Nieuwe cannabis Seedfinder - vind jouw match!

By Luke Sumpter

Op verschillende plekken ter wereld, vooral in Europese landen, tref je vaak joints aan die gerold worden met tabak (ook wel spliffs genoemd). Hierdoor brandt een joint langzamer en gelijkmatiger. Velen houden ook van het contrast tussen de stimulerende effecten van nicotine en de kalmerende sensaties van cannabis.

Ondanks die paar voordelen staat tabak erom bekend veel verschillende gezondheidsaandoeningen te veroorzaken, zoals kanker. Bovendien kan het bij regelmatig gebruik veel schade aanrichten aan het cardiovasculaire systeem. Als je graag tabak gebruikt voor je spliffs, hebben we goed nieuws. Er bestaan namelijk talloze alternatieven die voor een langzamere en gelijkmatige verbranding zorgen. Bovendien hebben vele hiervan effecten die je rookervaring mooi aanvullen.

Hier is een lijst van 10 van de beste alternatieven voor het gebruik van tabak in een spliff.

1. DAMIANA

Damiana is een interessant kruid met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd het door de Azteken gebruikt als remedie tegen impotentie. Het schijnt daarbij afrodisische en libido stimulerende effecten te hebben. Van oudsher wordt Damiana ook gebruikt ter behandeling van hoofdpijn, depressie, bedplassen en constipatie.

Daarnaast wordt het kruid geassocieerd met een mild psychoactief effect. De aanwezigheid van substanties die het zenuwstelsel en het brein beïnvloeden, zou bij gebruikers zorgen voor een opbeurend effect. Strooi dus de volgende keer dat jij en je partner in de stemming zijn eens wat gedroogde Damiana, in plaats van tabak, in je joint.

Damiana

2. KRATOM

Kratom, met de wetenschappelijke naam Mitragyna speciosa, is familie van de koffieplant en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De plant heeft heel wat aandacht op zich weten te vestigen dankzij haar bijzondere kracht. Ze kan gebruikers van opiaten namelijk steun bieden wanneer ze last hebben van afkickverschijnselen. Kratom staat bekend als een effectief substituut voor opiaten. Dit betekent dat het ook effectief kan zijn bij het behandelen van chronische pijn.

Kratom wordt al honderden jaren gebruikt en heeft van oudsher een rol gespeeld als medicijn. Nog steeds kauwt men op kratombladeren voor energie of ter verlichting van pijn.

De effecten van kratom zijn afhankelijk van de dosering. Lagere doseringen, tussen de 1-5g, veroorzaken stimulerende effecten. Deze kunnen binnen 10 minuten te voelen zijn en tot 90 minuten aanhouden. De effecten kunnen leiden tot meer energie en een betere alertheid.

Gemiddelde doseringen van de plant, tussen de 5-15g, hebben opiaatachtige effecten. Het effect van een dergelijke dosis kan meerdere uren aanhouden. Daarbij heeft het een pijnverlichtende werking, kan het afkickverschijnselen van opiaten verzachten en een kalme, mentale toestand opwekken.

Kratom kan in de gewenste dosis in een spliff gestrooid worden om de beoogde effecten te verkrijgen. Doe als gebruiker echter eerst grondig onderzoek naar de plant. Zo weet je zeker of het veilig is in combinatie met eventuele gezondheidsaandoeningen of medicatiegebruik. Soms treden namelijk bijwerkingen en complicaties op.

Mytragna

3. KANNA

Kanna wordt ook wel kauwgoed of Sceletium tortuosum genoemd. Dit kruid staat bekend om het verbeteren van de gemoedstoestand. Ook zou het stress, spanning en angst verlichten. Doseringen aan de lagere kant van het spectrum blijken een stimulerende werking te hebben. Een dosis aan de hogere kant wordt echter geassocieerd met meer verdovende effecten. Deze dosisafhankelijke werking maakt kanna een flexibele toevoeging aan een wiet-sessie. Gebruikers kunnen de gewenste effecten namelijk afstemmen op de gelegenheid en de algehele sfeer.

