By Steven Voser

Het ouderschap is zwaar. Het is een van de meest nobele verplichtingen die je kunt aangaan; een klein mensje opvoeden tot het volwassen is. Er staat altijd druk op de ketel vanwege alle onvoorziene problemen die zich kunnen voordoen. Alle ouders gaan daar op hun eigen manier mee om. De meest bekende daarvan is het welverdiende glaasje wijn 's avonds om wat stoom af te blazen. Maar als ouders het niet bij één glas houden, zijn ze feitelijk niet meer in staat hun kinderen veilig te verzorgen. Overmatig alcoholgebruik kan zelfs leiden tot verwaarlozing of geweldsuitbarstingen. Als het helemaal uit de klauwen blijft lopen, zou je dan ook kunnen stellen dat zulke ouders totaal ongeschikt zijn om voor kinderen te zorgen. Dat zegt men echter niet wanneer ze een bescheiden glaasje op z'n tijd drinken. Niemand trekt de geschiktheid van ouders in twijfel als ze een of twee glaasjes Merlot drinken.

Alcoholgebruik maakt al eeuwen deel uit van ons leven. Datzelfde geldt voor cannabis. Voor de verboden van de 20ste eeuw, werd het op veel plaatsen ter wereld als een dagelijkse ontspanning beschouwd. Nu, in de 21ste eeuw, zie je dat cannabis overal weer steeds meer gereguleerd wordt. Net zoals men dat met alcohol en tabak gedaan heeft. Natuurlijk zijn er in dit soort situaties mensen die moord en brand schreeuwen over de gevolgen die het heeft voor het cannabisgebruik onder minderjarigen. Toch toont eerder bewijs aan dat het gebruik van cannabis onder tieners in Colorado is afgenomen. En dat sinds de staat het gebruik van wiet voor mensen boven de 21 jaar gelegaliseerd heeft. Veel cannabisgebruikers zijn ouders die een verantwoordelijke balans hebben gevonden voor hun gebruik. Deze mensen hoeven zich nergens voor te schamen.

Vader Rookt Cannabis

KAN CANNABIS HELPEN BIJ HET OUDERSCHAP?

De bovenstaande analogie met alcohol gaat niet helemaal op voor cannabis. Uiteindelijk heeft drank aanzienlijk meer gezondheidsrisico's dan wiet. Cannabis kan ook niet met alcohol wedijveren als het gaat om het veroorzaken van agressief, gewelddadig gedrag, zoals dat door alcoholmisbruik veroorzaakt wordt. Wiet wordt in verband gebracht met ontspannende effecten. Maar kan dat er dan niet voor zorgen dat ouders hangerig worden en dat ze zich niet kunnen focussen op de zorg voor hun kroost? Deze vraag wordt veroorzaakt door het stereotype beeld dat inhoudt dat cannabisgebruikers lui en ongemotiveerd zijn. Zulke stereotypes zijn behoorlijk lastig te ontkrachten, terwijl er genoeg succesvolle wietgebruikers bestaan.

Er is tevens een grote verscheidenheid van beschikbare cannabissoorten en de effecten die ze veroorzaken. Je zou kunnen stellen dat matig cannabisgebruik ouders helpt inzien hoe leuk het is om kinderen te verzorgen. Een sativa-dominante soort kan gebruikers bijvoorbeeld beter laten focussen vanwege de inspirerende high, zelfs tijdens het uitvoeren van de dagelijkse huishoudelijke taken. Een meer kinderlijke instelling kan ervoor zorgen dat men zich meer kan richten op de kinderen als het tijd om te spelen is. Indica-dominante soorten kunnen na een lange dag helpen de onrustige geest te kalmeren. Zo krijgen ouders hun welverdiende, noodzakelijke nachtrust. Echter, de gedachte alleen al dat ze cannabis gebruiken, is op veel plaatsen controversieel, ook in rechtsgebieden waar het gebruik voor volwassenen legaal is.

ONEERLIJK BRANDMERK

Je voelt je een beetje betutteld als je als slechte ouder beschouwd wordt wanneer je cannabis gebruikt. Vooral als het gebruik voor volwassenen is gelegaliseerd, maar je toch veroordeeld wordt omdat je een kind hebt. Het is zelfs nog frustrerender als je je bedenkt dat alcohol, tabak en suiker altijd oké zijn geweest voor ouders om zich tegoed aan te doen zonder dat dit een negatieve invloed heeft op hun karakter. Deze substanties passen blijkbaar wel in het verantwoorde leven van een goede ouder. Deze belachelijke dubbele standaard is niet van toepassing op mensen die een gediagnosticeerde medische aandoening hebben. Maar zelfs dan worden ze nog weleens geconfronteerd met de veroordelende gevolgen van het gebruik van medicinale kruiden. Terwijl ze daar veel baat bij hebben.

JURIDISCHE GEVOLGEN

In de Verenigde Staten heeft het juridische aspect veel verwarring veroorzaakt. De federale overheid onder president Barack Obama stond staten toe de verkoop en productie van cannabis voor mensen ouder dan 21 jaar te legaliseren. Jeff Sessions, de procureur generaal onder de huidige president Donald Trump, heeft echter aangekondigd dit aan te pakken. Dit druist compleet in tegen de wens van de vooruitstrevende staten waar medicinale cannabis gelegaliseerd is. Er bestond overigens al veel verwarring over het standpunt van de federale overheid over dit probleem dat levens verscheurt.

