By Luke Sumpter

Ben je het zat om je wietplanten te zien krioelen van de bladluizen of de webben van spint aan te treffen? Vraag je je af hoe je insecten weert van wiet die je buiten kweekt? Dan ben je hier op de juiste plek! Wat volgt is een masterclass in ongediertebestrijding, met zowel preventieve maatregelen als effectieve behandelingen. Laten we beginnen!

Buitenwiet: kweken in bezet gebied

Het kweken van wiet in de buitenlucht komt met veel voordelen. Als je blootsvoets op de aarde loopt, stel je je lichaam bloot aan gunstige negatieve elektronen[1] en maak je contact met nuttige microben in de aarde die de productie van serotonine stimuleren[2]. Daarnaast breng je flink wat tijd door in de zon, waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt. Bovendien ben je omringd door kleurrijke en aromatische planten. Dit klinkt toch als het paradijs? Het is absoluut een prachtige ervaring, maar het heeft ook enkele nadelen.

Als je binnen wiet kweekt, heb je als kweker de volledige controle. Daarom is het risico op ongedierte veel kleiner. Maar buiten kweek je je planten in bezet gebied. Voordat je tuin gerealiseerd is, behoort de plek toe aan een heleboel insecten en andere wezentjes. En inderdaad, veel van deze beestjes blijven rondhangen, ook lang nadat je je tuin hebt aangelegd. Sommige insecten zijn absoluut gunstig, maar andere hebben een voorliefde voor wietplanten.

De kweek van wiet: ken je vijand

Sun Tzu, de legendarische militaire strateeg, Chinese generaal en auteur van The Art of War, benadrukte hoe belangrijk het is om je vijand te kennen. Door informatie in te winnen over de aard, bewegingen en bedoelingen van je tegenstanders, kun je veel effectiever preventieve maatregelen en tegenaanvallen op touw zetten. Als wietkweker sta je natuurlijk niet letterlijk op een slagveld, maar je kunt wel degelijk de strijd aangaan met allerlei insecten die graag aan je wietplanten knabbelen.

Bladluis

Bladluizen zijn een van de meest voorkomende cannabisplagen. Deze beestjes zijn klein, maar kunnen grote problemen veroorzaken. Ze behoren tot de sapzuigende insecten en gebruiken hun naaldachtige monddelen om plantenweefsels te doorboren en sap op te slurpen. Je wietplanten zijn afhankelijk van sap om voedingsstoffen en water te transporteren. Een flinke bladluizenplaag kan daarom de groei van je plant belemmeren en soms zelfs je plant doden.

Maar er is nog meer: als de bladluis zich volgevreten heeft, gaat de sapstroom nog een tijdje door. Er blijven kleine beetjes sap achter, wat we honingdauw noemen. Sommige insecten, zoals honingbijen, zoeken naar deze suikerachtige traktatie. Maar het trekt helaas ook schimmels aan, zoals roetdauw, die uiteindelijk bladoppervlakken kunnen bedekken, wat een negatieve impact heeft op de fotosynthese.

Bladluis
Bladluis

Witte vlieg

Net als bladluis, is ook witte vlieg dol op het sap uit je wietplant. Vaak tref je hem op de onderkant van de fan leaves aan. Hier doorboort de witte vlieg het plantenweefsel om de sapstroom aan te boren. Waar het insect in grote getale optreedt, tapt het voldoende sap af om verschillende symptomen te veroorzaken. Bekende tekenen zijn vergeling, verwelking en een algemene achteruitgang in de gezondheid van de plant. Om de zaak nog verder te verergeren, laat witte vlieg na het voeden ook honingdauw achter, waardoor de kans op een toekomstige schimmelinfectie toeneemt.

Witte vlieg
Witte vlieg

Rouwvliegjes

Vergeleken met de eerder genoemde plagen, volgen rouwvliegjes een andere aanvalsstrategie. In plaats van sap van de bovengrondse delen van planten af te tappen, voeden rouwvliegjes zich ondergronds, in de rhizosfeer. Volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes in de aarde, dicht bij de wortelzone. Nadat deze uitkomen, wurmen de larven zich door de aarde op zoek naar sappige en voedingsrijke cannabiswortels. Ze kauwen aan het weefsel van de wortels en beschadigen daarbij de structuren die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van ionische voeding, bacteriën en algen. Helaas laten ze ook gaatjes achter waardoor schimmels vrij spel krijgen, wat tot wortelrot kan leiden.

