By Max Sargent


De wereldwijde wietindustrie is enorm en blijft maar groeien. Of het nu gaat om recreatieve wiet, medische cannabis of industriële hennep; er wordt volop in de cannabisindustrie geïnvesteerd.

En het goede nieuws is dat, hoewel de industrie nog in de kinderschoenen staat, er genoeg mogelijkheden bestaan voor investeringen of carrières in de cannabisbranche. Naarmate de winsten stijgen, begint de sector steeds aantrekkelijker te worden.

De complexe wettelijke status van wiet

De wettelijke status van wiet is nogal obscuur en complex. In feite behoren alle soorten cannabis onder de noemer Cannabis sativa, ongeacht de specifieke soort of variant. Wanneer de cannabisplant niet volledig verboden is, is ze vaak alleen legaal wanneer ze onder een specifieke THC-limiet valt — namelijk onder de 0,3% volgens de federale Amerikaanse wet en onder de 0,2% volgens de Europese wetgeving.

Hieronder bespreken we de toestand van de legale wietsector in verschillende landen van Europa en in Amerika.

 • Amerika

Sinds de 2018 Farm Bill is aangenomen, is hennep in de VS legaal. In de Verenigde Staten wordt cannabis als 'hennep' gedefinieerd als het minder dan 0,3% THC bevat. Wel zijn er enkele staten waar de cannabisplant in alle vormen nog altijd verboden is.

Aan de andere kant zijn er ook bepaalde staten, zoals Californië, die wiet voor zowel recreatief als therapeutisch gebruik toestaan.

In de VS is de steun voor de legalisatie van wiet (op federaal niveau) sterk gestegen. Een recente Gallup-peiling, uit november 2020[1], laat bijvoorbeeld zien dat 68% van de deelnemers voor het legaliseren van cannabis is. In het algemeen lijkt het draagvlak voor wiet in de VS voortdurend te groeien. Dit blijkt ook deels uit het succes van de industrie in de regio's waar het gelegaliseerd is.

 • Canada

In Canada is wiet legaal voor zowel therapeutische als recreatieve doeleinden. Volwassenen mogen in het openbaar tot 30 gram wiet op zak hebben en mogen dit ook met anderen delen. Ook mogen ze maximaal vier planten kweken, maar droge wiet moeten ze bij een door de staat gecertificeerde distributeur kopen.

 • Uruguay

In 2013 was Uruguay het eerste land ter wereld dat wiet volledig legaliseerde. Sindsdien zijn steeds duidelijkere richtlijnen opgesteld wat het gebruik ervan betreft. Zo zijn in 2014 processen opgetuigd waarbij kwekerclubs zich kunnen registreren, zodat ze tot wel 99 planten per jaar kunnen kweken, een stuk meer dan het maximum van zes planten thuis!

In 2017 werd het legaal voor gecertificeerde apotheken om wiet te verkopen.

 • Mexico

In Mexico is therapeutische wiet legaal en recreatieve wiet gedecriminaliseerd. Bovendien hebben de wetgevers recentelijk een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee recreatieve wiet wordt gelegaliseerd, maar dit moet nog door de senaat. Wanneer dit daadwerkelijk wordt aangenomen, kan Mexico uitgroeien tot 's werelds grootste wietmarkt. 

 • Europa

Ondanks EU-wetgeving met betrekking tot wiet, heeft elk Europees land zijn eigen binnenlandse wetgeving. Sommige landen hebben een liberale richting gekozen, terwijl andere, zoals Hongarije, cannabis geheel verboden hebben.

De complexe wettelijke status van wiet
 • Frankrijk

Frankrijk heeft nog steeds vrij strikte drugswetgeving. Alle drugsmisdrijven worden er gelijk behandeld (wettelijk gezien, maar niet in de praktijk). Hoewel strikt gereguleerde medicijnen, zoals Sativex, legaal zijn, is wiet verder verboden. Op cannabis gebaseerde medicijnen die zijn toegestaan, worden daarbij alleen op recept verstrekt en het is niet makkelijk om een doktersrecept te verkrijgen.

Ondanks de wetgeving lijkt de publieke opinie in Frankrijk te veranderen, in het voordeel van versoepelde cannabiswetgeving. Zo is volgens onderzoek van het Institut Français d’Opinion Publique (IFOP) meer dan de helft van de respondenten voor decriminalisatie van recreatief wietgebruik in de toekomst. Bij een vergelijkbare studie in 2017 was nog maar 43% voorstander, maar inmiddels is dit gestegen tot 51%.

