By Miguel Ordoñez

Ondanks dat het op federaal niveau nog altijd illegaal is, is medicinale wiet nu in 33 staten van de VS en Washington D.C. legaal. Elke staat heeft een eigen juridisch kader voor het medicinale wietsysteem. Hoewel er overeenkomsten zijn in deze kaders, zijn er ook belangrijke verschillen. Mocht je in een van de staten wonen, dan is het ontzettend belangrijk de regels en wetten te kennen.

Een medicinale cannabiskaart stelt je vrij van de meeste wetten rond wietbezit en consumptie op statelijk niveau. De gestelde voorwaarden om eentje te bemachtigen, verschillen echter per staat. Indien een staat je aandoening niet erkent, is uit een andere staat kopen geen optie.

IN WELKE AMERIKAANSE STATEN IS MEDICINALE CANNABIS LEGAAL?

De volgende staten hebben medicinale wiet gelegaliseerd:

Legal Medical Cannabis

Alaska (1) - Arizona (2) - Arkansas (3) - California (4) - Colorado (5) - Connecticut (6) -  Delaware (7) - Florida (8) - Hawaii (9) - Illinois (10) - Louisiana (11) - Maine (12) - Maryland (13) - Massachusetts (14) - Michigan (15) - Minnesota (16) - Missouri (17) - Montana (18) - Nevada (19) - New Hampshire (20) - New Jersey (21) - New Mexico (22) - New York (23) - North Dakota (24) - Ohio (25) - Oklahoma (26) - Oregon (27) - Pennsylvania (28) - Rhode Island (29) - Utah (30) - Vermont (31) - Washington (32) - West Virginia (33) - Washington D.C (34).

WAT HEB JE NODIG OM EEN MEDICINALE CANNABISKAART TE KRIJGEN?

Het antwoord op deze vraag hangt voornamelijk af van de staat waarin je woont. Een aantal zaken is echter vereist in elke staat. Weten wat de vereisten zijn, de juiste documenten voorbereiden en een legaal recept bemachtigen, is hoe dan ook nodig. Ongeacht in welke staat je woont.

ONDERZOEK DE REGELGEVING EN RESTRICTIES

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de lokale regelgeving, vereisten en restricties op medicinale cannabis. Door deze informatie voortijdig in te winnen, voorkom je eventuele obstakels of verrassingen later. Daarnaast zorgt het ervoor dat de aanvraagprocedure sneller en soepeler verloopt.

Om een medicinale cannabiskaart te bemachtigen, dien je een kwalificerende medische aandoening te hebben. De voorwaarden voor een dergelijke kaart verschillen soms sterk per staat. De gezondheidsdienst van de staat verschaft actuele lijsten met geaccepteerde aandoeningen.

VERZAMEL DE BENODIGDE DOCUMENTATIE

Je moet in staat zijn de juiste medische en juridische documenten te overleggen. Al het papierwerk dat je aandoening beschrijft, is handig of zelfs vereist, tijdens het proces. Je arts of een andere zorgverlener kan wellicht vertellen welke documenten precies nodig zijn.

Je hebt tevens een wettelijk identificatiebewijs nodig, zoals een rijbewijs of paspoort. Daarnaast dien je een bewijs van verblijf te tonen.

VERKRIJG EEN RECEPT VAN JE DOKTER

Goedkeuring van een geregistreerd arts is ook noodzakelijk. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Veel artsen zijn namelijk nog altijd terughoudend in het voorschrijven van medicinale wiet. Ga in dat geval op zoek naar een kliniek of dokter die gespecialiseerd is in voorgeschreven cannabis. Bij de aanvraag van een recept is het soms handig over medische documentatie van je aandoening te beschikken.

In de meeste staten zijn medicinale cannabiskaarten slechts een bepaalde tijd geldig. Houd rekening met de vervaldatum en neem de tijd om de hernieuwingsprocedure in je staat te bestuderen. Door dit op tijd te doen, voorkom je dat je zonder geldige kaart komt te zitten.

Legal Cannabis Doctor

WELKE AANDOENINGEN KOMEN IN AANMERKING VOOR MEDICINALE WIET?

De aandoeningen waarvoor je een medicinale cannabiskaart krijgt, verschillen per staat. Hier zijn de meestvoorkomende ziekten waarvoor je medicinale wiet voorgeschreven krijgt in de VS:

ANGST
ANOREXIA & EETSTOORNISSEN
ARTRITIS
AIDS/HIV
CHRONISCHE PIJN
KANKER
EPILEPSIE
GLAUCOOM
MULTIPLE SCLEROSE
MISSELIJKHEID
NEURODEGENERATIEVE ZIEKTEN
PTSS

HOE BEMACHTIG JE ONLINE EEN MEDICINALE CANNABISKAART?

In sommige staten, waaronder Californië en Florida, is het mogelijk online een medicinale cannabiskaart te bemachtigen. Dit proces bespaart je tijd. Zo krijg je direct online verbinding met een dokter die gespecialiseerd is in medicinale wiet. Bovendien stelt het je in staat op je gemak vanuit huis een kaart te verkrijgen. Sommige online klinieken geven je zelfs een onmiddellijke aanbeveling. Hiermee kun je dezelfde dag nog legale wiet kopen. Wil je het proces zo snel en gemakkelijk mogelijk doorlopen, dan is een online kliniek wellicht de beste optie.

In de meeste gevallen is het proces erg snel en eenvoudig. Nadat je identificatie, medische gegevens en bewijs van verblijf hebt aangeleverd, onderga je een persoonlijke online evaluatie. Deze evaluaties duren gewoonlijk tussen de 5 en 15 minuten en bestaan uit een reeks vragen. Het belangrijkste doel hiervan is duidelijk inzicht krijgen in je medische situatie en hoe wiet die verbetert.

Na een succesvolle aanvraag ontvang je de kaart binnen een aantal dagen met de post. In sommige staten is het echter na ontvangst van een e-mailbevestiging al mogelijk legaal medicinale wiet te kopen. Vaak betekent het dat je op de dag van je evaluatie nog cannabis kunt aanschaffen. Raadpleeg je arts en dispensaria om erachter te komen wat het beleid rond e-mailbevestigingen is.

KOMEN TOERISTEN IN AANMERKING VOOR EEN MEDICINALE CANNABISKAART?

Nee. Amerikaanse staten vereisen een bewijs van verblijf bij het verstrekken van medicinale cannabislicenties. Daardoor zijn toeristen niet in staat medicinale wietlicenties te verkrijgen.

In bepaalde staten kunnen toeristen met een geldige medicinale wietkaart uit een andere staat en identificatie echter wel legaal wiet kopen. Staten als Californië, Arizona en Washington verkopen allemaal recreatieve of medicinale cannabis aan reizigers die aan de wettelijke leeftijd voldoen. Reizen tussen staten met legaal aangeschafte wiet raden we echter af.

In september 2018 heeft het Hof van Beroep in Arizona besloten dat medicinale wietlicenties van buiten de staat ook erkend worden. Reis je naar een staat met recreatieve wiet? Dan maakt je medische status geen verschil. Wil je echter medicinale wiet kopen? Check dan de lokale wetten om te weten te komen of je medische verklaring geaccepteerd wordt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.