By Ryan Najjar


Hoewel blowers vroeger uitsluitend van cannabis konden genieten met joints, blunts, edibles en bowls, hebben velen die traditionele opties ingeruild voor een vaporizer. En dat is niet zonder reden!

Maar welke vaporizer moet je kopen?

Wij bespreken elk type vaporizer en de voordelen ervan.

Waarom Cannabis Vapen?

Maar waarom zou je cannabis moeten vapen, in plaats van de traditionele manieren te gebruiken? Uiteindelijk komt het neer op controle, comfort en gemak.

Controle

  • Als je een vaporizer gebruikt, kun je precies bepalen hoeveel wiet je per keer binnenkrijgt.

Met een vape-pen kun je bijvoorbeeld één of twee hijsjes nemen, de pen wegleggen en klaar is kees. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je een langdurige high ervaart, zoals bij edibles, aangezien de effecten sneller afnemen.

  • Je kunt in sommige gevallen ook de temperatuur regelen waarop je wiet wordt verwarmd.

Met een goede vaporizer kun je de temperatuur instellen om alle gunstige cannabinoïden en terpenen vrij te geven en het vrijkomen van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken.

Comfort

Elke hijs voltrekt zich soepeltjes en je hebt meer tijd om na te denken over hoeveel je nog wilt vapen.

In plaats van hoesten en andere klachten heb je meer tijd voor bezinning tijdens je high. Dit zorgt voor meer comfort en je wordt niet overdreven stoned door onnodige extra hijsjes.

Gemak

Je hoeft je geen zorgen te maken over as of filters en dat soort dingen.

Welke Vaporizer Moet Je Kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je onderscheid kunt maken.

Verwarmingsmethode: Conductie versus Convectie

Vaporizers werken in principe middels een van deze drie mechanismen: conductie, convectie of een combinatie van beide. Conductie en convectie hebben beide voor- en nadelen. We gaan hieronder dieper in op ieder mechanisme.

  • Conductie

Als je iemand ziet rondlopen met een draagbare vape die er niet erg chique of duur uitziet, is de kans groot dat deze via conductie opwarmt.

Hoe Werkt het?

Conductie

Bij conductie wordt de cannabis verhit via direct contact met een verwarmingselement, ook wel bekend als een coil (een voorwerp dat wordt aangedreven door elektriciteit om warmte af te geven). Dit proces zorgt ervoor dat de wiet snel opwarmt. Het leidt ook tot warmere hijsjes en mogelijk grotere wolken, wat vaak resulteert in een intensere psychotrope sensatie.

Dit proces leidt echter ook vaak tot een ongelijkmatige opwarming van je wiet of concentraat; hoe dichter bij de coil, hoe meer geroosterd het smaakt.

Die ongelijkmatige opwarming is misschien een nadeel, maar het gebruiksgemak, de relatief lage prijs en het feit dat je bij betere vape-pennen de temperatuur kunt regelen om verbranding te voorkomen, maken conductie-vapes toch een prima optie.

Vaporizer-opties

Conductie-vapes zijn er in vele maten en kleuren en zijn verkrijgbaar in diverse prijs- en kwaliteitsklassen.

Flowermate Aura

Je kunt veel conductie-vapes vinden voor rond de € 30,-, maar deze hebben een korte houdbaarheid en zullen op de lange termijn meer kosten. Als je direct wat meer geld kunt missen, overweeg dan de Flowermate Aura, die zowel diverse temperatuurinstellingen als een keramische oven heeft. Deze vaporizer heeft ook een geïsoleerd luchtpad voor de damp, waardoor het op weg naar je longen kan afkoelen.

Pax 3 Special RQS Edition

Aan de meer premium kant vind je de Pax 3 Special RQS Edition, een van de meest intuïtieve conductie-vaporizers op de markt. Hij warmt op in een oogwenk en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De Pax 3 Special RQS Edition beschikt ook over diverse functies die via een bijbehorende app toegankelijk zijn. Je kunt de exacte vape-temperatuur kiezen, met de lichtinstellingen verschillende kleuren gebruiken en je voorkeuren in de app opslaan!

Pax 3 Special Edition - Complete Kit
Conductie
30 x 21 x 98 mm
93 gr
182 - 215ºC / 360 - 420ºF
15 - 20 sec
0, 35 + 0,20 gr
App
Droge kruiden & concentraten

Koop Pax 3 Special Edition - Complete Kit

DaVinci IQ2

De DaVinci IQ2 is met dezelfde zorg gemaakt als de Aura, met een damppad van zirkoniumoxide en glas en een keramische oven. Hij kan ook je dosis bepalen op basis van de kracht van je trekken. De DaVinci IQ2 beschikt daarnaast over diverse temperatuurinstellingen, LED-verlichting en een batterij, met een duur van maximaal drie uur.

