By Max Sargent Reviewed by: Carles Doménech

Je hebt dit vast al vaak gezien en misschien doe je het zelf ook. Een joint aansteken, een paar trekjes nemen en deze vasthouden tot je bijna ploft. Terwijl je de rook in je longen houdt, geef je de joint door aan je vrienden, waarbij je eruitziet als Houdini tijdens een ontsnapping onder water.

Het is de standaard, gratis methode om van een sterkere high te genieten, toch? Als je de rook langer vasthoudt, heeft het lichaam meer tijd om THC op te nemen via de longblaasjes. De redenering lijkt logisch, maar deze vlieger gaat helaas niet op.

Lucht bevat ongeveer 20% zuurstof. Je longen kunnen bij maximale inhalatie gemiddeld 5,8 liter lucht in één ademteug vasthouden. Als we uitademen, bevat de uitgeademde lucht ongeveer 15% zuurstof. We zijn dus niet zo efficiënt in het absorberen van zuurstof en het verdrijven van kooldioxide. Dat is ook de reden dat we ritmisch ademhalen en niet minutenlang zes liter lucht vasthouden om zoveel mogelijk zuurstof te absorberen.

Hetzelfde principe geldt voor het roken van wiet.

MAAR IK ZWEER DAT IK EEN STERKERE HIGH KRIJG ALS IK DE ROOK LANGER VASTHOUD

Helaas is dat niet wat er gebeurt. De longen kunnen in een kwestie van nanoseconden gas in zeer kleine hoeveelheden overbrengen. Dit gebeurt bijna onmiddellijk. Volgens sommige bronnen wordt 95% van alle mogelijke THC bijna direct na het inhaleren geabsorbeerd.

Als je de rook vasthoudt, voel je misschien dat het harder inslaat. Deze duizeligheid wordt versterkt doordat er ook koolmonoxide en giftige stoffen uit de verbranding bij komen kijken.

Longen Die Rook Van Cannabis Inademen

DEZELFDE EFFECTEN

Dit kun je heel gemakkelijk zelf testen. Als je tabak rookt, kun je een joint-achtige hit nemen en deze zolang mogelijk vasthouden. Je ervaart dezelfde tintelingen of duizelingen, ondanks het feit dat er geen wiet in zit.

Als je geen sigaretten rookt, ga je op een stoel zitten. Pak je benen vast en stop je hoofd tussen je knieën, zodat je naar beneden kijkt. Haal een paar keer diep adem, adem dan zo goed mogelijk in en houd dit zolang mogelijk vast. Vlak voor je uitademt, ga je rechtop zitten. Als je dit intens genoeg doet, kan het zo zijn dat je je niet alleen duizelig voelt, maar zelfs flauwvalt! Zorg er dus voor dat er iemand op je let en ga niet te ver.

Er is een spel waarbij kinderen met opzet flauwvallen vanwege een zuurstoftekort. Hetzelfde principe geldt daarbij als met de stoel van hierboven. Iemand gaat tegen de muur staan, ademt uit en een ander kind oefent lichte druk uit op de borst van de persoon tegen de wand. In slechts dertig seconden gaat het lampje uit, net zoals dat gebeurt bij het roken van cannabis.

Dit is slechts ter illustratie, en we raden af om een van deze oefeningen te doen. Maar als je besluit om het toch te proberen, zorg er dan voor dat je dit onder toezicht van een vriend doet en heel voorzichtig bent.

WAAROM VOELT HET DAN ZO?

Hoe langer je je adem inhoudt, hoe sneller je hart slaat. Het bloed wordt sneller rondgepompt ter compensatie van het lage zuurstofniveau. Dit heeft een versterkend effect als je je adem inhoudt, omdat er dan minder zuurstof beschikbaar komt en de CO₂-concentratie begint te stijgen. Door deze combinatie begint je lichaam waarschuwingssignalen af te geven. Het lichaam begint te reageren op dit noodgeval. Adrenaline wordt vrijgegeven om het lichaam voor te bereiden op een vecht-of-vluchtreactie, wat bijdraagt aan de algehele "high" sensatie.

Een ander symptoom van een zuurstoftekort is een tintelend gevoel in je huid en gezicht. Ook dit wordt vaak onterecht geassocieerd met een sterkere high.

Gebrek Aan Zuurstof Cannabis

OKÉ, HOE WORD IK DAN HIGHER DAN HIGH?

Als je extra high wilt worden, is het antwoord vrij eenvoudig: rook meer wiet. Je kunt ook een sterkere soort of zelfs een concentraat proberen. Als je echt nieuwe hoogten wilt bereiken als het gaat om psychotrope euforie, probeer dan edibles. Maar houd er rekening mee dat de werking hiervan verschilt en vaak vrij sterk is.

Je zou ook het dabben of verdampen van concentraten kunnen overwegen. Dit zijn de minst schadelijke manieren om THC en andere cannabinoïden te inhaleren. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, adem je ook geen koolmonoxide, teer en andere gifstoffen in. Met een vaporizer kun je veel grotere hoeveelheden cannabis roken, zonder een tekort aan zuurstof dat veroorzaakt wordt door koolmonoxide.

Omdat concentraten zeer veel THC bevatten, bevat hetzelfde volume geïnhaleerde rook ook een hogere concentratie THC, wat resulteert in een grotere en sterkere hit.

Het oude gezegde "minder is meer" is hier perfect van toepassing. Hoe minder lang je de rook in je longen houdt, hoe groter de kans dat je nog een trekje moet nemen.

De formule is vrij simpel. Hoe meer hits je neemt, hoe sterker de high.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.