By Luke Sumpter

Een tinctuur op basis van glycerine is gemakkelijk te maken, discreet in gebruik en een goed alternatief voor een op alcohol gebaseerde cannabis-tinctuur. Ontdek de unieke voordelen, hoe je zelf een tinctuur maakt en hoe je een tinctuur op basis van glycerine het beste gebruikt.


Kun je een cannabis-tinctuur maken met glycerine?

Jazeker! Glycerine is een effectief oplosmiddel voor het maken van tincturen. Oplosmiddelen hebben per definitie het vermogen om andere stoffen te extraheren. Net als alcohol en azijn is glycerine in staat de waardevolle stofjes uit wiet te onttrekken. Het haalt de cannabinoïden, terpenen en andere gewenste moleculen eruit, waarbij plantaardig materiaal en veel van de ongewenste verbindingen achterblijven.

Glycerine werkt niet alleen als een effectief oplosmiddel, maar biedt ook enkele voordelen die andere oplosmiddelen niet hebben. Hierdoor is het erg populair onder veel makers van concentraten. Lees verder en ontdek wat glycerine precies is en waarom het geschikt is voor het maken van een tinctuur.

Cannabis Tincture
Cannabis Tincture

Wat is glycerine?

Voordat we dieper ingaan op het maken van een tinctuur met plantaardige glycerine, is het goed om te weten wat glycerine precies is. Deze verbinding heeft een simpele moleculaire structuur die bestaat uit een combinatie van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. De manier waarop deze atomen zijn gepositioneerd, maakt glycerine hygroscopisch. Dat betekent dat het watermoleculen kan aantrekken en vasthouden.

Glycerine komt overal in de natuur voor: in dieren, planten en zelfs in het menselijk lichaam. In je lichaam draagt het bij aan het metabolisme en de structuur van celmembranen. Plantaardige glycerine wordt grotendeels gewonnen uit soja-, kokos- en palmolie en is een heldere, geurloze en zoet smakende vloeistof. Het is een populair ingrediënt in farmaceutische en cosmetische producten en daarnaast een goed alternatief voor alcohol bij het maken van tincturen.

Glycerine versus alcohol in een tinctuur

Mensen gebruiken al duizenden jaren alcohol om tincturen te maken. Dus waarom geven sommige mensen de voorkeur aan glycerine? Beide oplosmiddelen werken goed, maar elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen het gebruik van glycerine en alcohol voor het maken van een tinctuur.

Glycerine voor een tinctuur

De belangrijkste voordelen van het maken van een wiettinctuur met glycerine zijn:

 • Zoetheid: glycerine heeft een zoete en aangename smaak. Daarmee is het een aantrekkelijke optie om een kruidentinctuur te maken.
 • Alcoholvrij: het gebrek aan alcohol maakt het ingrediënt geschikter voor een groter aantal gebruikers, waaronder mensen die alcohol liever vermijden.
 • Hydraterend: sommige mensen gebruiken hun cannabis-tinctuur voor topische doeleinden. Omdat glycerine hydraterende eigenschappen heeft, is het veel beter voor dit doel dan alcohol, wat de huid juist kan uitdrogen.

Enkele nadelen van het gebruik van glycerine bij het maken van tincturen zijn:

 • Extractietijd: glycerine heeft meer tijd nodig om de fytochemicaliën uit wiet te onttrekken dan alcohol, waardoor het niet in alle gevallen ideaal is.
 • Oplosbaarheid: glycerine heeft een lagere oplosbaarheid dan alcohol. Hierdoor extraheert het sommige gewenste plantaardige bestanddelen niet zo goed.

Gerelateerd Artikel

Cannabis tinctuur maken

Alcohol voor een tinctuur

Alcohol dient al heel lang als oplosmiddel voor tincturen, om verschillende redenen:

 • Efficiënte extractie: alcohol werkt uitzonderlijk goed als oplosmiddel. Het is in staat om talloze plantaardige metabolieten te extraheren, waaronder cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en alkaloïden.
 • Extractiesnelheid: het maken van tincturen vergt wat tijd, maar de efficiëntie van alcohol als oplosmiddel verkort de latentieperiode.
 • Houdbaarheid: alcohol werkt niet alleen als oplosmiddel, maar fungeert ook als effectief conserveermiddel. Hierdoor zijn tincturen op alcoholbasis veel langer houdbaar.

Alcohol als oplosmiddel in een tinctuur heeft ook enkele nadelen, zoals:

 • Smaak: sterke alcohol heeft een scherpe smaak. Dit is mogelijk onprettig als je de tinctuur direct in je mond druppelt.
 • Gebruiksvriendelijkheid: niet iedereen kan of mag alcohol consumeren (zelfs niet in kleine hoeveelheden), bijvoorbeeld om medische of religieuze redenen.

De voordelen van een cannabis-tinctuur

Je weet nu wat de plus- en minpunten zijn van glycerine in een cannabis-tinctuur. Voordat we in de bereidingswijze duiken, gaan we eerst eens kijken naar de voordelen van tincturen en waarom veel wietgebruikers er zo dol op zijn.

Cannabis Tincture Benefits

Discretie

Tincturen zijn van nature discreet. Je kunt makkelijk een druppelflesje uit je zak toveren terwijl je in de trein, bus of achter je bureau zit. Zo kun je een onopvallend van een dosis cannabinoïden genieten. In tegenstelling tot roken of vapen van wiet, heeft een tinctuur ook geen 'verdachte' geur.

