By Max Sargent

Rosin wietolie is een krachtig, oplosmiddelvrij extract. Het is erg gewild vanwege de sterkte en, misschien wel het belangrijkst, de eenvoud. In tegenstelling tot andere extractiemethoden waarvoor oplosmiddelen of ingewikkelde processen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld BHO, biedt rosin een veiliger en eenvoudiger alternatief als je zelf een wiet extract wilt maken.

In dit artikel leren we je hoe je rosin van topkwaliteit maakt met behulp van een stuk bakpapier en een stijltang (en wat wiet).


Wat is rosin?

Rosin is een oplosmiddelvrij cannabisextract dat gemaakt wordt de olie uit het plantaardig materiaal van wiet te persen met behulp van hitte en druk. Dit geeft een zeer sterk eindproduct. De extractiemethode voor rosin is heel simpel en daarmee onderscheidt het zich van andere concentraten. Je hebt tenslotte geen chemische oplosmiddelen nodig die mogelijk de smaak en sterkte van het eindproduct kunnen aantasten, en bovendien niet erg milieuvriendelijk zijn.

Kan het werken met oplosmiddelen ook erg gevaarlijk zijn en speciale apparaten vereisen.

Bij het maken van rosin blijven veel van de cannabinoïden en terpenen uit de gebruikte wiet behouden. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het effect, het aroma en de smaak van de plant. Het behoud ervan is daarom essentieel voor alle concentraten.

Cannabis rosin oil

Verschillen tussen cannabis resin en rosin

Om te begrijpen wat rosin precies is, moet je eerst weten hoe het verschilt van cannabis resin. In feite is rosin niets anders dan een geconcentreerde vorm van resin die onder hitte en druk is samengeperst.

Cannabis resin is de kleverige substantie die je op de toppen en kleine suikerblaadjes van rijpe wietplanten vindt. Het wordt geproduceerd door de paddenstoelvormige harsklieren die we trichomen noemen; de kristalachtige structuren die de plant van nature produceert tijdens de rijping. Het bevat cannabinoïden, terpenen en andere belangrijke stoffen uit de wietplant. In onbewerkte vorm is resin lang niet zo sterk geconcentreerd als rosin.

Rosin maak je daarentegen door wiettoppen, hasj of kief bloot te stellen aan hitte en druk. Dit proces perst de resin uit het plantmateriaal. Wat achterblijft, is een krachtig terpeenrijk extract dat je het beste in een vaporizer of dab rig kunt gebruiken.

 • Live rosin: een noemenswaardig extract

Live rosin is een specifieke vorm van rosin. Je maakt het van vers ingevroren toppen in plaats van wiet die eerst gedroogd en gecured is. Door het plantaardig materiaal direct na de oogst te bevriezen, blijft het terpenen profiel van de plant helemaal intact, terwijl dit bij het drogen en curen na verloop van tijd verandert. Door deze bevroren toppen te gebruiken bij de productie van rosin, ontstaat er een extract met bijzondere smaken en aroma's. Vanwege de verrassend verfrissende ervaring die dit oplevert, beschouwen sommigen live rosin als het ultieme cannabisextract.

Cannabis resin vs rosin

Hoe sterk is cannabis rosin?

Cannabis rosin is ongelooflijk sterk en dat is precies waarom het voor ervaren wietgebruikers zo aantrekkelijk is. Omdat het zo geconcentreerd en relatief zuiver is, heeft rosin vaak een heel hoog THC percentage. Zo is uit testen gebleken dat bepaalde samples wel 80% THC bevatten! Dit is ongeveer drie keer sterker dan de toppen van wiet. Hierdoor is de stone van rosin ook niet te vergelijken met die van een gewone joint. Daarmee is het vooral geschikt voor ervaren blowers en mensen die specifiek op zoek zijn naar een intense ervaring. Beginners moeten erg voorzichtig te werk gaan.

Is rosin sterker dan hasj?

Over het algemeen is rosin oil sterker dan hasj. Mensen gebruiken al honderden jaren hasj en het bestaat uit de samengeperste hars (kief) van wiettoppen. Om de trichomen van wiet te verzamelen, kun je een speciale zeefbak gebruiken. Je kunt echter ook kiezen voor een grinder met een speciaal compartiment om de THC-rijke kristallen in op te vangen. Het THC percentage van hasj varieert van 20% tot 60%, afhankelijk van de sterkte van de wiet en de gebruikte scheidingsmethode. Kief en hasj bevatten veel meer onzuiverheden dan rosin, omdat er in deze vormen altijd nog een bepaalde hoeveelheid plantaardig materiaal aanwezig is.

De makkelijkste manier om cannabis rosin te maken

Rosin is heel makkelijk te maken en je hebt er ook niet veel voor nodig. Het is een veilige manier om thuis je eigen concentraten van wiet te maken.

Materiaal

 • stijltang (voor kleinere hoeveelheden)
 • rosin pers (voor grotere hoeveelheden)
 • bakpapier
 • cannabis (wiet, hasj)
 • grinder
 • dab tool of spatel
 • hittebestendige handschoenen (optioneel, maar handig)

Stapsgewijze handleiding om cannabis rosin te maken

Volg de onderstaande stappen om zelf rosin van topkwaliteit te maken.

Make rosin oil at home

1. Voorbereiding: kies je cannabismateriaal

 • Kies wiet van hoge kwaliteit: de kwaliteit van je basismateriaal bepaalt hoe goed je rosin is. Om de beste resultaten te behalen, gebruik je hoogwaardige toppen die zorgvuldig gecured zijn. Als je zelfgekweekte wiet hebt, kun je dat natuurlijk gewoon gebruiken. Goede alternatieven zijn kief of hasj.
 • Bereid het materiaal voor: als je toppen van wiet gebruikt, moet je erop letten dat deze niet te droog of te vochtig zijn. Een vochtgehalte tussen 55–65% resulteert in de meest effectieve extractie. Gebruik eventueel vochtregelaars om het ideale vochtgehalte te bereiken.
 • Verdeel het in geschikte porties: breek je toppen in kleinere stukjes, wat het beste gaat met een grinder. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en druk tijdens de extractie.

