Een van de voornaamste rechtvaardigingen om wiet te verbieden is – nog steeds – dat cannabis makkelijker in de handen van “kinderen” terecht zou kunnen komen als het gelegaliseerd is. Wat mensen daarmee eigenlijk bedoelen, is dat ze bang zijn dat hun tieners opeens flink gaan blowen.

Alhoewel dit een legitieme zorg is, is een groot deel van de angst misplaatst. In elke Amerikaanse staat waarin cannabis gelegaliseerd is, is gebruik door tieners bijvoorbeeld afgenomen of constant gebleven. In Colorado, de staat die het zorgvuldigst is bestudeerd, is **gebruik door tieners sterk afgenomen.
** gebruik door tieners – https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/12/21/one-of-the-greatest-fears-about-legalizing-marijuana-has-so-far-failed-to-happen/?utm_term=.ce1814870343 

Tieners zijn niet dom. Vier decennia anti-drugspropaganda hebben echter hun impact gehad. Kinderen zijn aangetrokken tot gedrag dat niet legaal is en een gevoel van spanning geeft wanneer ze ermee weg komen. Het legaliseren van marihuana als medicijn en als legaal recreatief middel voor volwassenen haalt een deel van die spanning weg. Wanneer marihuana nog verder genormaliseerd wordt als medicinale substantie, verdwijnt de aantrekkingskracht van het illegale aspect.

Dat gezegd hebbende, is het toch een goed idee om met je kinderen te praten over drugs, inclusief cannabis. “Hoe”, “waar” en “wanneer” je dat doet, is een ander verhaal. Uiteindelijk kan niemand je vertellen hoe je je kinderen het beste kunt opvoeden. Maar let erop dat kinderen hun informatie over drugs uit veel verschillende bronnen kunnen krijgen, waarvan er sommige zeer onbetrouwbaar zijn. Het zijn tegenwoordig niet alleen meer “de kinderen op het schoolplein” - er is een wereldwijde overvloed aan invloeden via het internet.

Hoe meer informatie je kinderen van jou hebben gekregen, hoe beter ze voorbereid zijn om bepaalde keuzes te maken. Of op zijn minst keuzes die je beter kunt begrijpen en ondersteunen terwijl ze nog onder je hoede zijn.

WEES EERLIJK

De beste keuze die je kunt maken als opvoeder, ouder, of beide, is om eerlijk te zijn. Nogmaals: kinderen zijn niet dom. Ook zullen je ze meer respecteren als ze beseffen dat je niet tegen ze liegt. Of je nu zelf niet van drugs houdt of juist elke dag een jointje rolt, er zijn een aantal basisbenaderingen om mee te werken wanneer je met je kinderen over drugs praat. Hieronder gaan we dieper op zo’n voorbeeld in.

BEGIN MET DE WETENSCHAP

Dit is best wel cool. Wie weet stimuleer je je kinderen er wel mee om een onderzoekswetenschapper te worden. Of om een andere bèta-carrière na te jagen. Waarom? De wetenschap achter cannabis kan je volkomen in beslag nemen. Door de ontdekking van endocannabinoïden en de manier waarop deze in het menselijk lichaam werken, is de medicinale-cannabisindustrie al gerevolutioneerd.

Dit is een geweldige manier om de kwestie heel klinisch te benaderen. Het is ook een goede manier om kinderen uit te leggen wat cannabinoïden in het brein doen zonder veroordelend te zijn. Bovendien, om even passief-agressief te zijn, halen wetenschappers meestal goede cijfers. Een hijsje nemen voor je scheikunde-examen? Waarschijnlijk niet zo’n goed idee.

PROBEER ECHTE VOORBEELDEN TE GEBRUIKEN

In de Verenigde Staten hebben ouders gemerkt dat het vooral lastig kan zijn als ze zelf in de legale wiet-industrie werken. Niet alleen vanwege het extra risico dat ze hebben als ouder in de industrie: sommige ouders hebben het contact met hun kinderen verloren om het feit dat ze in deze branche werken.

Werken in deze branche kan ook extra oordelen en stigma’s van andere ouders als gevolg hebben. Het zou zomaar kunnen dat je kind niet uitgenodigd wordt om bij een vriendje thuis af te spreken. Klinkt belachelijk? Het gebeurt. Hoe meer je kind echter op dit soort dingen voorbereid zijn, hoe minder hij of zij erdoor overstuur zal raken. Als je je motivatie om in deze branche te werken uitlegt, is het voor andere volwassenen vaak makkelijker te begrijpen. Zo niet, dan is het toch een eerlijke zet van je geweest.

