BLACK FRIDAY EINDIGTWINKEL NU

De actieve bestanddelen van cannabis zijn niet alleen verantwoordelijk voor haar psychoactieve effecten. Tegenwoordig weten we dat cannabinoïden als THC en CBD in wisselwerking staan met het endocannabinoïdesysteem van het lichaam en zo verschillende effecten teweegbrengen. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar het gebruik van cannabis. Zo wordt gekeken hoe het chronische pijn kan behandelen, geheugenfuncties kan verbeteren en de metabolische gezondheid helpt ondersteunen. Maar ook hoe het de bloedsuikerspiegel kan reguleren.

Wat vooral interessant is, is het effect van cannabis op het immuunsysteem. Cannabinoïden staan bekend als "immunomodulatoren". Dat betekent dat ze de functie van het immuunsysteem reguleren en beïnvloeden. Hebben we meer kennis over de manier waarop cannabis en het immuunsysteem op elkaar reageren? Dan kan dat leiden tot veel kansrijke mogelijkheden. Met die kennis kunnen we erachter komen hoe we cannabis kunnen gebruiken ter behandeling van verschillende gezondheidsaandoeningen.

IS CANNABIS GOED OF SLECHT VOOR HET IMMUUNSYSTEEM?

Tegenwoordig wordt over het algemeen geaccepteerd dat cannabinoïden het functioneren van het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Over de manier waarop dit precies gebeurt en wat dit betekent voor medicinaal gebruik van cannabis wordt nog gediscussieerd.

Voorlopige onderzoeken hebben aangetoond dat cannabinoïden het immuunsysteem kunnen onderdrukken door ontstekingen te verminderen. De ontstekingsremmende capaciteit van cannabis heeft zowel voor- als nadelen, afhankelijk van de omstandigheden en de betreffende gezondheidstoestand. Dat komt doordat ontstekingen in het lichaam normaal gesproken een doel hebben. Bij infectie of schade is een ontstekingsreactie het verdedigingsmechanisme van het lichaam. Het helpt schadelijke pathogenen te vangen, beschadigde delen van het lichaam te isoleren en te voorkomen dat een ontsteking zich verder verspreidt.

cannabis en immuunsysteem

In die gevallen zou het onderdrukken van de natuurlijke immuunreactie en het verminderen van de ontsteking de zaken mogelijk erger maken. Deze belangrijke kanttekening bij de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis moet dan ook in het achterhoofd gehouden worden.

CANNABIS EN AUTO-IMMUUNSTOORNISSEN

Aangezien een gezond immuunsysteem reageert met een ontsteking om een infectie te bestrijden, is het mogelijk dat de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis weinig tot geen voordeel bieden. In deze onderzoeksfase is het echter nog te vroeg om te stellen of het gebruik van cannabis negatieve gezondheidseffecten heeft op een gezond immuunsysteem.

Aan bepaalde auto-immuunstoornissen ligt vaak een overactief (of verzwakt) immuunsysteem ten grondslag. Een immuunrespons die op hol slaat, kan zich uiten in chronische ontstekingen. Dit zien we bij gezondheidsaandoeningen als artritis, multiple sclerose, het prikkelbare darm syndroom en allergieën. Het mag duidelijk zijn dat de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis nuttig kunnen zijn bij de behandeling van deze en andere gezondheidsaandoeningen waarbij het immuunsysteem een cruciale rol speelt.

CANNABIS BIJ AANGETASTE IMMUUNFUNCTIES

Aandoeningen als artritis of multiple sclerose hebben te maken met een overactief immuunsysteem, maar er zijn ook andere aandoeningen waarbij de lichaamsfuncties mogelijk zijn verminderd en te zwak zijn. Denk aan hiv/aids en kanker.

Hoewel cannabis het immuunsysteem van gezonde individuen kan onderdrukken, suggereert recent onderzoek dat het de immuunrespons van mensen met een verzwakt immuunsysteem juist kan versterken. Hier is meer onderzoek voor nodig, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend.

cannabis en kanker

CANNABIS ALS POTENTIËLE BEHANDELING VAN KANKER

Normaal gesproken is het immuunsysteem in staat om zieke cellen te laten weten of ze in leven moeten blijven of juist moeten sterven. Het immuunsysteem kan zieke cellen aanzetten tot zelfdoding, een proces dat bekend staat als "apoptose". Kanker houdt in principe in dat zieke cellen niet reageren op de oproep om zichzelf te vernietigen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de groei van de cellen onbeheersbaar wordt.

