Inbegrepen GRATIS producten
Hoe automatiseer je je wietkweek?
Je eerste kweek is een groot avontuur waarbij je iedere dag weer nieuwe dingen leert. Maar als je voor de vijftigste keer kweekt, kan het soms wat lopende band-werk worden en heb je weinig zin meer in bepaalde taken. Ontdek hier alles over de verschillende manieren om je wietkweek te automatiseren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Inhoud:
Wiet kweken is meestal een vrij tijdrovende bezigheid, maar dat maakt het tegelijkertijd ook leuk! Door je planten dagelijks te verzorgen, krijg je steeds meer inzicht in hun behoeften, en word je op termijn een betere kweker.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar sommige taken kunnen ook wat saai worden, zeker wanneer je op grotere schaal kweekt. Daarom proberen veel telers bepaalde aspecten te automatiseren, met als doel alles soepeler te laten verlopen.
Hieronder lees je hoe je een kleine kweek in een tent kunt automatiseren, net als grotere kweekprojecten die een hele kamer in beslag nemen.
Hoe automatiseer je je kweekruimte?
Hoe en in hoeverre je je wietkweek automatiseert, hangt van een paar factoren af. Wat is je budget? Hoeveel vrije tijd heb je? Hoeveel planten kweek je? En in wat voor omgeving ga je te werk? Pas als je de antwoorden op deze vragen weet, kun je goed inschatten hoe je je kweek het beste kunt automatiseren.
Wanneer bijvoorbeeld geld geen probleem is, kun je zonder problemen je kweek volledig automatiseren. De meesten van ons hebben echter een krap budget. In dat geval kun je je het beste op eenvoudigere automatiseringstechnieken focussen, zoals het gebruiken van timers voor je verlichting.
Als je veel planten hebt, kan ook irrigeren je veel tijd besparen. Maar bij weinig wietplanten is dit niet echt nodig.
Ten slotte heeft de omgeving waarin je kweekt ook invloed op hoe je je kweek automatiseert. Een buiten- of kaskweek heeft bijvoorbeeld geen geautomatiseerde verlichting nodig, en afhankelijk van het klimaat kan irrigatie wel of niet nuttig zijn. Een binnenkweek kan daarentegen wel baat hebben bij dit soort automatisering. Factoren als de luchtstroom, luchtvochtigheid en temperatuur kunnen daarbij ook in de gaten worden gehouden. Afhankelijk van je kweekmethode en omgeving kun je al deze processen automatiseren.
Hoeveel kost het om een kweekruimte te automatiseren?
Dit is lastig in te schatten. Wil je alleen de verlichting in je kweektent automatiseren, dan ben je voor een timer zo'n € 10,- kwijt, of misschien zelfs minder. Een eenvoudig druppelirrigatiesysteem kan ook vrij goedkoop zijn. Het automatiseren van een kweektent hoeft dus niet duur te zijn.
Als je echter een grotere kweekruimte met relatief veel planten wilt automatiseren, dan zal automatisering waarschijnlijk duurder uitpakken. Irrigatiesystemen kunnen dan complexer worden en je kunt zelfs fertigatie overwegen. Dit is een voedingssysteem waarbij zowel water als voeding automatisch wordt toegediend. Bovendien is het moeilijker om een grotere ruimte te beheersen en heb je er meer geavanceerde technologie voor nodig, die wel honderden euro's kan kosten. Al met al kan dit een duur grapje worden.
Wat zijn de voordelen van automatisering?
Enkele voordelen van het automatiseren van je kweekruimte zijn:
- Het bespaart je veel tijd
- Het bespaart je veel werk
- Je kunt meer planten kweken
- Perfect als je het lastig vindt om alle aspecten van je kweek in de gaten te houden
- De kans op fouten is kleiner
Hoe automatiseer je je kweektent?
De meeste hobbykwekers kweken een bescheiden aantal planten. Vaak wordt hiervoor een kweektent gebruikt. Daarom leggen we eerst uit hoe je een kleine (maar fijne!) kweekruimte kunt automatiseren.
