SUMMER SALE: Pak 25% korting op bepaalde producten!

By Luke Sumpter

Wiet speelt al eeuwenlang een rol in ons bestaan. Innovatie en nieuwsgierigheid hebben echter een sterke impuls gegeven aan de manier waarop we van deze oeroude plant genieten. Traditionelere methodes van cannabisgebruik blijven populair, bijvoorbeeld het roken van een joint of het gebruik van een bong, maar toch winnen edibles, vaporizing en topicals steeds meer terrein.

Laten we eens kijken naar cannabis topicals en bespreken wat ze zijn, hoe ze werken en hoe je thuis je eigen cannabis-geïnfuseerde lotions kunt maken.

Wat Zijn Cannabis Topicals en Hoe Werken Ze?

Cannabis topicals zijn er in verschillende vormen, waaronder crèmes, balsems, lotions, oliën en glijmiddelen. Bij deze producten werken de cannabinoïden en terpenen uit de cannabisplant rechtstreeks in op receptoren in de epidermis en dermis.

Wat Zijn de Voordelen van Cannabis Topicals?

Cannabis topicals hebben diverse unieke voordelen. Topische producten met THC kunnen bijvoorbeeld de krachtige effecten van deze cannabinoïde leveren zonder cerebrale high. Die is voor sommige mensen namelijk onwenselijk of onaangenaam. In tegenstelling tot roken of vaporizen, waarbij cannabinoïden en terpenen in de bloedsomloop terechtkomen, bieden topicals het voordeel dat ze plaatselijk werken.

Andere voordelen van cannabis topicals zijn:

 • Ze zijn makkelijk in gebruik. Dabben of roken kan tricky zijn, zeker als je nog onervaren bent met cannabis. Het gebruik van een topical is echter zo simpel als het smeren van crème of lotion op je lichaam.
 • Ze zijn eenvoudig te doseren. Je neemt makkelijk te veel bij het roken, vapen of eten van wiet. Daarentegen is het doseren van topicals eenvoudig. Een grotere dosis veroorzaakt bovendien geen ongewenste bijwerkingen.
 • Ze bieden een gelijkmatige en beheerste afgifte. Na het roken of vapen van wiet treden de effecten snel in en bij edibles kan het tot wel een uur duren voordat je effect voelt. Zowel edibles als gerookte/gevapete cannabis kan bij bepaalde gebruikers overweldigend uitpakken. Topicals bieden een uitstekende middenweg dankzij hun snelle werking en gelijkmatige afgifte, plus de mogelijkheid om ze, indien nodig, vaker aan te brengen.
 • Ze ontzien de longen. Hoewel cannabis-connaisseurs het roken van wiet vaak stellig verdedigen, blijkt uit onderzoek dat cannabisrook veel dezelfde schadelijke stoffen als tabaksrook bevat.
 • Ze omzeilen het first-pass-effect. Wanneer je cannabis oraal gebruikt, of dit nu in de vorm van een brownie, capsule, olie of tinctuur is, daalt de concentratie (en kracht) gedurende de tijd voordat het de bloedsomloop bereikt. Met topicals vermijd je dit probleem, aangezien deze niet door het spijsverteringskanaal gaan.
 • Je vermijdt schommelingen van werkzame bestanddelen. Wanneer je cannabis rookt of vapet, kan het aantal cannabinoïden en terpenen dat in je lichaam komt sterk gaan schommelen, afhankelijk van de manier waarop je rookt. Topicals bieden echter een gestage afgifte van deze stoffen. Dit is geweldig voor iedereen die cannabis medisch wil gebruiken of langdurige verlichting zoekt.

Wat Zijn de Voordelen van Cannabis Topicals?

Wat Kunnen Cannabis Topicals en Lotions voor Jou Betekenen?

Dankzij hun werkingsmechanisme kunnen cannabis topicals verlichting bieden in diverse gevallen, voornamelijk met betrekking tot de spieren en huid. Zoals we eerder zeiden, leveren de producten dit bovendien zonder de psychedelische effecten van THC-rijke wiet.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag of THC en CBD ontstekingsremmende[1] eigenschappen hebben. Wanneer je topicals gebruikt, komen de cannabinoïden rechtstreeks terecht op de plaatsen waar ze het meest nodig zijn. Dit plaatselijke werkingsmechanisme kan mogelijk spieren helpen verzachten na een blessure.

