By Max Sargent


In het westen is de wetgeving rondom wiet onmiskenbaar aan het versoepelen, met name op het gebied van therapeutisch gebruik. Toch kleeft er nog steeds een sociaal stigma aan wietgebruik, zelfs als het gaat om therapeutische gebruikers. Het lijkt erop dat de vooroordelen nog welig tieren.

Maar waar komt het vandaan, waarom is het zo hardnekkig en op welk (indien aanwezig) bewijs is het gebaseerd?

Waar komt het stigma rondom wiet vandaan?

Soms lijkt het alsof wiet altijd al verafschuwd is geweest en dat de houding van mensen nu pas verschuift. Maar dat is verre van de waarheid. In vrijwel elke cultuur was de cannabisplant de afgelopen tweeduizend jaar erg geliefd.

Het vroegste wietgebruik kunnen we traceren tot aan India of China. Naar verluidt, speelde de plant een belangrijke rol binnen deze oude culturen. In het noorden van India is ceremonieel wietgebruik ook tegenwoordig nog een gangbare religieuze handeling.

Zelfs op plaatsen waar wiet illegaal is, wordt het kruid regelmatig gebruikt, zij het dan onder de radar. Dit gebeurt zelfs in landen waar buitengewoon strenge straffen staan op het gebruik.

De wietplant is dus duidelijk overal geliefd. Waarom hebben sommige mensen er dan zo’n sterke weerstand tegen?

  • Het begin van de anti-cannabiswetgeving

De basis voor alle anti-drugswetgeving ter wereld is min of meer gelegd in 1925. Dit gebeurde tijdens de Internationale Opiumconventie van de Volkenbond. Het doel was vooral het inperken van het misbruik van opium/heroïne en cocaïne; dat waren toen geen gereguleerde stoffen. Wiet belandde echter op hetzelfde lijstje.

Na dit evenement werd de houding ten opzichte van wiet wereldwijd snel negatiever. Volgens de meeste analisten ging de VS voorop in het verbod op wiet. In de VS begon de mening over wiet rond het jaar 1900 te veranderen. Daarvoor was wiet/hennep een van de meest geliefde gewassen.

Vanaf dat moment begon de Amerikaanse media met de demonisering en stigmatisering van wietgebruik. Men bracht het in verband met geweld, misdaad en seksuele verdorvenheid. Deze propaganda mondde uit in de talloze negatieve en schadelijke stereotypes over wiet die we vandaag de dag nog steeds tegenkomen.

Verrassend genoeg was juist Californië de eerste staat waar wiet wettelijk werd verboden, in 1913. Vele staten en steden volgden. Daarna, tijdens de Grote Depressie van de jaren 30, probeerde Harry J. Anslinger, de eerste commissaris van het Federale Bureau voor Narcotica (FBN), om de ineenstorting van het land deels in de schoenen te schuiven van "negers, Latino’s, Filipino’s en entertainers". Hij citeerde wietgebruik als de oorzaak van "hun satanische muziek, jazz en swing". Hij beweerde ook dat: "het gebruik van wiet blanke vrouwen aanmoedigt seksueel contact te zoeken met negers, entertainers en anderen".

Bizar genoeg was het wederom Californië, de eerste staat waar het gebruik van wiet werd verboden, die in 1996 wietgebruik voor chronische medische aandoeningen legaliseerde. De strijd om therapeutische wiet was begonnen. Eindelijk werd de ommekeer ingezet en het verbod op wiet is inmiddels in veel meer westerse landen verdwenen.

Het begin van de anti-cannabiswetgeving

Hoe werkt stigmatisering?

Stigma is een complex concept. Het heeft betrekking op relaties mensen onderling, individuen en de staat, individuen en cultuur en individuen en hun eigen gemeenschappen (bijvoorbeeld religieuze groepen).

Stigma is geen enkelvoudig, binair probleem dat al dan niet aanwezig is. Volgens sommige mensen is het stigma rondom wiet verdwenen en is wietgebruik genormaliseerd[1]. Maar volgens critici is dat te simpel gesteld en een generalisering van kleinere subgroepen in de maatschappij waarbij wietgebruik inderdaad geworteld en geaccepteerd is.

