By Miguel Ordoñez


Gelukkig is wiet in onze samenleving meer geaccepteerd als vroeger. Verschillende landen zijn zelfs zo ver gegaan dat ze zowel therapeutisch als recreatief gebruik legaliseren.

De houding van de wereld in het algemeen is dus veranderd. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit bij jou thuis ook het geval is. Sommige familieleden zijn misschien niet zo ruimdenkend; mogelijk geldt dit ook voor je ouders.

Het is absoluut verstandig met je ouders te praten over je wietgebruik, tenzij er een kans bestaat dat je veiligheid in gevaar komt. Aan de andere kant moeten ouders een gesprek voeren met hun kinderen om de nodige begeleiding te bieden.

Hier ligt voor sommigen een uitdaging. Ben je zelf ouder en heb je een zoon of dochter die wiet rookt? Of rook je zelf en wil je openheid van zaken geven aan je ouders? Dan is dit artikel voor jou. Er is een correcte en effectieve manier om deze uitdaging te tackelen en wij gaan je helpen!

Hoe praat je met je ouders over wiet?

Vooral als je ouders fervent tegenstander zijn van wiet, kan het een zware strijd zijn. Maar zoals vermeld, bestaat er een correcte manier om dit gesprek aan te gaan.

Voorbereidingen voor het gesprek over wiet

In de aanloop naar het gesprek, moet je een paar dingen overwegen. Dit is een belangrijke stap in je poging om die barrières te doorbreken.

 • Waarom gebruik je wiet?

De eerste stap is een moment van eerlijkheid en zelfreflectie. Begin met twee zeer belangrijke vragen: "Waarom gebruik ik überhaupt wiet?". En ook: "Hoe heb ik er baat bij?".

Als het helpt, kun je de voordelen opschrijven of in je telefoon zetten. Misschien kun je dankzij wiet de dagelijkse beslommeringen beter behappen. Of mogelijk helpt het je 's nachts beter te slapen. Het kan ook zijn dat je erop vertrouwt om je spieren te ontspannen na het sporten.

Het recreatieve aspect is op zichzelf misschien niet zo'n sterk argument. Als je echter kunt aangeven hoe cannabisgebruik waarde toevoegt aan je leven, zouden je ouders weleens meer begripvol kunnen zijn.

Waarom gebruik je wiet?
 • Peil de mening van je ouders over wiet

Waarschijnlijk vind je hier de grootste uitdagingen van de discussie. Je moet veel logischer te werk gaan als je ouders er niets van willen weten. Aan het einde van het gesprek moeten ze op zijn minst begrijpen wat jouw standpunt is.

Een belangrijke vraag is of ze zelf ervaring met wiet hebben gehad. Zo ja, wat vonden ze ervan? Heeft het hun opvattingen over cannabisgebruik beïnvloed?

Als je weet hoe je ouders over wiet denken en voelen, dan weet je waar je aan toe bent. Het geeft je ook een idee of een toekomstig gesprek nog wel de moeite waard is.

 • Doe je onderzoek

Het is niet verstandig een strijd aan te gaan zonder een arsenaal aan wapens en munitie. Op dezelfde manier verspil je tijd als je met je ouders over wiet praat zonder vooraf grondig onderzoek te doen.

Het spreekt voor zich dat je je op de positieve aspecten van wiet concentreert. Via Google vind je talloze onderzoeken om je punt te onderbouwen.

Houd er echter rekening mee dat er meer onderzoek nodig is om definitieve wetenschappelijke conclusies te trekken over de voordelen van wiet. Zorg er dus voor dat je niet te veel overdrijft. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan de feiten.

 • Wat zegt de lokale wet over gelegaliseerde wiet?

Woon je in Canada, of bepaalde Amerikaanse staten, of een van de Europese landen waar cannabisgebruik gedecriminaliseerd is? Dan is het waarschijnlijk makkelijker om je ouders te bekeren.

Er zijn echter nog steeds delen van de wereld, zoals landen als Singapore en de Filipijnen, waar het bezit van een paar gram je al in grote problemen kan brengen. Je ouders proberen over te halen, is in dit geval uitgesloten.

Maak jezelf bekend met de wetgeving rondom wiet in jouw regio. Als je de wet niet overtreedt met je cannabisgebruik, zou het gesprek veel soepeler moeten verlopen.

 • Plan een tijd, datum en agenda voor het gesprek

Het hoeft niet zo formeel te zijn als de titel doet vermoeden, maar timing is van groot belang. Het is geen goed idee om met je ouders te praten als ze gestrest zijn of bezig zijn met andere belangrijke zaken. Idealiter wil je deze dialoog voeren wanneer je hun volledige aandacht hebt.