Volgens voorlopig onderzoek heeft cannabis mogelijk potentie[1] als behandeling van kanker, aangezien is aangetoond dat het kan aansturen tot zelfdoding van kankercellen. Dit onderzoek is tot op heden echter alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving. Onderzoek naar het gebruik van cannabis bij de behandeling van kanker loopt momenteel nog.

CANNABIS EN HIV/AIDS

Een stoornis van het immuunsysteem is een onderliggende oorzaak van hiv/aids. In het geval van aids heeft het virus het immuunsysteem aangetast. Als gevolg daarvan is het lichaam niet in staat om infecties te bestrijden. Het vermogen van cannabis om de immuunrespons van een patiënt te versterken, kan daarom van toepassing zijn bij de behandeling van aids.

Er zijn verschillende studies gedaan naar het verband tussen cannabis en hiv/aids. Uit een studie uit 2015 bleek dat hiv-positieve patiënten die cannabis consumeerden een lagere virusbelasting[2] hadden dan de controlegroep. Ook hadden ze hogere aantallen CD4-cellen.

Op dezelfde wijze bleek uit een eerder onderzoek uit 2003 dat cannabis het T-celgehalte bij hiv-patiënten verhoogt. T-cellen zijn een essentieel onderdeel van de immuunreactie omdat ze schadelijke pathogenen kunnen vernietigen. Onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij de behandeling van hiv/aids betreft patiënten die cannabis rookten en zij die gebruik maakten van de synthetische toepassing van THC. Deze staat bekend als "Dronabinol". Hoewel Dronabinol het gehalte T-cellen verhoogde, bleek het niet zo effectief te zijn als cannabis.

medisch cannabis immuunsysteem

CANNABIS EN NEURODEGENERATIEVE AANDOENINGEN

Men meent dat het immuunsysteem ook een belangrijke rol speelt bij neurodegeneratieve en neuro-inflammatoire aandoeningen. Denk aan hoofdletsel, beroertes en cerebrale ischemie (een aandoening waarbij er onvoldoende bloed naar het brein stroomt). In eerdere studies werd aangetoond dat cannabis zowel neurogenese als neurodegeneratie beïnvloedt – respectievelijk nieuwe groei en degeneratie van zenuwweefsel in het brein. Deze onderzoeken zijn tot op heden alleen uitgevoerd met behulp van dierenmodellen. Ook dit is een domein waarbinnen een sterke behoefte is aan verder onderzoek.

CANNABIS EN HET IMMUUNSYSTEEMM – HUIDIGE ONTWIKKELINGEN

In deze fase van voorlopig onderzoek naar de effecten van cannabis op het immuunsysteem is het nog te vroeg om algemene uitspraken te doen over de vraag of het nu “goed” of “slecht” is voor ons immuunsysteem. Het is onwaarschijnlijk dat het volledig het een of het ander is. Wat we tegenwoordig weten, is dat cannabis het vermogen heeft om de functies van het immuunsysteem te “moduleren”. Maar de potentiële voordelen of nadelen hangen grotendeels af van de omstandigheden.

En dan is er natuurlijk nog de vraag of het innemen van cannabis om haar ontstekingsremmende eigenschappen gunstig zou zijn voor een gezond individu. Uit onderzoek lijkt de meest veelbelovende toepassing van cannabis in verband met het immuunsysteem de ondersteuning bij de behandeling van auto-immuunziektes te zijn.

Mensen die momenteel auto-immuunziektes behandelen met cannabis, wordt aangeraden om hun vooruitgang nauwkeurig bij te houden en dit te doen met de hulp van een gekwalificeerde medische professional. Het zou zomaar kunnen dat cannabis de verlichting biedt die patiënten nodig hebben. Maar de tijd zal uitwijzen wat voor effect het precies heeft op het lichaam. In de nabije toekomst kunnen we hopelijk meer ontdekken over de rol die cannabis speelt bij de gezondheid van het immuunsysteem. Dan hopen we meer te weten over de manier waarop het gebruikt kan worden om een breed scala aan gezondheidsaandoeningen te behandelen.

External Resources:
  1. Control of the cell survival/death decision by cannabinoids - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Factors Related to Changes in CD4+ T-Cell Counts over Time in Patients Living with HIV/AIDS: A Multilevel Analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.