Hoewel de legalisatie van wiet steeds meer terrein wint, wordt het kruid nog altijd omgeven door stigma's. Luister naar Tammy Pettigrew (The Cannabis Cutie) die meerdere controverses rond cannabis behandelt, waaronder de vraag of wiet een gateway drug is, of marihuana het IQ verlaagt en of het klopt dat stoners lui zijn.1. Waarom noemen sommige mensen stoners lui?

In Amerika gebruiken tegenstanders van cannabis dit vaak om mensen te overtuigen het niet te gebruiken. Maar volgens mij is dit ontstaan uit de opvattingen die blanke Amerikanen tijdens de Mexicaanse revolutie in 1910-1911 over Mexicanen hadden. Er kwamen veel vluchtelingen uit het zuiden de grens over, en velen van hen brachten wiet met zich mee. Amerikanen waren gewend aan de typische tincturen of snoepjes die ze bij de apotheek konden kopen, maar Mexicanen rookten de plant. De media leverden 'goed' werk door hardwerkende Amerikanen ervan te overtuigen dat deze plant je lui maakte, zoals de Mexicanen. Dit is echter best ironisch als je bedenkt dat Mexicanen in Amerika juist doorgaans bij hoge temperaturen het zware fysieke arbeid verrichten. Dus de oorsprong van het stereotype van de luie stoner is helaas uit de vreemdelingenangst voor Mexicanen voortgekomen.

2. Wordt een high krachtiger wanneer je de rook vasthoudt?

Dat is een mythe. Als je rook vasthoudt, word je door een gebrek aan zuurstof duizelig; je hoeft het dus eigenlijk alleen maar te inhaleren. Om te zorgen dat het de receptoren bereikt, neem je gewoon een grote trek en adem je uit zonder vast te houden. De rook vasthouden geeft je geen krachtigere high en het is ook niet bepaald beter voor je longen.

Wordt een high krachtiger wanneer je de rook vasthoudt?

3. Wat zou je tegen mensen die denken dat wiet een zeer verslavend middel is willen zeggen?

Ik zou zeggen dat er een verschil tussen chemische afhankelijkheid en verslaving is. Je kunt met stoffen als nicotine, crack, methamfetamine en heroïne een chemische afhankelijkheid ontwikkelen. Dit zijn drugs die je hersenen binnen een week verslaafd kunnen maken. Dat geldt zelfs voor sommige medicijnen.

Mensen kunnen ook verslaafd raken aan wiet, maar niet op dezelfde manier. Het is net als wanneer je verslaafd raakt aan chocolade, fastfood, frisdrank of een slechte relatie. Het wordt gewoon een slechte gewoonte. Dus hoewel je niet verslaafd kunt raken aan wiet op dezelfde manier als met nicotine of medicijnen, kun je wel een 'cannabisgebruiksstoornis' ontwikkelen, wat een afhankelijkheidsprobleem kan zijn.

4. Is wiet een gateway-drug?

Oh nee! Ik zou zeggen dat de gateway-drug alcohol is. Wiet is zelfs een heel effectieve 'exit-drug'. Wiet kan namelijk helpen om van een verslaving aan medicijnen, recreatieve drugs of alcohol af te komen, zonder ernstige ontwenningsverschijnselen. De meeste mensen die ik ken en die cannabis gebruiken, functioneren daarbij heel goed en zijn gezond. Ze gebruiken geen andere drugs die schadelijk zijn voor hun lichaam, en ze hebben hier ook geen behoefte aan. Ook dit is iets wat tegenstanders gebruiken om kinderen en ouders ervan te weerhouden wiet te gebruiken.

"Het was op 'Galentine's Day' en ik had een glas champagne in de ene hand en een joint in de andere. Ik verborg de joint, maar niet de champagne. En opeens had ik een openbaring. Ik dacht: een van deze dingen is eigenlijk schadelijk voor mijn lichaam, en het andere helpt juist bij de genezing ervan."

5. Over ouders gesproken, moeten we met ze praten over het roken van wiet?

Ik denk dat met onze dierbaren praten de beste manier is om deze plant te destigmatiseren. En ik denk dat ouders een goed beginpunt zijn. Naarmate je ouders ouder worden, nemen ze misschien meer medicijnen, voelen ze meer pijn en hebben ze meer kwalen. Ik denk dat we als stoners en wietgebruikers daarom juist met hen over dit niet-toxische alternatief moeten praten. Ik heb er met mijn ouders in ieder geval wel openlijk over gesproken. Eentje wil alleen maar topicals gebruiken, en de ander alleen CBD. Maar dat is al zo'n mooi begin! Daarom geloof ik dat we hier absoluut met onze ouders over moeten praten.