2. Verwarmen: breng hitte en druk aan

 • Maak je pers gereed: gebruik je een stijltang, stel deze dan in op een lage of medium temperatuur (ongeveer 93–121°C). Als je een rosin pers hebt, kun je de gebruiksaanwijzing van het apparaat volgen voor de beste resultaten.
 • Persen: plaats de fijngemalen wiet tussen twee stukken bakpapier. Bij een stijltang druk je vervolgens ongeveer 5–10 seconden stevig op het materiaal. Met een rosin pers is het simpelweg een kwestie van de druk aanbrengen zoals aangegeven in de handleiding; meestal duurt dat 45–60 seconden.
 • Herhalen, indien nodig: afhankelijk van het materiaal en het apparaat dat je gebruikt, moet je misschien een beetje spelen met hoeveel druk je uitoefent en hoelang. Experimenteer daarom eerst met een kleine hoeveelheid tot je het proces optimaal beheerst.

3. Verzamelen: schraap de rosin voorzichtig bij elkaar

 • Afkoelen: laat het bakpapier na het persen even afkoelen; dit gaat vrij snel. Koelere rosin plakt beter aan elkaar waardoor je het gemakkelijker kunt verwerken.
 • Schrapen: gebruik een dab tool, spatel of vergelijkbaar hulpmiddel om de rosin voorzichtig van het bakpapier te schrapen. Zorg ervoor dat je het papier niet scheurt of je concentraat verontreinigt.

4. Bewaren: behoud de sterkte en smaak

 • Luchtdichte potjes: bewaar je rosin in kleine, luchtdichte potjes van glas of siliconen. Deze materialen hebben doorgaans geen reactie met het extract en helpen zo de kwaliteit ervan te behouden. Je kunt zelfs speciale stash potjes kopen.
 • Koele omgeving: bewaar je rosin op een koele, donkere plaats om de sterkte en het terpenen profiel intact te houden. Blootstelling aan hitte, licht of lucht kan de kwaliteit na verloop van tijd aantasten, waardoor cannabinoïden afbreken en hun kracht verliezen.
 • Langdurig bewaren: als je rosin langer wilt bewaren, kun je overwegen om het in de koelkast of vriezer te leggen. Laat het potje wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je het opent. Dit doe je om vochtophoping te voorkomen, wat later tot schimmel kan leiden.

Hoe weet je of rosin van hoge kwaliteit is?

Het is belangrijk om vast te stellen of rosin van hoge kwaliteit is, of je het nu koopt of zelf maakt. De kwaliteit van het product kan sterk variëren op basis van het extractieproces, het cannabismateriaal en de bewaaromstandigheden. Let daarom op de volgende kenmerken:

High quality rosin
 • Consistentie: hoogwaardige rosin heeft een consistente textuur die varieert van stroperig en kleverig tot meer vast en breekbaar. De uiteindelijke consistentie is vooral afhankelijk van de gebruikte temperatuur tijdens het persen en het vochtgehalte van het bronmateriaal. Een stabiele, consistente textuur die niet te vloeibaar of te breekbaar is, duidt vaak op een zorgvuldige extractie en verwerking.
 • Kleur: idealiter is je rosin doorzichtig en heeft het een kleur die varieert van goud tot amber. Een donkere kleur kan wijzen op ouder materiaal of overmatige hitte tijdens het extractieproces, wat misschien een verminderde smaak en sterkte oplevert.
 • Aroma: terpenen zijn verantwoordelijk voor het aroma en de smaak van elk wiet extract, waaronder rosin. Hopelijk heeft je rosin een sterk, aangenaam aroma dat overeenkomt met het terpenen profiel van de gebruikte wiet.
 • Smaak: naast het aroma moet ook de smaak van rosin intens zijn en matchen met de wiet die ervoor is gebruikt. Hoogwaardige rosin smaakt zuiver en behoudt het typische profiel van de oorspronkelijke strain.
 • Sterkte: hoewel de sterkte van rosin afhankelijk is van de concentraties THC en CBD in het basismateriaal, is het toch een goede indicator van kwaliteit. Goede rosin wekt een intense, zuivere stone op.
 • Zuiverheid: rosin van topkwaliteit bevat geen onzuiverheden of verontreinigingen. Dit betekent dat je geen plantaardig materiaal, stof of andere restjes mag zien. Naast dat zuivere rosin er fraai uitziet, is de smaak ook veel lekkerder.
 • Bubbeltest: een makkelijke test om de kwaliteit van rosin te peilen, is door een kleine hoeveelheid van het extract iets te verhitten. De beste rosin zal zeer gelijkmatig en schoon borrelen vanwege het gebrek aan plantaardige resten. Bubbelt jouw rosin niet of komt er veel donkere rook vrij? Dit wijst mogelijk op een lagere kwaliteit en meer vervuiling of plantaardig materiaal in het eindproduct.

Is rosin olie het makkelijkste cannabisextract?

Rosin is populair vanwege de eenvoud en veiligheid, want je hebt tenslotte geen oplosmiddelen nodig om een krachtig wiet extract te produceren. Dankzij deze handleiding weet je nu ook hoe je dit hoogwaardige en sterke cannabisextract gemakkelijk thuis kunt maken, waarbij de sterkte en smaak van je bronmateriaal optimaal behouden blijven.

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.