By Luke Sumpter

CBG: Vragen & Antwoorden

⚖️ Is THCA legaal?
THCA is een non-psychoactieve cannabinoïde. Daarmee is het niet geclassificeerd onder de United Nations Convention on Psychotropic Substances. Toch classificeren sommige landen het als verboden analoog van THC.
🧬 Waar vind ik THCA?
THCA zit in alle strains die THC bevatten. Voor blootstelling aan hitte komen alle THC-moleculen in rauwe cannabistoppen voor als het cannabinoïde-zuur THCA.
💎 Wat zijn THCA-diamanten?
THCA-diamanten zijn een sterk geconcentreerd extract van THCA, met een indrukwekkende zuiverheid van 99%. Technici extraheren het cannabinoïde-zuur met behulp van filtermiddelen en verdampers, zonder het aan te veel hitte bloot te stellen.
💨 Kun je THCA roken?
Ja, maar tijdens het proces verandert het in THC. Om de non-psychoactieve effecten van THCA te ervaren, moet je het consumeren in de vorm van bijvoorbeeld een olie of extract.

De cannabisplant produceert talloze interessante fytochemicaliën. De kleine kristallijne structuren op het oppervlak van de toppen, de trichomen, werken hard om ruim honderd cannabinoïden en meer dan tweehonderd terpenen te synthetiseren. Terpenen vinden we overal in de natuur, maar veel cannabinoïden zijn uniek voor Cannabis sativa.

Voor blootstelling aan hitte hebben cannabinoïden als THC de vorm van cannabinoïde-zuren. Dit zijn voorlopende cannabinoïden die voorkomen in de rauwe toppen. Deze zijn minder bekend, maar wetenschappers bestuderen deze 'underdogs' momenteel wel vanwege hun effecten.

THCA, of tetrahydrocannabinolzuur, is de biosynthetische voorloper van THC. Alle THC-rijke soorten bevatten hoge concentraties van deze molecule voordat ze decarboxylering (verwarming) ondergaan. Lees verder voor meer informatie over deze stof.

Wat Is THCA?

Wat is jouw favoriete strain? Misschien ben je dol op de verleidelijke smaken van Sweet ZZ of de intense kracht van Green Gelato. Ongeacht je voorkeur, bevatten de toppen allemaal THCA totdat je ze verbrandt.

Het eten van rauwe cannabis wekt geen high op, wat onwetende mensen en sommige media ook suggereren. Wiet wordt pas psychoactief na blootstelling aan hitte, licht of door veroudering. Voor deze processen bestaat alle THC uitsluitend als THCA.

Net als veel andere cannabinoïden begint THC zijn leven als CBGA (cannabigerolzuur), ook wel bekend als de 'moeder-cannabinoïde'. Cannabisplanten produceren tevens diverse enzymen. Deze zetten deze voorloper om in verschillende cannabinoïden.

Wanneer THCA-synthase inwerkt op CBGA, verandert de molecule in, je raadt het al, THCA. Als je rauwe cannabis consumeert, krijg je veel van dit cannabinoïde-zuur binnen. Door het koken en roken van wiet ontstaat echter een niet-enzymatische reactie, genaamd decarboxylering.

Bij dit proces wordt een carboxylgroep van de molecule verwijderd. Zo ontstaat THC. De cannabinoïden zijn nauw verwant aan elkaar, maar hebben totaal verschillende effecten op lichaam en geest.

Wat Is THCA?

THCA Versus THC

THCA en THC zijn in sommige opzichten vergelijkbaar en in andere zeer verschillend. Bekijk onderstaande lijstjes en ontdek de overeenkomsten en de verschillen.

Eigenschappen van THCA:

 • Niet psychoactief
 • Komt van nature voor in rauwe cannabis
 • Zwakke activator van CB1- en CB2-receptoren
 • Vertegenwoordigt tot 90% van het totale THC-gehalte van cannabisplanten
 • Heeft mogelijk verzachtende en neurologische effecten

Eigenschappen van THC:

 • Heeft psychoactieve effecten
 • Ontstaat door decarboxylering
 • Sterkere activator van de CB1-receptor
 • Werkt in synergie met talloze terpenen in cannabis, waaronder pineen, limoneen, caryofylleen en linalool
 • Wordt geassocieerd met diverse voordelen, waaronder ontspanning, bevordering van de slaap en eetlust en euforie

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

THCA: een Belangrijke Biomarker

THCA fungeert als belangrijke biomarker voor wat betreft cannabistesten. Ambitieuze breeders die wiet in dispensaria willen verkopen, dienen hun producten vooraf te testen. Hoe meer gegevens, hoe beter!

