By Luke Sumpter

Hieronder duiken we in simpele, maar effectieve methodes om katten en honden uit je cannabistuin te houden – iets wat zowel voor je planten als voor de dieren beter is.


Waarom je huisdieren uit de buurt van je wiettuin moet houden

Misschien vind je het niet erg dat je kat of hond, of die van de buren, of die mysterieuze kat die af en toe verschijnt, rondhangt in je tuin om te spelen, te eten en zijn of haar behoefte te doen. Maar als je cannabis kweekt, is dat minder verstandig.

Huisdieren kunnen je cannabiskweek op meerdere manieren aantasten. Direct, door aan de planten te zitten, maar ook indirect, door het verstoren van de bodem met hun urine en poep. Bovendien kunnen huisdieren last krijgen van de cannabinoïden die in rijpe cannabistoppen zitten als ze deze opeten!

Cat and Cannabis

De impact op de plantengezondhei
d

Vooral honden kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je planten. Met name jonge honden zijn berucht om hun kauwdrang, en de sterke, vezelachtige stengels en takken van cannabisplanten zijn in dat opzicht perfect voor ze. Maar ook als ze de planten niet opeten, kunnen ze deze makkelijk beschadigen of platlopen. Zeker kleinere plantjes.

Katten eten waarschijnlijk niet je cannabisplanten op, maar ze kunnen wel hun behoefte doen in je tuin. De urine en poep van zowel katten als honden kunnen de voedingsstoffenbalans en het microleven in de aarde verstoren, wat slecht is voor je planten. Dieren kiezen vaak dezelfde plek uit om hun behoefte te doen, dus als ze jouw tuin eenmaal als toilet hebben uitgekozen, heb je een behoorlijk probleem.

De risico's voor huisdieren: kunnen katten en honden in de buurt van wiet komen?

Cannabisplanten kunnen ook gevaarlijk zijn voor huisdieren. Vooral THC staat bekend als schadelijk voor de beestjes. De kans dat ze gevaar lopen, is echter niet zo groot. De vorm van THC die in rauwe cannabistoppen voorkomt (THCA) werkt namelijk niet op dezelfde manier als geactiveerde THC. Dit betekent dat als huisdieren rauwe cannabisbladeren of -toppen eten, het risico op vergiftiging vrij laag is.

Het risico wordt echter groter als ze veel consumeren, dus het is altijd beter om te voorkomen dat je huisdieren aan je planten gaan knabbelen!

Schade door huisdieren aan cannabisplanten herkennen

Het is vrij eenvoudig om op te merken of je huisdieren schade hebben veroorzaakt in je cannabistuin. Je kunt natuurlijk je huisdier op heterdaad betrappen, maar je kunt er ook achter komen aan de hand van het volgende:

 • ontbrekende bladeren of toppen;
 • kauwschade aan stengels en takken;
 • platgetrapte planten;
 • graafsporen;
 • zichtbare uitwerpselen;
 • sterke geur van ammoniak (urine).

Hoe houd je katten uit je cannabistuin?

Eerst bekijken we hoe je katten uit je cannabistuin kunt houden. Dit kan lastig zijn, omdat het wendbare dieren zijn die het vaak niet op prijs stellen beperkt te worden in hun bewegingsvrijheid. Je kunt ze waarschijnlijk niet trainen om weg te blijven, maar je kunt ze wel met andere middelen weren!

How to keep cats away from your cannabis plants

Kippengaas

Een van de eenvoudigste en beste manieren om katten (of andere dieren) uit je cannabistuin te houden, is door het met een hek van kippengaas af te zetten. Kippengaas is goedkoop, licht en flexibel. Bovendien kunnen katten er niet op klimmen. En als je klaar bent met kweken, kun je het gemakkelijk oprollen en opbergen.

Om katten effectief op afstand te houden met een hek, moet het minstens 100cm hoog zijn. Als er hoge objecten grenzen aan je cannabistuin, zoals bomen, een schuur of een houten hek, dan is deze methode misschien niet toereikend.

Een andere manier waarop je kippengaas kunt gebruiken, is door het neer te leggen en zo een barrière rond je planten te creëren. Het gaas is vrij scherp en oncomfortabel voor dieren om overheen te lopen. Ook dit kan een effectieve manier zijn om katten op afstand te houden, terwijl je niet veel moeite hoeft te doen.

Geuren

Je kunt ook bepaalde geuren gebruiken om katten af te weren. Hoe effectief dit buiten is, is echter wat lastig te zeggen. Hier raken geuren al snel minder geconcentreerd en kunnen wind en regen al gauw roet in het eten gooien. Hoe dan ook, de volgende geurende producten staan erom bekend katten af te weren:

 • sinaasappel- en citroenschil
 • cayennepeper
 • tabak
 • lavendelolie
 • citroengras-/citronellaolie
 • eucalyptusolie
 • mosterdolie

Als je voor deze optie gaat, breng het betreffende product dan aan rondom het hele kweekgebied.

