By Steven Voser

Je hebt een bepaalde cannabisstrain gevonden waar je wel pap van lust. Het is precies dat waar je naar zocht en wilt de strain in je leven integreren. Je hebt meer dan genoeg concentraat of edibles gekocht waar je wel een paar maanden mee vooruit kunt. Voor het geval dat. Achteraf gezien, ben je misschien wel een beetje te overhaast te werk gegaan.

Nu ben je weer thuis met je indrukwekkende aankoop en draai je je om naar de koelkast. Naar de voorraadkast. Naar de kelder. Je kijkt naar je collectie broodtrommeltjes. Waarin moet je nu je goedheid opbergen? Opeens zit je met een levensgroot probleem. Maar dat hoeft niet! Hier lees je alles wat je moet weten over het bewaren van concentraten en edibles.

DE GEVOLGEN VAN VERKEERD OPGESLAGEN CANNABIS

Bij het bewaren van cannabis wil je het niet alleen voor behulpzame vrienden verborgen houden. Het is namelijk ook van levensbelang voor het vers houden van je concentraten en edibles. We hebben een gevarenlijstje voor je samengesteld met de risicofactoren die de geweldige smaak of kwaliteit van je concentraat kunnen aantasten als je het niet goed bewaart:

 • Vocht 
 • Direct licht en teveel zonlicht
 • Warmtebronnen
 • Verontreiniging
 • Meeldauw of schimmel
 • Insecten

Als je cannabis zomaar ergens laat liggen, kan het binnen een paar dagen bederven!

Mold Mildew In Cannabis Eetbaar

OPSLAGOPLOSSINGEN

Iedereen heeft wel een favoriete bewaarmethode. En er zijn honderden meningen over hoe je cannabis het best kunt bewaren. We hebben de meest populaire en beproefde methodes er voor je uitgepikt. Cannabis kan onder perfecte omstandigheden bijna tot in de eeuwigheid opgeslagen worden. Toch is de bewaartijd afhankelijk van de bewaarmethode en het soort product dat je gebruikt.

 • Luchtdichte containers: Als je concentraten een maand goed wilt houden, verpak je kleine hoeveelheden in bakpapier. Vervolgens doe je de pakketjes in een groot zip lock zakje. Dit doe je in een container die je luchtdicht afsluit.
 • Glazen potten: Kleine glazen potten, weckpotten en andere glazen containers zijn evenzo geschikt. Het hangt er een beetje van af wat je wilt bewaren. Producten die niet aan glas blijven plakken, kunnen goed zo in luchtdichte potten bewaard worden, die je ergens op een donkere plek of in de koelast wegzet. Als je shatter, wat een beetje kleverig is, wilt bewaren, verpak het dan goed in bakpapier; dan kleeft het niet aan de wanden van de container.
 • Diepvriezen: Als je concentraten bevriest, kun je ze vaak tot een jaar bewaren. De kwaliteit en smaak gaan niet noemenswaardig achteruit. Hierbij is echter wel wat voorzichtigheid geboden als je het concentraat verpakt. Je moet ervoor zorgen dat er geen lucht meer inzit, anders bouwt er zich vocht op bij temperatuurschommelingen. Als je het concentraat uit de diepvriezer haalt, laat het dan langzaam ontdooien. Een plotselinge temperatuursverandering kan de smaak beïnvloeden of zelfs je concentraat bederven.

BEWAARMOGELIJKHEDEN VOOR EDIBLES

Cannabis edibles kun je het best in de koelkast bewaren. Vooral wanneer ze ingrediënten bevatten als olie, suiker en bloem. Edibles zijn vatbaar voor schimmel en bederven snel als je ze op kamertemperatuur bewaart. Dat komt voornamelijk omdat ze doorgaans maar weinig conserveringsmiddelen bevatten.

Wanneer je cannabis edibles koopt, kijk dan even naar de houdbaarheidsdatum en het etiket, zodat je weet op welke manier je ze het best kunt bewaren. Indien mogelijk verpak je ze in waspapier of aluminiumfolie. Plastic verpakkingsmateriaal kan de smaak beïnvloeden. Doe de ingepakte edibles in een luchtdichte container, die je vervolgens in je koelkast bewaart.

Cannaboter kan in een luchtdichte container of glazen pot in de koelkast of de diepvriezer bewaard worden. Met cannabis verrijkte spijsolie moet je in de koelkast bewaren. Verhit cannabisolie nooit in de magnetron. Als je ermee aan het kokkerellen bent, doe dat dan op een lage temperatuur. Je zou edibles gewoon moeten behandelen als andere levensmiddelen.

Cannabis Eetbaar

TIPTOP TIPS

 • Als het even kan, gebruik dan geen doorzichtige containers; cannabis wordt snel aangetast door direct licht.
 • Gebruik geen plastic zakjes; die zijn niet altijd hermetisch af te sluiten. Containers van glas zijn beter.
 • Bewaar cannabis - zowel concentraten als edibles - nooit in direct licht.
 • Als je concentraten aan het verpakken bent in bakpapier om ze te bewaren, zorg er dan voor dat je handschoentjes draagt. Zo voorkom je dat de vetten en bacteriën die op je handen zitten, overgebracht worden.
 • Je koelkast is een fantastische plek voor het bewaren van edibles, met cannabis verrijkte olie, balsem en tincturen. Zorg er wel voor dat ze buiten bereik van kinderen blijven!
 • Duik je vaak in de koelkast? Misschien heb je wat geld over voor een minibar om je cannabis en edibles gekoeld te bewaren. Zo voorkom je temperatuurschommelingen.
 • Noteer de verpakkingsdatum op de cannabisconcentraten en edibles. Zo weet je altijd wanneer je ze verpakt hebt.
 • Koop je producten altijd van betrouwbare verkopers en dispensaria. Wanneer de cannabis in plastic of helemaal niet verpakt aangeboden wordt, let dan op de versheid van het product.

KENMERKEN VAN BEDORVEN CANNABIS

Mocht je niet zeker weten of je cannabis deugdelijk opgeslagen is, check dan op de volgende signalen:

 • Condensatiedruppels in de container
 • Zichtbare meeldauw en schimmel
 • Verkleuring
 • Geurloze cannabis 
 • Producten die broos, ruw en droog aanvoelen

Cannabisconcentraten Bewaren

CONCLUSIE

Voor cannabis is de manier waarop het bewaard wordt van levensbelang. Je wilt je wiet immers vers en smaakvol houden, of het nu edibles, concentraten, toppen of andere producten zijn. Houd je aan de basisbeginselen voor het bewaren van cannabis en pas goede opslagmethoden toe (koel, droog en donker!) Voor je het weet, heb je het onder de knie. Lange leve verse cannabis!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.