By Miguel Ordoñez

De verschillen tussen het roken en het eten van wiet.


Ervaren gebruikers zijn waarschijnlijk wel bekend met het verschil tussen het roken/vapen van wiet en het eten van edibles. Hoewel de voorkeur kan variëren, is één ding zeker; het eten van cannabis levert een sterkere en intensere high op. Roken geeft je daarentegen een beter voorspelbare en controleerbare ervaring. Maar waarom is dat?

Dit artikel zal een antwoord geven op deze vraag.

Hoe Kun Je Wiet Consumeren?

Afgezien van dabben en vapen zijn roken en het eten van edibles de gebruikelijkste methoden voor het consumeren van wiet. Als je de voorkeur geeft aan roken, kun je kiezen voor de traditionele spliff of blunt of een wietpijpje of bong gebruiken.

Edibles daarentegen zijn inmiddels niet meer beperkt tot de standaard brownies en spacecake. Je hebt nu ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld gummies te eten die je regelrecht terugbrengen naar toen je twaalf jaar was. Cannabis kan zelfs worden verwerkt in koffie, wijn en ijs.

Eten versus Roken: de Verschillen

Zoals we al zeiden, zal de high die je zult ervaren bij het eten van wiet anders zijn dan wanneer je het rookt. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

  • Opname
ETEN
Hierbij is sprake van een opvallend verschil. Als je weleens edibles hebt gegeten, weet je dat het even duurt voordat je iets voelt. Maar zodra het effect merkbaar is, is het ook flink aanwezig. Dit komt doordat de lever bij het eten van cannabis de THC afbreekt en omzet in een metaboliet genaamd 11-hydroxy-THC. Deze metaboliet is nog krachtiger en heeft een langere halveringstijd, waardoor de high vaak veel intenser is.
ROKEN
Wanneer je daarentegen wiet rookt, gaat de THC vrijwel direct via de longblaasjes in de longen naar je hersenen. Hierdoor voel je je na het roken binnen enkele minuten high.
  • Hoelang het Duurt Voor Je het Effect Voelt
ROKEN
We hebben dit al even kort vermeld, maar hoelang het duurt voor je het effect voelt bij het roken versus het eten van cannabis kan de algehele ervaring enorm beïnvloeden. Als je rookt, kun je beter inschatten hoeveel THC je binnenkrijgt. Je voelt namelijk het effect vrijwel meteen bij de eerste hijs. Zo weet je ook wanneer je even moet stoppen om een pauze te nemen. Hierdoor heb je veel meer controle over de situatie.
ETEN
Dat is anders bij edibles. Hier begint het effect pas na ongeveer een uur na inname. En vanwege de illusie dat je 'niets voelt' gedurende het eerste half uur of langer, heb je misschien de neiging om meer te eten. Dit is echter een grote fout, vooral als je nieuw bent in de cannabiswereld.
  • Duur
ROKEN
Bij het roken van wiet komt de high snel op, maar duurt deze minder lang. Na de eerste hijs voel je je ongeveer een uur of twee ontspannen of euforisch. Misschien lijkt het wel of je aan de bank vastgelijmd zit. Daarna zal het effect langzaam beginnen af te nemen. Als je maar niet genoeg van dat gevoel kunt krijgen, kun je nog een paar hijsjes nemen. Dit zal je terugsturen naar de dimensie waarin je zat.
ETEN
Edibles daarentegen zijn een ander verhaal. Als het effect eenmaal begint, verwacht dan vier tot acht uur te blijven zweven. Zelfs een doorgewinterde stoner als Snoop Dogg vermijdt het eten van wiet, omdat volgens hem edibles "geen uitknop hebben".
  • Kracht
ETEN
Als je wiet eet, krijg je dus een veel sterkere high dan wanneer je het rookt. De reden hiervoor is dat de THC anders door het lichaam wordt verwerkt. We hebben eerder al vermeld dat THC wordt omgezet in 11-hydroxy-THC als het via de maag en lever het lichaam binnenkomt. Deze metaboliet heeft een veel hogere affiniteit voor CB1-receptoren in de hersenen. Hierdoor zal het effect een stuk sterker zijn. Maar als we het over kracht hebben, is tolerantie ook een belangrijke factor om te overwegen. Sommige mensen voelen zich prima nadat ze een hele pot brownies hebben weggewerkt, terwijl anderen al een tripgevoel hebben na het eten van een klein stukje.
ROKEN

Het effect van gerookte cannabis verschilt met dat van edibles. Wiettoppen bevatten THC in de vorm van THCA. Door blootstelling aan hitte verandert deze molecule in THC. Dit proces noemen we decarboxylatie. De nieuw gevormde cannabinoïde gaat vervolgens via de longen naar de bloedbaan. Daarna bereikt het de hersenen, waar het zich verbindt aan CB1-receptoren.

In tegenstelling tot edibles slaat gerookte wiet veel sneller in. Als gebruiker heb je hiermee meer controle over de ervaring. Je kunt trekje voor trekje bepalen of je de gewenste resultaten merkt. Hoewel je voor een milde ervaring kunt kiezen, zorgen sterke dabs, moon rocks en concentraten voor intense ervaringen die met edibles kunnen wedijveren.