Timers
Timers zijn de gemakkelijkste en meest effectieve manier om bepaalde aspecten van je kweek te automatiseren. Je kunt ze gebruiken voor de verlichting, bewatering, luchtverversing, temperatuur en meer. Analoge timers zijn het goedkoopst, maar als je wat meer uit wilt geven, kun je ook modernere, digitale timers gebruiken die je met je smartphone kunt bedienen. Combineer dit met een aantal omgevingssensoren en je hebt meteen veel meer controle over je kweek.
Verlichting
Het automatiseren van je verlichting met een timer is verreweg de eenvoudigste manier om je kweek te stroomlijnen.
Dit komt omdat het aantal uren licht en aantal uren duisternis goed is in te schatten. Andere factoren zijn lastiger te bepalen, zoals de temperatuur of luchtvochtigheid. Het verlichtingsschema hoeft tijdens de kweek vaak maar één keer te worden gewijzigd. Namelijk op het moment dat je je fotoperiodieke planten van de vegetatieve fase naar de bloeifase wilt laten overgaan.
Tijdens de vegetatieve fase is achttien uur licht en zes uur duisternis het gebruikelijkste schema. In de bloeifase gaat dit over in twaalf uur licht en twaalf uur duisternis. Je ziet het: je hoeft bij het automatiseren van de verlichting niet veel aan te passen.
Vochtigheidscontrole
Wietplanten houden over het algemeen van een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 60 en 70%. Je kunt dit op verschillende manieren bewerkstelligen, maar als je het wilt automatiseren, moet je een luchtbevochtiger/ontvochtiger of vochtigheidssensoren in combinatie met vernevelaars gebruiken. Luchtbevochtigers en ontvochtigers kunnen duur zijn, maar ze betalen de investering dubbel en dwars terug. Met behulp van deze apparaatjes haal je echt het meeste uit je planten!
Een goede luchtbevochtiger of ontvochtiger heeft sensoren die op de juiste momenten aan- en uitgaan, afhankelijk van de omgeving. Als alternatief kun je een combinatie van vochtigheidssensoren en vernevelaars gebruiken. Wanneer de sensoren detecteren dat de luchtvochtigheid onder een bepaald niveau zakt, activeren ze de vernevelaars, waardoor de relatieve luchtvochtigheid weer stijgt.
Luchtstroomregeling
In een wietkweek moet oude, muffe lucht worden afgevoerd en verse, CO₂-rijke lucht worden aangevoerd. Hiervoor heb je afzuiging en een pomp nodig. Net als bij verlichting kun je ook hier timers installeren die vanzelf aan- en uitgaan, voor een constante aanvoer van frisse lucht.
Hoe automatiseer je je kweekruimte?
In het geval dat je een grote kweekruimte met veel planten hebt, kun je moeilijk om automatisering heen. Bovendien zijn er met een dergelijke kweek nog andere elementen die de moeite kunnen zijn om te automatiseren:
Geautomatiseerde irrigatie
Druppelirrigatie is een zeer eenvoudige vorm van automatisering. Hierbij prik je kleine gaatjes in een tuinslang en zorg je dat de gaatjes zich rondom de planten bevinden. Het water druppelt dan langzaam over de wortelzone van elke plant, wat voor een constante aanvoer van vocht zorgt.
Zo'n systeem is makkelijk te maken en bovendien goedkoop, maar het is niet zo nauwkeurig als de duurdere opties. Kweek je echt professioneel, dan kun je beter een groter automatisch bewateringssysteem gebruiken. Zo'n systeem zorgt voor nauwkeurige hoeveelheden water binnen specifieke tijdsbestekken. Wat voor jou het beste is, hangt helemaal af van je budget en hoe ver je wilt gaan in de automatisering van je kweek.
Volledige klimaatbeheersing
Bij een hele grote kweek (bijvoorbeeld een commerciële wietkweek) is het misschien de moeite waard om te investeren in een systeem dat elk aspect van de omgeving beheerst. Zo'n systeem regelt de verlichting, irrigatie, temperatuur, vochtigheid, voeding, pH-waarde en het CO₂-gehalte vanuit één centraal punt. Dit soort klimaatbeheersingssystemen zijn echter wel prijzig.