6. Kun je ons iets vertellen over het stigma van ouderschap en wiet in het algemeen?

Ik heb zelf twee kinderen. Ik herinner me dat ik een keer midden op de dag een livestream in mijn achtertuin maakte. Het was op 'Galentine's Day' en ik had een glas champagne in de ene hand en een joint in de andere. Ik verborg de joint, maar niet de champagne. En opeens had ik een openbaring. Ik dacht: een van deze dingen is eigenlijk schadelijk voor mijn lichaam, en het andere helpt juist bij de genezing ervan. Dus dat was voor mij een wow-moment. Ik vond dat ik hier met mijn kinderen over moest praten voordat ze naar school gingen. Want natuurlijk kregen ze daar allerlei leugens over wiet te horen, wat in feite een vorm van controle van onze regering is.

Er zijn ook studies geweest hier in Amerika, ik geloof in Colorado, die hebben aangetoond dat wanneer ouders wiet gebruiken, ze meer betrokken zijn bij hun kinderen. Ze zijn bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in het kijken naar tv-programma's, het spelen van spelletjes, en ze hebben minder stress. Ik bedoel, een gelukkige moeder is veel beter voor kinderen dan een gestreste, angstige, depressieve moeder. Dus ik vind dat het stigma doorbroken moet worden. Er wordt niet raar opgekeken als een moeder een glas wijn drinkt, dus moeten ouders – ook vaders – net zo goed een joint kunnen roken, zonder afbreuk te doen aan het ouderschap.

7. Wat vind je van de invloed van millennials op het doorbreken van het stigma rond wiet?

Ik denk dat de impact enorm is. Millennials en generatie Z laten de gezondheidsvoordelen van wiet zien, en tonen de oudere generatie dat zij met propaganda zijn opgevoed. Ze laten zien: jij bent verkeerd geïnformeerd en misleid, ik gebruik wiet en ben gewoon succesvol. Niet alles in mijn leven is uit elkaar gevallen zoals jij geleerd hebt te geloven.

Dus ik denk dat millennials die hiermee de touwtjes in handen hebben proberen te nemen om hopelijk een einde te maken aan het verbod, heel belangrijk zijn geweest. Ik denk dat het een enorm keerpunt is geweest wat de legalisering betreft.

8. In Europa lopen we altijd iets achter op Amerika. Dus voor ons is alcohol nog steeds de belangrijkste recreatieve uitlaatklep. Hoe is dat in Amerika?

Weet je, in Amerika is er een nieuwe trend, genaamd 'Cali sober'. Dat betekent in feite dat je wiet gebruikt, en misschien ook andere natuurlijke stoffen, zoals psilocybine, maar dat je uit de buurt blijft van alcohol en andere recreatieve drugs. Mensen van mijn generatie nemen dus afstand van de dominante alcoholcultuur. Hogescholen en universiteiten zijn een enorme afzetmarkt voor de alcoholindustrie in Amerika. Studenten drinken bijna elk weekend. Dus ik ben blij om een beweging te zien die zegt: "hé, wij willen geen stoffen die meer kwaad dan goed doen". Maar we staan wel open voor het consumeren van heilzame middelen, waar we ook plezier van kunnen hebben.

In Europa lopen we altijd iets achter op Amerika. Dus voor ons is alcohol nog steeds de belangrijkste recreatieve uitlaatklep. Hoe is dat in Amerika?

9. Waarom denk je dat wiet nog niet overal ter wereld legaal is?

Er zijn zoveel belangen die zouden worden geschaad als wiet wereldwijd legaal zou zijn. Als de plant in de VS bijvoorbeeld op federaal niveau legaal zou worden, zouden gevangenissen veel inkomsten mislopen. In Amerika is slavernij in dit opzicht nog steeds legaal. Als je namelijk in de gevangenis zit, kunnen ze je gratis laten werken, of voor slechts twintig cent per uur. Zonder uitkering, ongevallenverzekering, of vrije dagen.

Budgetten voor de politie zouden ook worden beïnvloed, omdat zij het geld dat ze in beslag nemen normaal gesproken mogen houden, en het is belastingvrij. Ook de farmaceutische- en alcoholindustrie zouden worden getroffen, dus het komt altijd weer op het grote geld neer. Denk maar eens aan hennep en alle producten die het kan vervangen: een grote bedreiging voor zoveel industrieën. Dus ik denk dat dat een belangrijke reden is waarom het nog steeds illegaal is. Ze hebben nog niet helemaal door hoe ze ervan kunnen profiteren. En totdat het zover is, denk ik dat we nog niet van dit probleem af zijn.

10. Denk je dat het legaliseren van wiet ervoor zal zorgen dat er meer drugs worden gelegaliseerd?

Ik denk zeker dat dat zal gebeuren. Ik denk dat we op dit moment een soort openbaring doormaken, van: waarom willen we zo graag controleren wat mensen hun eigen lichaam aandoen? Als iemand de beslissing neemt om cocaïne of crack te gebruiken, denk ik dat dat zijn persoonlijke keuze is. Net zoals het iemands eigen keus is om zeven dagen per week fastfood te eten. Op lange termijn kan dit een negatieve invloed hebben op gezinnen, of zelfs tot vroegtijdig overlijden leiden. Er kan dus veel misgaan en het kan verschillende generaties beïnvloeden. Maar toch is er geen controle op de negatieve relaties of slechte voedingskeuzes van mensen.

