By Ryan Najjar

Alles wat je moet weten over het kweken van cannabis in Duitsland, per maand bekeken. [2024]

Inhoud:

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, weet je waarschijnlijk wel dat de Europese cannabismarkt de afgelopen jaren enorm is gegroeid.

Net zoals bij kweek in andere regio’s, spelen echter ook hier verscheidene juridische kwesties, weersomstandigheden en andere factoren mee, voordat je van start kunt.

In deze blog leggen we uit hoe je succesvol cannabis kweekt in Duitsland.

CANNABIS KWEKEN IN DUITSLAND [2024]

Net zoals overal in Europa, is er in Duitsland sprake van meerdere klimaten, van mild tot uitdagend. Of je nu echter aan de kust woont in Schleswig-Holstein of in het hart van Beieren, je kunt overal met succes cannabis kweken.

Toch moet je daarbij aan meer dingen denken dan alleen het weer.

IS WIET LEGAAL IN DUITSLAND?

Voordat we het gaan hebben over het kweken van cannabis in Duitsland, is het eerst verstandig te kijken of het legaal is. Dus, is dat zo? Ja en nee. Op recreatief gebied is cannabis nog steeds illegaal, maar het is gecategoriseerd als een Anlage III-middel.

Deze categorisering betekent dat het niet gevaarlijk is om voor te schrijven. Drugs als cocaïne zijn echter gecategoriseerd als Anlage II. Daarvoor gelden beperkingen bij het voorschrijven. Heroïne valt onder Anlage I en dat betekent dat distributie helemaal niet is toegestaan.

Hoewel cannabis niet helemaal is gedemoniseerd, is het over het algemeen nog steeds illegaal.

We zeggen ‘over het algemeen’, omdat er mazen in de wet zitten dankzij drie eenvoudige woorden: ‘een kleine hoeveelheid’. Je vraagt je misschien af wat we daarmee bedoelen? Volgens de hervorming van de Narcotic Drugs Act uit 1992, blijkt dat als iemand slechts een kleine hoeveelheid cannabis bezit, niet vervolgd hoeft te worden.

Specifieker geldt dit voor iedereen die uitsluitend kweekt, produceert, vervoert of importeert/exporteert voor persoonlijk gebruik. Deze bewoordingen hebben er dan ook geleidelijk voor gezorgd dat de legalisering in Duitsland steeds dichterbij komt.

Het grootste signaal daarvan is het feit dat medicinale cannabis sinds 2017 legaal is in Duitsland. Alles verloopt echter langzaam; er zijn slechts 1000 mensen die daarvoor toestemming hebben gekregen.

Ondanks alle obstakels, schreven artsen in 2018 142.000 keer cannabis voor. En de vraag neemt alleen maar verder toe. De International Cannabis Business Conference verwacht zelfs dat in 2024 Duitsland de grootste Europese markt voor cannabis zal zijn.

Dat is natuurlijk geweldig, maar we moeten wel bedenken dat er sprake is geweest van tekorten. Internationale bedrijven krijgen daarbij steeds vaker toestemming om te importeren, maar hun product is vaak duurder en afhankelijk van een uitgebreide toeleveringsketen.

EEN HANDLEIDING VOOR HET BUITEN KWEKEN VAN CANNABIS IN DUITSLAND

Duitsland kent verschillende landschappen. In deze handleiding richten we ons echter op de kust, het noordoosten, het westen en het zuiden.

Er kleven diverse voordelen en nadelen aan het kweken in elke specifieke regio. Denk daarbij aan de weersomstandigheden, het zonlicht en regionale plagen.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Maart

MAART

 • Aantal uren daglicht 1 maart: 10 uur, 54 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 1–9°C

Terwijl de lente ontluikt, is het tijd voor de voorbereiding op het kweekseizoen. In welke regio je ook woont, ontkiem je zaden aan het begin van deze maand. Als het warm genoeg is, kun je nu tevens je buitenkweek gaan voorbereiden. Zeker als je in het westen of de warmere delen van het noordoosten woont.

Mensen die in de buurt van de Beierse kust wonen, moeten echter op hun hoede zijn voor slecht weer. Hoe dan ook, je hoeft je planten nog niet meteen buiten te zetten. Je kunt in plaats daarvan met een opstart in de vensterbank je voordeel doen met langere dagen en hogere temperaturen.

