Inbegrepen GRATIS producten
Hoe gebruik je biologische ongediertebestrijding bij wietplanten?
Biologische ongediertebestrijding wordt steeds populairder onder wiettelers. Maar hoe verhoudt het zich tot het gebruik van pesticiden en is het een haalbare optie voor jouw wietkweek?
Wiet mag dan een sterke plant zijn, ze blijft vatbaar voor ongedierte en ziekteverwekkers. En die kunnen de kwaliteit en omvang van je oogst aanzienlijk beïnvloeden. Een manier om ongedierte tegen te gaan, is middels biologische bestrijding. Blijf lezen om erachter te komen hoe dit werkt bij wiet kweken en waarom het steeds populairder wordt!
Inhoud:
Wat is biologische ongediertebestrijding precies?
Biologische ongediertebestrijding verwijst naar een methode waarbij levende organismen worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Deze organismen omvatten:
- Gunstige bacteriën en schimmels
- Insecten die op ongedierte jagen
- Planten die van nature plagen en ziekteverwekkers afstoten of nuttige insecten aantrekken
Biologische versus chemische ongediertebestrijding
In tegenstelling tot het gebruik van levende organismen om ongedierte te bestrijden, maken kwekers bij chemische ongediertebestrijding gebruik van kunstmatige chemicaliën, zoals:
- Pesticiden
- Fungiciden
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn zorgvuldig samengesteld om één of meerdere soorten ongedierte uit te roeien. Ze werken op verschillende manieren; door beestjes te doden bij contact, door hun vermogen om zich voort te planten te beïnvloeden, of door hun gedrag op een schadelijke manier te beïnvloeden. Sommige pesticiden kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat ongedierte stopt met eten of drinken.
Chemische pesticiden en fungiciden zijn over het algemeen zeer effectief en werken snel. Veel telers gebruiken ze wanneer ze worden geconfronteerd met een grote plaag die onmiddellijk moet worden bestreden. Maar helaas zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet erg selectief en kunnen ze ook nuttige insecten doden.
Bovendien kunnen de agressieve chemicaliën in pesticiden en fungiciden je toppen besmetten, de grond aantasten en het water verontreinigen. Om die redenen kiezen veel wiettelers ervoor om waar mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze bieden een niet-toxisch, milieuvriendelijk en duurzaam alternatief.
De voor- en nadelen van biologische ongediertebestrijding
Elke kweekmethode heeft voor- en nadelen, en biologische ongediertebestrijding is wat dat betreft niet anders. Hieronder schetsen we de plus- en minpunten ervan. Zo kun je kijken of dit de juiste aanpak voor jou is.
De voordelen van biologische ongediertebestrijding
- Duurzaam: in tegenstelling tot chemische pesticiden en fungiciden, komen er bij biologische ongediertebestrijding geen agressieve chemicaliën in het milieu terecht. Biologische bestrijdingsmiddelen verstoren of verslechteren de bodem ook niet. Dit betekent dat je de aarde die je gebruikt voor je wietplanten na de oogst kunt hergebruiken.
- Niet giftig: chemische pesticiden en fungiciden bevatten stoffen die giftig zijn voor mensen, huisdieren en de nuttige insecten en bacteriën in je tuin. Biologische ongediertebestrijding daarentegen is vrij van deze agressieve chemicaliën.
- Specifiek: biologische ongediertebestrijding richt zich op het introduceren van organismen in je tuin met specifieke doelen. Dat betekent dat je bepaald ongedierte kunt bestrijden zonder andere organismen te beschadigen.
- Kosteneffectief: met biologische ongediertebestrijding pak je ongedierte proactief aan en richt je je op het creëren van een goede omgeving voor je planten zonder dat het de verspreiding van ongedierte en ziekteverwekkers bevordert. Hoewel deze aanpak wat meer van je vraagt, helpt het plagen te voorkomen in plaats van ze alleen te bestrijden. Het kan je daarom op de lange termijn geld besparen.
