Inbegrepen GRATIS producten
Je Biologische Wietkweek Voorbereiden op het Buitenseizoen
Inhoud:
- Waarom zou je biologisch wiet kweken?
- De beste plek voor je buitenteelt
- Zaaien in potten of in de volle grond?
- Welke soort grond heb je nodig om buiten wiet te kweken?
- Het optimaliseren van de grond buiten
- Je eigen supergrond maken
- Voedingsstoffen die wiet nodig heeft om buiten te floreren
- Nuttige bodemverbeteraars
- Meer tips om succesvol biologisch buiten wiet te kweken
- Tijdens de winter voor de grond zorgen in 5 stappen
Zodra de gure wintermaanden voorbij zijn, de dagen eindelijk langer worden en het weer warmer wordt, hangt de spanning in de lucht. De lente is aangebroken en daarmee ook het seizoen van buitenwiet kweken!
Wacht echter nog even voordat je je zaden tevoorschijn haalt. Je wilt de zaken niet overhaasten. Alleen door je wiettuin buiten optimaal voor te bereiden, kun je je straks verheugen op gezonde planten en geweldige oogsten met sappige en aromatische toppen.
Waarom Zou Je Biologisch Wiet Kweken?
Voor onze buitenkweek kiezen wij een natuurlijke en biologische benadering. De reden is simpel: Veel connaisseurs beschouwen de eindresultaten van een biologische cannabistuin als bevredigender. Zo is de wiet is smaakvoller, aromatischer en zal de hars eraf druipen!
Bovendien verbetert een goed voorbereide biologische kweek de resistentie van je planten tegen de elementen en plagen. Dit is bijzonder gunstig wanneer je buiten kweekt.
Tot slot schaden biologische en duurzame manieren van tuinieren de planeet en haar bewoners niet. En wat gaat er nu boven het kweken van goede wiet en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan het milieu?
Laten we snel beginnen met het voorbereiden van onze biologische tuin om straks geweldige buitenplanten te kunnen kweken!
De Beste Plek voor Je Buitenteelt
Als je nog geen speciaal plekje in je tuin hebt, is de eerste stap het vinden van een goede plek om je wiet te kweken. Wietplanten zijn dol op licht, veel licht. Idealiter wil je een locatie die gericht is op het zuiden. In het meest optimale geval krijgen je planten overdag voldoende direct zonlicht en zachter/meer diffuus licht in de namiddag en avond.
Andere belangrijke aspecten van een goede kweeklocatie zijn:
-
Bescherming tegen de Elementen
Stel je wietplanten niet bloot aan zware windstoten en weersomstandigheden. Een aangename plek achter een schuurtje of naast een schutting biedt bescherming tegen harde wind en veel neerslag. Ook kun je zaaien in potten. Dit geeft je de optie om je wiet in veiligheid te brengen als het weer omslaat.
-
Privacy/Discretie
Wellicht wil je je planten ook uit het zicht van nieuwsgierige buren en voorbijgangers houden. Je wilt tenslotte niet al die moeite gedaan hebben om vervolgens bestolen te worden, toch? Bekijk onze nuttige tips om onopvallend te kweken en volledig verborgen te blijven.
-
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid is iets anders waar je rekening mee moet houden. Voornamelijk wanneer je in het wild kweekt. Het is niet handig om op een zeer afgelegen of moeilijk bereikbare plek te kweken. Vergeet niet dat je planten nog wel van tijd tot tijd water en voldoende verzorging vereisen, zelfs als je guerrilla kweekt in het wild. De plek moet niet al te moeilijk bereikbaar zijn, maar wel ver genoeg verwijderd van plaatsen waar mogelijk andere mensen komen.
Zaaien in Potten of in de Volle Grond?
Als je buiten wiet kweekt, heb je een paar opties. Je kunt bijvoorbeeld kweken op een geheime locatie uit de buurt van je huis en de natuurlijke grond gebruiken. Ook kun je cannabis-specifieke potgrond meenemen naar de betreffende plek om de kwaliteit te verhogen. Graaf gewoon een gat en vul het met de goede aarde. Je herkent een slechte natuurlijke bodem aan een zanderig en licht uiterlijk.