Rouwvliegjes
Rouwvliegjes

Bladmineerder

De bladmineerder kan een prachtige wietplant snel omtoveren in een armzalig scharminkel. Gelukkig herken je dit ongedierte makkelijk aan de kronkelende witte sporen over de bladeren die het achterlaat. Bladmineerders zijn de larven van verschillende soorten insecten, waaronder motten, bladwespen en vliegen. Als je erover nadenkt, hebben ze een behoorlijk goed leven. Zodra ze zich in de bladeren nestelen, zijn ze goed beschermd tegen roofdieren en hebben ze een bijna onbeperkte voorraad voedsel.

Voor wiettelers vormen ze echter een groot probleem. Omdat ze zich letterlijk een weg door het bladweefsel vreten, verminderen ze het vermogen tot fotosynthese. Een kleine plaag zal niet al te veel schade aanrichten, maar een ernstige infestatie leidt tot een groeiachterstand en tegenvallende oogsten.

Bladmineerder
Bladmineerder

Spint

Spint is een infectie van kleine mijten die enorme schade aanrichten. Dit veelvoorkomende ongedierte verstopt zich graag aan de onderkant van wietbladeren. De naam spint is veelzeggend, want deze mijten behoren tot dezelfde klasse insecten als spinnen, schorpioenen en teken. Net als bladluizen doorboren ze het plantenweefsel om het sap op te zuigen. Maar ze doen ook nog een ander kunstje, waarmee ze een grote ravage in je tuin aanrichten.

Spintmijten spinnen namelijk fijne, zijdeachtige webben om zichzelf tegen roofdieren te beschermen. Als je ze niet op tijd aanpakt, bedekken ze uiteindelijk het hele bladerdak met dit beschermende net. Dit houdt de spintmijten veilig, maar blokkeert het licht naar je planten. Bovendien zit je met een warboel op je bladeren en toppen opgescheept. Omdat de toppen van je wietplanten met een kleverige hars zijn bedekt, is het verwijderen van dit web nog een hele klus.

Spint
Spint

Trips

Ook trips blijkt graag een hapje van de hars van je planten mee te pikken. Zie je de rode draad al? Wietplanten zijn een bijna onuitputtelijke voedingsbron voor insecten. Ze maken suikers van koolstof die ze uit de lucht halen en nemen mineralen op uit de aarde. Insecten hebben een speciale anatomie om dit lekkers te pakken te krijgen. Als kweker is het je taak om de toegang zo moeilijk mogelijk te maken.

Maar we dwalen af. Tripsen zijn insecten met slanke vleugels en worden ook wel onweersbeestjes of donderbeestjes genoemd. Wereldwijd zijn er tot dusver 7700 soorten bekend. Zelfs als je ze niet ziet, kun je hun aanwezigheid herkennen aan de kleine zwarte uitwerpselen. Tripsen brengen niet alleen plantenvirussen over, maar veroorzaken ook misvormde groei en kunnen zelfs de ontwikkeling van toppen voorkomen.

Trips
Trips

Rupsen

Vlinders zijn een prachtig gezicht in je tuin. Ze zien er mooi uit en helpen bij het bestuiven van bloemen. Maar hun jonge rupsen deinzen ze er niet voor terug om wietplanten te verslinden. Rupsen zijn vraatzuchtige eters en dol op de bladeren van je wiet. Ze laten overal gaten achter en dit heeft natuurlijk een impact op de fotosynthese, terwijl het ook de groei en ontwikkeling van de plant beperkt. In extreme gevallen vreten ze planten helemaal kaal.

Rupsen
Rupsen

Een snelcursus over geïntegreerde gewasbescherming

Je weet nu wat de belangrijkste soorten ongedierte voor wietplanten zijn. Maar hoe kun je je planten buiten beschermen? Je hebt hier verschillende opties, van agressieve chemicaliën tot meer milieuvriendelijke methodes. Deze laatste technieken vallen onder de noemer geïntegreerde gewasbescherming, ook bekend als IPM (Engels: integrated pest management). Bij deze holistische manier om ongedierte te bestrijden, kies je eerst voor biocontrole die het lokale ecosysteem respecteert voordat je op schadelijke chemicaliën overstapt.

