By Luke Sholl

Ervaar je een verbrande smaak bij het vapen? Mis je de voorheen zo lekkere terpenen? Nou, je hoeft niet langer te lijden!Hieronder ontdek je waarom je vaporizer zo vies smaakt en wat je kunt doen om het probleem te verhelpen.

Een verbrande smaak van je vaporizer: hoe zit dat?

Veel fans van wiet vinden dat een vaporizer ideaal is om de unieke smaak van elke soort te ervaren. Maar je smaakpapillen worden niet altijd verwend met vleugjes suiker, dennen of skunk. Het kan gebeuren dat je plotseling een scherpe, bittere of verbrande smaak proeft. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Zo kan je wiet verbranden als de temperatuur van je verdamper te hoog is. Hierdoor komen scherpe bijproducten vrij die de smaak beïnvloeden. Een verbrande smaak heeft daarentegen meer te maken met een slecht onderhouden vape.

Vaporizer parts

Als resten zich in de kamer van je vaporizer ophopen, kan dit een vervelende, verbrande nasmaak geven. Om dit te voorkomen, moet je simpelweg je vaporisator schoonmaken. Daarbij helpen we je natuurlijk graag!

Hieronder bespreken we waarom je je apparaat in topconditie moet houden en hoe je te werk gaat!.

Wanneer moet je je vaporizer schoonmaken?

Een brandschone vaporizer gaat niet alleen langer mee, maar zorgt er ook voor dat je bij elke trek het verrukkelijke smaakprofiel van jouw gekozen soorten wiet kunt proeven. Ontdek hieronder hoe je je vaporizer reinigt, zodat je keer op keer van een smakelijke damp geniet.

Dagelijkse schoonmaakbeurt

Streef ernaar om je vape na elk gebruik kort schoon te maken. Daarbij hoef je gelukkig niet uitgebreid aan de poets te gaan, dus je bent snel klaar. Neem even de moeite om de oven leeg te maken en alle zichtbare resten eruit te schrapen met een vaping tool. Zo kun je de opbouw van restjes aanzienlijk vertragen. Hierdoor hoef je minder vaak een grondige schoonmaakbeurt uit te voeren en kun je de volgende dag weer vrolijk vapen zonder vieze smaken.

Grondige schoonmaakbeurt

Zo nu en dan moet je je vaporizer een grondige schoonmaakbeurt geven. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe vaak je het apparaat gebruikt en hoe goed je er dagelijks voor zorgt. Gebruik je je vaporizer elke dag? Probeer hem dan elke twee weken grondig te reinigen, in aanvulling op de korte dagelijkse schoonmaakbeurten.

Naast het simpelweg uitschrapen van de oven, moet je voor een grondige reiniging de vaporizer uit elkaar halen. Reinig elk onderdeel om onzichtbaar vuil te verwijderen. Dit verbetert de functionaliteit en behoudt ook de smaak van je cannabisproducten.

Vaporizers voor droge kruiden / concentraten versus vape pennen: verschillen in schoonmaken

Vaporizers voor droge kruiden moet je anders schoonmaken dan die voor concentraten. En dan zijn er nog vape pennen; die zijn ook erg populair onder wietgebruikers. Ook deze apparaten moet je net weer even anders behandelen om een verbrande smaak te voorkomen.

Restjes hopen veel makkelijker op in vaporizers voor concentraten dan die voor droge kruiden. De viezigheid die achterblijft na het vapen van gedroogde toppen en concentraten is afkomstig van de hars in de trichomen. Concentraten bestaan in principe uit pure hars, dus dat hoopt sneller op. Om een verbrande smaak tegen te gaan, zul je je handen vaker uit de mouwen moeten steken om je vaporizer schoon te houden.

Een vape pen is daarentegen geschikt voor zowel droge kruiden als concentraten, al is dat afhankelijk van het model. Vanwege het eenvoudige design en compacte formaat kun je een vape pen wel makkelijker schoonmaken dan portable of desktop vaporizers. Maar vergeet niet dat de verwarmingskamer ook kleiner is. Dat betekent dat je eerder een verbrande smaak ervaart, tenzij je de pen goed onderhoudt.

Sommige vape pennen zijn hervulbaar, maar andere zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Je kunt de temperatuur van deze simpele uitvoeringen vaak niet instellen. Hoe kun je een verbrande smaak dan voorkomen? Wij raden aan om kleinere trekken te nemen. Waarschijnlijk merk je dat de verbrande smaak sterker wordt naarmate de vape pen leeg raakt. Als je altijd een verbrande smaak proeft, ongeacht hoe groot je trekken zijn, is het verstandig om een product van betere kwaliteit te kiezen.

