💥5 GRATIS ZADEN bij besteding van minimaal € 70,- op Black Friday met code BF22QWG💥

By Steven Voser

Witte vliegen zijn een bekende tuinplaag die zomaar een verwoestend effect zouden kunnen hebben op de groei van je cannabis planten.

In dit artikel, kijken we naar witte vliegen, wat ze zijn, hoe je van ze af kunt komen, en hoe je je planten kunt beschermen tegen toekomstige plagen.

Voor meer artikelen zoals deze, goeie tips en veel meer, denk er dan aan om onze blog te bookmarken. Kijk ook naar onze eerdere post voor meer tips over het voorkomen van cannabis plagen.

WAT ZIJN WITTE VLIEGEN?

Witte vliegen zijn een bekende tuinplaag die verschillende planten kan aantasten, waaronder cannabis. Ze gedragen zich heel erg zoals spintmijten en zijn normaal gesproken te vinden aan de onderkant van de bladeren waar ze essentiële voedingsstoffen van de plant stelen.

Witte vliegen zien er uit als kleine witte motten met gele lichaampjes en zijn ongeveer 2 mm lang. Volwassen vliegen zijn normaal gesproken aan de bovenkant van de plant te vinden terwijl nimfen meer naar beneden zitten.

Witte vliegen leggen gewoonlijk eitjes aan de onderkant van de bladeren. De eitjes zien er normaal gesproken grijsachtig of geel uit en hebben een kegelvorm. Volwassen witte vliegen kunnen wel tot 400 eitjes leggen, die normaal gesproken binnen een week uitkomen.

Uit de eitjes komen platte nimfen (ook wel kruipers genoemd) die zich voeden met de plant voor ongeveer een maand voordat ze zich ontwikkelen tot een volwassen witte vlieg. Volwassen vliegen leven normaal gesproken ongeveer voor 4 weken.

Whiteflies pest cannabis

TEKENEN VAN WITTE VLIEG

Witte vliegen zijn redelijk gemakkelijk te zien. Volwassen vliegen zijn doorgaans vliegend rondom de plant te bekennen of in een groepje aan de onderkant van de bladeren. Het schudden van de plant zal ervoor zorgen dat de volwassen vliegen wegvliegen, wat het makkelijker maakt om ze te kunnen zien.

Eitjes worden normaal gesproken neergelegd in cirkelvormige groepjes van ongeveer 30-40 eitjes en zijn te vinden aan de onderkant van de bladeren.

Wanneer het zich voedt, prikt de witte vlieg gaatjes in de bladeren van de planten om de voedingsstoffen eruit te zuigen. Dit laat witte vlekjes achter aan de bovenkant van de bladeren, wat een ander duidelijk teken is dat je plant geïnfecteerd is, zelfs al zie je niet meteen vliegjes op of rondom je plant. Grote populaties kunnen ervoor zorgen dat bladeren geel worden of compleet afsterven.

Witte vliegen consumeren normaal gesproken meer voedingsstoffen uit de plant dan ze kunnen verteren. Dit overschot scheiden ze uit als een zoete, kleverige substantie bekend als honingdauw. Als jouw plant geteisterd wordt door witte vliegen, let dan op of je honingdauw op de bladeren van je planten ziet omdat het vervolgens kan ontwikkelen tot een groeimiddel om zwarte, roetachtige schimmel achter te laten, die de fotosynthese van de plant kan belemmeren.

Honingdauw trekt ook mieren aan, die weer storen bij de aanwezigheid van andere beestjes die natuurlijkerwijs roven op de witte vlieg, waardoor de situatie erger wordt in je kweekruimte.

HOE WITTE VLIEGEN BIJ CANNABIS PLANTEN TE VOORKOMEN OF ONDER CONTROLE TE KRIJGEN:

Zoals bij elke plaag, is het altijd het beste om meteen preventieve maatregelen te nemen tegen witte vliegen. Het is altijd moeilijker om er vanaf te komen dan het te voorkomen en witte vliegen kunnen erg lastig zijn om onder controle te krijgen bij grote hoeveelheden (waar ze niet lang over hoeven te doen om te formeren).

Net zoals wanneer je te maken hebt met spintmijten, raden we je aan om eerst te kijken naar verschillende omgevingsfactoren die mogelijk de reden kunnen zijn voor deze plaag, en dan volgende stappen te ondernemen, zoals het afspoelen met water en snoeien van de plant.