Zo is Shona Banda uit Kansas een moeder die het gezag over haar zoon is kwijtgeraakt. Nadat ze verhuisde vanuit het wietvriendelijke Colorado naar de staat Kansas bleef ze cannabis gebruiken. Dit deed ze ter behandeling van de ziekte van Crohn waar ze aan lijdt. Ze had aan haar zoon uitgelegd wat de medische effecten en grenzen van verantwoord medicinaal gebruik zijn. Toen hij tijdens een schoolpresentatie de gevaren van drugs betwistte, werd hij aan een verhoor onderworpen. De jongen werd gedwongen op te biechten wat zijn moeder hem had bijgebracht. Omdat ze geconfronteerd werd met maar liefst vijf strafrechtelijke vervolgingen was ze genoodzaakt een schuldbekentenis onder voorwaarden te accepteren. Dit hield in dat ze gedwongen werd naar Spokane, Washington, te verhuizen.

Dan is er ook nog het geval van Max Lorincz die in de staat Michigan woont en medicinaal gebruiker is. Toch werd hij door de politie gearresteerd en werd zijn zoon onder toezicht gesteld. Uiteindelijk vernietigde een rechter de beschuldigingen tegen hem. Maar tot op de dag van vandaag heeft hij nog niet het ouderlijk gezag over zijn zoon teruggekregen. Nog veel triester is het verhaal van Joshua Hill en Mary Sweeny en hun dochtertje Alexandria van twee. Iemand had verraden dat ze 's avonds graag een jointje rookten en dat had tot gevolg dat hun dochter werd overgedragen aan de kinderbescherming. Het pleeggezin waarbij ze werd ondergebracht, bestond uit crackgebruikers. Deze mensen hebben de gewelddadige dood van de tweejarige Alexandria op hun geweten. Voor zover bekend, is dit arme kind het eerste slachtoffer van het naleven van de strenge anti-cannabis wetgeving in de staat Texas.

Ontspannen Vader Smoking Cannabis

EVENWICHTIG OPVOEDEN EN CANNABIS GEBRUIKEN

Er worden steeds meer gevallen bekend van families die aan dit soort hartverscheurende praktijken ten prooi vallen. En dan hebben we het nog maar even niet over de mensen met een kleurtje die buitenproportioneel geconfronteerd worden met vervolgingen wegens het overtreden van de voor cannabis geldende wetten. Zelfs als het leidt tot ontzetting uit de ouderlijke macht, zijn er veel onwetende buren en werkgevers bij wie de haren recht overeind gaan staan als ze horen dat er wiet gebruikt wordt. Verantwoordelijke ouders dienen niet langer gebrandmerkt te worden als ze verstandig cannabis gebruiken. Vooral niet als men ook alcohol kan nuttigen terwijl men zich bewust is van de ouderlijke verplichtingen en cannabis steeds vaker gelegaliseerd wordt tot het niveau van verantwoord alcoholgebruik. Natuurlijk dienen ouders hun verantwoordelijkheid te nemen en moeten ze het gebruik van recreatieve wiet bij minderjarigen niet tolereren. Maar met oprechte, open gesprekken slagen ouders er altijd weer in hun kinderen op een verantwoordelijke manier op te voeden. Zonder dat een kind daardoor geschaad wordt.

Wij hebben als maatschappij de verplichting meer nadruk te leggen op de positieve verhalen en moeten daarmee een eind maken aan het brandmerken van cannabisgebruik. Het is namelijk zo dat het medicinale cannabis bedrijf Eaze inzicht geeft in interessante statistieken over hun klanten. Zo zijn ze erachter gekomen dat maar liefst 63% van de ouders die aan het onderzoek deelgenomen hebben dagelijks gebruiken! Daarnaast interviewde The Guardian ouders die wiet consumeren voor advies over hoe de balans te vinden tussen wiet en het verantwoordelijk opvoeden van kinderen. Hieronder enkele voorbeelden.

ADVIEZEN VAN OUDERS

"Als ouders gezellig een glaasje wijn of een biertje kunnen drinken terwijl hun kinderen daarbij zijn, dient het roken van een joint niet als iets anders beschouwd te worden." - Merry, Londen, Groot-Brittannië

"Ik zou nu nog geen joint roken als mijn kinderen daarbij zouden zijn. Ik weet namelijk niet precies of dit wel zelfvertrouwen en consistentie bij hen zou inboezemen en dat is wel mijn taak als ouder." Buddy, 47, Los Angeles, Californië, VS

"Je dient je er altijd van bewust te zijn dat er voor alles een geschikte tijd en plek is. Dat is waar het om draait. Als het geen tijd voor een borrel is, is het ook niet de tijd om te roken. Zo blijft alles goed in balans." - Rob, 59, Gig Harbor, Washington, VS

Toen mijn kinderen jonger waren, rookte ik geen wiet als ze erbij waren. Niet omdat ik me ervoor schaamde om cannabis te gebruiken. Het was namelijk illegaal en ik wilde niet op mijn geweten hebben dat ze de wet zouden gaan overtreden. Nu ze volwassen zijn en zelf cannabis hebben ontdekt, rook ik gezellig met ze mee." - Steve, 40, Aberdeen, Schotland

"Door wiet zit ik lekkerder in mijn vel, ben ik rustiger, als ouder meer betrokken, stel ik mijn dochter meer vragen en kan ik het geduld opbrengen om haar nieuwe dingen te leren. We maken al pratend lange wandelingen en ik speel langer met haar dan wanneer ik niet gerookt zou hebben. Ik heb het gevoel dat het ons meer samengebracht heeft." - Lucy, 25, Portsmouth, Groot-Brittannië

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.