Misschien nog wel veelzeggender is dat uit een recent opinieonderzoek van de Franse overheid naar voren is gekomen dat 85% van de bevolking voor de legalisatie van cannabis voor therapeutische doeleinden is. Deze cijfers laten zien dat de maatschappelijke houding in Frankrijk ten opzichte van wiet liberaler is dan de wet.

 • VK

Het VK ligt qua wetgeving ergens tussen Frankrijk en de wat meer cannabisvriendelijke Europese landen in. Hoewel wiet met een THC-gehalte van boven de 0,2% hier verboden is, is hennep legaal, met maar weinig beperkingen. Vandaar dat CBD-producten, die in de categorie 'supplementen' vallen in plaats van 'medicijnen', er erg populair en makkelijk verkrijgbaar zijn.

Al in 2013 bleek uit een peiling van Ipsos MORI[2] dat 53% van de mensen wiet gelegaliseerd of gedecriminaliseerd wilde zien en dat 67% een herziening van het Britse drugsbeleid terecht zou vinden. Sindsdien is de wetgeving rond therapeutische cannabis versoepeld.

 • Spanje

In Spanje ontbreekt het aan legalisatie. Persoonlijk gebruik is gedecriminaliseerd, maar slecht gedefinieerd. Zodoende zijn cannabis social clubs ontstaan, voornamelijk in Catalonië. De Catalaanse overheid deed eerder wel een poging om duidelijkere wetgeving op te stellen rondom cannabis clubs, voornamelijk om te voorkomen dat ze in handen vallen van criminelen, maar de Spaanse overheid verklaarde deze wetten als ongrondwettelijk.

 • Portugal

In Portugal zijn alle drugs voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd. Dit wil zeggen dat of je nu aangehouden wordt met wiet of heroïne, je niet juridisch vervolgd zal worden. Desondanks is de productie en verspreiding van drugs nog altijd verboden.

 • Nederland

Nederland staat bekend om zijn coffeeshops. Het komt dus misschien als een verrassing dat het kweken van wiet hier verboden is. De verkoop in coffeeshops valt in een soort gedecriminaliseerd grijs gebied. Maar waar komt het dan vandaan, vraag je? Aangezien zowel de teelt als de import van wiet verboden is, kunnen we hier alleen maar over speculeren!

Nederland

Wat is de wietindustrie in de praktijk?

Een industrie is een groep bedrijven die gekenmerkt wordt door een bepaalde hoofdbron van inkomsten. Ondernemingen die het grootste deel van hun omzet vergaren met de productie of verkoop van wiet en/of cannabisproducten, behoren dus tot de wietindustrie.

Zo rekenen we bijvoorbeeld bedrijven die hennep/cannabis kweken wel tot de wietindustrie, maar ondernemingen die verschillende gezondheidssupplementen verkopen, waaronder producten afkomstig van cannabis, waarschijnlijk niet. Toch is het wel goed mogelijk dat bedrijven die specifiek deze producten produceren, wel worden meegerekend.

In bepaalde landen is er een interessante overlap tussen de wietindustrie en de misdaad. Zo zijn de eerder genoemde Nederlandse coffeeshops voor hun wiet afhankelijk van criminele organisaties. Wanneer de wetgeving rondom cannabis dus niet compleet is, kan de industrie afhankelijk van de georganiseerde misdaad worden.

Welke andere sectoren worden door de wietindustrie aangedreven?

De wietindustrie beperkt zich niet alleen tot de gezondheid, medicijnen en recreatief gebruik. Naast de cannabinoïden die het bevat, heeft hennep ook een enorm aantal andere toepassingen. De bast van de plant en de hennepvezels in de hennepplant (respectievelijk de externe en interne vezels), worden namelijk ook gebruikt voor producten in de textielindustrie, papierproductie, bouw- en agrarische sector. Als robuust en veelzijdig materiaal is hennep zeer geschikt voor de productie van sterke bouwmaterialen, koolstofneutrale kleding en in staat om vervuilde bodems te saneren.

Met de versoepeling van de wetgeving rondom hennep en wiet in de westerse wereld houden inmiddels steeds meer sectoren zich met cannabisproducten bezig. Zo gebruikt Ford tegenwoordig hennepplastic voor de dashboards van zijn auto's. En dat is nog maar één voorbeeld waaruit blijkt hoe ver de cannabisindustrie inmiddels reikt!