Ook heb je de optie om in potten te kweken. Dit biedt enkele voordelen. Het meest evidente voordeel is de verplaatsbaarheid. Zo kun je je planten bijvoorbeeld in veiligheid brengen voor een storm. Of misschien blijkt de locatie voor je guerrillakweek toch iets te opzichtig. Geen probleem! Zet je planten gewoon wat verderop.
De nadelen van het kweken in potten? Je planten benutten vanwege de beperkte grootte mogelijk niet hun volledige potentieel. Kies je echter potten die groot genoeg zijn, dan kun je nog steeds monsterlijke wietplanten kweken. Naar onze mening wegen de voordelen van potten ruimschoots op tegen de nadelen.
Als je moestuinbakken tot je beschikking hebt, kun je je wietzaadjes ook thuis rechtstreeks in de volle grond zaaien. Ervan uitgaande dat je dit veilig kunt doen, kunnen je planten hun wortels zo goed verspreiden en enorme opbrengsten opleveren.
Welke Soort Grond Heb Je Nodig om Buiten Wiet te Kweken?
Bij het buiten kweken van wiet is een gezonde bodem een van de sleutels tot succes. Goed samengestelde biologische grond bevordert een uitgebreide wortelontwikkeling en weelderige, levendige plantengroei. Goede aarde maakt planten tevens minder vatbaar voor plagen en ziektes. Dit is een groot voordeel als je buiten kweekt.
Ken Je Aarde
Wiet groeit niet in alle soorten grond even goed. Sommige aarde is bijvoorbeeld geschikter voor bloemen of groenten. Het is dus belangrijk om te weten waar je precies mee werkt. Zorg dat je weet hebt van de structuur, samenstelling, compactheid en afwatering van goede grond. Goede aarde voor cannabis is meestal donker en rijk, maar niet te compact. Het moet beschikken over zowel een goede waterretentiecapaciteit als drainage. Daarnaast moet het rijk zijn aan de juiste soorten voedingsstoffen. Bovendien dient de pH-waarde tussen de 6 en 7 te liggen.
- Tip van een pro: Als je niet van plan bent om 100% biologisch te kweken, kun je commerciële potgrond gebruiken die samengesteld is voor het telen van wiet. Aarde van een betrouwbaar merk heeft meestal de ideale samenstelling, structuur en pH om je planten naar een succesvolle oogst te brengen. Vaak is kant-en-klare grond al voorbemest met voeding voor de eerste 3-4 weken groei.
Wanneer je echter biologisch kweekt, waarbij je de aarde verrijkt met compost, wormenmest en ander organisch materiaal, zetten micro-organismen het materiaal om in voedingsstoffen voor je planten. De natuur neemt alles voor haar rekening — je hoeft niet eens extra voeding te geven!
Gebruik de Juiste Aarde voor Feminized Wiet versus Autoflowers
Feminized (aka fotoperiode) wiet en autoflowers groeien niet helemaal hetzelfde. Autoflowering soorten zijn meestal een stuk kleiner en groeien en bloeien sneller. Aangezien ze na enkele weken automatisch in bloei gaan, zijn ze minder vergevingsgezind ten aanzien van grote fouten.
Maak het daarom makkelijk voor je autoflowers om te groeien. De beste aarde hiervoor is luchtig en laat goed water door — meer nog dan de grond die je voor feminized wiet gebruikt. Hoewel het nog steeds rijk en donker moet zijn, is het belangrijk om overbemeste grond te vermijden. Dit kan namelijk je autoflowering planten verbranden.
- Tip van een pro: Voeg 10-15% perliet toe om de aarde lichter te maken en de drainage te verbeteren.
Het Optimaliseren van de Grond Buiten
Met talloze manieren kun je je aarde buiten optimaliseren om gezonde en robuuste groei te bevorderen, los van hoe je precies kweekt.
Siliciumsupplementen
Silicium is het meest voorkomende element in de bodem. Planten zijn er dol op en belonen je met gezonde groei zolang ze er gemakkelijk toegang toe hebben. Het toevoegen van siliciumsupplementen biedt diverse voordelen:
- Verbetert de opname van voedingsstoffen.
- Bevordert snellere groei.
- Beschermt de planten tegen metaalvergiftiging.
- Verhoogt de resistentie en verstevigt plantaardig weefsel.
- Verhoogt de weerbaarheid tegen ongedierte en ziekte.
