By RQS Editorial Team

Het is een oeroud fenomeen dat je vast herkent. Je rookt je favoriete soort, zet je favoriete plaat op en leunt achterover om te ontspannen. Ondertussen geniet je van de beste nummers en je joint. Maar waarom lijkt muziek altijd beter te klinken wanneer je high bent? In dit artikel behandelen we enkele factoren die mogelijk van invloed zijn. Wees niet bang, dit is geen tekst bomvol wetenschappelijke informatie. We willen alleen verklaren waarom je muziek net wat meer “voelt” als je high bent.

WIET EN JIJ

Om alles goed te kunnen bevatten, werpen we eerst eens een blik op onszelf. Niet op filosofisch niveau, maar chemisch gezien.

Zo is het bekend dat wiet invloed heeft op het hersengebied dat auditieve stimulansen verwerkt. Bij tal van proeven hebben proefpersonen gerapporteerd dat ze met cannabis beter in staat zijn om muziekteksten te onthouden. Ook verschillen in geluid, ritme en andere nuances, ervaart men sterker, waardoor de muziek beter klinkt. Sommige proefpersonen stellen daarnaast dat wiet de grens tussen auditieve en visuele zintuigen vervaagt. Dit fenomeen staat ook wel bekend als synesthesie.

WIET EN MUZIEK: WAT IS DE CONNECTIE?

Er bestaan talloze theorieën over waarom wiet zo’n reactie opwekt bij het luisteren naar muziek. Deze lopen uiteen van onze waarneming van tijd tot een placebo-effect. Hieronder een aantal inzichten.

TIJDSPERCEPTIE

Wiet heeft invloed op onze tijdsbeleving, alsook op de snelheid van onze inwendige klok. Dit zorgt mogelijk voor een verbeterde auditieve waarneming bij het luisteren naar muziek. Zo ben je in staat om nummers veel nauwkeuriger te ervaren, doordat je “meer tijd” hebt om te beoordelen wat je hoort.

SPEELT HET ENDOCANNABINOÏDESYSTEEM EEN ROL?

Zoals we weten, triggert wiet het endocannabinoïdesysteem. Dit is een biologisch systeem dat functies in de hersenen bewaakt, zoals pijn, het geheugen en de stemming. Bij stimulatie ervan lijken gebruikers een geconcentreerdere gemoedstoestand te ervaren door fysiologische veranderingen in de zintuiglijke gewaarwording. Doordat je meer aandacht voor de muziek hebt, hoor je delen die je gewoonlijk niet zou opmerken.

PLACEBO EN ONTSPANNING

Het placebo-effect kan ook een reden zijn. Misschien denken we wel dat muziek beter klinkt en de teksten diepere betekenissen hebben, omdat we dat willen geloven. Hierdoor gaan we veel meer op in het moment. Misschien zie je de combinatie daarbij als een soort ritueel. Voor veel mensen begint het delen van een joint of pijp met het opzetten van goede muziek. Terwijl de rook de longen vult, verzacht de muziek de ziel.

WAT DE REDEN OOK IS, WIET EN MUZIEK VORMEN EEN GEWELDIG DUO

CANNABIS EN ARTIESTEN

Van The Beatles tot Bob Marley en van Snoop Dogg tot Brian Wilson. Druggebruik is vaak synoniem met het creatieve proces van zowel hedendaagse als voormalige artiesten. Veel muzikanten maken hun muziek dus onder invloed. Er valt zodoende wat te zeggen voor het idee dat luisteraars ook een versterkte connectie met muziek kunnen ervaren door hun eigen veranderde staat van bewustzijn. Hiermee zijn ze in staat subtiele nuances te bespeuren en waarderen, die voor de gemiddelde luisteraar onopgemerkt blijven.

Een bekend voorbeeld is de gerenommeerde astronoom en briljante denker Carl Sagan. Hij benadrukte regelmatig het belang van de combinatie wiet en muziek. Sagan stelde dat de veranderde gemoedstoestand hem in staat stelde muziek anders te horen. Zo kon hij delen van de muziektheorie bevatten die hij eerder niet snapte, bijvoorbeeld concepten als contrapunt en harmonie. Wat goed was voor Carl Sagan, is naar onze bescheiden mening ook goed voor ons.

WAT DE REDEN OOK IS, WIET EN MUZIEK VORMEN EEN GEWELDIG DUO

Kortom, talloze factoren dragen bij aan het muziekgenot. Uiteindelijk maakt het echter niet echt uit waarom wiet ervoor zorgt dat muziek nog mooier klinkt. Stoners zijn het er in ieder geval vaak over eens dat muziek bijdraagt aan het totale genot. Zet dus je favoriete plaat op, steek een joint aan, sluit je ogen en geniet.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.