- Effectief op de lange termijn: biologische bestrijding biedt een langetermijnoplossing tegen plagen. Als je eenmaal nuttige insecten, planten en andere organismen in je tuin hebt geïntroduceerd, houden ze zichzelf vaak in stand. Bovendien betekent het feit dat biologische bestrijdingsmethoden andere planten of dieren niet verstoren, ze veel langer kunnen worden gebruikt dan chemische pesticiden/fungiciden. Deze kunnen bij overmatig gebruik je planten aantasten.
De nadelen van biologische ongediertebestrijding
- Een langzaam proces: biologische bestrijding vergt geduld. Het introduceren van nuttige insecten en planten in je tuin lijkt misschien eenvoudig, maar het kan even duren voordat ze effect hebben. Vooral in vergelijking met de directe werking van pesticiden en fungiciden.
- Geen permanente oplossing: biologische ongediertebestrijding zal ongedierte niet volledig uitroeien.
- Minder gecontroleerd: hoeveel we ook proberen, de natuur kunnen we niet volledig controleren. Soms werkt het introduceren van nuttige organismen in je tuin om bepaald ongedierte te bestrijden, maar soms ook niet. Vaak kost het tijd om een biologische methode te vinden die werkt.
Biologische ongediertebestrijding: binnen versus buiten kweken
Hieronder laten we je verschillende manieren zien om biologische ongediertebestrijding bij je wietkweek te gebruiken. Sommige methodes lijken misschien geschikter voor binnen, en andere juist voor buiten. Hoe dan ook, ze sluiten elkaar niet uit. Voel je vrij om met elke methode te experimenteren, en volg de links voor meer informatie.
Biologische ongediertebestrijding binnen
Laten we beginnen met biologische bestrijdingsmaatregelen die voornamelijk bedoeld zijn voor binnen.
Bladspray
- Bladspray is een van de populairste manieren om commerciële insecticiden en pesticiden toe te passen. Het is echter ook biologisch te gebruiken. Organismen die je rechtstreeks op je planten kunt aanbrengen in de vorm van een bladspray:
- Compostthee: compostthee is gemaakt van compost en rijk aan voedingsstoffen en bacteriën die je planten tegen ziekteverwekkers en ongedierte beschermen. In plaats van compost te gebruiken, kun je ook een mengsel van wormenmest of guano maken. Deze middelen bevatten ook natuurlijke bacteriën en schimmels die je planten beschermen.
- Neemolie en kaliumzeep: hoewel het technisch gezien geen levende organismen zijn, zijn neemolie en kaliumzeep veruit de effectiefste biologische ongediertebestrijdingsmiddelen die er zijn!
Aaltjes
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormachtige diertjes die, mits correct gebruikt, een enorme aanwinst kunnen zijn voor je kweek. Ze jagen zowel op ongedierte als op hun larven, en bestrijden zo allerlei soorten plagen, van mieren en teken tot rupsen, muggen en mineervliegen.
De beste manier om aaltjes te gebruiken, is door ze bij een gerenommeerde leverancier te kopen en ze in je aarde te introduceren. De meeste komen in de vorm van een soort drager (zoals vermiculiet) die je direct in de grond kunt aanbrengen.
Mycorrhizae
Mycorrhiza wordt vaak gezien als een specifiek type schimmel of bacterie. Maar het beschrijft eigenlijk de symbiotische relatie tussen de wortels van een plant en een netwerk van nuttige schimmels. Wanneer je de tijd neemt om een rijke, levendige bodem voor je planten te creëren, kunnen deze schimmels rond hun rhizosfeer groeien. Dit helpt om zowel de aarde als je wietplanten gezond te houden. Mycorrhizae kunnen je planten bijvoorbeeld helpen om meer voedingsstoffen uit de bodem op te nemen en ze tegen ongedierte en ziekteverwekkers te beschermen.
De beste manier om mycorrhizae te gebruiken, is door je grond te enten met nuttige bacteriën voordat je je zaden zaait. In feite is mycorrhiza zeer effectief in het beschermen van zaailingen en het is bekend dat het de ontwikkeling van hun wortels ten goede komt!