How To Grow Cannabis Outdoors In Germany, April

APRIL

 • Aantal uren daglicht 1 april: 13 uur, 1 minuut
 • Gemiddelde temperatuur: 5–15°C

Nu het aantal uren zonlicht toeneemt en de omgeving opwarmt, is het kweekseizoen officieel begonnen.

Woon je in een warmere regio, zoals Frankfurt am Main of Düsseldorf? Dan kun je soms direct buiten in de grond planten. Tenminste, als je de aarde hebt bemest en een kweekbed hebt aangelegd.

Je kunt er ook voor kiezen om in grote potten te planten. Daardoor kun je ze makkelijker binnen zetten bij slecht weer.

Als je echter op veilig wilt spelen, laat de planten dan in een kas groeien. Daarmee is je ruimte beperkt, maar je kunt hier wel een constante temperatuur en vochtigheid behouden. Tegelijkertijd bescherm je zo je planten tegen de elementen.

Kwekers in streken met minder zonlicht, zoals Hamburg, kunnen ook een kas met kunstmatige verlichting gebruiken. Daarmee weet je zeker dat je planten voldoende licht krijgen.

Wied ook de kweekbedden regelmatig (indien van toepassing) en houd plagen in de gaten. Een nuttige tip: Kweek fleurige planten in de omgeving om insecten aan te trekken die ongedierte eten.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Mei

MEI

 • Aantal uren daglicht 1 mei: 14 uur, 59 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 9–20°C

Naarmate de temperatuur stijgt, moet je ervoor zorgen dat je planten goed aanslaan. Geef ze regelmatig water en wees je ervan bewust dat cannabisplanten in regenachtige streken, zoals Nedersaksen, niet zoveel vocht nodig hebben.

Kwekers die een kas gebruiken in zonnige westelijke en noordoostelijke streken, moeten iets anders in de gaten houden — hitte. Buitentemperaturen van 17ºC en daarboven maken een kas extra warm. Daarom adviseren we om de ramen en ventilatieopeningen open te zetten.

Naast het monitoren van de weersomstandigheden, moet je proberen schade zoveel mogelijk te voorkomen. Blijf onkruid plukken dat voedingsstoffen uit de bodem opneemt en let op plagen. En als je op het platteland woont, houd dan wilde dieren in de gaten. Een simpel hek rond het kweekgebied kan al voorkomen dat een ongewenste vos of wild zwijn je planten aantast.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Juni

JUNI

 • Aantal uren daglicht 1 juni: 16 uur, 31 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 13–24°C

Zomer! Je weet wat dat betekent: stranddagen, muziekfestivals — nee, grapje; het betekent dat je planten sneller groeien! Dat komt doordat het aantal uren daglicht toeneemt (de zomerzonnewende is op 21 juni) en het warmer is. En natuurlijk ook omdat je goed voor je planten zorgt.

In deze fase kun je de planten gaan toppen om uiteindelijk een grotere opbrengst te krijgen. Zorg ook voor ondersteuning voor grotere exemplaren.

Als je echter discreet wilt kweken of beperkte ruimte hebt, dan moet je op dat gebied aan de slag. Specifiek betekent dat ontbladeren en low-stress-training toepassen om je planten klein te houden.

Houd er ook rekening mee dat er tijdens de zomer steeds meer regen valt in Duitsland. Zorg dus voor een goede balans tussen vocht en hitte.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Juli

JULI

 • Aantal uren daglicht 1 juli: 16 uur, 44 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 14–26°C

In deze maand zijn de woorden van de Amerikaanse rapper Nelly van toepassing: "so hot!". In feite maakt het niet uit waar je bent, het is de heetste maand van het jaar. De temperaturen variëren van 22ºC in Hamburg tot een goede 26°C in Frankfurt am Main.

Daarmee, en met de nog steeds lange dagen, is je belangrijkste zorg de grond voldoende vochtig houden. Ook al valt er redelijk wat regen, met in Frankfurt pieken van gemiddeld 44mm, de grond kan in de loop van de dag zeker uitdrogen.

