By Luke Sumpter


Duitsland heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet richting de legalisatie van cannabis. Inmiddels hebben de eerste Duitsers bijvoorbeeld toestemming om thuis wiet te kweken en er is een nieuw drugsbeleid van de Groenen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat het kruid volledig vrijgegeven gaat worden.

De terugkeer van de International Cannabis Business Conference (ICBC) zal alleen maar helpen om de vaart erin te houden. Deze conferentie staat ook wel bekend als het 'belangrijkste cannabis-netwerkevenement op aarde'. Het staat helemaal in het teken van een thema dat hoog op de agenda staat van elke regering ter wereld: de economie.

De legalisatie van wiet is belangrijk voor therapeutische gebruikers en geeft vrijheid aan recreatieve consumenten. Maar het blijkt ook telkens weer enorm bevorderlijk voor de economie.

Neem bijvoorbeeld Colorado. Deze staat ontving in 2019 maar liefst $302 miljoen aan belastingen afkomstig van de therapeutische en recreatieve verkoop van wiet.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de legalisatie van wiet in Duitsland? En hoe kwam het land in deze positie?

De ICBC komt naar Berlijn

Vanwege de onvermijdelijke economische impact van de legalisatie van wiet staan veel bedrijven te springen om een eventuele kans te grijpen. Momenteel maken zowel grootschalige als ambachtelijke bedrijven furore in de wereld van hennep en CBD.

In augustus 2021 wordt de ICBC weer in Berlijn gehouden en dit is een hotspot als het gaat om netwerken in de zakelijke cannabiswereld. Het evenement brengt onder andere beleidsmakers, investeerders, ondernemers en fabrikanten van extracten en edibles samen.

Maar afgezien van het geld komen er ook diepgaande educatieve inzichten aan bod. Zo hield in 2019 Raphael Mechoulam, de man die THC ontdekte, er een toespraak.

De aftrap voor de komende ICBC vindt plaats in het Vienna House Andel’s Berlin. Later in het jaar doet het evenement ook andere Europese landen aan. Bekijk hieronder de twee voornaamste evenementen die in augustus 2021 op de agenda staan.

De ICBC komt naar Berlijn
Raphael Mechoulam / Source: ICBC

 • Global Investment Forum

Het ICBC Global Investment Forum vindt plaats op 25 augustus 2021. Deze bijeenkomst is bedoeld om de groeiende cannabisindustrie te faciliteren. Daarnaast dient het als een belangrijk netwerk dat cannabisondernemers met investeerders samenbrengt.

Aangezien de wereld nog herstellende is van de pandemie, is de conferentie dit jaar beperkt tot een maximum van 200 bezoekers. Het schema bevat onder meer de volgende speeches:

 • Overzicht van de Duitse markt: een panel van succesvolle Duitse cannabisondernemers bespreekt er de aspecten die het meest bepalend zijn voor de marktgroei en hoe de markt de komende 5 jaar mogelijk verandert.
 • De werkelijkheid op het strijdtoneel van de industrie: een handleiding die ondernemers helpt de markt te navigeren om hun bedrijf te ontwikkelen.
 • Regelgeving: leer hoe je binnen de regelgevingskaders van de industrie opereert.
 • Succesvolle investeerders: Leer van baanbrekende investeerders welke stimulansen er zijn om cannabisprojecten te financieren.
 • Pitches: talloze bedrijven proberen hun unieke ideeën te verkopen

 • B2B Trade Show

De ICBC B2B Trade Show wordt ook gehouden in Vienna House Andel’s Berlin. Deze netwerkmogelijkheid van wereldklasse vindt plaats op 26 en 27 augustus. Het biedt een podium aan bestuurders, ondernemers en beleidsmakers uit meer dan 60 verschillende landen.

De B2B Trade Show stelt bedrijven in staat om hun ideeën, producten en merk onder de aandacht te brengen bij potentiële investeerders en anderen in het bedrijfsleven. Niet alleen biedt het startende cannabisondernemers een waardevol netwerk, maar op de B2B Trade Show worden ook een aantal interessante toespraken gehouden, waaronder:

 • Update over regulering van therapeutische cannabis in Duitsland en Europa
 • De stand van de Duitse cannabismarkt
 • Focus op de cannabisapotheek
 • Duitse distributie, import en sales
 • Update over de Europese CBD-industrie en beleid
 • Inzicht in novel food
 • Internationaal zakendoen
 • Opkomende markten
 • Therapeutische cannabis educatie
 • De weg naar legalisatie
 • Cannabistechnologie
 • Marketing en media

B2B Trade Show
Source: ICBC

Cannabislegalisatie: gemengde gevoelens in Duitsland

Er gebeuren grootse dingen in de Duitse zakenwereld wat cannabis betreft. Hoewel de markten van CBD en hennep floreren, kun je de branche zien als een gespannen veer. Zodra Duitsland de knoop doorhakt en cannabis volledig legaliseert, zal die veer ongetwijfeld springen en veel economische voordelen met zich meebrengen.

Duitsland heeft echter al enkele belangrijke stappen gezet richting legalisatie. Voordat we een aantal van deze interessante ontwikkelingen bespreken, kijken we eerst naar wat de Duitse bevolking hiervan denkt.