Perliet
Perliet is een warmtebehandeld mineraal dat uitstekend is voor het verbeteren van de bodemkwaliteit. Dit witte, lichte gesteente maakt de aarde luchtiger en verbetert de waterafvoer. Perliet heeft tevens watervasthoudende eigenschappen. Voeg ongeveer 10-15% toe aan je aarde.
Waterabsorberende Polymeren
Deze hebben de vorm van kleine gelballetjes die je kunt toevoegen aan de grond. Ze doen precies wat hun naam suggereert. Deze gels zijn namelijk in staat water te absorberen en op te slaan. Waterabsorberende polymeren zijn ideaal voor buitenteelt. Vooral als je in het wild kweekt en je je planten niet regelmatig kunt bezoeken. Met deze dingen kunnen je wietplanten zelfs lange droge periodes doorstaan.
Je Eigen Supergrond Maken
Zodra je de smaak van het biologisch kweken te pakken hebt, wil je wellicht niet meer terug naar het gebruik van minerale voeding. Meer ervaren buitenkwekers stellen vaak hun eigen speciale grondmengsels en bodemverbeteraars samen. Dit heeft enkele voordelen (en een aantal nadelen):
Voordelen:
- Zelfgemaakte supergrond is rijk aan voedingsstoffen, waardoor je minder afhankelijk bent van chemische meststoffen.
- Je kunt bepalen waar je planten hun voedingsstoffen uit halen.
- Geen agressieve chemicaliën betekent natuurlijker smakende toppen en smeuïgere, smaakvollere rook.
- Het is duurzaam en milieuvriendelijk.
- Op lange termijn bespaart het geld.
- Je ervaart een voldaan gevoel wanneer je je eigen substraat hebt samengesteld.
Nadelen:
- Het proces neemt tijd en moeite in beslag.
- Supergrond kost meer dan simpelweg een zak kant-en-klare grond aanschaffen.
Voedingsstoffen die Wiet Nodig Heeft om Buiten te Floreren
Naast goede aarde, genoeg zon, zuurstof en liefdevolle verzorging, vereisen je wietplanten voedingsstoffen om te groeien. Maar wat zijn dit eigenlijk voor voedingsstoffen en hoe zijn ze toegankelijk voor je planten?
-
Macronutriënten
Voedingsstoffen voor wiet worden onderverdeeld in de zogeheten macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten omvatten de drie voornaamste nutriënten — stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) — naast de secundaire voedingsstoffen calcium (Ca), magnesium (Mg) en zwavel (S). Deze worden aangemerkt als "macro"-voedingsstoffen, omdat ze in relatief grote hoeveelheden nodig zijn voor de groei van je cannabis.
-
Micronutriënten
Daarnaast bestaan er micronutriënten, zoals zink (Zn), ijzer (Fe) en koper (Cu), naast nog een aantal. Deze sporenelementen zijn eveneens belangrijk voor je wiet om gezond te blijven. De planten hebben er echter minder van nodig dan van macronutriënten.
Een goede biologische bodem bevat zowel macro- als micronutriënten, zodat je cannabisplant gezond en productief kan groeien.
-
Microben: De Sleutel tot Biologische Teelt
Bij biologische teelt is het doel niet om je wietplanten rechtstreeks voeding te geven, zoals bij kweek met conventionele minerale meststoffen. In plaats daarvan creëer je de perfecte omgeving voor micro-organismen in de aarde. De bodemmicroben zetten organisch materiaal om in voedingsstoffen, zoals dat ook in de natuur gebeurt, zonder chemicaliën! Gezonde microben zijn daarom de sleutel tot biologisch kweken.
Nuttige Bodemverbeteraars
Om je aarde te veranderen in een biologische omgeving waarin gunstige micro-organismen goed gedijen, kun je het volgende toevoegen:
-
Wormenmest
Ja, wormenpoep! Het verrijken van aarde met wormenmest is een van de oudste en effectiefste biologische landbouwmethodes. Om aan wormenmest te komen, hoef je niet te beschikken over een eigen wormenboerderij (hoewel dat wel een mogelijkheid is). Het is namelijk ook bij tuincentra en growshops verkrijgbaar.
