By Luke Sholl

Het gaat goed met de cannabisindustrie. Op veel plaatsen ontstaan er in rap tempo talloze nieuwe cannabisbedrijven en verkooppunten. Het lijkt wellicht een toegankelijke sector, maar de werkelijkheid ligt anders. In het kort: het vergt een hoop om een vergunning te krijgen voor de verkoop. En we refereren dan niet alleen aan de torenhoge kosten die erbij komen kijken. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren om te overwegen, wil je in aanmerking komen voor een commerciële vergunning in de VS, Canada of Europa.

CRUCIALE PUNTEN ALS JE IN DE CANNA-BUSINESS WILT STAPPEN

KEN DE LOKALE WETTEN EN REGELGEVING

De legaliteit is het eerste dat je zou moeten bestuderen; of je nu een vergunning wilt voor teelt op commerciële schaal of een shop wilt openen. Omdat de cannabisindustrie nog zo “jong” is, ligt de lat voor toetreding hoog en zijn de eisen streng. Onderzoek de lokale wet- en regelgeving dus zorgvuldig. De verschillen tussen markten zijn groot en bepalen mede het succes van je avontuur.

Vaak is niet alleen voor de eigenaar van een shop achtergrondonderzoek vereist, maar ook voor de medewerkers en investeerders. Op sommige plaatsen, zoals in Canada, is voor commerciële teelt van medicinale cannabis een betrouwbaarheidsverklaring nodig van alle betrokkenen. Met een crimineel verleden gaan je dromen om door te breken als medicinale teler dan ook vaak in rook op. Nog voordat je ze überhaupt vorm hebt gegeven.

Dan zijn er ook nog de complexe grijze gebieden. “Gedoogd” of “gedecriminaliseerd” betekent niet dat wiet legaal is. Wanneer het illegaal is of je lokale wetten onduidelijk zijn en je stad de teelt van recreatieve cannabis niet expliciet toestaat, kan je shop op elk moment door overheden gesloten worden. Je wilt niet investeren in iets wat volgens de wet nog steeds verboden is.

Je dient niet alleen op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving, maar ook van de toekomstige. Deze jonge industrie krijgt te maken met een hoop wetswijzigingen die binnenkort van kracht gaan. Dit betekent waarschijnlijk grote veranderingen in de regelgeving. Het helpt dan ook om toekomstige ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Dit geeft je een voorsprong en laat het proces alleen maar soepeler verlopen.

Zo dien je ook bewust te zijn van het feit dat op sommige plaatsen, zoals in de VS, op statelijk en federaal niveau tegenstrijdige wetten gelden. Federaal gezien, is cannabis in Amerika nog altijd verboden en wordt het aangemerkt als een Lijst 1-drug. In sommige staten is legale wiet echter een bloeiende branche.

Zorg dus dat onderzoek de hoogste prioriteit heeft. Nog beter is het om een ervaren advocaat te raadplegen, die je van advies voorziet.

TIJD OM EEN ONDERNEMINGSPLAN TE SCHRIJVEN

Op papier lijkt niets mooier dan van je hobby je werk maken. Inmiddels beginnen echter diverse nichemarkten (zoals de CBD-markt) oververzadigd te raken. Veel van de nieuwkomers hebben het daardoor al snel moeilijk. Niet alleen vanwege de hoge eisen en juridische onzekerheid, maar ook door een gebrek aan ervaring en kennis.

Wil je succes hebben, dan zou je het professioneel moeten aanpakken. Een goed ondernemingsplan is een eerste stap in de juiste richting. Een uitgebreid plan helpt op verschillende vlakken. Ten eerste laat het zien dat je je idee serieus neemt en de complexiteit van de sector begrijpt. Bovendien dient het als persoonlijk stappenplan om de zaken op orde te houden, met name in de beginfase. Tot slot is een ondernemingsplan essentieel om financiering te ontvangen van investeerders. Zij willen zien dat hun investering uiteindelijk wat oplevert.

