By Max Sargent

Weet jij het verschil tussen een joint en een spliff? En hoe wijkt een joint af van een blunt? Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, en dat is prima. We zijn hier niet om je de les te lezen. Sommige mensen gebruiken deze woorden echter om specifieke manieren van roken te beschrijven. Hoewel het niet uitmaakt hoe je ze noemt, is het best nuttig om te weten welke opties je hebt. Meer opties staan immers gelijk aan meer manieren om van je favoriete wiet te genieten.

Hieronder leggen we de verschillen tussen joints, spliffs en blunts uit. Vervolgens brengen we de voor- en nadelen van elk in kaart.


Het verhaal achter joints, blunts en spliffs

De verschillen tussen joints, spliffs en blunts zijn genuanceerd, maar toch belangrijk. De ene bestaat voor een deel uit tabak, de ander is tabaksvrij, en de derde gebruikt tabakspulp als wikkel (wrap) waardoor er een soort psychoactieve sigaar ontstaat.

Difference Between a Joint, Blunt and Spliff

Wat is een joint?

Joints vormen het klassieke beeld van wiet roken en worden vaak afgebeeld in de media, kunst en muziek, gecombineerd met het stereotype stoner. Als je met wiet roken begon vóór de opkomst van vapes, dabs en edibles, is de kans groot dat je een 'joint' hebt gerookt terwijl je met vrienden aan het chillen was.

In coffeeshops worden vaak ‘voorgedraaide joints’ verkocht. Ze zijn in wezen de wietversie van een tabakssigaret. Joints zijn zeer eenvoudige constructies. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn toppen van wiet en vloei. Gedroogde wiet wordt vaak met een draagbare of elektronische grinder vermalen, dit is over het algemeen makkelijker dan met je vingertoppen.

Het plantmateriaal wordt vervolgens op het vloei gelegd, waarna dit tot een joint wordt gedraaid.

Wat is een blunt?

Blunts zijn de sigaren van de wietwereld. Ze produceren de krachtigste high van alle opties, afhankelijk van de manier waarop je ze draait. In tegenstelling tot joints en spliffs gebruik je geen vloei om blunts te maken. Ze worden gedraaid met behulp van speciale blunt wraps die van tabakspulp zijn gemaakt. Je kunt ook een sigaar leegmaken en de buitenste laag gebruiken om je wiet in te stoppen. Soms worden zelfs gedroogde en bewerkte wietbladeren als blunt wrap gebruikt.

Veel fans van blunts vinden het fijn om wat tabak in hun blunt te hebben, omdat het iets extra’s aan de smaak toevoegt. Blunts worden soms gezien als een luxe manier van roken en zijn perfect voor speciale gelegenheden. Je kunt sigaren van hoge kwaliteit gebruiken om een blunt van te maken. Dit resulteert in een typische sigaarvorm en een ongeëvenaarde zachtheid bij elke trek.

Blunts zijn ideaal om te delen met vrienden en vriendinnen. Terwijl joints en spliffs vaak nonchalant gedurende de dag voor een snelle high gebruikt worden, zijn blunts door de langere voorbereidingstijd en de krachtigere effecten geschikter voor speciale gelegenheden.

Blunt

Wat is een spliff?

Spliffs lijken erg op joints en worden op vrijwel identieke wijze gemaakt. Het verschil is dat er bij een spliff tabak wordt toegevoegd, en een joint ‘puur’ is. Grappig detail is dat veel Amerikaanse wietgebruikers niet bekend zijn met deze rookmethode. Sterker nog, de toevoeging van tabak wordt zelfs beschouwd als een soort heiligschennis! Toch zijn spliffs doorgaans de favoriete gebruiksmethode van Europese wietliefhebbers.

Spliffs kun van verschillende soorten vloei maken, van kleine vloei tot grote, lange vloei en zelfs met een smaakje. De wiet wordt eerst goed gemalen, het liefst met een grinder. Dit optimaliseert niet alleen het gemak van het draaien, maar ook de ervaring van het roken. Na het malen van de wiet, wordt er tabak toegevoegd. Mix de tabak met de vermalen wiet of leg er een laagje van in het vloei.

De voor- en nadelen en joints, blunts en spliffs

Elk van deze rookmethoden heeft zijn voor- en nadelen. De meeste doorgewinterde blowers weten inmiddels wel wat ze het fijnst vinden. Ze hebben bepaalde voorkeuren en kunnen deze met duidelijke argumenten onderbouwen. Maar als je net begint met roken of iets nieuws wilt proberen, kan het volgende gedeelte helpen bepalen welke methode het beste bij jou past.

De voor- en nadelen van joints

De voordelen van joints zijn:

 • Eenvoudig: de minimale middelen die je nodig hebt en het gemak waarmee je deze middelen kunt vinden, maken joints waarschijnlijk de eenvoudigste van de drie methoden.
 • Minder schadelijk: wiet roken zonder tabak brengt nog steeds veel gezondheidsrisico's met zich mee. Toch is wiet alleen minder schadelijk dan wanneer je het met tabak rookt, en bovendien ontwikkel je geen nicotineverslaving.
 • Pure smaken en effecten: met een joint ervaar je alleen de smaak en het effect van je wiet. Het biedt een onvervalste ervaring die niet door tabak wordt aangetast. Dus als je van zuiverheid houdt, is dit de beste optie.