-
Bokashi
Bokashi is een Japanse composteringsmethode die gunstige micro-organismen benut om voedselresten te fermenteren en om te zetten in een milieuvriendelijke meststof. Volgens sommigen is het zelfs beter dan reguliere compost, omdat het meer stikstof bevat. Bovendien neemt bokashi in vergelijking met reguliere compostering minder tijd en ruimte in beslag. Je kunt het beschouwen als een soort mini-composteren en het is perfect voor het kweken van wiet!
-
Mycorrhizae
Mycorrhiza-schimmels zijn gunstige schimmels die een symbiotische relatie met je wietplanten aangaan. Door hun samenwerking met de wortels verhogen ze de opname van voedingsstoffen en ondersteunen ze de plantengezondheid op diverse andere manieren. Je hoeft slechts eenmalig mycorrhiza-schimmels toe te voegen aan de bodem. Daarna profiteert je wiet in alle stadia van haar levenscyclus ervan.
-
Aaltjes
Aaltjes (nematoden) zijn weer andere kleine beestjes met grote voordelen voor je planten. Ze zijn de vijanden van enkele veelvoorkomende cannabisplagen, zoals varenrouwmuggen, rupsen, vliegenlarven en nog veel meer. Naast nuttige insecten als lieveheersbeestjes zijn nematoden een effectief biologisch middel voor biologische teelt!
-
Enzymen
In de natuur scheiden gunstige micro-organismen in de bodem enzymen af om grote moleculen sneller en efficiënter af te breken. Door enzymen toe te voegen aan de aarde, maak je het eenvoudiger voor deze nuttige jongens om organisch materiaal af te breken en te veranderen in voedingsstoffen.
Bekijk op onze blog meer informatie over biologische bodemverbeteraars voor supergrond, van bat guano en kippenmest tot beendermeel en zeewiermeel.
Meer Tips om Succesvol Biologisch Buiten Wiet te Kweken
Behalve een goede locatie en goede aarde, zijn er meer dingen die je kunt overwegen bij het prepareren van je biologische buitenteelt.
Combinatieteelt
Combinatieplanten zijn plantensoorten die je naast je wiet kunt kweken. Ze kunnen jou en je planten enkele voordelen bieden:
- Grote combinatieplanten, zoals brandnetels of bonen, zijn geweldig om je wiet te camoufleren.
- Ze kunnen een natuurlijke bescherming bieden tegen wind en slecht weer.
- Sommige combinatieplanten, bijvoorbeeld knoflook en munt, zijn van nature insectenwerend.
- De sterke geuren van enkele combinatieplanten kunnen de geur van je wiet maskeren.
- Bepaalde combinatieplanten kunnen de bodemomstandigheden voor cannabis verbeteren.
ROLS en Teelt Zonder Grondbewerking
ROLS is kort voor "recycled organic living soil", oftewel gerecyclede biologische levende aarde. Het betekent dat je continu organisch materiaal toevoegt aan de grond, zoals ook in de natuur gebeurt. Doordat je voedingsstoffen en vitaliteit teruggeeft aan de bodem, verzekert ROLS dat de bovengrond gezond blijft en hoogwaardige planten voortbrengt. ROLS is een van de denkrichtingen van hedendaagse biologische teelt, naast onderstaande methode.
In tegenstelling tot conventionele teelt is kweek zonder grondbewerking een methode waarbij je de aarde niet verstoort door te graven, ploegen, schoffelen, etc. Het idee is dat de onverstoorde bodem een levend zelfvoorzienend ecosysteem gaat vormen dankzij een combinatie van gunstige bacteriën, nuttige schimmels en andere levende organismen.
Voordelen van deze methoden:
- Verbeteren de biologische activiteit in de bodem en bevorderen organisch materiaal.
- Beperken bodemerosie en waterverdamping.
- Ondersteunen een gezonde biologische bodembiologie, zoals de natuur het bedoeld heeft.
- De grond kan jarenlang hergebruikt worden.
Tips voor Hergebruik van Oude Aarde
Over het hergebruik van aarde gesproken, het enige wat je moet doen om het te prepareren, is het steriliseren om schadelijke bacteriën en schimmels weg te krijgen. Zodra je grond schoon is, kun je het revitaliseren met verse organische aanvullingen, zoals compost, vleermuizenmest, wormenhumus, beendermeel, e.d. Verbeter de structuur van de bodem door wat perliet, zand en vermiculiet toe te voegen.