TIJD OM EEN ONDERNEMINGSPLAN TE SCHRIJVEN

JE HEBT STARTKAPITAAL NODIG

Het is een vaststaand feit dat je startkapitaal nodig hebt om een onderneming te starten. Je ondernemingsplan zou daarom moeten vermelden hoe je dit kapitaal wilt vergaren en waarvoor je het gebruikt. Dit is misschien wel een van de grootste uitdagingen. Je hebt niet alleen minimaal €180.000-230.000 nodig, maar de kans is ook klein dat je een lening van een bank krijgt. Dit is te danken aan het grijze gebied. Je hebt zodoende via andere kanalen een gewaarborgde financiering nodig. Denk bijvoorbeeld aan investeerders of privékapitaal.

Het ondernemingsplan zou ook de toekomstige kosten van je bedrijf moeten opsommen. Hieronder vallen jaarlijkse licentiekosten, huurkosten, salarissen, transportkosten en andere bedrijfskosten.

ZOEK EEN GESCHIKTE LOCATIE

Jonge ondernemers in de cannabissector krijgen niet alleen te maken met hoge vergunningseisen, maar ook met operationele vereisten. Voor bijvoorbeeld het openen van een dispensarium in Californië, kun je niet zomaar overal een ruimte huren. Er zijn strenge regels voor de afstand van verkooppunten tot scholen, kerken en woonwijken.

Ook is een hoge mate van beveiliging nodig voor elk type pand waar cannabis ligt opgeslagen. Zo zijn er eisen die bepalen dat muren een bepaalde dikte moeten hebben. Daarnaast zijn er veiligheidseisen die bijdragen aan de kosten en benodigde energie voor de onderneming. Om in Canada in aanmerking te komen voor commerciële teelt, zijn gedetailleerde beschrijvingen nodig met plattegronden en beveiligingsmaatregelen.

AANVRAAG EN LICENTIEKOSTEN

Naast de kosten die komen kijken bij het starten en draaiend houden van een onderneming, bestaan er licentiekosten die je meteen moet afdragen. Samen met de juridische obstakels is dat vaak genoeg om toekomstige shopeigenaren af te schrikken. Op sommige plaatsen lopen de aanvraagkosten voor een licentie al in de tienduizenden euro’s. Tel daarbij de jaarlijkse kosten op voor het verlengen ervan en het is al snel duidelijk dat het geld soms in rap tempo uit de kas verdwijnt.

VERGUNNINGEN VOOR TEELT IN AMERIKA, CANADA EN EUROPA

Het bovenstaande is een greep uit de diverse factoren die min of meer wereldwijd gelden. Nu belichten we specifieker hoe je een vergunning bemachtigt in Amerika, Canada en Europa. Zo krijg je een beter beeld van wat er in jouw omgeving van toepassing is.

VERENIGDE STATEN

In de Verenigde Staten varieert de wet- en regelgeving voor commerciële teelt per staat, county en zelfs per stad. Zorg dus dat je de wetten en regels die gelden goed kent, voordat je plannen maakt voor een dispensarium of grootschalige medicinale cannabiskweek.

De kosten voor vergunningen variëren ook sterk. In de staat Washington bedragen de aanvraagkosten voor een licentie $250, met jaarlijkse licentiekosten van $1480. Dit zijn spotprijzen in vergelijking tot veel andere staten. In Illinois is de aanvraagvergoeding $25.000, met een jaarlijkse teeltvergunning die $100.000 kost. Sommige staten, zoals Californië, Colorado en Oregon, hebben gefaseerde jaarlijkse aanvraag- en vergunningskosten, afhankelijk van het formaat en type teelt. Daarbij wordt gekeken of je bijvoorbeeld van plan bent om binnen of buiten te kweken, wat het aantal planten is dat je wilt telen, enzovoorts. In sommige gevallen kost je dat een paar duizenden dollars per jaar. Anderzijds loopt het soms ook in de tienduizenden tot honderdduizenden dollars. En dat alleen maar voor het verkrijgen en behouden van je teeltvergunning.