DaVinci IQ2
Conductie
4,5 x 9,2 x 2.5 cm
159 gr
38 - 222ºC / 100 - 431ºF
30 - 60 sec
0, 35 + 0,20 gr
Digitaal, Handmatig
Droge kruiden & concentraten

Koop DaVinci IQ2

  • Convectie

Convectieverwarming is meestal wat duurder, maar je zult merken dat het voordelen biedt die het geld echt waard zijn.

Hoe Werkt het?

Convectie

Een convectiesysteem verwarmt cannabis - in tegenstelling tot directe verwarming bij een conductiesysteem - via lucht, die door en over de wiet heen gaat. Dit verwarmt je toppen indirect, waardoor er koelere damp ontstaat die je longen niet zo hard raakt. Bij dit verhittingsproces moet je echter ook wat langer wachten voordat je vape klaar is voor gebruik.

Het voordeel van het gebrek aan direct contact met het verwarmingselement, is dat de cannabis in een convectie-vape gelijkmatig opwarmt. Dat betekent dat het niet nodig is om de wiet te verplaatsen gedurende het vapen. Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken dat er tijdens dit proces iets verbrandt.

Vaporizer-opties

Maar welke vaporizers maken dan gebruik van convectieverwarming?

Volcano Hybrid

Veel draagbare vapes maken naast een snelwerkend conductiesysteem ook gebruik van convectie. Er zijn echter enkele vapes die puur van convectie gebruikmaken. Deze starten wat langzamer op, maar van alle vaporizers op de markt, produceren deze wel de schoonste damp. De belangrijkste is de Volcano Hybrid, een van de krachtigste en betrouwbaarste desktop vapes die er zijn. Je kunt de temperatuur instellen van 40–230 ºC, stopt ‘m in het stopcontact en vult de kamer van 6,5cm³ voor een avondvullende VIP-ervaring.

VOLCANO HYBRID
Convectie
26 x 26 x 26 cm
1.600 gr
40ºC - 230ºC / 104ºF - 219ºF
3 - 5 min
6,5 CM³
Digitaal
Droge kruiden & concentraten

Koop VOLCANO HYBRID

  • Hybride

Heb je moeite met kiezen tussen conductie en convectie vaporizers? Wellicht stelt het je gerust te weten dat veel producten zowel conductie als convectie bieden.

Hoe Werkt het?

Hybride

Gelukkig gaan beide technieken vrij gemakkelijk samen en beweren velen dat ze als puzzelstukjes in elkaar passen.

Normaliter zal het conductiedeel van het systeem het proces opstarten, terwijl de convectieverwarmer helpt om de temperatuur op peil te houden. Deze combinatie zorgt voor een snelle werking en soepele, aanhoudende en rijke damp.

Vaporizer-opties

Hoewel misschien moeilijker te vinden buiten speciaalzaken, heeft Royal Queen Seeds diverse hybride vapes op voorraad.

Boundless CF

De Boundless CF zorgt ervoor dat je wiet met een snelle boost van het conductie-onderdeel verwarmd wordt. Vervolgens blijft het via convectie warm met verwarmde lucht. Met vijf vooraf ingestelde temperaturen kun je ook voor een lagere temperatuur gaan als je vooral convectie wilt gebruiken.

Boundless CF
Conductie & Convectie
100 x 60 x 30 mm
200 gr
60 - 230ºC /140 - 446ºF
20 sec
0,5 gr
Digitaal
Droge kruiden & concentraten

Koop Boundless CF

AirVape XS Go

Aan de betaalbaardere kant van ons assortiment, biedt de draagbare, penachtige AirVape XS Go veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit een van de vijf vooraf ingestelde temperaturen, variërend van 180 tot 215 ºC. De AirVape XS Go warmt daarbij in minder dan twintig seconden op dankzij het hybride systeem en de krachtige batterij. Het duurt ook slechts 45 minuten om hem volledig op te laden, dus je kunt sneller dan ooit beginnen.