Mulch: Waarom Je Biologische Tuin er Dol op Is
Het mulchen van de bodem biedt vergelijkbare voordelen als het toevoegen van compost. Mulchen heeft echter weer specifieke pluspunten. Mulch is rijk aan voedingsstoffen en functioneert tevens als een natuurlijke barrière tegen slakken. Die hebben er namelijk maar weinig interesse in. Onder de beschermende laag bodembedekking blijft de aarde voortdurend vochtig en goed belucht.
Als voorbereiding op het planten in de lente is het verstandig om in de herfst te mulchen. Het best kun je dit ergens na de oogst doen. Gedurende de wintermaanden breekt het organisch materiaal in de mulch af en verrijkt het de bodem met nutriënten en gunstige micro-organismen. Tegen de lente heb je zo de perfecte omgeving voor je biologische cannabiskweek!
Voordelen van mulchen:
- Vermindert bodemerosie en verdichting.
- Behoudt optimale bodemtemperaturen.
- Verrijkt de aarde met voedingsstoffen.
- Verbetert de waterbeheersing in de bodem.
- Verlaagt het risico op plagen en ziektes.
- Helpt bij het verminderen van zoutophoping in de bodem.
- Bevordert een sterke wortelgroei.
- Verbetert de algehele groeikracht en resistentie van planten.
Tijdens de Winter voor de Grond Zorgen in 5 Stappen
Zodra de temperatuur in de winter daalt naar 7°C of lager, komt de biologische activiteit in de bodem tot stilstand. Daarom lijkt het idee dat je de aarde kunt verbeteren in de koude maanden tegenstrijdig. Toch is het mogelijk, als je maar weet hoe het moet:
1. Gebruik Mulch
In de herfst is buiten vaak de beste mulch vrij verkrijgbaar in de vorm van gevallen bladeren. Gebruik echter niet alleen blaadjes, maar ook ander organisch materiaal, zoals houtsnippers, om je bodem gezond te houden!
2. Verstoor de Bodem Niet
Aan het eind van het kweekseizoen bevat de gebruikte aarde op je locatie allerlei verse organische materialen, waaronder wortels en schimmels. Op dat moment is dat materiaal nog niet bruikbaar. Het moet namelijk eerst nog rotten in de daaropvolgende maanden. Om die reden kun je de bodem maar beter niet verstoren en Moeder Natuur gewoon haar werk laten doen. Zodra het lente is, wordt al dat materiaal in de grond goed benut! Het verstoren van de bodem voorkomt of vertraagt wat van nature plaatsvindt.
3. Kweek Wintergroente
Winterharde planten, zoals peulvruchten, bepaalde grassoorten of bloemen, kunnen de bodem in de winter tegen erosie beschermen. Het zaaien van winterharde planten als winterbonen heeft als extra voordeel dat deze grote wortelstelsels ontwikkelen. Die verbeteren de bodem en het gehalte organisch materiaal. Zodra je ze in de lente verwijdert, laten sommige planten, zoals wintererwt, bovendien extra stikstofreservoirs achter in de bodem. Dit is perfect voor het kweken van wiet!
4. Gebruik Winterkruiden
Hoewel je niet wilt dat onkruid je kweeklocatie in de zomer overwoekert, is dit in de winter een ander verhaal. Allereerst zijn winterkruiden vaak minder invasief. Niet dat dit veel uitmaakt, aangezien je je wiet toch al hebt geoogst. Sommige variëteiten, zoals vogelmuur, beschermen de aarde tegen bodemerosie. Andere, bijvoorbeeld paardenbloemen en tuinkers, kunnen de bodemstructuur verbeteren en met hun grote wortels zorgen voor goede drainage. Zodra het kweekseizoen in de lente aanbreekt, kun je ze gewoon weghalen en op de composthoop gooien.
5. Bedek Je Tuin met Compost
Vergelijkbaar met het toevoegen van een beschermende laag mulch, kun je je kweekplek ook bedekken met compost! Gooi er gewoon een oud tapijt of kleed overheen voor voldoende isolatie en zodat er vocht in de bodem kan komen. De warme temperaturen onder het kleed hebben tegen de tijd dat het lente wordt voor een rijke aarde gezorgd. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is het kleed verwijderen, de grond een paar dagen laten ademen en je bent helemaal klaar voor je voorjaarskweek!
Categorieën
voedingsstoffen en boosters