By Adam Parsons

Het is een zeldzame en zeer bijzondere ervaring die vaak geweldig uitpakt. Toch kan het ook een ongemakkelijke keerzijde hebben. Uit een enquête uit 2015 blijkt dat 1 op de 10 Amerikaanse ouders regelmatig cannabis gebruikt. (Regelmatig is hier gedefinieerd als 6x per jaar of vaker.) Bij 47% van hen vind het gebruik plaats in het bijzijn van hun kinderen of samen met hun kinderen.

Vrouw Roken Van Marihuana

DE VOORDELEN

Wij van Royal Queen Seeds zijn optimistisch, dus laten we beginnen met de voordelen. Roken met je (volwassen) kind kan als ouder een vreemd en tegenintuïtief idee lijken. Misschien voelt het wel alsof je een slecht voorbeeld geeft. Nu is daar bij gebruik van alcohol en andere drugs zeker iets voor te zeggen, maar het tegendeel geldt voor cannabisgebruik met je kinderen.

Het is vaak juist een verbindende ervaring die de vertrouwensband versterkt en de communicatie opener maakt. “Als ze toch een joint gaan roken, doe het dan samen”, aldus de Britse investeerder en filantroop Richard Branson in 2016. Dit zei hij tijdens zijn toonaangevende speech op de Sage Summit in McCormick Place in Chicago. Hij vervolgde: “Laat ze het niet stiekem in hun eentje doen.”

Een ander voordeel is de sterke emotionele band die de meeste mensen ervaren wanneer ze cannabis roken met familieleden. Dit kan allerlei vormen aannemen. Misschien worden wel verhalen over vroeger gedeeld, of krijg je een nieuwe rooktechniek of rol-tip aangeleerd. Of wie weet schiet je in de lach om een hilarische grap die je nog niet kende. Bovendien creëert het bij oudere familieleden een jeugdig gevoel en bij jonge verwanten tegelijkertijd juist een gevoel van volwassenheid. Jongeren kunnen daarbij vrijheid en vertrouwen ervaren. Ouders kunnen juist het gevoel hebben dat ze meer door hun kind geaccepteerd worden.

DE NADELEN

Veel mensen hebben geen last van negatieve aspecten. Toch is de meest gehoorde reden om geen cannabis te roken met je ouders: het kan super awkward zijn. Stoned worden met je familie gaat voor veel mensen te ver. Het overschrijdt een grens die niet comfortabel overschreden kan worden. Dit geldt vooral als je opgegroeid bent met strenge, conservatieve ouders.

Misschien hebben jij en je familie wel een hele hechte band. Toch wil je bepaalde persoonlijke dingen waarschijnlijk niet met je ouders delen, zoals je wel met een vriend zou doen. Sommige mensen zijn zo op hun gemak wanneer ze stoned zijn, dat ze hun hart op de tong dragen. En dat kan nog wel eens lastige situaties opleveren.

Ook voor ouders kunnen rooksessies met hun kinderen gepaard gaan met wat nadelen. Naast het eerder genoemde ongemak krijg je als cannabisgebruikende ouder namelijk ook flink wat oordelen en weerstand te verduren. Dit gaat over het roken van cannabis in het algemeen, maar geldt vooral wanneer de kinderen meedoen. En ja, zelfs in gebieden waar recreatief cannabisgebruik inmiddels legaal is.

HOE KIJKEN STONERS HIER TEGENAAN?

We hebben een aantal citaten verzameld van verschillende stoners die we kennen of tegen zijn gekomen op het internet. Dit schetst een beeld van hoe mensen over het onderwerp denken:

“Het hele gebeuren duurde drie minuten, was heel ongemakkelijk en we hebben het nooit meer ter sprake gebracht.” Zo omschrijft de 26-jarige Eric de eerste en laatste keer dat hij wiet rookte met zijn moeder. “Ik had er geen plezier in. Ik vond het grappig, maar het is gewoon een aspect van ons leven dat we niet samen hoeven te beleven.”

Anderen zijn echter meer te spreken over de ervaring, zoals de 25-jarige Lindsay. Ze beschrijft hoe ze haar ouders dankzij de gezamenlijke rooksessie meer als medemens beschouwt. “Het wiet roken ging gepaard met verhalen over hoe ze waren voordat ze kinderen hadden”, zegt ze. “Voorheen hielden ze dat deel voor zichzelf. Ik denk dat ze ons ook als volwassenen begonnen te beschouwen.”

De 27-jarige Amerikaan Steven denkt er hetzelfde over. “Meestal voelen ouders zich verplicht om de rol van de verantwoordelijke volwassene op zich te nemen. Als je high bent, ben je jezelf echter minder aan het filteren”, vertelt hij. “Stel dat je in dezelfde mentale toestand zou verkeren als je ouders. Het zou geweldig zijn om dan een echt één-op-één gesprek te kunnen voeren, zonder taboes.”

Melissa Etheridge, singer-songwriter en moeder, heeft een luchtige en positieve kijk op haar ervaring. “Eerst was het grappig en toen beseften ze dat het uiteindelijk een heel natuurlijke activiteit is. En het brengt je veel dichter bij elkaar. Ik rook veel liever wiet met mijn volwassen kinderen dan dat ik met hen drink.”

Jong Meisje Met Rokende Cannabis

DUS, WAT IS DE VOLGENDE STAP?

Nu is het tijd om het te bespreken - met je kind, ouders, tante, broer, zus, enzovoort. Licht ze in en probeer zo snel mogelijk samen plannen te maken! Natuurlijk is het niet te garanderen dat ze heel enthousiast zijn over deze extracurriculaire activiteit. Wel kun je bepaalde scenario’s creëren waarbij informatie beter overkomt. We raden je aan om voorafgaand aan het gesprek goede en scherpe redenen voor je wietgebruik te formuleren. (Probeer iets beters te verzinnen dan “omdat ik het leuk vind”.)

De reactie van je familielid hangt ook af van je huidige levensstijl en van hoe gezond je rookgewoontes zijn. Heb je geen baan, woon je in een vies huis en doe je niets anders dan rondhangen en wiet roken? Dan hebben je familieleden waarschijnlijk geen zin om een jointje met je te delen. Zelfs niet als ze dat in hun vrije tijd normaal gesproken ook doen.

Kortom: alles hangt af van de context. Dus, probeer eens uit te zoomen en kijk goed naar de situatie. Denk je dat je het voordeel van de twijfel hebt? Vraag je familieleden dan eens om bij de volgende barbecue of familiebijeenkomst samen stoned te worden. Wie weet verrassen ze je wel en hebben ze een vuurtje bij zich!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.