Hoe maak je een vaporizer schoon?

Als je je afvraagt hoe je van die verbrande damp afkomt, weet dan dat je dit irritante probleem vaak met een simpele schoonmaakbeurt kunt verhelpen. Maar voordat je je apparaat uit elkaar haalt en elk oppervlak gaat schrobben, moet je bedenken dat elk onderdeel een specifieke behandeling nodig heeft om beschadiging te voorkomen.

Stapsgewijze instructies

Voordat je begint met het schoonmaken van je vaporizer, verzamel je het volgende:

 • isopropylalcohol
 • wattenstaafjes
 • tandenstoker / vape tool
 • pijpenrager
 • keukenrol

Nu je alle benodigdheden hebt, kun je de onderstaande simpele stappen volgen. Zo heb je in een handomdraai weer een brandschone vaporizer die heerlijke damp produceert.

 1. Raadpleeg je handleiding: lees deze voordat je je vaporizer uit elkaar haalt. Zo weet je zeker dat je uitsluitend uitneembare onderdelen verwijdert en niets beschadigt.
 2. Haal je vape uit elkaar: zodra je weet welke onderdelen je kunt verwijderen, kun je aan de slag.
 3. Poetsen: doop een wattenstaafje in isopropylalcohol en schrob vuil uit moeilijk bereikbare plaatsen. Een pijpenrager is handig om de lange en smalle kanalen, buizen, deksels en randjes schoon te vegen. Gebruik geen isopropylalcohol op plastic of elektronische onderdelen.
 4. Afspoelen: maak een warm sopje en laat alle waterbestendige onderdelen ongeveer 30 minuten weken. Spoel vervolgens alle onderdelen af onder stromend lauw water.
 5. Drogen: leg alle onderdelen op wat velletjes keukenrol en laat ze aan de lucht drogen.
 6. In elkaar zetten: zet je brandschone vaporizer weer in elkaar en geef jezelf een schouderklopje voor je harde werk!

Welke onderdelen van een vaporizer kun je met alcohol schoonmaken?

Isopropylalcohol is erg belangrijk, zeker als je vaporizer erg smerig is, maar niet alle onderdelen kunnen tegen deze agressieve stof. Ontdek waar en wanneer je isopropylalcohol kunt gebruiken bij het schoonmaken van een vape.

Onderdelen die je met alcohol kunt schoonmaken

Voor een grondige reiniging van een vaporizer hoef je niet altijd isopropylalcohol te gebruiken. Maar gebruik je hem vaak en merk je dat resten zich ophopen, of heb je het al een tijdje met de Franse slag gedaan? Dan is isopropylalcohol ideaal om grote hoeveelheden vuil te verwijderen. Zorg er wel voor dat je het alleen gebruikt op glazen, stalen en siliconen onderdelen om de andere componenten niet te beschadigen.

Onderdelen die je niet met alcohol kunt schoonmaken

Als je vaporizer een verbrande smaak afgeeft, is alcohol een logische keuze voor een grondige schoonmaakbeurt. Maar hoewel alcohol zeker nuttig is, kan het bepaalde materialen beschadigen. Gebruik het dus niet op plastic en elektronische onderdelen.

Hoe kun je specifieke vaporizers schoonmaken?

Het bovenstaande advies kun je op veel verschillende modellen loslaten, maar er zijn ook enkele unieke vaporizers op de markt. De onderstaande vier modellen zijn erg populair en daarom bespreken we hoe je deze schoonmaakt, zodat je snel weer van een frisse smaak geniet.

DynaVap M Plus

De DynaVap M Plus is portable en ongelooflijk functioneel. Om dit compacte apparaat schoon te maken, heb je het volgende nodig:

 • wattenstaafjes
 • ziplock zakje
 • pijpenrager
 • isopropylalcohol
 • keukenrol
How to clean DynaVap

Volg deze eenvoudige stappen om je DynaVap M Plus grondig te reinigen:

 1. Haal je vaporizer uit elkaar en leg de cap apart (week dit onderdeel niet in de schoonmaakoplossing). Doe alle andere onderdelen in een ziplock zakje en voeg genoeg isopropylalcohol toe om ze onder te dompelen.
 2. Sluit de zak en schud krachtig gedurende ongeveer 60 seconden. Laat de onderdelen nu vijf minuten weken.
 3. Haal de onderdelen uit de zak en leg ze op wat keukenrol. Met een pijpenrager kun je de binnenkant van de condensor, de tip, de steel en de port schoonmaken.
 4. Spoel alle onderdelen af onder lauw, stromend water. Leg ze op wat velletjes keukenrol of een theedoek en laat ze aan de lucht drogen. Je kunt daarna je vaporizer weer in elkaar zetten.