Maar met de krachtige effecten van cannabis kun je nog veel meer. Als je onvolkomenheden op de huid hebt, zoals vlekjes en roodheid, of crèmes zoekt die de ruwe of gevoelige huid ondersteunen, kun je ook cannabis-geïnfuseerde crèmes overwegen. In plaats van je wiet te roken, vapen of eten, biedt het gebruik van een lotion snellere en gerichtere verlichting, door direct op de aangetaste delen van de huid in te werken.

Je kunt cannabis topicals, zoals lotions en crèmes, ook gebruiken als onderdeel van je dagelijkse huidverzorging om de algemene gezondheid van de huid te bevorderen. Zo is gebleken[2]dat het endocannabinoïdesysteem mogelijk een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van homeostase in de huid. Dit suggereert dat het gebruik van topicals op basis van cannabis een holistische benadering kan zijn van de algehele huidgezondheid.

Wat Zijn Transdermale Cannabispleisters?

In tegenstelling tot de stoffen in topicals, die enkel receptoren in de epidermis en dermis bereiken, dringen de cannabinoïden en terpenen in transdermale cannabispleisters dieper door in de huid, waar ze terechtkomen in de bloedvaatjes in de hypodermis (ook wel bekend als de onderhuid).

Van daaruit komen ze in de bloedbaan terecht en zijn ze in staat om andere receptoren in dit gebied te bereiken. Transdermale pleisters kunnen hiermee meer en langdurigere verlichting bieden.

Zo Gebruik je Cannabis Topicals

 1. Was je huid met milde zeep en warm water en droog je huid goed af.
 2. Als je voor het eerst een nieuw merk of type lotion probeert, kun je dit het beste even testen op een klein stukje huid, om te zien hoe je erop reageert.
 3. Breng een dunne laag cannabis lotion aan en wrijf het voorzichtig in de huid. Als je de lotion gebruikt tegen pijnlijke spieren, kun je de plek zachtjes masseren voor extra verlichting. Indien nodig opnieuw aanbrengen.
 4. Was je handen om restjes lotion te verwijderen.

Zo Gebruik je Cannabis Topicals

Korte Gids voor het Maken van Cannabis-geïnfuseerde Balsem

Nu je weet wat cannabis topicals inhouden, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Thuis heb je weliswaar niet dezelfde mogelijkheden als grote bedrijven voor een nauwkeurig productieproces, maar toch is het zeker mogelijk om je eigen natuurlijke wietbalsem te maken. Vanuit technisch oogpunt is de productie van cannabis lotions en crèmes vergelijkbaar met de bereiding van cannabis-geïnfuseerde boter. Als je dus weet hoe je cannaboter moet bereiden, kun je in principe ook lotion maken.

INGREDIËNTEN EN MATERIAAL:

 • 250–500ml kokosolie
 • 15–30g gedroogde wiettoppen
 • Kookpan
 • Kaasdoek (of een ander fijnmazig materiaal)
 • Bijenwas, shea butter, amandelolie of andere ingrediënten ter bevordering van de huidgezondheid (personaliseer dit gerust op basis van de behoeften van jouw huid)
 • Potjes of bakjes

METHODE:

 1. Vermaal je wiet en decarboxyleer het 45 minuten in de oven die voorverwarmd is op 110°C.
 2. Giet de kokosolie in de kookpan. Verhit het zachtjes op laag vuur.
 3. Voeg je gedecarboxyleerde en fijngemalen wiet toe aan de olie en laat het 3-4 uur sudderen.
 4. Voeg eventueel extra ingrediënten toe die je wilt gebruiken om je topical te verrijken. Haal het mengsel vervolgens van het fornuis en laat het even afkoelen.
 5. Zeef het door het kaasdoek in potjes. Vergeet niet om de wiet uit te persen in het kaasdoek om zo min mogelijk van het product te verspillen.

Bij het maken van je eigen cannabis topicals raden we sterk aan om te experimenteren met verschillende ingrediënten. Zo kun je een eindproduct creëren dat is afgestemd op de behoeften van jouw huid. Elk ingrediënt dat je in een kant-en-klare crème of lotion aantreft (van amandelmelk tot shea butter) kan een geweldige toevoeging zijn aan je cannabis lotion. Experimenteer en bereid je voor op een cannabiservaring zoals nooit tevoren.

External Resources:
 1. Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Cannabinoid Signaling in the Skin: Therapeutic Potential of the “C(ut)annabinoid” System https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.