Planten die katten afschrikken

Een trucje dat misschien effectiever is voor buiten: bepaalde plantensoorten die geuren produceren die katten afstoten. Dit werkt vaak beter dan geurende oliën, omdat de geur niet snel afneemt en je ze niet voortdurend hoeft te vervangen.

Planten die katten afschrikken zijn onder andere:

 • lavendel;
 • geranium;
 • rozemarijn;
 • kattenschrik (dit is een plant die speciaal is gekweekt om katten en andere dieren af te weren).

Net

Met een net kun je voorkomen dat er dieren op je planten landen en/of ze opeten. Bij katten heeft dit maar tot op zekere hoogte nut, omdat ze waarschijnlijk niet direct aan je wietplanten zullen zitten. Maar ze kunnen wel problemen veroorzaken door te poepen in de omgeving, waardoor er te veel voedingsstoffen in de bodem komen. Een net werkt dan ook eigenlijk alleen als je het hele gebied bedekt.

Trellising

Train ze om de kattenbak te gebruiken

Aangezien uitwerpselen het grootste probleem zijn bij katten, kan het handig zijn ze te trainen om de kattenbak te gebruiken. Op die manier hoef je niet zo je best te doen om ze uit je cannabistuin te houden.

Zet bijvoorbeeld een kattenbak strategisch in de tuin neer om je kat een gemakkelijke optie te geven als ze toevallig besluit naar het toilet te gaan. Dit is misschien wel de eenvoudigste oplossing van allemaal, omdat het betekent dat je je tuin kunt laten zoals ie is!

Hoe houd je honden uit je cannabistuin?

Honden, afhankelijk van hun ras, leeftijd en de training die ze hebben gehad, kunnen variëren van onschadelijk tot volledig destructief als het om je cannabistuin gaat. Wij vertellen je hoe je ze buiten je tuin kunt houden.

Planten die honden afschrikken

Net als bij katten, kun je bepaalde planten gebruiken om honden weg te houden bij je cannabiskweek. Planten die in dit opzicht effectief zijn:

 • pelargonium
 • Afrikaantjes
 • bergamot
 • wijnruit

Als je deze planten rond en tussen je wietplanten zet, moet je het merendeel van de honden kunnen overtuigen om ergens anders naartoe te gaan!

Dogs and Cannabis

Mulch van citrusschillen

Je kunt ook citrusschillen toevoegen aan mulch, en dit rond je planten aanbrengen. De sterke geur zal honden (en andere dieren) afschrikken. Dit is vooral effectief als ze de neiging hebben om op je planten te kauwen. Ze worden nu eenmaal minder snel aangetrokken door iets wat sterk naar citrus ruikt.

Hondproof hekwerk

Een vrij eenvoudige optie: je kunt het kweekgebied ook gewoon met een hek afzetten. In tegenstelling tot katten zal elk type hekwerk werken bij honden, zolang het maar hoog genoeg is. Maar als je het hek slechts tijdelijk wilt gebruiken, dan raden we ook hier kippengaas aan, om dezelfde redenen als hierboven.

Sproeiers met bewegingssensor

Als je een technisch geavanceerde oplossing geen probleem vindt, kun je ook bewegingsgeactiveerde sproeiers gebruiken. Wanneer de bewegingssensor iets waarneemt, worden de sproeiers geactiveerd. Dit weert veel dieren af. En een leuk extraatje: je planten krijgen ook wat water!

Dit is echter zowel een voordeel als een nadeel. Zorg dat ze ook weer niet te vaak afgaan, want dan kun je je planten uiteindelijk overwateren. En dat kan zeer schadelijk zijn.

Training

Honden kun je soms ook trainen om weg te blijven bij je cannabistuin. Jonge honden en bepaalde rassen zijn echter minder gemakkelijk te trainen, vooral als ze niet in de gaten worden gehouden. Als je geen supergehoorzaam hondenras hebt, dan zal je hond alsnog gaan ronddwalen in je cannabistuin wanneer hij alleen is, hoe vaak je hem ook vertelt om weg te blijven!

Echter, als je een hond hebt die betrouwbaar en gemakkelijk te trainen is, dan is dit een prima methode. Bovendien hoef je er niks voor aan te schaffen.

Bescherm je planten tegen je harige vrienden

Voor je huisdieren en je planten is het 't beste om de twee, waar mogelijk, gescheiden te houden. Afhankelijk van het dier verschillen de preventietechnieken een beetje, maar het kost vaak niet veel moeite om een goedkope en effectieve methode te vinden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.