Dosering: Edibles versus Roken

Gezien de verschillen in sterkte, opname, duur van de high en hoelang het duurt voor je het effect voelt, varieert de doseringsmethode ook wat betreft het roken en eten van wiet. Hieronder leggen we uit hoe je de dosis kunt bepalen:

  • Edibles

Vanwege de kracht en de kans dat je te veel inneemt, raden experts aan edibles in porties van 10mg of minder in te nemen. Dus als je op het punt staat een chocoladereep met 100mg THC te eten, kun je deze het beste in tien gelijke delen snijden.

Belangrijke factoren als je lichaamsgewicht en of je vooraf wat gegeten hebt, kunnen ook van invloed zijn op de ervaring. Het innemen van edibles op een lege maag kan bijvoorbeeld de high aanzienlijk versterken.

Als je denkt dat je niets voelt, wacht dan altijd minstens een uur nadat je de laatste dosis hebt ingenomen, voordat je weer een hapje neemt. Wacht dus even tot die eerste 10mg effect hebben voordat je dat tweede stukje van de chocoladereep opeet.

  • Roken

mdat je bij het roken van wiet meer controle hebt, volgen mensen vaak hun gevoel wat betreft de dosering. Als je het toch precies wilt bepalen, moet je eerst weten welk percentage THC aanwezig is in je strain. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan of de budtender om die informatie vragen.

Een eenvoudige manier om te berekenen hoeveel THC je binnenkrijgt, is het vermenigvuldigen van de hoeveelheid wiet die je gebruikt (in milligram) met het decimale THC-percentage van je strain.

Dus als je bijvoorbeeld een joint met 500mg van onze eigen White Widow Automatic gebruikt (die 14% THC bevat), dan krijg je in totaal 70mg THC binnen (500 x 0,14 = 70).

Maar hoe zit dat dan als we dit vertalen naar de tolerantie van iemand? Een beginner zal waarschijnlijk overweldigd raken als hij 10mg THC via een joint binnenkrijgt. Een ervaren roker van Seth Rogen-niveau zal echter waarschijnlijk niet veel merken totdat hij de grens van 80mg heeft bereikt.

Roken

Wat te Doen Als Je te Veel Wiet Hebt Gerookt of Gegeten?

Het overkomt iedereen weleens: soms gebruiken we te veel en worden we te high. Bij het roken verdwijnen ongemakkelijke gevoelens gewoonlijk binnen enkele minuten. Met edibles kan dit echter uren duren. Wanneer je rookt, is het vaak voldoende om gewoon je joint neer te leggen, water te drinken en wat te eten, zodat je weer een helder hoofd krijgt.

Met edibles raden we dezelfde maatregelen aan en iets te eten of te drinken en misschien een frisse neus te halen. Maar dan nog moet je vaak wel een uur of twee het ongemak uitzitten. Gelukkig kun je geen dodelijke overdosis wiet nemen, dus je kunt er zeker van zijn dat alles binnen de kortste keren weer normaal is.

Roken versus Edibles: Wat Is Gezonder?

Je hebt deze vraag misschien al vaker gehoord. Hier is ons eerlijke antwoord:

  • Roken

Het hangt allemaal af van je definitie van 'gezond'. Als we het hebben over de gezondheid van de luchtwegen, is roken uiteraard schadelijker. Het vullen van je longen met elke vorm van rook kan kankerverwekkende consequenties hebben.

En hoewel cannabis zelf anticarcinogene eigenschappen heeft, gebruiken veel mensen liever een dab rig of vaporizer. Zo beperk je de inademing van gifstoffen. Deze manier van denken gaat ervan uit dat minder rook minder schade aan de longen betekent en dat je minder kans hebt op vervelende hoestbuien.

  • Edibles

Als we het over gezonde voeding hebben, draagt het eten van spacecake en gummies niet echt bij tot een uitgebalanceerd dieet. Het enige wat ze bieden, zijn hoge niveaus van toegevoegde suikers. Dit kan na een tijdje tot problemen leiden, zeker als je er niet op let.

Maar tegenwoordig kun je van cannabis ook gezonde lekkernijen maken, zoals guacamole of olijfolie voor saladedressings. Als je creatief genoeg bent, kun je tevens je eigen wiettraktaties bedenken.

Is het Beter om Wiet te Roken of om Wiet te Eten?

Het roken van wiet is voor iemand met longproblemen net zo schadelijk als voor iemand die het eet en overgewicht heeft of diabetes. Maar als je alles met mate neemt, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Uiteindelijk hangt het allemaal af van je voorkeur. Mensen die er niet van houden om hun longen met rook of damp te vullen, zullen voor edibles kiezen, terwijl degenen die naar hun calorie-inname kijken, vaak liever een joint of wietpijpje gebruiken. Verschillende mensen, verschillende wensen.

Hoe dan ook, gebruik je wiet op een manier die een glimlach op je gezicht tovert. Vergeet niet achterover te leunen, je hoofd leeg te maken en te genieten!

DisclaimerAls je THC inneemt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft, omdat deze metaboliet een hogere affiniteit met CB1-receptoren in de hersenen heeft.

Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om een tolerantie op te bouwen.

Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.