Whitefly lifecycle
Zoals altijd, raden we aan om geen chemische pesticiden te gebruiken omdat ze misschien andere insecten kunnen doodmaken die een natuurlijke roofdrang hebben op witte vliegen. Daarnaast, zijn de meeste tuinplagen erg goed geworden in het opbouwen van een resistentie tegen deze pesticiden, wat het nog moeilijker zal maken in de toekomst.

OMGEVINGSFACTOREN

Witte vliegen houden van warm weer en doen het goed in condities waar geen of weinig roofinsecten zijn om op ze te jagen. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw kweekruimte stofvrij is en vrij is van insecten die op een natuurlijke manier de roofinsecten die achter de witte vlieg aanzitten in de weg kunnen zitten (zoals mieren).

En, zorg er ook voor dat de temperaturen in jouw kweekruimte niet te hoog zijn (tussen de 20 en 25 °C is ideaal).

Als je wat witte vliegen in jouw kweekruimte hebt gezien, is het handig om de temperaturen ietsje naar beneden te brengen om een grotere plaag te voorkomen (probeer de temperatuur naar beneden te brengen onder de 20 °C maar kijk uit dat je je planten niet beschadigd).

Als laatste, zorg ervoor dat er in jouw kweekruimte genoeg ventilatie is, dat is een belangrijke stap in het afweren van de meeste tuinplagen.

SNOEIEN EN SCHOONSPUITEN

Zodra je alle omgevingsfactoren gehad hebt die ervoor kunnen zorgen dat er een probleem kan ontstaan, is het tijd om de geïnfecteerde bladeren weg te gaan snoeien. Zorg dat je de gesnoeide bladeren meteen weggooit om infectie bij andere planten te vermijden.

Je kunt planten schoonspuiten. Maar witte vliegen en eitjes zijn erg moeilijk om uit je planten te verwijderen, waarvoor je een heftigere waterdruk nodig hebt wat dan weer je planten zou kunnen beschadigen.

Daarnaast raden we aan om sommige van de volgende technieken te gebruiken om witte vliegen te verwijderen.

ANDERE MANIEREN OM TE CONTROLEREN

INTRODUCEER ROOFINSECTEN

Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en roofmijten jagen op witte vliegen en hun eitjes. Als je het nog niet gedaan hebt, raden we je ten zeerste aan om deze insecten in jouw groeiomgeving te introduceren omdat ze zullen helpen met het controleren van een grote variatie aan plagen (waaronder spintmijten).

We raden aan om met lieveheersbeestjes te beginnen. Voor meer informatie over hoe je lieveheersbeestjes kunt gebruiken in jouw cannabistuin, klik hier.

BIOLOGISCHE INSECTICIDEN

Als het niet is gelukt om een witte vliegenplaag te voorkomen of onder controle te krijgen met de bovengenoemde methodes, is het misschien een idee om sommige van de onderstaande biologische insecticiden te proberen:

Oil cannabis whitefly pest organic insecticides

  • Essentria IC3: Dit product bevat een royale mix van tuinbouw oliën en kan direct op de plant gebruikt worden zonder dat je ze schade aanricht. Denk eraan om het royaal aan te brengen met een spray, en het dagelijks te gebruiken omdat het maar actief blijft voor ongeveer 8-12 uur.
  • Spinosad: Alle Spinosad producten zijn geheel biologisch. We raden aan om de planten direct te sprayen om alle vliegjes dood te maken zodra ze ermee in contact komen zowel als wat toe te voegen bij het wateren om te helpen met het afweren van witte vliegen of andere plagen in de toekomst.
  • Zeepspiritus: Dit werkt geweldig voor het lokaal behandelen van geïnfecteerde gebieden op je plant. Probeer het niet direct op de toppen te krijgen en probeer het een paar keer te gebruiken om er zeker van te zijn dat je alle vliegjes in je groeigebied uitgeroeid hebt.

OLIËN

Essentiële en landbouw oliën worden een steeds populairdere manier om plagen te voorkomen en/of onder controle te krijgen. Neem olie is waarschijnlijk een van de meest gebuikte oliën gebuikt op cannabis en andere planten, maar er zijn anderen waarvan gezegd wordt dat die ook het klusje klaren.

Naast neem olie kun je eucalyptus, rosmarijn, citroen en kaneel olie proberen. Mix deze olie met water en spray het over de planten heen als mist. Probeer het niet direct op de toppen te sprayen want dan zou het het aroma profiel kunnen veranderen.

Een alternatief is, je planten regelmatig behandelen met tuinbouw oliën. We raden doorgaans aan om plantaardige oliën te gebruiken, zoals canola, soja, of katoenzaad. Deze zouden normaal gesproken de geur van je toppen niet moeten veranderen.
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.