By Max Sargent

Weet je nog die keer dat je naar een feestje ging waar iedereen cannabis zat te roken toen er plotseling een grote vechtpartij uitbrak? Precies, wij dus ook niet. Je zult echt heel hard je best moeten doen om voorvallen te vinden waar het gebruik van cannabis ontaardde in het gebruik van geweld, dit in tegenstelling tot het samenbrengen van mensen. Eindelijk een vooroordeel wat waarheid berust. Echt waar, door cannabis tover je sneller je gitaar tevoorschijn en speelt een liedje dan dat je op de vuist gaat met iemand.

Alcohol daarentegen heeft een slechte naam omdat het vaak de oorzaak van conflicten is. In tegenstelling tot cannabis, wat verheven gedachten opwekt en je bewuste betrokkenheid vergroot, brengt alcohol je gevoelens en het vermogen om gegevens accuraat te verwerken in gevaar. Alcohol verandert je in een primaat met agressieve neigingen. Dus als je van plan was om drankje naar binnen te slaan, doe je er toch echt beter aan om er een op te steken.

WAT ZEGT DE WETENSCHAP

Als je ooit wel eens gedronken hebt zonder in een tierende razernij uit te barsten ben je best wel normaal. Alcohol heeft op iedereen een andere uitwerking, en de meeste mensen kunnen gerust wat drinken zonder agressief te worden. Anderen daarentegen beginnen al na één drankje alle cafébezoekers te terroriseren. Alcohol op zich kan best een gezellige substantie zijn om te drinken, maar het kan ook in een oogwenk de hele situatie verslechteren. Als je begint met alcohol te drinken heeft het een ontspannend effect. Je wordt er rustig van en daarom is het zo populair. Het probleem van alcohol is dat het je perceptie beïnvloedt, en het kan een soort kortsluiting van signalen in je hersenen veroorzaken.

Alcohol kan er de oorzaak van zijn dat de drinker het gedrag van anderen verkeerd interpreteert, of constateringen in sociale situaties verkeerd inschat, die we zonder drank op wel goed hadden begrepen. Alcoholgebruik heeft de neiging om het zelfverdediging-mechanisme bij mensen te activeren, en dat kan leiden tot het verkeerd interpreteren van de bedoelingen van anderen. Het is dit verkeerd interpreteren van bedoelingen wat het zelfverdediging-mechanisme in werking stelt, en waardoor agressieve neigingen tot uiting komen. Cannabis daarentegen heeft precies de tegenovergestelde uitwerking.

ONDERZOEKEN NAAR ALCOHOL VS. CANNABIS

Een onderzoek[1] bestudeerde de CB1 cannabinoïde-receptor, en hoe die agressie beïnvloedde. Er werd ontdekt dat "wanneer een samenstelling die geacht werd THC na te bootsen" aan muizen werd toegediend dat tot gevolg had dat hun agressieniveau drastisch afnam. Toen ze muizen kweekten zonder CB1-receptoren ontdekten ze dat deze muizen van nature een stuk agressiever waren. De CB1-receptor is dus derhalve hetgeen waar THC zich mee verbindt zodra het in de bloedbaan terechtkomt, en aantoonbaar een rol speelt bij agressief gedrag.

Terwijl de onderzoeken naar de effecten van cannabis en agressie schaars zijn, is er een overvloed van onderzoeken gedaan naar alcohol. Er zijn zo veel gegevens dat de link tussen agressie en alcohol duidelijk aanwezig is. Nogmaals, dit betekent absoluut niet dat iedereen die een biertje drinkt een tierende mafkees wordt, maar wel dat voor degenen die neigen naar agressief gedrag, van alcohol is vastgesteld dat het een katalysator is. Je kunt het niet over alcohol en agressie hebben zonder naar de alcohol-gerelateerde geweld-misdaadcijfers te kijken.

Er is ontdekt dat tot 40% van de gewelddadige[2] delinquenten onder invloed van alcohol waren toen ze hun misdaad begingen. Als het op onderbouwing aankomt, kan alcohol, wat als een antidepressivum optreedt, iemands depressieve gevoelens versterken. Dit kan gewelddadige misdaden veroorzaken als wanhoopsdaad. Wat betreft misdaden gericht tegen personen, zoals seksueel misbruik of aanranding, kan alcohol een directer en gewelddadiger effect veroorzaken. Het onvermogen om gegevens op de juiste manier te verwerken, en intermenselijke signalen te interpreteren resulteert in een groot aantal arrestaties waarbij alcohol in het spel is.

ONDERZOEKEN NAAR ALCOHOL VS. CANNABIS

MEER REDENEN OM VOOR CANNABIS TE KIEZEN

Er wordt vaak gesteld dat één glas wijn per dag goed is voor je hart, maar de voordelen van cannabisgebruik zijn veel groter dan de voordelen van alcoholgebruik. Van cannabis is aangetoond dat het ontelbare medicinale toepassingen kent. En nu we toch bezig zijn, alcohol bestaat voornamelijk uit suikers en die kunnen een negatief effect op je bloedsuikergehalte hebben. Overmatig **alcoholgebruik wordt tevens in verband gebracht met kanker, terwijl van THC en CBD, de belangrijkste cannabinoïden in marihuana, bekend is dat ze kanker bestrijden.

Alcohol kan, behalve dat het ongezond is en een rol speelt bij agressief gedrag, ook nog eens verslavend zijn. Alcohol sloopt niet alleen je lichaam, het maakt ook hele gezinnen kapot. Alcoholisten weten dat hun verslaving relaties onder druk zet, en alle inspanningen die je onderneemt om een gezond en gelukkig leven te leiden op de klippen laat lopen. Ondanks alle anti-cannabispropaganda die er bestaat, toont de werkelijkheid aan dat cannabis niet verslavend is. Behalve de behoefte aan een ontspannende joint na een dag van noeste arbeid veroorzaakt cannabis geen fysieke afhankelijkheid of ontwenningsverschijnselen.

De belangrijkste reden om cannabis boven alcohol te verkiezen is dat alcohol dodelijk kan zijn. Echt waar, alcohol veroorzaakt jaarlijks 88.000 slachtoffers vanwege langdurige blootstelling[3] aan alcohol. Alcohol veroorzaakt hart- en leveraandoeningen alsmede een aantal aandoeningen veroorzaakt door hart- en leverfalen. Tot op de dag van vandaag is cannabis de veiligste recreatieve substantie, met nul komma nul dodelijke aflopen.

CONCLUSIE

Kortom, als je een avondje in de stad gaat stappen, en je verheugt je op wat plezier in een sociale omgeving kun je heus wel een drankje nuttigen. Daar ga je echt niet dood van, en het kan best gezellig zijn. Het probleem is dat alcohol in verband wordt gebracht met agressie, en hoewel je waarschijnlijk niet tot die categorie behoort, je weet maar nooit wie daar in je omgeving wél toe behoort. In plaats daarvan zou je cannabis kunnen gebruiken omdat dat wel veilig, gezond, en sociaal aanvaard is als je een leuke tijd wilt hebben, zonder de ellende die alcohol veroorzaakt.

 

External Resources:
  1. CB1 cannabinoid receptor-mediated aggressive behavior - ScienceDirect http://www.sciencedirect.com
  2. Alcohol-Related Crimes: Statistics and Facts - Alcohol Rehab Guide https://www.alcoholrehabguide.org
  3. Alcohol Use and Your Health https://www.cdc.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.