De nadelen van joints zijn:

 • Een goede joint draaien kan tamelijk moeilijk zijn: het lijkt vrij simpel en in principe is het een minimale handeling. Toch kan het, zeker voor beginners, best een uitdaging zijn om een joint te draaien die gelijkmatig brandt.
 • Je hebt veel wiet nodig: omdat wiet het enige ingrediënt is dat je gebruikt om je joint te vullen, is het niet de duurzaamste methode. Je hebt al gauw een aantal toppen per joint nodig.

Joint

De voor- en nadelen van blunts

De voordelen van blunts zijn:

 • Geweldig om te delen en voor sociale gelegenheden: blunts zijn echte gangmakers. Er zijn maar weinig mensen die ervoor kiezen om thuis in hun eentje een blunt op te steken. Maar bij sociale gebeurtenissen is een blunt een feestelijke delicatesse om samen van te genieten.
 • Zeer krachtig: in blunts gaat veel wiet en dus zijn ze erg sterk. Houd daar altijd rekening mee als je een hijs neemt. Zolang je weet waar je aan begint, zul je een geweldige tijd hebben.

De nadelen van blunts zijn:

 • Er gaat veel wiet in: net zoals bij een joint heb je voor een blunt veel wiet nodig. Afgezien van speciale gelegenheden is dit waarschijnlijk niet het meest efficiënte gebruik van je wiet.
 • Inclusief tabak: blunts bevatten nicotine. Het roken ervan heeft dezelfde gevolgen voor de gezondheid als tabak roken, inclusief verslaving.

De voor- en nadelen van spliffs

De voordelen van spliffs zijn:

 • Makkelijk te draaien: dankzij de toegevoegde tabak is het draaien van een spliff die gelijkmatig brandt minder ingewikkeld. Het ziet er al snel goed uit.
 • Vereist niet te veel wiet: omdat je spliffs naar wens met tabak kunt vullen, heb je minder wiet nodig. Je voorraad gaat dus langer mee.

De nadelen van spliffs zijn:

 • Tabak is zeer schadelijk: je weet dit waarschijnlijk al, maar tabak zit boordevol kankerverwekkende stoffen en andere schadelijke chemicaliën. Bovendien is het zeer verslavend.
 • Beïnvloedt de smaak: tabak overschaduwt ook een groot deel van de subtiele smaak van wiet. Door de toevoeging van tabak aan je spliff proef je alle lekkere terpenen van je wiet dus veel minder goed.

Spliff

Draai er niet omheen: een stapsgewijze handleiding om joints, blunts en spliffs te draaien

Het draaien van joints, spliffs en blunts is niet zo moeilijk, maar vergt wel enige oefening. Als je het nog nooit hebt gedaan, verwacht dan niet dat je meteen een kunstwerk aflevert. Het is een delicaat proces. Op zich is het prima te doen, maar het kost tijd om het onder de knie te krijgen.

Een joint draaien

Om een joint te draaien, heb je het volgende nodig:

 • vloei
 • filter
 • wiet
 • een grinder (bij voorkeur)

Zo doe je het:

 1. Maal de wiet fijn.
 2. Rol de filter tot een ronde tip. Plaats de tip aan de linker- of rechterkant van het vloei (wat jij het fijnste vindt).
 3. Strooi de wiet gelijkmatig in het vloei.
 4. Draai de joint voorzichtig op en neer. Probeer de wiet gelijkmatig te verspreiden. Draai hem niet te strak, maar ook niet te los.

Lees ons artikel over hoe je een perfecte joint draait voor meer gedetailleerde instructies.

How to Roll a Joint

Een blunt maken

Het lijkt makkelijk om een blunt te draaien, maar het kan nog een knap lastig karwei zijn. Voor onderstaande instructies gaan we er voor het gemak even vanuit dat je een blunt wrap gebruikt.

Benodigdheden:

 • blunt wrap
 • wiet
 • grinder

Zo pak je het aan:

 1. Maal de wiet fijn.
 2. Verdeel het gelijkmatig in de blunt wrap.
 3. Draai de blunt zo strak mogelijk dicht, zodat de wiet goed wordt verspreid. Plak hem dicht.

Voor meer gedetailleerde instructies kun je onze speciale handleiding raadplegen over hoe je een blunt rolt.

Een spliff draaien

Spliffs zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste van de drie.

Benodigdheden:

 • vloei
 • tabak
 • grinder
 • wiet
 • filter

Dit gaat zo:

 1. Maal de wiet fijn.
 2. Rol je filter tip en leg hem op het gewenste uiteinde.
 3. Leg een kleine hoeveelheid tabak op je vloei. Trek de tabak een beetje uit elkaar, zorg ervoor dat hetluchtig en niet compact is.
 4. Strooi de gemalen wiet over de tabak.
 5. Leg nog een beetje extra tabak op de wiet.
 6. Draai de spliff dicht. De zachtheid van de tabak maakt het draaien vrij makkelijk. Druk de spliff aan en plak hem dicht.

Joints, blunts en spliffs: wat is jouw favoriet?

Nu ben je helemaal op de hoogte over de verschillen en voor- en nadelen van joints, spliffs en blunts. Het maakt natuurlijk geen bal uit hoe je ze noemt; de drie woorden worden sowieso al vaak door elkaar gehaald. Toch is het de moeite waard om bekend te zijn met de diverse rookwaar en de verschillen ertussen.

En niet onbelangrijk: als je ze nog niet allemaal hebt geprobeerd, kun je ook niet weten welke je het lekkerst vindt! Hoewel ze op elkaar lijken, hebben ze allemaal enigszins verschillende kenmerken, wat ze stuk voor stuk uniek maakt. Wie weet ontdek je je nieuwe favoriete rookmethode!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.