Biologische cannabis. Bereid je kweekaarde voor op het outdoor seizoen

De dagen beginnen weer langer te worden. In het noorden heeft de winter zich teruggetrokken en in het zuiden wordt de wind warmer. Er hangt spanning in de lucht. De lente nadert en daarmee ook het jaarlijkse cannabis seizoen.

Een gezonde bodem is het belangrijkste onderdeel bij de voorbereiding voor het aankomende marihuana kweekseizoen. Goed voorbereide aarde stimuleert explosieve wortelgroei en een voedingsrijke bodem maakt de planten minder vatbaar voor ziekten en plagen. De eindopbrengsten zijn altijd meer dan royaal bij biologische tuinen. Het eindproduct is geuriger, smaakvoller en zwaarder met de gewenste hoeveelheden hars.

Je kunt veel grotere en betere toppen kweken van gezonde planten als je je bodem niet bewerkt. Onbewerkte tuinperken hebben minder meststoffen nodig en zijn minder gevoelig voor onkruid en houden de waterstand beter op peil. Organisch tuinieren zonder bewerking is het geheim achter hogere opbrengsten met betere smaken en complexere toppen. Minder onderhoud zorgt voor hogere kwaliteit, zo simpel is het.

MACHTIGE MULCH

Mulch is het afval dat leven voortbrengt. Gevallen bladeren, houtsnippers (onbewerkt en bij voorkeur hardhout), hooi en stro, groenbemester of een goed onderhouden composthoop, zijn allemaal geschikt voor geweldige mulch. Mulch maakt je tuin op het oog ook aantrekkelijker dan alleen maar wat modder. Schoonheid is ook belangrijk in je tuin!

Compost of mulch. Het maakt niet zoveel uit. Droge mulch, zoals hooi en stro, is lastig in gebruik. Als het hooi of het stro een humusgeur heeft gekregen en donker is geworden, zijn deze materialen ideaal als mulch. Ze zitten vol met voedingsstoffen en trekken geen naaktslakken en slakken aan, aangezien ze geen voedsel voor hen in huis hebben. Compost en tuinafval is droog van buiten, maar blijft zacht en luchtig van binnen waardoor de grond eronder te allen tijde vochtig en bros blijft.

In het geval van een biologische tuin is de mulch laag van de afgelopen herfst in de winter aanzienlijk afgebroken en is de grond rijk aan voedingsstoffen en bodem micro-organismen. Deze microscopische supersterren maken van je aarde een levend organisme, dat je planten voedt en beschermt als onderdeel van de voedselkringloop.

Mulch

Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van mulch en een onbewerkt tuinperk verschillende functies heeft in een gezond tuin-ecosysteem:

 • Bespaart geld: je bespaart geld omdat je minder toevoegingen nodig hebt, minder tijd kwijt bent gezien het mindere onderhoud, je planten voorziet van hogere overlevingskansen, en omdat je grotere opbrengsten krijgt.
 • Verbetert de waterregulering
 • Vermindert bodemerosie en verdichting
 • Houdt de optimale bodemtemperatuur op peil
 • Vermindert de behoefte aan pesticiden
 • Verkleint de kans op onkruid en ziekten
 • Verhoogt de voedingswaarde van de bodem
 • Vermindert de opbouw van zout
 • Verhoogt de overlevingskansen en zorgt voor sterkere wortels
 • Stimuleert de kracht en groei van de plant
 • Verkleint de kans op ongedierte
 • Minimaliseert het risico op waterverontreiniging
VOORJAAR SCENARIO'S
 • A Je bent een ervaren biologische cannabis kweker die de grond niet bewerkt en je heb al een gezonde biosfeer gecreëerd in je bodem. Vorig jaar groeiden je planten goed, waren de opbrengsten uitstekend en had je geen meststoffen nodig. Je wintergewas heeft wonderen verricht. Het is klaar om te worden geoogst en om als groenbemester te worden gebruikt. Het is ook tijd om je tuin te bedekken met 150mm bruine mulch. Hetzelfde doe je natuurlijk in het najaar. Als het overdag tenminste 12 uur lang licht is en je bodem warm aanvoelt, verpot dan je jonge cannabis.

  Haal de mulch weg, maakt een passend holletje, doe je zaailing erin en vul het weer op met aarde. Zorg ervoor dat de mulch zich niet langs de jonge stengels bevindt, aangezien dit stengel rot kan veroorzaken en de plant daaraan dood kan gaan. Bewater goed. Zorg ervoor dat je mulchlaag dunner is bij de stengels dan bij de rest. Een buis van 40mm of een plastic fles zonder boven- en onderkant kan een goede bescherming zijn voor je stengels. Verspreid de mulch langs de beschermende buis zonder je zorgen te hoeven maken over stengel rot. Deze voorkomt ook dat (veld)muizen en andere diertjes aan je planten knagen.

 • B Je hebt tuinbedden, maar de bodem is niet erg gezond en heeft versterking nodig voordat het kweekseizoen begint. Dit houdt in dat je het afgelopen jaar problemen hebt gehad met ziekten of plagen of dat je meststoffen hebt moeten gebruiken. Je aarde heeft een microbiologische boost nodig. Bedek je hele tuin met 25mm wormenmest of aangenaam ruikende oude compost. Een andere optie is om het terrein in een luchtige, actieve compostthee onder te dompelen en vervolgens mulch toe te voegen in een normale hoeveelheid van 150mm bruine mulch of houtsnippers. Wacht een week en je bent klaar om je tuin te beplanten. Doe hetzelfde als de herfst eraan komt, en nog eens in het voorjaar daarop, zodat je tuin snel een gezonde gaarde is die weinig onderhoud nodig heeft.

 • C Je hebt nog geen tuinbedden, maar wilt graag een biologische cannabis tuin die weinig onderhoud vereist. Er zijn verschillende manieren om een gezond tuinperk te creëren dat klaar is voor dit kweekseizoen; een tuinbed dat aan de basis ligt voor je jaarlijkse cannabis oogst. Lasagne bedden, samengestelde bedden, ondergedompelde bedden voor in warmere klimaten, Hugelkultur of je eigen cannabis super-aarde maken, om er maar een paar te noemen. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je er 150mm mulch aan toevoegt om je biologische reis te starten.

BINNEN

Een voorjaarsschoonmaak is een goed plan. De dingen die je cannabis kwaad kunnen doen, kunnen in het begin bijna niet waarneembaar zijn. Ieder spoor, zaadje, eitje of microscopisch kleine schepsel kan zich verbergen in kleine openingen. Beter nu een halve dag werk dan later een mysterieuze bacterie ontdekken die de hele kweekruimte aantast. Het is tijd om de mouwen op te stropen, het peroxide gezichtsmasker op te doen en aan het werk te gaan.

Spoel alles schoon, reinig je potten, trek de reservoirs en pompen uit elkaar en poets en spoel alles grondig schoon. Ontsmet de muren, haal de ventilatoren uit elkaar en reinig de onderdelen. Wees heel precies. Schoonheid van binnen is waar het om draait. Maak druppelaars en besproeiers schoon of vervang ze. Het is waarschijnlijk zelfs tijd om lampen en buizen te vervangen. Stofzuig de verlichting. Het magnetische veld trekt stof aan. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn bij het reinigen van binnen omgevingen. Vraag maar aan iemand die geprobeerd heeft om van bladluizen of van een algeninfectie af te komen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.