Als je dit nog niet hebt gedaan, kan het installeren van een irrigatiesysteem je veel werk uit handen nemen. Zo hoef je alleen nog het systeem zelf te onderhouden.

In deze fase is je andere grote zorg de geslachtsbepaling. Tenminste, als je met reguliere zaden kweekt. Let op of er pollenzakjes ontstaan rond de knopen.

Mocht je het nog niet weten; het verwijderen van mannelijke planten is essentieel. Daarmee zorg je er namelijk voor dat de opbrengst en kracht van de vrouwtjes optimaal blijven. Als je de mannelijke planten laat staan, bestuiven ze de vrouwelijke exemplaren, die vervolgens zaden aanmaken. Tenzij je zaadjes wilt verwerven, is dat verre van ideaal.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Augustus

AUGUSTUS

 • Aantal uren daglicht 1 augustus: 15 uur, 31 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 14–26°C

In de loop van augustus, merken de planten dat het aantal uren daglicht afneemt. En kwekers die fotoperiode strains kweken, krijgen een prachtig fenomeen te zien. Daarmee bedoelen we natuurlijk de bloeifase.

Nadat je planten in de eerste paar weken hun volledige formaat hebben bereikt, is het nu tijd ze te ontbladeren en te snoeien — als je dat nog niet hebt gedaan. Dit onderhoud heeft echter niets te maken met discretie. Hiermee zorg je er namelijk voor dat alle toppen genoeg zonlicht krijgen.

Geef de planten ook in deze maand regelmatig water, omdat er nog regelmatig hittegolven plaatsvinden in augustus. Nogmaals, een irrigatiesysteem kan je veel gedoe besparen in deze tijd van het jaar.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, September

SEPTEMBER

 • Aantal uren daglicht 1 september: 13 uur, 36 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 11–23°C

Naarmate de zomer langzamerhand overgaat in de herfst, worden de toppen van je planten groter en groter. Dat komt doordat er meer stampers en trichomen ontstaan.

Door de grotere toppen, ruik je de planten ook sterker. De geur vult steeds meer de lucht om de cannabisplanten heen.

Laat je echter niet afleiden door de geur. Je moet er namelijk voor zorgen dat je planten beschutting hebben als het gaat regenen. Er zal niet zoveel neerslag vallen als in de zomer, maar zorg er wel voor dat ze in een kas staan of onder een dekzeil.

Hoe kweek je cannabis buiten in Duitsland, Oktober

OKTOBER

 • Aantal uren daglicht 1 oktober: 11 uur, 35 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 6–17°C

De herfst is officieel aangebroken en na maanden van hard werken is de eindstreep nabij. Rond deze tijd regent het minder vaak, maar je kunt nog steeds te maken krijgen met overmatig vocht en wortelrot. Als daar waar jij woont nog wat zonlicht en warmte is, laat je planten dan gerust nog wat langer staan. Daarmee kun je de oogst optimaliseren.

Valt er bij jou in deze tijd van het jaar meer regen? Begin dan met het oogsten, drogen en curen van je planten.

How To Grow Cannabis Outdoors In Germany, November

NOVEMBER

 • Aantal uren daglicht 1 november: 9 uur, 33 minuten
 • Gemiddelde temperatuur: 2–10°C

In november komt het kweekseizoen ten einde. Dus als je nog niet hebt geoogst, moet je dat nu doen.

Omdat je nu niet meer kunt kweken, hoef je alleen nog maar de bladeren in de tuin op te ruimen. Ook is het de tijd om alvast weer voorzorgsmaatregelen te nemen tegen plagen en afval te verbranden dat je niet als compost kunt gebruiken. Na het drogen en curen van je cannabis, kun je het eindelijk consumeren.

VOOR- EN NADELEN VAN CANNABIS KWEKEN IN DUITSLAND

Kort gezegd, heeft Duitsland goede papieren als kweekland voor cannabis. Allereerst zijn de temperaturen in de meeste streken beheersbaar of zelfs perfect.

Daarnaast voorkomt het feit dat de regenval afneemt naarmate de herfst nadert, de nodige stress. De koudere lente zorgt er echter voor dat het begin een uitdaging is. Ook de piek qua regenval tijdens de zomer is iets om rekening mee te houden.