Snel effect

Wanneer je enkele druppels van je tinctuur doorslikt, reizen de cannabinoïden door je spijsvertering. Hierdoor kan het even duren voordat je enig effect voelt. Maar een tinctuur is heel flexibel. Als je enkele druppels onder je tong doseert, voel je de impact binnen enkele minuten al!

Full spectrum cannabischemicaliën

In tegenstelling tot cannabinoïde isolaatproducten, zijn tincturen producten met een full spectrum. Ze bevatten alle gewenste stofjes die in wiettoppen voorkomen, inclusief cannabinoïden en terpenen. Er komt steeds meer onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat veel van deze verbindingen synergistisch werken.

Weinig calorieën

Er zitten nauwelijks calorieën in enkele druppels van een tinctuur en dat is met suikerrijke edibles wel anders. Daarmee is een tinctuur ideaal voor iedereen die op de calorieën let.

Zelfvoorzienend

Mensen vervaardigen al eeuwenlang tincturen. Als je weet hoe je er zelf een maakt, ontwikkel je een vaardigheid die hand in hand gaat met het kweken van je eigen wiet.

Hoe maak je een cannabis-tinctuur met glycerine?

We hebben veel behandeld en je bent bijna een expert in cannabis-tincturen op basis van glycerine! Maar nu moet je nog weten hoe je er een maakt! Ontdek hieronder welke ingrediënten en andere benodigdheden je nodig hebt, en wat je moet doen om een tinctuur te maken met een hoge sterkte.

Ingrediënten

 • 14g wiettoppen (gemalen of in kleinere stukjes gebroken)
 • 500ml plantaardige glycerine

Benodigdheden

 • Trechter
 • Slowcooker
 • Afsluitbare glazen pot
 • Ovenwanten
 • Druppelflesjes
 • Schaal
 • Kaasdoek
 • Theedoek
 • Bakpapier
 • Bakplaat

Instructies

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, volg je de onderstaande stappen om je tinctuur te maken:

 1. Allereerst moet je je wiet decarboxyleren om het niet-psychoactieve THCA om te zetten in THC. Om dit te doen, verwarm je de oven voor op 110°C. Leg het bakpapier op de bakplaat en verdeel je wiet erover. Zet de bakplaat gedurende 40 minuten in de oven.
 2. Haal je wiet uit de oven en laat afkoelen. Doe de wiet vervolgens over in de glazen voorraadpot en giet de glycerine erin. Draai het deksel stevig vast en schud de pot krachtig op en neer.
 3. Leg de theedoek in je slowcooker en stel hem in op warm. Vul de slowcooker voor de helft met water en zet de glazen pot erin. Laat het mengsel 24 uur zachtjes koken. Gedurende de dag moet je de pot om de paar uur even schudden.
 4. Zet de slowcooker na 24 uur uit. Gebruik je ovenhandschoenen om de voorraadpot te verwijderen en laat de inhoud afkoelen. Zeef het mengsel vervolgens door de kaasdoek in een schone kom. Nu kun je je tinctuur met behulp van de trechter voorzichtig in de druppelflesjes gieten.

Xylem

Hoe kun je je cannabis-tinctuur gebruiken?

Gefeliciteerd, je hebt nu enkele druppelflesjes met een fantastisch cannabis-tinctuur op basis van glycerine! Maar hoe kun je het gebruiken? Hieronder geven we je wat inspiratie.

Verrijk je drankjes met je tinctuur

Geniet je tijdens het blowen vaak van een lekkere warme kop thee of koffie? Dan kun je je favoriete drinken natuurlijk prima met cannabinoïden verrijken! Met deze gebruiksmethode ervaar je een langdurige en vrij intense high.

Druppel je tinctuur onder je tong

Dankzij de zoete smaak van glycerine is je tinctuur ideaal voor sublinguaal gebruik. Als je enkele druppels onder je tong stopt, wordt de THC razendsnel opgenomen. Dit leidt tot een snelwerkende high die minder intens is dan wanneer je het oraal gebruikt.

Breng je cannabis-tinctuur aan op je huid

Wiet wekt niet alleen een stoned gevoel op! Bepaalde verbindingen in de plant lijken namelijk ook veelbelovend op het gebied van huidverzorging. Naast de hydraterende effecten van glycerine kunnen cannabinoïden mogelijk helpen om de huid te kalmeren.

Cannabis-tinctuur op basis van glycerine: FAQ

Hoelang duurt het om een tinctuur te maken?
Als je een slowcooker gebruikt, moet je op 24 uur rekenen.
Op welke temperatuur maak je een tinctuur op basis van glycerine?
Zet je slowcooker op warm/langzaam.
Hoe snel werkt een cannabis-tinctuur op basis van glycerine?
Dit hangt af van je gebruiksmethode. Als je het sublinguaal toedient (onder de tong), kun je binnen enkele minuten al een impact ervaren, terwijl het effect van een oraal gebruikte tinctuur soms pas na een uur opkomt.
Is THC oplosbaar in glycerine?
Ja, glycerine extraheert THC, hoewel dit met alcohol sneller gaat.

Maak vandaag nog een alcoholvrije cannabis-tinctuur

Zweer je bij je joint? Of zit je vastgeroest aan spacecakes? Wat je favoriete gebruiksmethode ook is, het is altijd leuk om iets nieuws te proberen, zoals een cannabis-tinctuur! Met een tinctuur heb je een gemakkelijke en discrete manier om THC, CBD en talloze terpenen te consumeren, of je nu thuis of onderweg van wiet geniet. Neem het sublinguaal in om snel effecten te ervaren, of oraal als je de voorkeur geeft aan een intensere, psychoactieve ervaring. Veel plezier!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.