Biologische ongediertebestrijding voor buiten
Hoewel je de meeste van de bovengenoemde opties ook buitenshuis kunt toepassen, hieronder enkele maatregelen die specifiek voor buiten zijn.
Combinatieplanten
Bij combinatieteelt gaat het erom je wietplanten wat 'metgezellen' te geven. Bepaalde kruiden stoten bijvoorbeeld op natuurlijke wijze ongedierte af met hun unieke aroma. Bloemen, fruitbomen en groenten daarentegen helpen bestuivers en andere insecten aan te trekken die zich van nature met kleine beestjes (waaronder ongedierte) voeden. Ten slotte dragen combinatieplanten bij aan de biodiversiteit van je tuin. Hierdoor wordt het moeilijker voor ongedierte en ziekteverwekkers om zich te nestelen. Het is namelijk voor hen veel gemakkelijker om planten in een monocultuur aan te vallen.
Gunstige insecten
Last but zeker not least, een andere geweldige manier om biologische ongediertebestrijding toe te passen, is door nuttige insecten te introduceren die op ongedierte jagen. Enkele populaire insecten die worden gebruikt om wiet en andere planten te beschermen, zijn:
- Lieveheersbeestjes: deze beestjes kunnen helpen bij het bestrijden van bladluis, motten, kevers, mijt en trips, evenals hun larven.
- Gaasvlieglarven: hoewel volwassen gaasvliegen herbivoren zijn, voeden gaasvlieglarven zich met bladluis, trips, witte vlieg, sprinkhanen en spint.
- Bidsprinkhaan: deze uniek ogende insecten jagen op bladluis, rupsen en witte vliegen.
- Aaltjes (zie hierboven).
- Andere nuttige insecten zijn roofwantsen, roofmijten en kortschildkevers. Sommige kun je kopen bij tuincentra, maar combinatieplanten kunnen ze gratis naar je tuin lokken!
Parasitaire wespen
Parasitaire wespen zijn een populaire keuze als gunstig insect dat van nature op bladluizen jaagt. Ze vallen ook verschillende kevers, vliegen, spinnen en wantsen aan. Endoparasitaire wespen injecteren hun eitjes in hun prooi. Deze ontwikkelen zich vervolgens, terwijl de gastheer verdergaat met zijn normale functies. Ectoparasitaire wespen groeien echter aan de buitenkant van hun prooi en verlammen deze onmiddellijk.
Spinnen
Spinnen zijn zeer nuttige beestjes voor je cannabistuin. Ze maken grote webben en zijn geen kieskeurige eters. Ze voeden zich daarbij met diverse soorten ongedierte. Het planten van bloemen in je tuin trekt spinnen aan.
Wat is de beste bestrijdingsmethode voor je wietkweek?
Als telers zijn we altijd op zoek naar de beste manier om de gezondheid van onze planten te bevorderen en zo een hoogwaardige oogst binnen te halen. Als het gaat om ongediertebestrijding bij wietplanten, zien we dat de meeste kwekers kiezen voor een hybride aanpak. Hiermee plukken ze de vruchten van zowel biologische als chemische bestrijdingsmethoden.
Je kunt bijvoorbeeld je aarde enten met aaltjes en mycorrhizaschimmels aan het begin van je kweek, en combinatieplanten gebruiken om te voorkomen dat ongedierte zich in je tuin vestigt. Wanneer je dan toch met een plaag te maken krijgt, kun je ervoor kiezen chemische pesticiden en fungiciden te gebruiken om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Daarna kun je langzaam weer terugkeren naar een meer biologische en milieuvriendelijkere aanpak.
De waarheid is dat er geen standaard aanpak voor het bestrijden van ongedierte bestaat. Wat de beste methode is, hangt af van je vaardigheden en voorkeuren als teler, evenals van het type kweek. In de meeste gevallen werkt een hybride aanpak echter prima.