Voor jongere bevolkingsgroepen bijvoorbeeld, is wietgebruik voor recreatieve of therapeutische doeleinden onderdeel van het leven van alledag. Dat wil echter niet zeggen dat dit voor de hele maatschappij geldt.

Vrij gedefinieerd[2], is stigma een "deel van het zelf dat sociaal gedevalueerd is tot een punt waarop het als moreel beledigend wordt gezien". Normalisering is in feite de ontkenning daarvan, maar niet het tegenovergestelde. Als iets genormaliseerd is, wil dat niet zeggen dat het als moreel en deugdelijk geldt, maar meer dat het wordt geaccepteerd zonder moreel oordeel.

Stigma kan op meerdere manieren tot uiting komen. Over het algemeen zijn er sociale en institutionele stigma’s.

Bij sociale stigma’s gaat het om cultureel aanvaardde morele oordelen die groepen mensen delen. Institutionele stigma’s zijn stigma’s die de staat in stand houdt, zoals antidrugsbeleid en criminalisering van drugsgebruikers.

Het is ongebruikelijk dat deze onafhankelijk bestaan, in elk geval niet lang. Zolang de wet bepaald gedrag verbiedt, behalve onder uitzonderlijke omstandigheden, zijn grote delen van de maatschappij het er automatisch mee eens. Daardoor verandert een institutioneel stigma in een sociaal stigma. Vervolgens kunnen die sociale stigma’s institutionele stigma’s in stand houden. Als men een duidelijke positie inneemt tegen stigma’s kan men namelijk veel stemmen winnen. Bovendien houden ook de media dergelijke visies in stand.

Ook individuele stigma’s staan niet op zich. Niet verwante stigma’s en vooroordelen kunnen zich opstapelen en in combinatie groter worden dan de afzonderlijke delen. Bijvoorbeeld het stigma op wiet en op rassen. Mensen van een bepaald ras, onderworpen aan sociale of institutionele vooroordelen, worden veel eerder slachtoffer van het versterkte effect van het wietstigma dan anderen.

Voor wat betreft therapeutisch gebruik kunnen we zien hoe sociale stigma’s verweven zijn met institutionele stigma’s. In landen waar de wetten zijn veranderd en het therapeutisch gebruik van wietproducten is toegestaan, zijn therapeutisch gebruikers nog altijd het slachtoffer van het aanhoudende sociale stigma.

Maar er is ook iets positiefs te melden. Naarmate het therapeutisch gebruik van wiet normaler wordt in bepaalde maatschappelijke kringen, wordt ook de algemene houding milder. Dit, in combinatie met het toenemende onderzoek dat het potentieel van wiet onderschrijft, zal na verloop van tijd institutionele stigma’s ten aanzien van therapeutisch wietgebruik verminderen.

Hoe werkt stigmatisering?

Wat is het effect van stigma op gebruikers van therapeutische wiet?

De houding over therapeutisch wietgebruik is behoorlijk veranderd. Toch is er nog steeds aanzienlijke weerstand. Het stigma op wiet is wijdverbreid, ondanks het bewijs dat wiet in veel opzichten effectief is. Zelfs in landen waar therapeutische cannabis legaal is, wordt het zelden voorgeschreven en is er strenge controle.

En zelfs als mensen legaal toegang hebben tot wiet voor hun behandeling, kunnen ze nog steeds stuiten op een sterke culturele weerstand tegen het gebruik ervan. De stigmatisering van wiet zit erg diep. Dat maakt het voor sommige mensen bijna onmogelijk om het als optie te zien voor hun kwalen.

