By Steven Voser

Ben je al bekend met de voordelen van insecticide-zeep en neemolie? Twijfel je welke je moet kiezen om je wiet tegen ongedierte te beschermen? Wat als we je vertellen dat je niet hoeft te kiezen? Ontdek hieronder alles over insecticide-zeep en neemolie en hoe ze wietplagen kunnen voorkomen.


Insecticide-zeep: wat is het en hoe werkt het?

Insecticide-zeep is zeep gemaakt van kaliumzouten van vetzuren. Het is een ouderwetse manier om tuinplagen te bestrijden, maar wint weer aan populariteit nu steeds meer kwekers op zoek zijn naar milieuvriendelijke manieren om ongedierte tegen te gaan.

Insecticide-zeep kun je het beste als bladspray[1] gebruiken. Het kan daarbij gebruikt worden om ongedierte te voorkomen[2], maar ook om een actieve plaag te bestrijden. De zeep werkt op drie manieren:

  • Door insecten uit te drogen: insecticide-zeep kan bepaalde insecten binnendringen, hun cellen beschadigen en ze uitdrogen.
  • Door verstikking: insecticide-zeep kan insecten als bladluizen verstikken doordat het hun luchtpijp blokkeert.
  • Door eitjes en larven te vernietigen.

Wat is neemolie en hoe werkt het?

Neemolie wordt geperst uit de vruchten en zaden van de neemboom (Azadirachta indica). Deze boom komt van nature voor in Zuidoost-Azië en India (waar het als een heilige boom wordt beschouwd). De resulterende olie is rijk aan triglyceriden en triterpenen. Het kan daarmee ongelooflijk effectief ongedierte bestrijden[3]. In tegenstelling tot insecticide-zeep doodt of beschadigt neemolie insecten niet direct[4].

Insecticide-zeep vs. neemolie: wat is beter?

Insecticide-zeep en neemolie zijn allebei zeer effectieve natuurlijke pesticiden/insecticiden[5]. Geen van beide is schadelijk of giftig voor mensen of huisdieren (tenminste, niet in de doses voor ongediertebestrijding). Allebei zijn het dan ook populaire opties onder kwekers die biologische of natuurlijke alternatieven voor agressieve chemische pesticiden zoeken.

Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen neemolie en insecticide-zeep die invloed op je keuze kunnen hebben. Dan moet je denken aan:

💰Kosten en beschikbaarheid: neemolie is duurder dan insecticide-zeep en moeilijker te verkrijgen.

🐛Werkzaamheid: neemolie is effectief tegen meer tuinplagen dan insecticide-zeep (wat alleen tegen insecten met zachte schilden werkt). Neemolie heeft ook anti-schimmel kwaliteiten, in tegenstelling tot insecticide-zeep.

⚠️ Werkingsmechanisme: insecticide-zeep is dodend bij contact, oftewel het doodt insecten die er direct mee in contact komen. Daarentegen is neemolie een systemische pesticide. Dit betekent dat planten het opnemen nadat je het hebt aangebracht en het pas dodelijk is wanneer insecten van de plant eten. Daarom werkt insecticide-zeep mogelijk sneller als je ongedierte wilt bestrijden, terwijl je neemolie misschien beter kunt gebruiken om te voorkomen dat je planten worden aangevallen door plagen.

♻️ Milieu-impact: insecticide-zeep breekt goed af, maar is een niet-selectieve pesticide[6]. Dit betekent dat het ook insecten die gunstig zijn voor je kweek kan doden. Neemolie breekt daarentegen niet makkelijk af, maar is wel selectief en heeft daarom geen impact op gunstige insecten in je tuin.

🥀 Risico's voor planten: zowel insecticide-zeep als neemolie kan planten[7] 'verbranden' als je het te vaak of in te hoge concentraties gebruikt. Neemolie is echter wat agressiever dan insecticide-zeep.

Insecticidal Soap and Neem Oil

Kun je insecticide-zeep en neemolie tegelijk gebruiken?

Hoewel insecticide-zeep en neemolie afzonderlijk ook geweldig werken, zijn ze een stuk effectiever wanneer je ze samen gebruikt[8]. Dat geldt vooral als je een aanval van ongedierte actief wilt bestrijden. De insecticide-zeep doodt het ongedierte bij contact, terwijl de neemolie helpt voorkomen dat de plaag terugkeert.

Zo kun je insecticide-zeep en neemolie combineren voor de ultieme bescherming tegen wietplagen:

1. Mix 10ml insecticide-zeep met 1l kraanwater. Roer of schud het mengsel om te zorgen dat de zeep en het water goed mengen.

Step 1


2. Voeg 3–5ml neemolie toe. Schud goed.

Step 2


3. Gebruik een pompnevelspuit om je planten met het mengsel te besproeien.

Step 3

Voor de beste resultaten raden we je aan je planten eenmaal per week met insecticide-zeep en neemolie te behandelen om plagen te voorkomen. Worden je wietplanten al geteisterd door ongedierte? Bespuit ze dan drie keer per dag gedurende 3–7 dagen tot de plaag is verdwenen. Spray daarna één keer per week om nieuwe plagen te voorkomen.

Kun je insecticide-zeep en neemolie op bloeiende wiet spuiten?

Nee. Insecticide-zeep en neemolie zijn voor mensen misschien niet giftig, maar we raden niet aan om het te gebruiken op bloeiende planten. Je wilt het residu ervan namelijk niet verbranden en inhaleren. Bovendien heeft neemolie een sterke, tamelijk onaangename geur die het aroma van je wiet negatief kan beïnvloeden.

Insecticide-zeep en neemolie: het perfecte team?

Neemolie en insecticide-zeep zijn pesticiden/insecticiden die een natuurlijk alternatief voor agressieve chemische producten bieden. Omdat ze allebei een andere werking en verschillende voor- en nadelen hebben, raden we aan om ze voor maximale bescherming te combineren. Pas wel op dat je niet op de toppen van je wiet spuit en houd in de gaten hoe je planten op de behandeling reageren!

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.