Ik denk daarom niet dat we moeten controleren wat mensen in hun eigen huis doen, ongeacht of het schade aanricht. De discussie die we dus moeten voeren is: moet we niet stoppen met het controleren en criminaliseren van gedrag dat we als immoreel beschouwen?

11. Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste redenen waarom wiet wereldwijd gelegaliseerd zou moeten worden?

Een van de redenen waarom ik vind dat wiet wereldwijd gelegaliseerd moet worden, is omdat onze planeet een milieucrisis doormaakt. We zouden er het broeikaseffect makkelijk mee kunnen verkleinen en zouden kunnen beginnen met het herstellen van de schade die we aan de bodem, de lucht en onze voeding hebben aangericht.

Een andere reden is dat ik vind dat we het gedrag van mensen niet strafbaar kunnen stellen om vervolgens van hun fouten te profiteren. Ik vind het volkomen immoreel om te zeggen: "hé, omdat je voor de derde keer met een joint bent betrapt, zit je nu levenslang in de gevangenis en kunnen we je voor altijd uitbuiten".

En tot slot moet het gelegaliseerd worden, om alle mensen die al opgesloten zitten te bevrijden. Het is gewoon niet eerlijk. De massale opsluiting hier in Amerika, is verwant aan Jim Crow en de slavernij. Dus dat is ook een reden: er lopen zoveel mensen rond met een label dat hen de rest van hun leven schaadt. Als je op 18-jarige leeftijd gearresteerd wordt, draag je het 'gevangenislabel' voor de rest van je leven met je mee. Je hebt dan geen toegang meer tot bepaalde banen, leningen, opleidingen, een paspoort, mag niet stemmen, enzovoort. Je wordt er gewoon een tweederangs burger van. Dus ik zou graag zien dat de miljoenen Amerikanen die dit label dragen, daarvan bevrijd worden.

12. Zorgt wiet ervoor dat je de controle verliest? Of ben je je bewust van wat er om je heen gebeurt?

Omdat iedereen een ander lichaam heeft, zal iedereen er anders op reageren. Het is net zoals dat sommige vrienden beter geen alcohol kunnen drinken, terwijl je bij andere niet eens kunt zien dat ze net hun vierde biertje op hebben. Wiet biedt een unieke ervaring. Jij kunt dus compleet anders op een wietsoort reageren dan je vriend. Het gaat allemaal met vallen en opstaan. Een van de beste manieren om hiermee om te gaan, is door een dagboek bij te houden. Hoe voelde je je ervoor en erna? Wat probeerde je te bereiken? Heb je het bereikt? Je moet het van geval tot geval bekijken.

Zorgt wiet ervoor dat je de controle verliest? Of ben je je bewust van wat er om je heen gebeurt?

13. Hield jij een dagboek bij toen je begon?

Ja, dat heb ik gedaan. Niet toen ik net begon, maar tijdens COVID begon ik wel echt na te denken over de soorten die ik gebruikte. Op dat moment realiseerde ik me dat mijn lichaam houdt van alles waar 'OG' voor staat, omdat dat me energie geeft. Toch zeggen marketingteksten dat ik er juist slaperig van zou moeten worden.

14. Denk je dat wanneer wiet wordt gelegaliseerd, meer mensen het zullen gebruiken?

Ik denk dat als het stigma eenmaal is doorbroken, mensen meer bereid zullen zijn om het te proberen. Alleen al omdat ze niet het risico lopen om naar de gevangenis te gaan. Ik heb veel vrienden die het weigeren, simpelweg vanwege de wettelijke status ervan; omdat het illegaal is, is het automatisch verkeerd. Maar zodra we dat wegnemen, denk ik dat veel meer mensen open zullen staan voor de daadwerkelijke effecten van de plant.

15. Verlaagt langdurig cannabisgebruik je IQ?

Hier zijn onderzoeken naar gedaan en het antwoord hierop is nee. Ik denk dat het IQ je hele leven een beetje stabiel is. Ik denk niet dat er veel dingen zijn die dit kunnen veranderen. Maar nee, wiet verlaagt je IQ niet. Ik merk zelf juist dat, vooral nadat ik het heb geconsumeerd, mijn creativiteit en mijn verlangen om informatie op te zoeken toeneemt. Door wiet te gebruiken, heb ik dan ook veel geleerd over zaken die ik interessant vind, en heb ik ook de motivatie gevonden om die dingen te bestuderen. Dus ik zou zeggen dat wiet waarschijnlijk juist goed voor mijn IQ is geweest. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het je IQ verhoogt of verlaagt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.