Volcano Hybrid

De Volcano Hybrid is ideaal om thuis met je vrienden te gebruiken. Maar om van de beste ervaring te genieten, heb je wel een schoon apparaat nodig. Houd hem daarom altijd klaar voor gebruik! Verzamel hiervoor de volgende artikelen:

 • isopropylalcohol
 • wattenstaafjes
 • warm water
 • twee glazen potten
 • borstel (meegeleverd bij je vaporizer)
How to clean Volcano Hybrid

Heb je alles bij de hand? Volg dan deze stappen om je Volcano Hybrid schoon te maken:

 1. Gebruik geen isopropylalcohol op het basisstation van het apparaat. Veeg in plaats daarvan stof en vlekjes weg met een zachte doek.
 2. Richt je aandacht vervolgens op de vulkamer. Verwijder het screen, de siliconen o-ringen en de onderdelen van de vulkamer. Vul een glazen pot met warm water en week de plastic en siliconen onderdelen. De andere pot kun je vullen met isopropylalcohol, waarin je de rest van de onderdelen 30 minuten laat weken. Gebruik vervolgens de borstel om alle hardnekkige resten te verwijderen.
 3. Spoel de onderdelen grondig af en laat ze goed drogen voordat je je vaporizer weer in elkaar zet.

PAX Plus

Met de PAX Plus kun je gemakkelijk vapen, waarna je met een gelukzalig gevoel achterover leunt ('pax' is tenslotte het Latijnse woord voor 'vrede'). Houd je apparaat schoon om een verbrande smaak te voorkomen. Verzamel hiervoor de volgende artikelen:

 • stalen rager
 • pijpenragers
 • wattenstaafjes
 • isopropylalcohol
How to clean Pax Plus

Volg onderstaande stappen om je PAX Plus schoon te maken:

 1. Verwijder het mondstuk en het ovendeksel. Steek de stalen rager in het damppad om de screen uit de oven te verwijderen.
 2. Plaats het mondstuk en de screen in een kleine kom met isopropylalcohol. Zorg dat het ovendeksel niet in contact komt met alcohol of water.
 3. Doop een pijpenrager in isopropylalcohol en knijp je rager uit. Haal de rager door het damppad om alle resten te verwijderen.
 4. Doop een wattenstaafje in isopropylalcohol en haal hiermee al het vuil uit de oven.
 5. Leg alle onderdelen op een theedoek of stukken keukenrol om de alcohol te laten verdampen. Zet de Pax Plus weer in elkaar, zet hem aan en wacht tot de leds groen kleuren. Schakel het apparaat vervolgens uit en laat hem afkoelen. Nu is je vaporizer weer klaar voor een volgende sessie.

Vape pen

Sommige vape pennen zijn wegwerpbaar; deze kun je niet schoonmaken. Maar een vape pen met verwisselbare cartridges kun je wel schoonmaken en opnieuw gebruiken. Om een verbrande smaak aan te pakken, heb je het volgende nodig:

 • wattenstaafjes
 • isopropylalcohol
How to clean Vape Pen

Maak je vape pen op de volgende manier schoon:

 1. Verwijder de cartridge.
 2. Doop een wattenstaafje in isopropylalcohol en veeg de connector tussen de behuizing en de cartridge schoon. Verwijder alle zichtbare restjes.
 3. Herhaal deze procedure voor de onderkant van de cartridge zelf.
 4. Laat de alcohol enkele minuten verdampen.
 5. Zet je vape pen weer in elkaar.

Lekker vapen, iedere keer weer

Ervaar jij een verbrande smaak uit je vaporizer? Dan maak je hem waarschijnlijk niet vaak genoeg schoon! Behandel je apparaat met respect en word iedere keer weer beloond met een heerlijke damp. Met de tips uit dit artikel maak je een einde aan die nare smaak tijdens het vapen en geniet je in plaats daarvan van die verrukkelijke terpenen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.