Therapeutische gebruikers van wiet lopen tegen diverse problemen aan, zoals:

Gerelateerd Artikel

Bijwerkingen van wiet

  • Hoe de media het stigma op wiet in stand houden

Tot op de dag van vandaag verschijnen er bizarre krantenkoppen. Een voorbeeld is: "...eerste Brit die Covid heeft opgelopen, sterft na het gebruik van XTC, wiet, pillen en een fles Jack Daniel's...". Dat lijkt te impliceren dat er een verband is tussen wiet en de COVID-19 pandemie. Bovendien wijst de vermelding van zowel ‘xtc’ als ‘pillen’ erop dat het om twee afzonderlijke producten gaat. Dit suggereert dat de schrijver onwetend is of met opzet mensen wil misleiden. Als je dit combineert met de armoedige zinsstructuur, komt vanzelf de volgende vraag op: vertellen deze krantenkoppen de volledige waarheid?

Er zijn natuurlijk andere krantenkoppen die niet behulpzaam zijn. Denk aan: “Een van de beste Britse psychiaters waarschuwt dat legalisatie van wiet leidt tot stijging van het aantal mensen die lijden aan schizofrenie-achtige psychose”. Nog een mooie kwinkslag: “De dodelijke waarheid over waarom de burgemeester van Londen wiet wil legaliseren; zijn domste idee tot dusver”. Dit is wederom olie op het vuur van het culturele stigma tegen wietgebruik.

  • Patiënten worden als criminelen afgeschilderd

De gevolgen van deze aanhoudende vooroordelen zijn ernstig en reiken verder dan geen toegang hebben tot de beste wiet in de winkel. Het ergste is dat legitieme gebruikers, die er baat bij hebben, niet op een legale, veilige manier aan de stof kunnen komen. Ze zijn daarom gedwongen om het illegaal te kopen of te kweken.

Dus, afhankelijk van hun woonplaats, lijden ze niet alleen aan bepaalde klachten, maar riskeren ze ook nog eens wettelijke repercussies als gevolg van achterhaalde vooroordelen.

Het onder de radar kweken of kopen van wiet is niet voor iedereen even makkelijk. Als gebruikers begrip en steun ontvangen van vrienden en familie, hoeft het geen probleem te zijn. Maar er zijn genoeg mensen die in hun omgeving horen dat wiet duivels is. Zij zullen door hun wietgebruik nog eenzamer worden dan ze al waren door hun aandoening. Bovendien leggen ze hun relaties in de waagschaal en worden in feite genoodzaakt om hun gebruik geheim te houden.

Patiënten worden als criminelen afgeschilderd

  • Het tegenargument: is wietgebruik echt zonder risico?

Natuurlijk zijn er legitieme zorgen over de legalisatie van wiet, al worden ze vaak ten onrechte uitvergroot.

De meest overtuigende argumenten voor legalisatie zijn gericht op de therapeutische voordelen van wiet. Maar de mensen die aandringen op meer controle hebben ook de gezondheid van mensen voor ogen. Er zijn veel onderzoeken naar de mogelijke therapeutische voordelen[3] van wiet. Toch lijken er ook nadelige effecten te zijn. Jonge mensen met aanleg voor schizofrenie hebben door wietgebruik mogelijk een grotere kans op een psychose[4]. Bovendien blijkt dat de frontale kwab bij chronisch gebruikers dunner[5] is.

Het spreekt dus voor zich dat het niet gepast is om iedereen aan te moedigen zoveel mogelijk wiet te gebruiken. Maar zijn deze negatieve effecten reden genoeg om patiënten de toegang tot een mogelijke behandeling te ontzeggen?

  • Modern therapeutisch wietgebruik: wat is er veranderd?

Het is een mooie gedachte dat de waarheid het uiteindelijk zal winnen. Ondanks dat er nog steeds veel weerstand is, lijkt de algemene consensus te verschuiven. Wiet wordt steeds meer oké. Men ziet het niet langer als een duivelse plant die haar voedingsstoffen uit de hel opzuigt en verdorven orgieën aanmoedigt tussen, God verhoede, mensen van verschillende rassen.

Het bewijs stapelt zich al een tijdje op in het voordeel van de potentiële therapeutische toepassingen van wiet. In de VS hebben veel staten wiet voor therapeutisch en recreatief gebruik gelegaliseerd. Canada heeft het gebruik van wiet volledig gelegaliseerd, net als Uruguay. In Europa is recreatief gebruik in Spanje, Portugal en Nederland gedecriminaliseerd. En therapeutisch gebruik is tot op zekere hoogte ook legaal in veel Europese landen (hoewel dit in sommige gevallen gaat om CBD-rijke wiet).