MIGHTY

De gerenommeerde Storz & Bickel, makers van de beroemde Volcano-vapes, hebben zichzelf overtroffen met de MIGHTY handheld vape. Hij beschikt over een dubbele batterijvoeding en volledige temperatuurregeling en je kunt zowel de temperatuur als het energieniveau via een LED-display volgen. In de kamer is plaats voor 0,3 gram aan wiet of concentraat en het efficiënte verwarmingsmechanisme zorgt dat je damp zo lang mogelijk meegaat.

MIGHTY+
Conductie & Convectie
14 x 8 x 3 cm
230 gr
40ºC - 210ºC / 104ºF - 410ºF
60 sec
0,3 gr
Digitaal
Droge kruiden & concentraten

Koop MIGHTY+

Portable versus Desktop

Sommige vapes kun je overal mee naartoe nemen, maar hebben wel wat stroom- en ruimtebeperkingen. Desktop vapes daarentegen moeten in de buurt van een stroombron blijven, maar bieden wel meer kracht en een langere vape-sessie.

  • Portable

Heb je snel een trek nodig tijdens het boodschappen doen? Of wil je gewoon thuis snel van wat trekken genieten? Een draagbare vape helpt je om geurloos high te worden.

Pen Vaporizer

Behalve dat ze een vernuftig design hebben, zijn pen-vapes ook zeer betaalbaar. Maar vergis je niet; als je een premium pen zoekt, zijn er tal van mogelijkheden.

Flowermate Aura

De Flowermate Aura is een klassiek voorbeeld van een pen vaporizer, hoewel hij iets beter dan sommige andere instapopties is uitgedost. Ondanks het kleine frame biedt hij volledige controle over de temperatuur, waardoor je tussen de 40 en 230 ºC kunt vapen. Je kunt er ook droge kruiden of concentraten mee vaporizen, wat hem voor verschillende typen blowers geschikt maakt.

DynaVap VapCap M

Als je niet onder de indruk bent van hightech toeters en bellen en je geen zorgen wilt maken over batterijduur als je high probeert te worden, dan is de DynaVap VapCap M echt iets voor jou. In plaats van op een knop te drukken, heb je hiervoor een gasbrandertje nodig. Je steekt de wiet echter niet rechtstreeks aan, maar je verwarmt met je gasbrander een oppervlak dat een aparte kamer opwarmt. De vape laat via convectieverwarming ook hete lucht over de cannabis stromen, waarmee hij voor zachte damp zorgt.

DynaVap VapCap M
Conductie & Convectie
92 x 10 mm
20 gr
150°C - 230°C / 300°F - 450°F
10 sec
0,1 gr
Handmatig
Droge kruiden & concentraten

Koop DynaVap VapCap M

Handheld

De term 'handheld' verwijst in deze context naar vapes die in je hand passen. Ze zijn over het algemeen wat groter dan vape-pennen, maar bieden meer kracht, een grotere capaciteit en meer functies. Je kunt ze alsnog vrijwel overal mee naartoe nemen en ze garanderen een volledige vape-ervaring wanneer je eenmaal op je bestemming bent aangekomen.

CRAFTY

Naast een volledige temperatuurregeling, zorgt de forse constructie van staal en aluminium dat de CRAFTY tegen een stootje kan en lang meegaat. Hij beschikt ook over een koelunit waar de damp doorheen gaat voordat je inademt, waardoor elke hijs zacht aanvoelt, hoe hoog je de temperatuur ook zet. Het apparaat is misschien een beetje groot, maar past wel in je binnenzak.

CRAFTY+
Conductie & Convectie
11 x 5,7 x 3,3 cm
135 gr
40ºC - 210ºC / 104ºF - 410ºF
60 sec
0,25 gr
Digitaal
Droge Kruiden

Koop CRAFTY+

  • Desktop

Als je thuis wilt vapen, is een desktop vape de ideale keus.

Of je desktop vapes nu online of in winkels bekijkt, er zijn diverse mogelijkheden, waarbij je via een slang of een ballon inhaleert. Daarnaast zijn er ook hybride opties, waarmee je tussen de twee kunt schakelen, afhankelijk van de situatie.

Tube

Een tube-systeem werkt ongeveer zoals je zou verwachten. Het komt erop neer dat je een plastic slang in de vaporizer steekt, waardoor je de damp van een afstandje direct kunt inademen.

Ballon

Andere desktopapparaten werken met een ballon die wordt gevuld met damp, die je vervolgens inademt. Er komen aardig wat hijsjes uit één ballon, dus je kunt deze eenvoudig rond laten gaan in je vriendengroep en overal in huis mee naartoe nemen. Zodra de ballon leeg is, steek je hem weer in het apparaat om hem opnieuw te vullen.