Testen op het THCA-gehalte in een wietmonster geeft de breeder een nauwkeurig beeld van de kracht. Onderzoek wijst op een conversieratio van 70% tussen THCA en THC tijdens decarboxylering.

Laboratoriumtechnici moeten dus rekening houden met een verlies van ~30% tijdens het testen. Met HPLC (hogedrukvloeistofchromatografie) wordt het THCA-gehalte exact gemeten, zonder decarboxylering. Om het totale THC-gehalte te berekenen, gebruiken ze de volgende vergelijking:

Totaal gehalte THC = (%THCA) x 0,877 + (%THC)

Wat Zegt de Wetenschap over THCA?

Het onderzoek naar THCA is nog pril en de meeste studies zijn uitgevoerd met dieren of cellen. Totdat er klinische proeven zijn, moeten we dus sceptisch blijven over de effecten ervan op mensen. Maar het onderzoek tot dusver is wel een indicator van wat we kunnen verwachten.

Wat Zegt de Wetenschap over THCA?

Afvallen

Onderzoek met muizen suggereert dat THCA mogelijk helpt om kilo's kwijt te raken. In een studie uit 2020[1] blijkt dat de cannabinoïde vetmassa bij deze dieren kan verminderen door communicatie met de receptor PPARy.

Pijnlijke Gewrichten

THCA helpt mogelijk ook gewrichten[2] en andere delen van het lichaam te verzachten. Dit gebeurt via de inwerking ervan op de PPARy- en de CB1-receptor van het endocannabinoïdesysteem.

Misselijkheid

Ander onderzoek wekt de indruk dat THCA mogelijk helpt als je je onwel[3] voelt. Dit is nog niet volledig onderbouwd, maar deze bevinding maakt THCA wellicht wel een belangrijk middel in de toekomst van de wetenschap.

Gezondheid van Organen

In aanvullend onderzoek zijn de effecten van THCA op de levergezondheid[4] van muizen onderzocht. De resultaten zijn veelbelovend en vormen de basis van toekomstige onderzoeken op dit vlak.

Hoe Gebruik Je THCA?

Je moet overmatige hitte vermijden als je THCA wilt consumeren. Zuivere kristallijne extracten behoren tot de beste manieren om de cannabinoïde in te nemen. Deze voeg je gemakkelijk toe aan koud eten of drankjes. Je kunt ze ook mengen met oliën en tincturen.

Cannabisgebruikers maken ook wel sap van rauwe wiettoppen om THCA te verkrijgen. Koudgeperste sappen werken het beste, omdat je het plantenmateriaal hierbij nauwelijks blootstelt aan hitte.

Waar Vind Je THCA?

De beste bron van THCA zijn je eigen cannabistoppen! Deze harsrijke klompjes barsten van deze cannabinoïde voordat je ze in een waterpijp of joint doet. Gebruik in plaats daarvan je juicer om de effecten van deze molecule te ervaren.

Als je het geluk hebt ergens te wonen met een legale, recreatieve cannabismarkt, kun je ook THCA-kristallen aanschaffen bij bepaalde dispensaria.

External Resources:
 1. Tetrahydrocannabinolic acid A (THCA-A) reduces adiposity and prevents metabolic disease caused by diet-induced obesity - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
 2. Δ9‐Tetrahydrocannabinolic acid alleviates collagen‐induced arthritis: Role of PPARγ and CB1 receptors https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
 3. Effect of combined doses of Δ 9 -tetrahydrocannabinol and cannabidiol or tetrahydrocannabinolic acid and cannabidiolic acid on acute nausea in male Sprague-Dawley rats | SpringerLink https://link.springer.com
 4. Δ9-Tetrahydrocannabinolic Acid markedly alleviates liver fibrosis and inflammation in murine models of chemically- and obesity-induced liver injury | bioRxiv https://www.biorxiv.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.