Bovendien zijn wietplanten uit de categorie ‘hennep’ vrij verkrijgbaar in de westerse wereld. Dit zijn soorten met minder dan 0,3% THC volgens de Amerikaanse federale wetgeving en 0,2% THC volgens de EU-wetgeving. Daardoor is het gebruik van andere cannabinoïden, zoals CBD, sterk gestegen.

Wiet is nu beter verkrijgbaar dan voorheen, ook al is volledige legalisatie in een aantal landen nog ver weg.

Geld regeert. Als er iets is dat de raderen van overheden laat draaien, is het de belofte van meer geld. Er is nog nooit zoveel geïnvesteerd in de wietindustrie als nu. Zo trekt Londen momenteel het meeste wiet gerelateerde kapitaal van Europa, ondanks het feit dat THC-rijke wiet nog steeds illegaal is in het land. Als grote bedrijven gaan pleiten voor versoepelde wietwetgeving, is het waarschijnlijk dat de houding van regeringen opeens milder wordt.

Modern therapeutisch wietgebruik: wat is er veranderd?

Verantwoordelijk therapeutisch wietgebruik

Mensen die wiet willen gebruiken voor bepaalde aandoeningen, moeten er veilig en verantwoordelijk mee omgaan. Dit geldt overigens voor elke gebruikte stof. Heb je het geluk om te kunnen kiezen uit verschillende producten? Weet dan dat de meeste mensen het meest gebalanceerde effect ervaren met producten met een THC:CBD-verhouding van 1:1. Het lijkt erop dat CBD de negatieve bijwerkingen van THC kan verzachten[6].

Hoewel wiet nog vooral wordt geassocieerd met spliffs, joints en bongs, hoef je het niet te roken. Als je wiet wilt gebruiken om je gezondheid te bevorderen, wil je waarschijnlijk geen verbrand materiaal inademen. Dus als je in de gelegenheid bent, kun je edibles, concentraten of tincturen maken. Daarmee heb je een goede consumptiemethode zonder de kwalijke effecten van roken, die ook aanwezig zijn als je geen tabak gebruikt.

Qua dosering moet je met weinig beginnen. Bepaalde soorten en producten zijn sterker dan andere. Als je tolerantie laag is, doe het dan rustig aan en ontdek eerst hoe het je beïnvloedt. Hoge doseringen zijn niet per se gevaarlijk, maar maagklachten en algemeen ongemak zijn bekende bijwerkingen als je teveel wiet gebruikt. Dat werkt waarschijnlijk averechts!

Afrekenen met het stigma rondom therapeutische wiet: wat brengt de toekomst?

De hedendaagse wereld kent de nodige problemen, maar we leven ook in een tijd waarin tenminste sommige mensen het recht van het individu erkennen. De westerse cultuur is immers gebouwd op het concept van de rechten van het individu, de keuzevrijheid van het individu en dat ieder individu verantwoordelijk is voor zichzelf.

Deze concepten zijn wellicht enigszins naïef. Toch moeten we ons afvragen of het verbieden van een behoorlijk veilige, nuttige plant binnen deze idealen past? Moet iemand niet zelf kunnen beslissen of hij wiet wil proberen als mogelijke behandeling voor zijn klachten, zonder daarbij risico te lopen op een forse gevangenisstraf of maatschappelijke veroordeling?

Gezien de veronderstelde liberale maatschappij waarin we leven, is een verbod toch enigszins ongegrond en bizar, vind je niet?

External Resources:
  1. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
  2. A qualitative review of cannabis stigmas at the twilight of prohibition https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Therapeutic Effects of Cannabis and Cannabinoids - The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Cannabis use and the risk of developing a psychotic disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Long-Term Effects of Cannabis on Brain Structure https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. A systematic review of the antipsychotic properties of cannabidiol in humans - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: