By Steven Voser

Aandelen van cannabis ondernemingen hebben de interesse van het internationale publiek gewekt. Grotendeels vanwege de historische legalisering van cannabis in Canada. De hype is verder gestimuleerd door ontwikkelingen op staatsniveau in de VS. Ook in veel Europese landen zijn de verwachtingen hoog gespannen. De daaruit vloeiende vraag naar medicinale, nutraceutische en recreatieve producten levert potentiële winstgroei op voor cannabisbedrijven. De beursgenoteerde bedrijven zullen hun aandelenkoers recordhoogtes zien bereiken. Zodoende worden slimme stoners die deze effecten hebben gekocht veel rijker en blijer. Toch? Nee, niet helemaal.

Dankzij de huidige normalisatie van de plant, voorspellen we een gigantische groei op diverse verticale markten. Cannabismedicatie, recreatieve consumptie, beauty en gezondheid, nutraceuticals, pijnstillers en slaapmiddelen en waarschijnlijk ook andere subsectoren zullen floreren op de wereldwijde legale cannabismarkt. Zelfs farmaceutische-, tabaks- en drankgiganten laten interesse zien voor deze enorme markt. Toch betekent het niet dat er ruimte is voor iedereen. Daarnaast wil het ook niet zeggen dat koersen van cannabis aandelen hoger worden dan waar ze nu voor verhandeld worden. Ondanks de wereldwijde ontwikkelingen.

DE LES VAN DE INTERNETZEEPBEL

Zoals veel nieuwe industrieën op de beurs is de gehele cannabissector onderhevig aan speculatie en enorme schommelingen in koersen. In elk geval tot de branche een balans heeft gevonden. Dit duurt uiteraard mogelijk een paar jaren. De les die we trekken uit de internetaandelen eind jaren ’90 is dat zelfs succesvolle industrieleiders met moeite de aandelenkoersen behouden die op het hoogtepunt bereikt zijn. Anders gezegd, Microsoft aandelen hebben eind 1999 hun record van 58 dollar bereikt, terwijl ze nu $36 waard zijn. Het is onwaarschijnlijk dat het nog sterk fluctueert in de toekomst. Microsoft is immers geen “groeibedrijf” meer. Microsoft en anderen uit de “tech-boom” zijn nu mondiale giganten die investeerders en aandeelhouders blijven belonen. Heb je echter in 1999 tech-aandelen gekocht en in je portfolio gehouden, dan zou je momenteel niet zo blij zijn met je investering.

Hoe zit dat nu met cannabis aandelen? Een goed voorbeeld is Tilray die de Nasdaq heeft betreden met een bulderende beursgang. Hierbij waren de aandelen in september 2018 meer dan 200 USD waard. Dit is vervolgens eind november weer gezakt naar 100 USD. Wil dit zeggen dat mensen hebben ontdekt dat ze slechte hennep verkopen? Waarschijnlijk niet. Maar als je nu moet wachten tot de aandelenkoers weer 100% herstelt, dan smaakt Tilray’s wiet vast niet zo lekker meer.

Toch bestaat er een reële kans dat je winst maakt als je de afgelopen jaren geïnvesteerd hebt in de cannabisindustrie. Veel cannabis aandelen zijn namelijk meer waard geworden in de afgelopen 3 jaar. Uiteindelijk is de timing cruciaal. En om nog even terug te komen op het voorbeeld van Microsoft; het is goed te weten dat als je moeder of opa in de jaren ‘70 een maandsalaris in een tech bedrijf had geïnvesteerd, je waarschijnlijk nu niet hoefde te werken. Dit is de kracht van vroege investeerders in opkomende markten.

Cannabisvoorraden Zoals Bitcanna

RISICO’S EN KANSEN IN EEN OPKOMENDE INDUSTRIE

De cannabisindustrie is nog erg jong. Vroege investeerders hebben mogelijk moeite met het begrijpen van verschillende bedrijfsmodellen. Ook is de financiële informatie die bedrijven verschaffen niet altijd eenduidig en transparant. Cannabis aandelenkoersen zijn onderhevig aan sterke schommelingen. Dit vanwege algemeen marktsentiment en de dynamiek van wereldwijde cannabis hervormingen. Bovendien maakt geen van deze cannabisbedrijven nu winst. Hun aandelenkoers is dus volledig afhankelijk van verwachte inkomsten op een sterk concurrerende markt die pas recent de weg naar regulatie maakt.

Hoewel een aantal ondernemingen al beursgenoteerd stond op secundaire markten, zijn in 2018 de eerste cannabisbedrijven genoteerd op de Amerikaanse effectenbeurzen NYSE en Nasdaq. Cronos Group ging in februari de Nasdaq op en Canopy Growth werd in mei beursgenoteerd op NYSE. De volgende was Tilray die in juni de markt heeft betreden als eerste cannabis kweekonderneming die kapitaal aantrekt met een notering op de Nasdaq. Sindsdien staat een aantal nieuwe cannabis spelers op de belangrijkste beurzen in New York en Toronto en ook op de minder gereguleerde OTC markten.

Veel cannabisfanaten en eenvoudige geldliefhebbers steken hun vermogen in cannabis aandelen omdat ze bang zijn de boot te missen. De meesten van hen hebben echter geen ervaring met beleggen of de tijd genomen om de financiële- en bedrijfsinformatie van elk bedrijf te onderzoeken. Het natrekken van data en bedrijfsdocumenten is niet eenvoudig. En de meeste mensen hebben geen volledige toegang tot deze informatie. Daardoor wedden particuliere beleggers vaak op iets wat ze niet kennen. Dat is niet per definitie slecht, maar wees je er wel bewust van.

DE GROENE GOLF

Aandelenmarkten zijn te benaderen als handelaar of als belegger of wellicht iets daartussenin. Cannabis aandelen bieden als langetermijninvestering vrijwel geen garantie dat je belegd kapitaal terugverdient. Zodoende is het prima om er geld in te steken dat je echt, maar dan ook echt, kunt missen. Een cannabis aandelenhandelaar kan echter veel plezier beleven aan deze aandelen. Net als met duizenden anderen financiële activa die gemaakt zijn voor handel.

Hoewel de meeste cannabis aandelen vandaag de dag Canadees zijn, noemen we de bedrijven die genoteerd zijn op de Toronto Stock Exchange hier niet. Beleggen in de Canadese aandelenmarkt is namelijk wat lastig voor iemand gevestigd in Europa. Diverse bedrijven uit Canada staan echter ook op beurzen in New York. De OTC aandelenhandel vermelden we hier ook niet. Door de extreme prijsschommelingen en lage liquiditeit zijn deze markten zeer riskant en lastig voor handelaars. Oké, dan is het nu tijd om de meest verhandelde cannabis aandelen en hun businessmodel te bekijken.

 • 22nd Century Group, Inc. (NYSE: XXII) is een biotechnologisch bedrijf dat technologieën ontwikkelt om het nicotinegehalte in tabaksplanten te verhogen of verlagen—en cannabinoïden in cannabisplanten - door middel van gentechnologie en plantveredeling. Het bedrijf heeft eigen hennepsoorten met minder dan 0,3% THC. Prestaties 1 jaar: +30% / prestaties 3 maanden: +12%.
 • Canopy Growth Corp. (NYSE: CGC) was eerder bekend als Tweed. De producten bestaan uit toppen, oliën, concentraten en softgel capsules. Het bedrijf biedt zijn producten aan onder verschillende merknamen. Denk hierbij aan Tweed, Black Label, Spectrum Cannabis, DNA Genetics, Leafs By Snoop, Bedrocan Canada, CraftGrow en Floria. Prestaties 1 jaar: +145% / prestaties 3 maanden: -24%.
 • Cronos Group Inc. (NASDAQ: CRON) is een financieel bedrijf dat investeert in cannabis ondernemingen die medicinale cannabis produceren conform de Canadese regelgeving. Prestaties 1 jaar: +180% / prestaties 3 maanden: -5%.
 • Tilray Inc. (NASDAQ: TLRY) houdt zich bezig met het onderzoek naar, en de teelt, verwerking en distributie van medicinale cannabis in Canada en andere landen. Denk hierbij aan Argentinië, Australië, Chili, Kroatië, Tsjechië, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Prestaties 1 jaar: niet van toepassing / prestaties 3 maanden: +57%.
 • Cannae Holdings Inc. (NYSE: CNNE) is een beleggingsonderneming die aandelen in technologie, gezondheidszorg, restaurants, financiële dienstverleners en andere bedrijven gerelateerd aan de cannabismarkt verwerft. Prestaties 1 jaar: -4% / prestaties 3 maanden: -10%.
 • Aurora Cannabis (NYSE: ACB) is actief in diverse segmenten van de cannabis waardeketen. Dit varieert van het ontwerpen van faciliteiten tot veredeling, productie, verwerking, productontwikkeling, groothandel en detailhandel. Het bedrijf is wereldwijd actief in 19 landen. Prestaties 1 jaar: -1,5% / prestaties 3 maanden: -13%.
 • Aphria (NYSE: APHA) verkoopt medicinale cannabis aan patiënten en zorgverleners in Canada en een aantal andere landen. Prestaties 1 jaar: -8% / prestaties 3 maanden: -38%.

https://www.cannabismarketcap.io/
www.cannabismarketcap.io

KLEINE FARMACEUTICA WORDEN GROOT

Diverse farmaceutische en biotechnologische bedrijven zijn met natuurlijke en synthetische cannabinoïden gaan werken. Dit heeft geresulteerd in volledig ontwikkelde producten of producten voor klinische tests. Hier is een kleine selectie van farmabedrijven die volledig betrokken zijn bij de ontwikkeling van medicijnen die inwerken op het endocannabinoïde systeem.

 • GW Pharmaceuticals PLC (NASDAQ: GWPH) is in 1998 opgericht en gevestigd in Groot-Brittannië. GW is de Europese leider wat betreft de ontwikkeling van geneesmiddelen met cannabinoïden van cannabis. Epidiolex en Sativex zijn de voornaamste producten. Prestaties 1 jaar: +50% / prestaties 3 maanden: +42%.
 • Arena Pharmaceuticals (NASDAQ: ARNA) is een biofarmaceutisch bedrijf dat onderzoek deels richt op medicijnen met cannabinoïden. Het nieuwe middel Olorinab behandelt de ziekte van Crohn. Het werkt daarbij in op de cannabinoïdereceptor CB2. Prestaties 1 jaar: +32% / prestaties 3 maanden: -6%.
 • Cara Therapeutics (NASDAQ: CARA) is een biotechbedrijf met middelen in de klinische fase. Denk aan een cannabinoïde receptor agonist die getest wordt als behandeling voor neuropatische pijn. Prestaties 1 jaar: +46% / prestaties 3 maanden: -10%.
 • Intec Pharma (NASDAQ: NTEC) heeft een orale toedieningsvorm ontwikkeld die te gebruiken is voor de afgifte van CBD en THC ter behandeling van diverse aandoeningen. Prestaties 1 jaar: -19% / prestaties 3 maanden: -15%.
 • Zynerba Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ: ZYNE) is een klein farmabedrijf dat transdermale behandelingen met cannabinoïden ontwikkelt voor vrij zeldzame neuropsychiatrische aandoeningen en refractaire epilepsie. Prestaties 1 jaar: -65% / prestaties 3 maanden: -40%.
 • Insys Therapeutics (NASDAQ: INSY) heeft synthetische op cannabinoïden gebaseerde medicijnen in de pijplijn zitten. Het heeft daarbij honderdduizenden dollars geïnvesteerd om legalisering van cannabis in de VS te vertragen en heeft tegelijk aangedrongen op een soepeler regelgevingskader voor synthetische cannabinoïden. Prestaties 1 jaar: +13% / prestaties 3 maanden: -35%.

ONDERSTEUNENDE DIENSTEN: INVESTEREN IN DE TOOLS

Er is een aantal goederenleveranciers en dienstverleners van buiten de cannabisindustrie aan boord gesprongen sinds de legalisatie op gang is gekomen. De meeste van deze bedrijven zijn hybride in die zin dat hun activiteiten niet uitsluitend zijn gefocust op de cannabisbranche. Ze zouden wel veel baat hebben bij sterke groei van de sector. Plantenvoeding, plaagbeheersing, faciliteitsmanagement, verlichtingssystemen en hydroponics zijn een paar van deze ondersteunende diensten en producten.

 • Scotts Miracle-Gro Company (NYSE: SMG) is een leverancier van tuinbouwproducten. De laatste jaren richt het bedrijf zich op toetreding van de cannabismarkt door bedrijven in subsectoren als hydroponics over te nemen. Prestaties 1 jaar: -23% / prestaties 3 maanden: +2%.
 • Marrone Bio Innovations Inc. (NASDAQ: MBII) is een producent van middelen voor plaagbestrijding en de gezondheid van planten. Hierbij is een bepaalde lijn gericht op cannabisplagen, zoals meeldauw en mijten. Prestaties 1 jaar: +38% / prestaties 3 maanden: -27%.

Nasdaq New York City

DRANK EN TABAK

We kunnen wel stellen dat alle grote bedrijven uit de tabaks- en drankindustrie plannen klaar hebben liggen om de cannabismarkt te betreden zodra de kans er is. Tabaksondernemingen merken een afname in hun gewoonlijke handel en willen absoluut niet achterblijven. Een voorbeeld is Altria (NYSE: MO), het bedrijf dat onder andere Marlboro sigaretten maakt. Na interesse in een minderheidsbelang van het Canadese cannabisbedrijf Aphria, wil de tabaksgigant wellicht de cannabis onderneming Cronos Group kopen. Alhoewel de bedrijven nog geen overeenkomst hebben bereikt. Dit soort geruchten zorgt vaak voor sterke schommelingen in de cannabis aandelenkoersen, die zo met winst of verlies verhandeld kunnen worden.

 • Coca-Cola (NYSE: KO) heeft gemeld dat ze CBD heeft overwogen als mogelijk ingrediënt voor een nieuwe lijn gezondheidsdrankjes. Alhoewel er ook geruchten zijn van een mogelijke investering in het Canadese bedrijf Aurora Cannabis. Ondertussen heeft Constellation Brands (NYSE: STZ), de maker van Corona bier, zijn belang in Canopy Growth met 38% verhoogd door een investering van 4 miljard USD. De 1 jaar prestatie van Constellation Brands is ongeveer -10%, terwijl de driemaandelijkse rond de -6% ligt.
 • New Age Beverages (NASDAQ: NBEV) ontwikkelt verschillende “gezonde” drankjes. Het bedrijf heeft een lijn CBD-infused drankjes aangekondigd en de aandelenkoers maakt een forse stijging door. Prestaties 1 jaar: +104% / prestaties 3 maanden: +112%
 • Youngevity International Inc. (NASDAQ: YGYI) is een bedrijf op het terrein van lifestyle met een hybride business model en een reeks voedings-, drank-, beauty- en wellnessproducten. In augustus 2018 heeft Youngevity aangekondigd de cannabisindustrie te betreden. Dit met de lancering van de Hemp FX productlijn. De aandelenkoers heeft een mooie stijging laten zien. Prestaties 1 jaar: +45% / prestaties 3 maanden: +90%.
 • De Canadese tak van Molson Coors (NYSE: TAP) heeft een stabiele joint venture met The Hydropothecary Corporation om cannabisdrankjes te produceren voor de Canadese markt. Lagunitas, het biermerk in eigendom van Heineken, verkoopt cannabis-geïnfuseerd bruisend water in Californië. Proost!

INVESTEER, ZONDER HAAST

Het duurt een aantal jaren voordat de leiders en snelle groeiers echt opduiken op de aandelenmarkten. Vandaag de dag lijkt het verstandig om te focussen op bedrijven met op zijn minst voldoende kapitalisatie. Ga dus niet zozeer af op persberichten of sociale media hypes. Met uitzondering van de drank- en tabaksgiganten en nog een paar, bevinden de meeste cannabisbedrijven zich in een startupfase. Ze laten dan ook nog geen opbrengsten zien.

Zelfs in het meest optimistische scenario van wereldwijde legalisatie is het onwaarschijnlijk dat al deze bedrijven genoeg winst genereren om hun koers/winst verhouding te rechtvaardigen. Toch moet dat ons er niet van weerhouden toekomstige leiders te onderzoeken en als langetermijninvesteerders een gok te wagen. En een ervaren handelaar wil wellicht voor een snel resultaat tijdens de hype cannabis aandelen kopen als deze in de lift zitten om ze weer te verkopen na een aantal uren, dagen of weken.

Tot slot is het ook mogelijk te investeren in ETF’s, zoals Horizons Marijuana Life Sciences Index en ETFMG Alternative Harvest. Dit zijn fondsen die geselecteerde cannabis aandelen bevatten en die je online kunt kopen en verkopen zoals elk ander effect. Hiermee voorkom je dat je alles investeert in een of slechts een paar bedrijven van de branche. Welke financiële instrumenten je ook besluit te gebruiken, we benadrukken dat beleggen in en verhandelen van aandelen een rationele taak betreft waar kennis voor nodig is. Een aandeel puur op gevoel kopen, is geen goede manier om geld te verdienen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.