Hybride

Beide manieren hebben hun voor- en nadelen, wat je keuze wellicht lastig maakt.

Volcano Hybrid

Gelukkig zijn apparaten als de Volcano Hybrid van Storz & Bickel voor beide technieken ontworpen. Schakel gewoon de betreffende onderdelen aan de bovenkant uit en je bent helemaal voorbereid.

Droge Kruiden versus Concentraten

Ten slotte kun je ook je keuze baseren op de soort cannabis die je graag wilt vapen.

  • Droge Kruiden

Het vapen van cannabis wordt vaak geassocieerd met concentraten, maar er zijn ook vaporizers op de markt die exclusief voor gemalen wiet zijn ontworpen.

Maar wat is het verschil tussen deze vaporizers en een reguliere joint? Nou, de lagere (maar nog steeds voldoende hoge) temperatuur zal de wiet volledig decarboxyleren, zonder deze te verbranden.

AirVape XS Go

Droge kruidenvapes zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Als je een eenvoudige, effectieve pen wilt: de AirVape XS Go kost slechts € 59,-.

AirVape XS GO
Conductie & Convectie
2.5 x 2.5 x 9 cm
56 gr
180 - 215ºC / 356 - 420ºF
10 - 30 sec
0,25 gr
Handmatig
Droge Kruiden

Koop AirVape XS GO

DynaVap VapCap M

De Dynavap VapCap M biedt een soepeler, gestroomlijnder alternatief als je bereid bent een gasbrandertje te gebruiken.

Arizer Air 2

De Arizer Air 2 is een andere uitstekende pen als je het niet erg vindt om wat meer geld uit te geven. Deze vaporizer heeft een langere levensduur en er past meer cannabis in de kamer.

Arizer Air 2
Conductie & Convectie
12,4 cm + 9 cm
116 gr
50 - 220°C / 122°F - 428°F
10 - 30 sec
15 gr
Digitaal
Droge Kruiden

Koop Arizer Air 2

CRAFTY

Van alle uitsluitend droge kruiden-vaporizers blijft Storz & Bickels CRAFTY ongeëvenaard. Het is wel een van de meer premium opties op de markt, met een prijskaartje van € 269,-. Maar met functies als een dampkoelkamer, volledige temperatuurregeling en een stalen en aluminium constructie krijg je zeker waar voor je geld.

  • Concentraten

Als je op straat mensen met een portable vape ziet, is de kans groot dat deze bedoeld is om concentraten te verwarmen.

Er zijn echter ook desktop vapes die voor concentraten zijn ontworpen. Je zult echter zien dat die vapes meestal hybride apparaten zijn, die ook met droge kruiden werken.

  • Hybride

Dankzij verwisselbare onderdelen kun je hiermee wiet, wax of olie vapen, afhankelijk van wat je tot je beschikking hebt en waar je zin in hebt.

Flowermate Aura en Boundless CF

Er zijn uitstekende draagbare hybride opties, zoals de Flowermate Aura en de Boundless CF, voor respectievelijk € 69,- en € 99,-.

Flowermate Aura
Conductie
2,8 cm + 2,8 cm + 14,7 cm
100 gr
40ºC - 230ºC / 104ºF - 219ºF
10 - 30 sec
1,7 ml
Digitaal
Dry herbs, Wax & Oils

Koop Flowermate Aura

Pax 3 Special RQS Edition en DaVinci IQ2

Als je echter wat meer geld te besteden hebt, kun je voor een van de meest geliefde pennen op de markt kiezen: de Pax 3 Special RQS Edition (met een speciaal Royal Queen Seeds-ontwerp en in diverse kleuren) of de DaVinci IQ2. Beide bieden volledige controle over je vape-ervaring, zijdezachte hijsjes en een duurzaam ontwerp dat lang meegaat.

Volcano Hybrid

De Volcano Hybrid is ook een hybride vape, dus je kunt hiermee je vape-sessies aandrijven met elke vorm van wiet die je maar wilt.

Koopgids Vaporizers: Welke Vape Is Geschikt voor Jou?

Heb je al een beter idee van welke vaporizer het beste bij jou past? Misschien heb je wat meer tijd nodig om erover na te denken en dat is helemaal oké! Het kan een aanzienlijke investering zijn, afhankelijk van je voorkeuren, en het is de moeite waard om je huiswerk te doen, zodat je de juiste vaporizer kiest.

Welke vape je uiteindelijk ook kiest, we hopen dat deze koopgids voor vaporizers je op weg heeft geholpen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.