Hoewel deze systemen ongetwijfeld handig zijn, zijn ze alleen de moeite waard voor zeer grootschalige kweekprojecten. Bovendien leer je het meeste als je ook wat dingen handmatig doet; hierdoor word je langzaamaan een betere kweker. Dit soort automatisering is dan ook meer iets voor op de lange termijn, als je er al voor kiest.
Kweekkasten: alles-in-1 automatisering
Een andere methode om haast niets meer te hoeven doen, is met een geautomatiseerde kweekkast. Zo'n systeem creëert een geïsoleerde omgeving die perfect op de behoeften van je planten aansluit. Zoals met zoveel producten in de cannabiswereld, kun je ook hier extra geld uitgeven en een kant-en-klaar, superdeluxe systeem kopen. Je kunt echter ook de doe-het-zelf route nemen en zo flink wat geld besparen.
Kant en klare kweekkasten zijn voorzien van moderne technologie die de bemesting, luchtverversing, verlichting en zelfs de pH van de grond bewaakt en regelt. De meeste hebben ook koolstoffilters die de geur tot een minimum beperken. Sommige van deze geavanceerde kasten kun je via je smartphone bedienen, of hebben een camera waarmee je je kweek in de gaten kunt houden. Bepaalde systemen drogen zelfs je planten aan het einde van het kweekproject. Er bestaan daarbij setups voor zowel hydrocultuur als kweek in grond.
Maar je voelt ‘m al aankomen: deze hypermoderne systemen zijn niet goedkoop. Het goede nieuws is echter dat je er ook zelf eentje kunt bouwen!
Doe-het-zelf geautomatiseerde kweekkasten
Doe-het-zelf systemen zijn wellicht wat primitiever, maar de lagere kosten, leerervaring en de voldoening die het maken ervan je geeft, maken ze zeker de moeite waard.
Bepaal eerst waar je in wilt kweken. Een standaard bak of emmer is prima, hoewel meer discrete kwekers vaak iets onopvallends gebruiken, zoals een oude computertoren. Je kunt ook iets van hout, plastic of ander ondoorzichtig materiaal bouwen.
Baseer je keuze qua verlichting, verwarmings- of koelsystemen, ventilatie- en bewateringssystemen op je voorkeuren en kweekomgeving. LED kweeklampen zijn vaak een uitstekende keuze, omdat deze minder warmte genereren en een stuk goedkoper in gebruik zijn. Een computerventilator is prima om de lucht in beweging te houden. Je kunt daarbij een extern reservoir gebruiken om water in op te slaan en een vijverpomp om het water af te geven.
Als je je apparatuur en kweekkast eenmaal hebt, is het tijd om alles te automatiseren. Timers zijn hierbij het makkelijkst. Hiermee kun je een strak schema aanhouden wat de verlichting en luchtverversing betreft. Je kunt daarbij de vochtigheid beheersen door vernevelaars op een sensor aan te sluiten.
Wil je echt next-level gaan, overweeg dan om je systeem op automatiseringssoftware aan te sluiten. Dit is niet voor beginners, maar het kan wel heel handig zijn, mocht je je hierin willen verdiepen.
Is het de moeite waard om je wietkweek te automatiseren?
Dat hangt er echt van af. Een zekere mate van automatisering, zoals timers voor je verlichting en luchtpompen installeren, kan altijd handig zijn, ongeacht de grootte van je kweek. Bovendien hoeft dit niet duur te zijn. En aangezien de kweekcyclus van cannabis wel enkele maanden kan duren, kan het zeker de moeite waard zijn.
Of je wel of niet ook andere aspecten van je kweek automatiseert, hangt af van hoeveel planten je kweekt. Een paar wietplanten in een kweektentje kun je zonder ingewikkelde automatisering prima verzorgen. Maar twintig planten in een kweekruimte zijn al veel lastiger handmatig te onderhouden.
Als je al een paar keer hebt gekweekt, en een beetje een idee hebt wat het tijdrovendste klusje is, kun je misschien een betere inschatting maken van wat je nodig hebt. Veel succes!