Als je dat eenmaal hebt, moet je zorgen dat je hun tijd niet verspilt. Zorg er dus voor dat je al je punten op een rijtje hebt. Je kunt ze opschrijven of onthouden, wat voor jou het beste werkt.

Plan een tijd, datum en agenda voor het gesprek

Tijdens de discussie

Je hebt alle moed bij elkaar geraapt en jezelf goed voorbereid op dit belangrijke gesprek met je ouders. Als het eenmaal zover is, houd dan één cruciaal ding in gedachten: wees tactvol in je aanpak.

 • Kom direct ter zake

Zoals eerder vermeld, wil je je punten duidelijk en beknopt onder de aandacht brengen. Verspil niet ieders tijd door er teveel omheen te draaien. Zoals wijlen Tom Petty zou hebben gezegd: "Don't bore us, get to the chorus". Dat is een uitstekend advies dat je ook in het dagelijks leven kunt toepassen.

Vertel je ouders direct dat je er bent om over je wietgebruik te praten. En als je thuis hebt gerookt, is er trouwens een goede kans dat ze het al weten.

 • Richt je op de positieve kant

Het is hier belangrijk om je ouders te laten weten dat je wietgebruik op geen enkele manier problemen zal veroorzaken. Dit is waar je onderzoek goed van pas komt.

Wijs op alle positieve aspecten van cannabis. Laat ze de studies zien, samen met enkele online anekdotes en verhalen van vrienden en bekenden. Maar nogmaals, probeer het er niet te dik bovenop te leggen.

 • Laat je ouders vragen stellen

In een zakelijke vergadering kunnen de bestuursleden vragen stellen. Ook je ouders zitten waarschijnlijk met vragen waar ze graag antwoord op willen.

Je krijgt het misschien een beetje te verduren, vooral als je ouders nogal conservatieve opvattingen hebben. Wees vanaf jouw kant gewoon zo eerlijk en open mogelijk, ook als dat niet in je voordeel werkt. Probeer niet te liegen of iets te verdoezelen, want ze zullen er dwars doorheen kijken.

 • Verzin geen smoesjes

Dit sluit een beetje aan bij ons vorige punt. Je hebt je punten uiteengezet, die idealiter door feiten worden ondersteund. Sommigen van hen zullen goed worden ontvangen, anderen misschien wat minder goed.

En als je je toch in een lastig parket bevindt, probeer dan geen smoesjes te verzinnen. Dat is namelijk een teken van onvolwassenheid en zal de zaken alleen maar erger maken.

Tijdens de discussie

Na afloop van het gesprek

Op dit moment heb je geen controle meer over de mening van je ouders. Hoop op het beste, maar ga van het ergste uit.

 • Wees voorbereid op verdere gesprekken

Het kan een hele opgave zijn om je ouders ervan te overtuigen dat het roken van wiet volledig oké is. De kans bestaat dat ze een dag of twee nodig hebben om de ontvangen informatie te verwerken.

Er zijn drie scenario's mogelijk: ze geven een positief antwoord, een negatief antwoord, of ze willen graag verder praten. De laatste optie plaatst je precies tussen instemming en afwijzing. Dit is echter niet per se slecht. Maar je moet jezelf wel voorbereiden op dat vervolggesprek.

 • Laat zien dat je op een verantwoorde manier wiet kunt gebruiken

Uiteindelijk gaat het hier om je ouders, die het beste met je voor hebben. Het breekt hun hart als je in de problemen komt.

Als je van plan bent wiet te blijven gebruiken, maak het dan makkelijk voor je ouders. Laat zien dat je er verantwoord mee om kunt gaan. Als je ze die gemoedsrust kunt geven, is de kans groot dat ze toegeven.

 • Respecteer hun standpunt over wiet

Je woont in hun huis, dus je hebt je aan hun regels te houden. Als je ouders besluiten dat ze geen voorstander zijn van wiet, houd daar dan rekening mee. Zo laat je volwassenheid van jouw kant zien waardoor ze uiteindelijk misschien wel van mening veranderen.

Als je ouders het goed vinden, waarom nodig je ze dan niet een keertje uit tijdens een rooksessie? Het zou op zijn zachtst gezegd een unieke familie-ervaring zijn.

Beschouw altijd beide kanten van het verhaal

Ondanks dat de wietplant in veel delen van de wereld gelegaliseerd is, kleeft er nog altijd een stigma aan. Dat gezegd hebbende, blijft dit voor veel gezinnen een ingewikkeld discussiepunt. Af en toe kun je met iemand in gesprek komen die er fel tegen is, ondanks alle beschikbare informatie.

Probeer altijd zo objectief mogelijk te blijven, of je nu met je ouders of een willekeurige kennis praat. Overweeg altijd beide kanten, want als het gaat om het gebruik van wiet, is er geen goed of fout antwoord.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.