Naast het weer is de legaliteit nog steeds een groot vraagteken. Het is daarbij onduidelijk wanneer de overheid grootschalige thuiskweek gaat toestaan.

Een van de voordelen van het kweken van wiet in Duitsland – in tegenstelling tot andere Europese landen — is echter dat er al een programma voor medicinale cannabis loopt.

Bovendien zorgen ontwikkelingen in een groot EU-land er vaak voor dat er ook in andere landen dingen gaan veranderen. De tijd zal het leren.

TOP 3 RQS-STRAINS VOOR BUITENKWEEK IN DUITSLAND

Over het algemeen moet je voor sterke hybriden kiezen als je buiten wilt kweken in Duitsland. Je kunt daarbij zowel voor fotoperiode planten als autoflowers kiezen. In dit land heb je gewoonweg te weinig tijd voor het kweken van torenhoge sativa’s.

Kwekers in het noorden moeten kiezen voor indica-dominante strains. Alleen dan kun je oogsten voordat de kou en regen van de herfst hun intrede doen. Ter afsluiting hebben we een overzicht gemaakt van aanbevolen strains voor klimaten zoals dat van Duitsland.

 • Northern Light

Misschien ben je al bekend met Northern Light. Het is een klassieke strain, waarvan je wellicht niet weet dat ze bijzonder resistent is tegen schimmels.

Omdat het in de Duitse zomers veel kan regenen, is dat een essentiële eigenschap. Bovendien biedt deze indica een THC-gehalte van 18%, een fruitige smaak en een ontspannende, euforische high. Buiten kan ze 180–220cm hoog worden en rond 625g/plant genereren.

Northern Light Royal Queen Seeds

Northern Light

Northern Light

Genetic background Northern Light S1
Yield indoor 500 - 550 gr/m2
Height indoor 100 - 160 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 18% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 0% Sativa, 100% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 575 - 625 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time Late September
Effect A combination of stoned + high

Buy Northern Light

 • White Widow

Als je in de koudere delen van het land woont, kun je rekenen op White Widow.

Deze gebalanceerde hybride voelt zich prettig in het noorden. De warme, gelukzalige high begroet je daarbij als je de toppen met 19% THC aansteekt. Reken op een hoogte van maximaal 190cm rond de oogsttijd en een opbrengst van 600g/plant.

White Widow Royal Queen Seeds

White Widow

White Widow

Genetic background White Widow S1
Yield indoor 450 - 500 gr/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 8 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Low
Blend 50% Sativa, 50% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 550 - 600 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 190 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely stoned

Buy White Widow

 • Royal Moby

Tot slot adviseren we een van de afstammelingen van White Widow, Royal Moby. Dit is een combinatie van White Widow en Haze. Ze doet haar ouders eer aan, doordat ze krachtig is en ook schimmelresistent.

Royal Moby geeft je een vorstelijke behandeling met 21% THC. Haar sativa-dominante genen zorgen er daarbij voor dat je extra vrolijk en alert bent.

En mocht je benieuwd zijn naar de herkomst van de naam; deze strain is vernoemd naar de fictieve walvis, gecreëerd door schrijver Herman Melville. Waarom? Ze torent boven elke andere strain uit met een hoogte van 3,5m. De opbrengst ligt daarbij rond de 700g/plant.

Royal Moby Royal Queen Seeds

Royal Moby

Royal Moby Royal Queen Seeds

Genetic background Haze x White Widow
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 9 - 10 weeks
THC strength THC: 21% (aprox.) / CBD: Low
Blend 65% Sativa, 35% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 200 - 300 cm
Harvest time Late October
Effect A combination of stoned + high

Buy Royal Moby

TER AFSLUITING

Het lot van cannabis in Duitsland is op sommige vlakken onduidelijk. Helemaal in het duister tasten we echter ook niet. We weten dat de populariteit is toegenomen en dat die blijft groeien.

We weten ook dat dit betekent dat er meer cannabis nodig is. En dat houdt in dat internationale leveranciers het niet veel langer aankunnen (velen zullen zeggen dat ze dat nu ook al niet kunnen).

Alles overwegende, kunnen we binnenkort best eens een toename zien van het aantal kwekers in Duitsland. Dan blijft er nog één vraag over: Ben jij er daar één van?

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.