Sommige gebruikers beschrijven dat ze dankzij kanna meer zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. Mogelijk helpt het dus bij het voeren van gesprekken en bij sociale fobieën. Daarom zou het ook eventuele angst bij cannabisgebruik kunnen wegnemen. Kanna schijnt echter sommige effecten van cannabis te versterken.

Ook hiervoor geldt: verdiep je in de plant voordat je haar toevoegt aan je spliffs. Zo ben je er zeker van dat het voor jou veilig is om te gebruiken. Het kruid kan de bloeddruk bijvoorbeeld tijdelijk verhogen.

Kanna

4. LAVENDEL

Het is niet moeilijk om aan dit bekende en therapeutische kruid te komen: je komt het tegen in tuinen over de hele wereld. De heerlijke geuren van de soort worden deels veroorzaakt door de terpeen linalool. Deze terpeen, die ook in veel cannabissoorten zit, kan spliffs een heerlijk extra smaakje geven.

Lavendel voegt echter niet alleen een lekkere smaak toe aan een spliff. Door het zogenaamde “entourage-effect” vindt er synergie plaats tussen terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Dit versterkt het effect en maakt de high anders.

Van het roken van lavendel is beschreven dat het mogelijk helpt bij zenuwachtigheid en slapeloosheid. Ook kan het zorgen voor een mildere rookervaring.

Lavender

5. ROZEMARIJN

Rozemarijn, ook al zo’n kruid dat in veel tuinen te vinden is, proef je in vele heerlijke culinaire gerechten. Het smaakt echter niet alleen lekker. Zo wordt ze vanwege haar actieve bestanddelen ook geassocieerd met een verbeterde cognitie en betere geheugenfuncties. Bovendien kan het kruid het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij ontstekingen.

Rosemary

6. HOP

Dit kruid wordt gebruikt voor talloze biersoorten, maar kan ook een rol spelen in spliffs. Hop is lid van dezelfde plantenfamilie als cannabis. Het bevat de terpeen myrceen. Deze is ook in verschillende cannabissoorten te vinden. De terpeen wordt geassocieerd met verdovende effecten en heeft een gunstige werking bij depressies. Hierdoor is het een aangename toevoeging aan een cannabis high.

Het schijnt gevaarlijk te zijn om hop op hogere temperaturen te roken, dus dit kruid kun je beter toevoegen aan mengsels voor vaporizers.

Hops

7. KATTENKRUID

Er zijn talloze online video’s waarin katten kattenkruid, of Nepeta cataria, innemen en snel daarna sterke psychoactieve effecten vertonen. Ook bij mensen heeft het een interessante werking, maar dan wat minder hevig. De toevoeging van kattenkruid aan een spliff kan bijdragen aan een verdovend effect. Dit leidt tot ontspannende gevoelens en een verlichting van stress.

Catnip

8. GREENGO

Greengo is een veel gezonder alternatief voor tabak en helpt om je spliff evenwichtig te laten branden. De mix is een combinatie van papaja, munt, hazelaarblaadjes en eucalyptus. Greengo is nicotinevrij en in geen enkel opzicht verslavend. Ook produceert het veel minder teer dan tabak.

Greengo

9. GLIDKRUID

Glidkruid is een sublieme vervanger voor tabak als je op zoek bent naar een milde, ontspannende high. Het kruid wordt van oudsher gebruikt om angst, spanning en stress te verminderen. Hierdoor is het een geweldige toevoeging aan indica cannabis. Er bestaan talloze soorten glidkruid met verschillende effecten. Zorg er dus voor dat je de soort uitkiest die goed bij je past.

Skullcap

10. SALIE

Salie is een ander kruid dat in veel tuinen en keukenkastjes te vinden is. Wist je dat je het ook aan spliffs kunt toevoegen voor extra ontspanning en kalmte? Vooral witte salie staat erom bekend deze effecten teweeg te brengen. Het gedroogde kruid kan ook helpen om spliffs dikker te maken en het brandproces te verbeteren.

Sage