By RQS Editorial Team

REIZEN MET MEDICINALE CANNABIS IN NOORD-AMERIKA

Op het moment van schrijven, is medicinale cannabis legaal in 30 Amerikaanse staten en heel Canada. Helaas is reizen met wiet nog steeds af te raden. Zeker in Noord-Amerika. Over land, ter zee of in de lucht: draag het niet bij je. Medicinale cannabis patiënten die hun medicatie bij zich dragen of in hun bagage hebben zitten, lopen veel risico. Zo kunnen ze te maken krijgen met serieuze juridische problemen. In het ergste geval volgt zelfs strafrechtelijke vervolging.

Om te beginnen, vallen de zogenaamde “interstate highways” van de VS onder de federale wetgeving. Als de staatspolitie je aanhoudt in een staat waar cannabis legaal is, dan ligt het aan de agent wat er met je gebeurt. Hij of zij zou je road trip zomaar kunnen verpesten door je medicatie in beslag te nemen. In het slechtste geval kun je ook gearresteerd worden. Als je meer dan 28g toppen bij je draagt, kun je zelfs in Californië aan het kortste eind trekken. Bovendien is het oversteken van staatsgrenzen met medicinale cannabis nog steeds een federaal misdrijf.

De TSA wil absoluut geen medicinale cannabis of CBD-producten aan boord van vliegtuigen hebben. Zelfs niet op binnenlandse vluchten. Een paar Amerikaanse vliegvelden hebben speciale prullenbakken. Hier kun je je wiet in kwijt. Denver International Airport en Las Vegas McCarran Airport zijn hier voorbeelden van. Zo voorkom je dat je in de problemen raakt.

De meeste Amerikaanse vliegvelden verbieden iedere hoeveelheid cannabis. In Canada is de import en export van medicinale wiet door en voor patiënten bovendien nog steeds verboden. Canadezen kunnen hun medicinale cannabis dan ook niet meenemen naar het buitenland.

REIZEN MET MEDICINALE CANNABIS IN DE EU

De lidstaten van de EU hebben hun wetgeving rondom medicinale cannabis niet bepaald op elkaar afgestemd. Heb je medicinale wiet voorgeschreven gekregen? Dan kun je een 30-daagse voorraad meenemen op een reisje naar het buitenland. Bereid je echter voor op ongelooflijk veel papierwerk. De standaardprocedure: lange wachtperiodes voordat je toestemming krijgt van autoriteiten.

Legaliteit Van Medicinale Cannabis

HOEVEEL FORMULIEREN KOMEN ERBIJ KIJKEN?

Nederlanders kunnen bij de rijksoverheid informatie vinden over de relevante documenten die nodig zijn om met medicatie te reizen. Denk hierbij aan de 30-daagse Schengenverklaring. Hiermee kun je legaal in maximaal 4 landen reizen uit de Schengenzone. Buiten de 27 Schengenlanden heb je echter een medische verklaring nodig. Deze moet opgesteld zijn in het Engels.

Een Schengenverklaring moet je laten ondertekenen door je dokter en moet vervolgens worden goedgekeurd door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Ook een medische verklaring (meestal één jaar geldig) moet je laten ondertekenen door je huisarts. Vervolgens moet deze verwerkt worden door het CAK en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook is het een goed idee om de ambassade te benaderen van het land dat je wilt bezoeken. Zo weet je zeker of je extra papieren nodig hebt. Het is al met al een ingewikkeld proces. Het verloopt dan ook niet bepaald gestroomlijnd. Medicinale cannabis patiënten uit Duitsland  moeten een al even moeizame weg afleggen om met hun medicatie te kunnen reizen.

WAT VOOR MEDICINALE CANNABIS KUN JE MEE OP REIS NEMEN?

Met een zak zelfgekweekte wiet kun je niet bepaald naar het buitenland reizen. Momenteel zijn er slechts een paar medicinale cannabis varianten die legaal mee op reis mogen. Volgens een rapport van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) is alleen “geautoriseerde medicatie op basis van cannabis” legaal.

Voor Europese reizigers bestaan de geautoriseerde medicinale cannabis producten uit: sublinguale nabiximols spray, dronabinol capsules, nabilon capsules en vijf cannabis soorten van Bedrocan. Tegen 2019, als de eerste medicinale marihuana gewassen in Duitsland geoogst worden, zal deze lijst vast nog groeien.

Coffeeshop

ALTERNATIEF 3: VIND EEN LOKALE BRON VAN MEDICINALE CANNABIS

In Italië is medicinale cannabis sinds 2013 legaal. In Spanje is er een hele industrie van cannabis social clubs met elk hun eigen leden. Spaanse clubs opereren net als Nederlandse coffeeshops in een grijs gebied. Ze worden hoe dan ook getolereerd. In België en Zwitserland duiken eveneens steeds meer underground clubs op.

Om een lokale bron van legale medicinale cannabis vinden, kun je soms gewoon via social media contact opnemen met de verstrekker of club. Veel Europese verkopers van medicinale wiet zijn online te vinden. Ze delen hun criteria voor lidmaatschap/diensten vaak op hun website of chatforum. Ontdek wie je echte Facebookvrienden zijn. Misschien kan een bestaande connectie je wel in contact brengen met medicinale cannabis voor tijdens je reis.

EN REIZEN MET CBD-OLIE?

CBD-olie wordt tegenwoordig meer geassocieerd met voedingssupplementen dan met high worden. Een flesje CBD-olie of pakje softgel capsules is absoluut discreter dan CBD-rijke medicinale cannabistoppen. Het goede nieuws is dat CBD-olie in het grootste deel van Europa legaal is. In de grote winkelstraten – van die in Dublin tot die in Athene - vind je producten met CBD. Je kunt de supplementen die je nodig hebt natuurlijk ook bestellen en met een paar muisklikken laten bezorgen.

LAATSTE OPMERKING OVER REIZEN MET MEDICINALE CANNABIS

Als je tijdens je reis medicinale cannabis nodig hebt, moet je je hele reisschema heel zorgvuldig uitstippelen. Kies een bestemming die er vriendelijk tegenover staat. In sommige delen van de wereld leidt cannabisbezit ertoe dat je in de gevangenis terechtkomt. Dus, dan maar heel veel formulieren invullen of contact opnemen met lokale bronnen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.