De wereldwijde marktontwikkelingen rondom cannabis

De wereldwijde cannabismarkt was in 2020 naar schatting 7,6 miljard euro waard[3]. Naar verwachting neemt dit tussen 2021 en 2028 jaarlijks met 26,7% toe. Volgens sommigen zou de markt in 2026 een ongelooflijke waarde van wel 82 miljard euro[4] kunnen vertegenwoordigen!

Maar welke delen van de industrie genereren de hoogste omzet?

Welke sector van de wietindustrie scoort het best?

Hoewel het in veel landen nog altijd niet legaal is, was recreatieve wiet in 2018 goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde wietmarkt[5].

Toch was medische cannabis (waaronder wiet voor welzijnsdoeleinden) tegelijkertijd verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de totale omzet. Dit komt deels vanwege het feit dat dergelijke wiet op meer plaatsen legaal is geworden. Hieruit blijkt bovendien de populariteit van wiet als welzijnsproduct.

Het resterende, kleinste deel van de wereldwijde cannabismarkt betreft hennep die voor industriële doeleinden gekweekt wordt.

Hoewel de VS de grootste cannabismarkt van de wereld heeft, groeit de markt in Europa het hardst. Of het Amerika kan inhalen met meer eenduidige wetgeving, valt echter nog te bezien.

Investeren in de wietindustrie

Er is nooit een beter moment geweest om te investeren in cannabis dan nu. Momenteel trekt Groot-Brittannië binnen Europa zelfs het meeste cannabis gerelateerde kapitaal aan. Investeren in de wietindustrie is net als investeren in elke andere industrie. Van bedrijven die op de beurs genoteerd staan, kun je dus aandelen kopen. Als je jezelf echter eerder als durfinvesteerder beschouwt, kun je ook op zoek gaan naar opkomende bedrijven die een startkapitaal proberen te vergaren.

Investeren in de wietindustrie

Hoe vind je werk in de wietindustrie?

Maar wat als je graag in de wietindustrie aan de slag wilt gaan? Allereerst hangen die mogelijkheden af van waar je woont. Als wiet verboden is, raden we niet aan om je met illegale praktijken bezig te houden. Laat je er echter niet van weerhouden om te verhuizen naar een land waar het wel legaal is!

Als je graag in de wietindustrie wilt werken, grijp dan nu je kans. Aangezien de sector uit zijn voegen barst, is er steeds meer vraag naar mensen met uiteenlopende vaardigheden. Net als bij vrijwel elke andere industrie, variëren de banen van slechtbetaalde startersfuncties waarvoor geen ervaring vereist is, tot goedbetaalde banen waar veel kennis en scholing voor nodig is.

Als je vacatures zoekt, kun je dat via dezelfde wegen doen als bij elke andere baan. Maak een lijstje met de gebruikelijke eisen en probeer een beeld te krijgen van wat werkgevers zoeken. Indien je er dan echt voor wilt gaan, is het een kwestie van de benodigde kennis verwerven en sollicitatiebrieven versturen!

Ondanks de stereotypen rondom wietgebruikers zijn werkgevers op zoek naar betrokken en bekwame medewerkers. Houd daar dus rekening mee bij het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.

Wat de toekomst voor de wietindustrie in petto heeft

Hoewel er met hervormingen van het cannabisbeleid absoluut vooruitgang is geboekt, is de toekomst van legale wiet nog verre van zeker. Zelfs in landen die stappen richting legalisatie zetten — denk aan Groot-Brittannië, met medische cannabis — lijkt het legaliseren of zelfs decriminaliseren van recreatieve marihuana nog ver weg. Ook in de landen waar het gedecriminaliseerd of gedoogd is, zoals Spanje, Portugal en Nederland, lijkt volledige legalisering nog niet binnen handbereik te liggen.

Toch is het tij aan het keren. Per slot van rekening is het zo dat geld regeert. Het is dan ook waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat overheden het roer om gaan gooien, simpelweg vanwege het geld dat de legale industrie op kan leveren. Tot die tijd kunnen we deze veranderingen hopelijk bespoedigen door te blijven strijden tegen achterhaalde stigma's en middels het verantwoord gebruik van wiet.

External Resources:
 1. Support for Legal Marijuana Inches Up to New High of 68% https://news.gallup.com
 2. Public attitudes to drugs policy https://www.ipsos.com
 3. Legal Marijuana Market Size | Industry Report, 2021-2028 https://www.grandviewresearch.com
 4. Cannabis Market Size, Research | Marijuana Industry Growth 2026 https://www.fortunebusinessinsights.com
 5. Cannabis Market Size, Research | Marijuana Industry Growth 2026 https://www.fortunebusinessinsights.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.