VERENIGDE STATEN

CANADA

Canada heeft in oktober 2018 officieel Bill C-45 (Cannabis Act) doorgevoerd. Daarmee is het het eerste G7-land dat de teelt en verkoop van recreatieve cannabis toestaat. Dit betekent dat wiet op federaal niveau legaal is in Canada. Alle aspecten van de verkoop en distributie van cannabis vallen echter onder provinciale jurisdicties. Hierbij gelden verschillende regels voor toelating van detailhandelaren. De Cannabis Legalization en Regulation Branch is verantwoordelijk voor het toezicht op het vergunningsproces.

Waar en hoe je je vergunning in Canada verkrijgt, is afhankelijk van de provincie waar je actief wilt zijn. Zo dien je in British Columbia een particuliere winkelvergunning te verkrijgen van de Liquor & Cannabis Regulation Branch, waarbij je een uitgebreid aanvraagproces moet doorlopen. In Manitoba verstrekt de Liquor and Gaming Authority of Manitoba vergunningen voor de private detailhandel. Daar zijn gemeenschappen echter in staat een veto uit te spreken tegen de opening van winkels in hun gebied.

In Ontario bemachtig je een licentie voor een dispensarium na het doorlopen van een gedetailleerd aanvraagproces bij de Ontario Cannabis Retail Corporation (OCRC). In Alberta dien je je aanvraag in bij de Alberta Gaming and Liquor Commission (AGLC).

EUROPA

In tegenstelling tot Canada en de Amerikaanse staten waar cannabis legaal is, beschouwen alle EU-lidstaten het bezit ervan voor persoonlijk gebruik nog als een overtreding. In verschillende landen, zoals Spanje, Italië, Tsjechië en België, worden inmiddels echter minder gevangenisstraffen voor kleine overtredingen opgelegd.

Geen enkele overheid in Europa geeft volledige steun aan de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik. De huidige Europese markten opereren binnen een strikt medische context. Zelfs de coffeeshops in Nederland zijn alleen gedoogd, mits ze aan de strenge criteria van de overheid voldoen. Dit is vergelijkbaar met de cannabisclubs in Spanje, die technisch gezien privéclubs en geen commerciële verkooplocaties zijn.

Vanwege de juridische status van cannabis in Europese landen is het momenteel nog niet mogelijk een vergunning aan te vragen voor de verkoop van recreatieve wiet. Toch is er wel sprake van kleine stapjes.

Zo is Duitsland dit jaar van plan om de eerste nationale vergunningen te verstrekken voor medicinale cannabisteelt. Helaas gaat het proces wel gepaard met tegenslagen en vertragingen. Duitsland heeft het aanvraagproces recent heropend, waarvan de deadline inmiddels is verstreken. De bedrijven die uiteindelijk geselecteerd worden voor legale medicinale cannabisteelt, moeten aan strikte veiligheidseisen voldoen en zich aan hoge farmaceutische productiestandaarden houden.

VERGUNNINGEN VOOR IN DE CANNA-BUSINESS: GA JIJ ERVOOR?

Als je in Canada of een van de legale staten van Amerika woont, is het mogelijk een vergunning voor de verkoop of teelt van wiet aan te vragen. Daarvoor moet je wel een grote hoeveelheid geld (plus energie en tijd) steken in een competitieve industrie, waarbij succes niet gegarandeerd is. Hier in Europa verlopen de ontwikkelingen voor aankomende commerciële kwekers een stuk trager. In de ogen van de wet is cannabis nog altijd illegaal, ondanks dat her en der diverse pogingen tot decriminalisatie zijn ondernomen. Als de huidige juridische markten ons echter iets kunnen leren, is het wel hoe snel zaken soms veranderen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.