Ongeveer 4 miljoen Duitsers gebruiken momenteel cannabis. Maar niet iedereen is van mening dat het land wiet moet legaliseren.

Het Duitse onderzoeksinstituut Civey voerde een enquête uit. Hieruit blijkt dat ongeveer 43% van de Duitsers vindt dat cannabis uitsluitend legaal zou moeten zijn voor therapeutisch gebruik. Daarentegen is zo'n 36% van mening dat wiet legaal, belast en gereguleerd zou moeten zijn. En hoewel de hele wereld zich meer en meer richting legalisatie beweegt, vindt 12% dat cannabis illegaal moet blijven in het land.

Huidige Wetgeving

Cannabis is in Duitsland nog altijd verboden. Het kruid is geclassificeerd als drug en valt onder Bijlage III van de Duitse narcoticawet.

 • Bezit

In Duitsland is het strafbaar om een verboden middel in je bezit te hebben, waaronder cannabis. Als je schuldig wordt bevonden, kun je geconfronteerd worden met boetes van tot wel € 25.000,- en tot twee jaar celstraf. Er zitten echter enkele mazen in de wetgeving.

Paragraaf 31 van de in 1992 herziene Narcoticawet stelt dat iemand die in het bezit is van een 'kleine hoeveelheid' cannabis vervolging kan ontlopen. Maar deze vage omschrijving varieert per deelstaat. Zo worden in Bavaria en Saksen hoeveelheden tot 6 gram getolereerd, terwijl Berlijn 15 gram toestaat.

 • Kweken

Cannabiskweek is nog altijd illegaal in Duitsland. Toch zijn er duizenden kwekers die hun hobby onder de radar uitoefenen. Maar als ze gepakt worden, riskeren ze in het slechtste geval een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.

 • Therapeutische cannabis

Sinds maart 2017 is therapeutische cannabis in Duitsland legaal. Elke arts in het land kan medicijnen[1] op cannabisbasis voorschrijven. Denk aan toppen, extracten en individuele cannabinoïden. Hieronder valt ook Sativex, een mix van THC en CBD, bedoeld voor de behandeling van spasticiteit als gevolg van multiple sclerose.

Therapeutische cannabis

Veelbelovende ontwikkelingen

Momenteel wordt cannabis onder de Duitse wetgeving beschouwd als een niet-verhandelbare drug. De teelt is onderworpen aan strikte toelatingsprocedures. De Duitse overheid heeft teeltlicenties verstrekt aan drie bedrijven, twee Canadese en een Duitse onderneming. In 2019 kregen ze toestemming om over een periode van 4 jaar meer dan 10.000kg te produceren.

Erkende telers dragen hun oogst over aan het Cannabis Agency. Deze verkoopt het vervolgens aan groothandels, apothekers en andere geneesmiddelenfabrikanten.

Een rechtszaak in 2012 gooide dit echter overhoop. In die tijd sprak de Federale Administratieve Rechtbank in Munster een vonnis uit dat ernstig zieke mensen in Duitsland de mogelijkheid geeft om thuis hun eigen wiet te kweken.

De uitspraak stelde echter dat patiënten alleen een vrijstelling voor thuiskweek kunnen aanvragen wanneer een andere betaalbare behandeling ontbreekt. Verzoeken worden vaak afgewezen als de zorgverzekeraar een medicijn op cannabisbasis, zoals dronabinol, vergoedt.

Tegenslagen

Hoewel de gerechtelijke uitspraak van 2012 een stap in de goede richting leek, is er sinds de legalisering in 2017 voor patiënten weinig veranderd. In 2020 kwam er nog een sprankje hoop toen de Duitse regering stemde over een wetsvoorstel om recreatieve wiet te legaliseren.

Helaas mislukte deze poging tot hervorming. Hoewel het wetsvoorstel opriep tot een strikt gecontroleerde cannabismarkt voor volwassenen, stemde de overgrote meerderheid in de Bondsdag tegen deze veranderingen.

De Groenen steunen het kruid

Ondanks de teleurstelling in 2020 hebben de toepasselijk genaamde Groenen de strijd om gelegaliseerde wiet in Duitsland nieuw leven ingeblazen. Annalena Baerbock werd op 19 april verkozen als de kanselierskandidaat van de Groenen.

En alsof het voorbestemd was, lanceerde de Groenen een dag later op 4/20 een campagne gericht op hervorming van de cannabiswetgeving. Hun nieuwe drugsbeleid wil de manier veranderen waarop Duitsers cannabis bemachtigen. Er wordt gesproken over bescherming van het recht op zelfbeschikking, maar tegelijk ook het beperken van gezondheidsrisico's.

Al met al mogen volwassenen volgens dit nieuwe beleid tot 30 gram wiet kopen of bezitten of 3 planten voor persoonlijk gebruik kweken. De implementatie van dit beleid zou een enorme stap voorwaarts zijn als het gaat om gelegaliseerde wiet. Talloze bedrijven, waaronder deelnemers aan de ICBC, staan te springen om deze progressieve veranderingen.

External Resources:
 1. Medical cannabis policy and practice in Germany https://www.healtheuropa.eu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.