De principes van IPM

Als je je in IPM[3] verdiept, leer je niet alleen over het bestrijden van ongedierte. Je ontdekt namelijk ook preventieve maatregelen en kunt je kennis over de meest voorkomende plagen verbeteren. Je leert ook hoe je je planten moet controleren en op welke tekenen je moet letten.

  • Kennis: dit principe komt neer op het kennen van je vijand. Door meer te leren over de levenscyclus en het seizoensgedrag van belangrijke plagen, weet je beter wat je kunt verwachten en wanneer.
  • Preventie: dit is altijd beter dan genezen. Met preventieve maatregelen kun je schade voorkomen. Een goede preventieve aanpak bespaart je veel geld, tijd en moeite.
  • Monitoring: IPM-specialisten zijn in de eerste plaats verkenners. Het is misschien even wennen om je wiettuin in te stappen met het inspecteren van je planten als enige doel. Let op de belangrijkste tekenen en symptomen met een zorgvuldig oog voor detail. Een zakmicroscoop helpt je om vroegtijdig een diagnose te stellen, zodat je je planten kunt behandelen voordat de schade erger wordt.
  • Interventie: als preventieve maatregelen falen, moet je snel en effectief ingrijpen. Als je van tevoren weet welke behandelingen je moet toepassen op basis van de plaag en de omvang ervan, vergroot je de kans op succes.

Hoe voorkom je ongedierte op je wiet als je buiten kweekt?

Zoals vermeld, is preventie de kern van elke IPM-strategie. Door je ecosysteem te kennen, vertrouwd te raken met de levenscycli van insecten en je plan goed uit te voeren, zul je zelden grote problemen ervaren.

Insectengaas

Eenvoud staat voorop in IPM en insectengaas is zo simpel als maar kan. Plaats gaas over je tuinbedden met behulp van tuinhoepels. Doe dit vroeg in de lente, voordat je ook maar één zaadje hebt gezaaid. Nu heb je een ondoordringbare afbakening om te voorkomen dat ongedierte zich kan nestelen en later in het seizoen eitjes leggen. Het gaas helpt ook om vliegende insecten uit je tuin te houden. Dit beschermt je buitenwiet tegen rupsen, trips en ander ongedierte.

Insectenhorren

Als je in een kas of polytunnel kweekt, hoef je geen insectengaas op te hangen. Maar om te ventileren, is het in de late lente en zomer vaak wel nodig om de ramen te openen. Installeer insectenhorren in de ramen om te voorkomen dat vliegende insecten toegang krijgen. Als je in dezelfde ruimte ook groente kweekt, moet je wel weten dat dit ook de bestuiving beperkt. Je kunt dan met de hand bestuiven of nuttige insecten introduceren.

Combinatieplanten

Bij combinatieteelt kweek je bepaalde planten in de buurt van je wiet. Deze strategie is tweeledig. Welriekende kruiden bevatten veel etherische olie en kunnen zo een hoop insecten afweren. Zet ze dichtbij je wietplanten zodat ze een aromatisch schild vormen dat kan helpen bij de verdediging tegen bladluis[4] en ander ongedierte. Bovendien trekken sommige soorten nuttige insecten aan die fungeren als natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Dille trekt bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aan die dol zijn op bladluis.

How To Prevent Pests From Invading Your Outdoor Cannabis Grow

Preventieve roofinsecten

Insecten staan aan de basis van ecologische gezondheid in de tuin. Ze spelen een belangrijke rol in het bodemvoedselweb en helpen bij de circulatie van voedingsstoffen en het bestuiven van planten. Daarnaast zijn sommige insectensoorten uitstekende roofdieren. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, roofmijten en sluipwespen jagen op veelvoorkomende cannabisplagen om ze te doden. Het is verstandig om de populatie van nuttige insecten in je tuin te vergroten voordat er problemen ontstaan. Kweek bijvoorbeeld planten die deze beestjes aantrekken. Denk aan duizendblad, koriander, cosmos, munt en Oost-Indische kers. Daarnaast kun je levende insecten kopen en ze op het juiste moment van het teeltseizoen inzetten.

