een veel lagere sterkte dan wanneer je je planten voedt via de grond. Als het product dat je gebruikt niet de juiste voedingssterkte voor spray aangeeft, begin dan met de helft van de aanbevolen dosis.
- Test je spray voordat je begint om er zeker van te zijn dat je planten niet onherstelbaar beschadigd raken. Ga niet blind uit van je ongeteste product dat je net via internet besteld hebt. Test het eerst op een enkel blad. Wacht een dag om te kijken of het blad beschadigd is voordat je verder gaat met de volledige voeding.
- Sproei nooit tijdens de bloeifase. Het besproeien van toppen kan slecht zijn om meerdere redenen. Afhankelijk van je mengsel kan dit slechte resultaten opleveren, variërend van een vieze smaak tot de kans op schimmel.


⚠️ Veiligheid Boven Alles
Volg altijd de veiligheidsinstructies. Sommige commerciële sprays mogen dan veiliger lijken dan anderen, wijk nooit af van de standaard veiligheidsvoorwaarden. Je wilt uiteraard geen mogelijk schadelijke stoffen sproeien zonder de juiste bescherming, zoals handschoenen, een gezichtsmasker en een veiligheidsbril. Let vooral op de veiligheid van de spray dat je wilt gebruiken, je wilt immers het eindproduct van je kweek consumeren. Sommige commerciële insecticiden of fungiciden werken prima voor sierplanten, maar kunnen schadelijk of ronduit giftig zijn voor groenten en uiteraard voor je kostbare wiet! Lees daarom altijd de instructies en volg deze zorgvuldig voordat je begint met sproeien.
Welk Type Spray is Het Beste?
Er zijn twee hoofdsoorten sprays verkrijgbaar die je kunt gebruiken voor bladspray en beide zijn nuttig, afhankelijk van de omstandigheden.
De eerste is een eenvoudige handspray van tussen de 500ml en 1 liter. Deze kleine en handige sprays zijn ideaal als je slechts een kleine hoeveelheid planten hebt of als je een spray zoekt voor wat "precisiewerk". Bijvoorbeeld wanneer je wilt voorkomen dat je toppen besproeid raken.
De tweede optie zijn tuin pomp sprays. Deze zijn verkrijgbaar in verscheidene maten en hebben een schouderband zodat je ze eenvoudig kunt dragen tijdens het sproeien.
Deze pomp sprays zijn voorzien van een verlengstuk dat ze ideaal maakt om je planten gemakkelijk van alle kanten te besproeien, vooral aan de onderkant van de bladeren, waar het het belangrijkste is.
Idealiter schaf je beide sprays aan zodat je in verschillende situaties makkelijk uit de voeten kunt. Er zijn momenten waarop de grote spray meer van pas komt. Evenzo kan het voorkomen dat de kleinere handsprays beter tot hun recht komen.
Door bladspray te gebruiken op je cannabis planten kun je zeer effectief problemen, zoals schimmel en ongedierte, voorkomen. Daarnaast is het de perfecte manier om in noodsituaties je planten van voedingsstoffen en stimuli te voorzien. Met de tips in dit artikel is de wereld van bladspray geen mysterie meer voor je!