Nu de andere kant van het verhaal: hoe leg je kinderen uit om geen cannabis te gebruiken als je zelf in de industrie werkt? Makkelijk. Precies zoals je zou doen als je bij een alcoholbedrijf werkte.

Er zijn talloze producten die kinderen niet zouden moeten gebruiken, en dingen die ze niet zouden moeten doen. In de Verenigde Staten mogen kinderen jonger dan 16 jaar niet autorijden. Kinderen mogen pas vanaf een bepaalde lengte in sommige attracties in een pretpark. Er zijn veel dingen die voorbehouden zijn aan de wereld van de “grote mensen”. Cannabis is een van die dingen. Als je kinderen je respecteren, dan zullen ze je advies over deze kwestie opvolgen.

Het is niet alsof “drugs” voor de meeste opgroeiende kinderen niet inherent eng zijn. Als je een redelijke omgeving creëert om dit onderwerp te bespreken, dan is de kans groot dat je wordt beloond. Je wil dat je kinderen hun vragen eerst aan jou stellen.

WAT ALS IK CANNABIS GEBRUIK?

In deze situatie kan het iets moeilijker zijn om met je kinderen te praten, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Vooral als je de drug gebruikt voor medicinale doeleinden.

Als je recreatief cannabis gebruikt, raden we je aan om dat voor je kinderen verborgen te houden totdat ze oud genoeg zijn om te begrijpen waar je mee bezig bent. Dat is voor ieders bestwil. In sommige gevallen zijn ouders bij instanties als ongeschikt gerapporteerd, door kinderen die niet doorhadden wat de implicaties waren van wat ze op school vertelden. Je wil ook niet dat je THC-brownies zoekraken. Dit zijn gewoon voorzorgsmaatregelen die elke beschermende ouder zou nemen.

Hoe dan ook zijn er veel dingen die je als ouders niet geschikt acht voor kinderen. De regels zijn voor kinderen makkelijker te begrijpen als je niet hypocriet of neerbuigend doet.

Je rijbewijs halen is voor de gemiddelde tiener veel belangrijker dan een jointje roken met de ouders. Gebruik drijfveren waarvan je weet dat ze zullen werken.

HOE INTRODUCEER IK HET ONDERWERP?

Er zijn veel manieren om het onderwerp aan te snijden. Meestal hoef je dit niet eens te plannen. Vaak brengen kinderen het zelf ter sprake. Als ze dat niet doen, zorg er dan echter voor dat je het onderwerp introduceert wanneer ze tussen de 10 en 14 jaar oud zijn. Als je het rustig en op een niet-bedreigende manier aanpakt, zullen je kinderen je mening over dit onderwerp vertrouwen…meestal, tenminste.

Ze zullen ook het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen met vragen. Dat is precies wat je wilt creëren.

WAT ALS NIETS WERKT?

Als je vermoedt dat je kind een bepaald soort drugs gebruikt, zoals cannabis, dan is dat uiteraard een zorg. Probeer kinderen hier niet zomaar van te beschuldigen. Tieners zijn per definitie humeurig. Ze hebben allerlei soorten ups en downs – weet je nog?

Als je er echt bewijs van ziet dat je kind in de problemen is, drugsgerelateerd of niet, dan is je rol als ouder uiteraard om erbij betrokken te raken. Als je kind drugs gebruikt, dan heeft dat altijd een reden. Dit is niet iets wat kinderen zomaar doen. Het is meestal een signaal van iets anders. Misschien is het wel een roep om hulp.

Probeer de situatie zo eerlijk te benaderen als je kan. Als ouder geef je jezelf al gauw de schuld. Probeer die neiging tegen te gaan. Je hoeft je alleen schuldig te voelen als je niets doet.

Er is echter een grens aan wat je als ouders succesvol kan verbieden. Drugsverslaving is een moeilijke kwestie. Vooral in de Verenigde Staten kan het families opbreken. Meestal is dit op de een of andere manier verbonden aan de extreem hoge kosten van de gezondheidszorg. Verslaving is echter in alle landen heel pijnlijk voor de naasten. Als je een bezorgde ouder bent: doe wat volgens jou het beste is. Dat is het enige wat van je gevraagd kan worden.

Er komt een moment waarop je kinderen niet langer kind zijn.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.