Hygiëne

Insecten komen niet altijd op eigen houtje op je planten terecht. Telers zijn zelf een van de grootste veroorzakers van plagen en ziektes in de tuin. Kleed je om voordat je je planten inspecteert, zeker als je net een boswandeling hebt gemaakt of de tuin van een vriend hebt bezocht. Maak je gereedschap regelmatig schoon en vernietig aangetast materiaal.

Regelmatige inspecties

Het spreekt voor zich dat je je planten regelmatig moet controleren. Als je de luie aanpak kiest en de natuur haar gang laat gaan, kan ongedierte welig tieren. Wandel in de morgen met een kopje koffie door je tuin, of doe het in de avond onder het genot van een biertje. Bekijk je planten eerst van een afstandje en raak bekend met hun uiterlijk. Zo heb je het eerder in de gaten als er iets niet in orde is.

Bekijk je planten nu eens goed van dichtbij. Controleer de boven- en onderkant van de bladeren. Beoordeel de hoofdstam, takken, en bladstelen. Vergeet het worteloppervlak niet en neem natuurlijk ook de toppen onder de loep, als de planten in bloei staan.

Gezonde planten

Zorg ervoor dat je planten genoeg voeding, water en licht ontvangen om goed te gedijen. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziektes. Je kunt ook de Brix-waarde controleren tijdens het groeiproces. Dit geeft je informatie over de mate van fotosynthese in je planten. Sommige botanici zijn van mening dat een hogere Brix-waarde het risico op ongedierte verlaagt.

Gezonde Cannabisplant
Gezonde Cannabisplant

Als preventie niet voldoende is: wees voorbereid

Met een goede preventiestrategie houd je je planten veilig en bespaar je jezelf een hoop extra werkdruk tijdens de kweek. Zo wordt de verzorging van je planten ontspannen en prettig, in plaats van hectisch en stressvol. Maar zelfs de meest robuuste preventieve aanpak kan falen. Als dit gebeurt, heb je een back-up nodig die je kunt gebruiken in het geval van problemen. Hieronder noemen we een aantal van de meest effectieve behandelingen tegen ongedierte op je wiet:

  • Nuttige aaltjes: deze zijn meestal gewoon te koop in het tuincentrum. Voeg ze met water toe aan de grond om slakken en de larven van rouwvliegjes te bestrijden.
  • Neemolie: als natuurlijk insecticide werkt neemolie uitstekend tegen bladluis, witte vlieg en spint.
  • Bacillus thuringiensis: deze van nature voorkomende bacterie produceert gifstoffen die larven doden, waaronder rupsen.
  • Beauveria bassiana: deze entomopathogene schimmel produceert sterke enzymen die hem in staat stellen om ongedierte, waaronder bladluis, spint, rupsen en trips, te koloniseren en op te eten.
  • JADAM-bevochtigingsmiddel (JWA): deze doe-het-zelf insecticide maak je van koolzaadolie en kaliumhydroxide. Het helpt bladluis, mijten, witte vlieg, trips en rupsen uit te roeien.

Geef ongedierte geen kans als je buiten wiet kweekt

Je hoeft je niet langer af te vragen hoe je ongedierte van je wietplanten houdt. Je weet nu wat de meest voorkomende soorten zijn die aan je wiet vreten en je kent de basisprincipes van IPM. En belangrijker nog: je bent uitgerust met de meest effectieve preventiestrategieën om je wietplanten te beschermen. Als een oplossing tekortschiet, wat soms het geval is, heb je in elk geval verschillende opties om je planten te behandelen. Nu kun je met een gerust hart buitenwiet kweken!

External Resources:
  1. Electric Nutrition: The Surprising Health and Healing Benefits of Biological Grounding (Earthing) https://www.researchgate.net
  2. Study linking beneficial bacteria to mental health makes top 10 list for brain research | CU Boulder Today | University of Colorado Boulder https://www.colorado.edu
  3. Guidance on Integrated Pest Management https://mass-cannabis-control.com
  4. Insects | Free Full-Text | Companion Plants for Aphid Pest Management https://www.mdpi.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: