By Max Sargent

Afhankelijk van waar je woont en wie je buren zijn, moet het kweken van cannabis óf in het uiterste geheim worden uitgevoerd óf kan het redelijk makkelijk te doen zijn.

Als jij in die eerste categorie valt, dan is dit artikel voor jou. Hieronder bekijken we namelijk verschillende methoden om de wiet in je tuin, op je balkon of in je kas, te verbergen, zodat niemand achter je hobby komt!


Hoe bescherm je je buitenkweek?

Als je buiten cannabis kweekt, is de kans groot dat het op de een of andere manier zichtbaar is. Afhankelijk van de ruimte heb je twee opties: verstop je planten ergens zodat ze volledig verborgen blijven, of camoufleer ze, zodat mensen niets opmerken terwijl de wiet in feite gewoon in het zicht staat.

Hieronder nemen we enkele ideeën met je door om je planten, en ook jou, tegen nieuwsgierige mensen te beschermen!

Verberg je wiet met behulp van andere planten

Een van de eenvoudigste manieren om je buitentuin te camoufleren, is door gezelschapsplanten naast je wietplanten te kweken. Dit helpt niet alleen om ze uit het zicht te houden, maar de juiste gezelschapsplanten kunnen ook nuttige insecten aantrekken en zo plagen afweren!

Je kunt ervoor kiezen om planten te kweken die op cannabisplanten lijken, of gewoon genoeg andere planten telen zodat je wiet uit het zicht blijft.

Geschikte gezelschapsplanten voor cannabis zijn:

  • Tomaten
  • Brandnetels
  • Lupine
  • Slangenkruid
  • Azijnboom
Op cannabisplanten lijken
Op cannabisplanten lijken

Kies een verborgen plek

Als alternatief voor gezelschapsplanten kun je je wiet ook kweken op een plek waar al veel beschutting is. Kweek je wietplanten in potten en zet ze achter of tussen andere planten. Probeer ook naar je tuin te kijken vanuit het perspectief van je buren of mensen op straat. Want een plekje dat voor jou verborgen lijkt vanuit je keukenraam, kan voor iemand anders duidelijk zichtbaar zijn.

De goed begroeide plek moet tegelijkertijd ook geschikt zijn voor het kweken van wiet. Krijgen je planten er wel minimaal acht uur direct zonlicht per dag? Als dat niet zo is, dan kan de productiviteit van je verborgen kweek best wel eens tegen gaan vallen.

Wees voorzichtig met aan wie je je geheim vertelt

Het zal verleidelijk zijn om vrienden en misschien zelfs familie te vertellen over je wietkweek. En hoewel alleen jij het beste weet aan wie je het kunt vertellen, moet je altijd goed beseffen dat de meeste mensen graag praten - en het kweken van wiet wordt door velen als een spannende roddel beschouwd!

Misschien kun je je geheim prima bij iemand kwijt die niet oordeelt, maar diegene kan het ook doorvertellen aan iemand die dat wel doet. Als je het voor jezelf houdt, dan heb je die zorgen niet. Denk hier dus goed over na.

Wees ook voorzichtig met wie je uitnodigt bij je thuis. Als er bijvoorbeeld installateurs bij je aan het werk moeten, probeer er dan voor te zorgen dat ze je wietkweek niet opmerken!

Houd je wietplanten laag en compact

Ook een makkelijke manier om je wietkweek te verbergen, is door je wietplanten klein te houden. Een 2 meter hoge cannabisplant met een grote cola zal veel aandacht trekken - en het zal overduidelijk zijn dat het cannabis is. Een struikachtige wietplant van 60cm hoog zal echter veel minder snel opvallen.

Een eenvoudige manier om kleinere planten te krijgen, is door kleinere potten te gebruiken. Als het wortelsysteem niet groot kan worden, dan kan de plant dat ook niet. Gebruik potten van 3, 5 of 7 liter als je je planten klein wilt houden.

Als alternatief kun je trainingstechnieken, zoals LST, overwegen. Hiermee kun je wel grote planten kweken, maar door ze vast te binden, groeien ze horizontaal. Je zult nog steeds een grote opbrengst behalen, maar de wietplanten zullen meer op struiken lijken dan op wiet.

Als deze opties niet werken en je plant toch erg groot wordt, dan kun je altijd nog de bovenkant eraf knippen. Wanneer je hiervoor kiest, doe het dan wel als ze nog in de vegetatieve fase zit, anders loop je het risico een groot deel van je oogst te verliezen!

LST training
LST training

Kies onopvallende strains

Sommige planten worden van nature groot, dun en geurig, terwijl andere klein, bossig en - hoewel misschien niet helemaal geurloos – minder geurig worden.

Over het algemeen zijn indica- of indica-dominante planten het meest geschikt voor een verborgen kweek, omdat deze kleiner worden. Er zijn bovendien wietplanten die helemaal niet op wiet lijken. Deze soorten hebben meestal bladeren die anders gevormd zijn. Als verborgen blijven absoluut essentieel voor je is, dan zijn die strains dus een goede optie.

Camoufleer je planten

Je kunt je planten ook verbergen door ze 'aan te kleden'. Overweeg bijvoorbeeld om namaakfruit en -bloemen te kopen en deze aan je wietplanten te hangen om ze er, tenminste van een afstand, heel anders uit te laten zien!

Plaats er groen gaas omheen

Je kunt ook een groen hekwerk van gaas om je wietplanten plaatsen. Dit voorkomt dat ze van buitenaf zichtbaar zijn, maar zorgt wel dat ze licht krijgen.

Houd er wel rekening mee dat het er juist ook verdacht uit kan zien. Een groene gaasomheining staat bijvoorbeeld niet gek als je allerlei planten in je tuin hebt staan. Maar als je tuin verder leeg is, kan het er vreemd uitzien als een deel ervan plotseling aan het zicht onttrokken wordt, zeker als het er ook nog eens naar wiet ruikt!

Groene gaasomheining om uw plant te verbergen
Groene gaasomheining om uw plant te verbergen

Verberg de geur met de juiste strain

Wiet ruikt sterk; het staat er zelfs bekend om. En je kunt er maar voor een deel wat aan doen, vooral bij een buitenkweek.

Een manier om de geur een beetje te verbergen, is door ook andere geurige planten te kweken. Maar als je een supergeurige wietsoort kiest, zal dit ook weer niet heel goed helpen.

Daarom kun je het beste reukarme cannabisplanten kweken, zoals onze Epsilon F1-hybride. Dit vormt, samen met de afstand van je tuin tot de buitenwereld, de beste oplossing als het gaat om het verbergen van de geur. Hoe verder je je planten van nieuwsgierige neuzen kunt weghouden, hoe beter!

Wees discreet

Als je je vreemd gedraagt, kan dit er ook toe leiden dat je kweek wordt ontdekt. Onthoud vooral dat er niets ongewoons is aan tuinieren. Naar buiten gaan met tuingereedschap, meststoffen en een gieter is helemaal niet verdacht. Wat dit betreft; gedraag je alsof je iets heel normaals aan het doen bent. Als iemand je naar een hoek van de tuin ziet sluipen, wekt dat nogal argwaan.

Wees daarentegen extra voorzichtig als het om cannabis-specifieke dingen gaat. Laat cannabisvoeding bijvoorbeeld niet in het zicht liggen. En als je ergens snoeiafval van je planten neerlegt, zorg dan dat de vijfvingerige cannabisbladeren niet duidelijk te zien zijn!

Maak ten slotte vrienden met je buren. Op deze manier zullen ze in de eerste plaats minder achterdochtig zijn. En als ze toch je geheim ontdekken, is de kans groter dat ze er niets over zullen zeggen. Bovendien is het sluiten van vriendschappen op zichzelf al de moeite waard!

Hoe verberg je wiet op je balkon?

Het kan zijn dat je in een stad woont en geen tuin hebt. Als dit zo is, dan vraag je je misschien af hoe je op je balkon wiet kunt kweken zonder dat dit opvalt.

Soms liggen balkons sowieso al wat verstopt, en in dat geval hoef je je alleen maar zorgen te maken over de geur (zie de geurtips hierboven).

Als dit niet op jou van toepassing is, dan zijn er nog enkele andere factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste zijn hogere balkons meestal meer privé. Als je geen hoog balkon hebt, dan zijn er een paar stappen die je kunt nemen om je kweek te verbergen. Overweeg bijvoorbeeld gezelschapsplanten te gebruiken.

Zet ook bloembakken langs de rand van je balkon. Als mensen dan naar je balkon kijken, zullen ze waarschijnlijk alleen de planten zien die in deze bakken staan. Een prima manier om een of twee kleine wietplanten te verbergen!

Probeer ook te bepalen vanaf waar je balkon het zichtbaarst is en houd hier rekening mee. Hoger wonende overburen zullen het gemakkelijkst kunnen zien wat er aan de hand is.

Je kweek in een kas verbergen

Als je een kas hebt, heb je een fantastische omgeving om cannabis te kweken. Zo'n kas biedt de bescherming en controle die je bij een binnenkweek hebt, maar ook de voordelen van een buitenkweek, en dan met name zonlicht.

Naast deze voordelen is een kas ook een geweldige omgeving om je cannabisplanten verborgen te houden. Veel kassen en polytunnels hebben namelijk ondoorzichtige wanden. Als je kas dat echter niet heeft, kun je gaas of gezelschapsplanten gebruiken om je cannabis te verbergen.

Verstop je planten in een kas
Verstop je planten in een kas

Een kas waar alleen wietplanten in staan, zal veel sneller opvallen dan eentje met een mix van planten. Plaats je wiet dus tussen meerdere andere soorten!

Een groot voordeel van een kas is dat je, zoals gezegd, ook gebruik kunt maken van zonlicht. Maar sommige kwekers vullen dit nog aan met kunstlicht. Mensen kunnen zich echter af gaan vragen wat je kweekt als je kas 's nachts licht geeft. Gebruik dus, indien mogelijk, alleen natuurlijk licht.

Een ander voordeel van kweken in een kas is dat je er een koolstoffilter kunt installeren dat de geur deels maskeert. Dit betekent dat je vrijwel elke wietsoort kunt telen die je maar wilt.

Bouw een ondergrondse bunker of verbouw je schuur

Tot slot kun je ook een schuur verbouwen of een ondergrondse bunker of kas bouwen!

Al deze opties onttrekken je planten direct aan het zicht, en zorgen dat je controle hebt over de geur en andere variabelen, zoals ongedierte.

Een verbouwde schuur betekent eigenlijk dat je op dezelfde manier kweekt als binnen, net als een ondergrondse bunker trouwens, maar bij een ondergrondse kas is dit weer net een beetje anders. Dit houdt namelijk in dat je een kuil graaft voor je planten, en dat je de bovenkant afdekt met glas. Zo kan er wel zonlicht binnenkomen, maar zien mensen niet wat er binnenin groeit (tenzij ze er direct van bovenaf in kijken).

Ondergrondse bunker
Ondergrondse bunker

Teel binnen!

Als je je planten echt verborgen moet houden en het je niet lukt om zelf die bunker te bouwen (dat begrijpen we maar al te goed), dan kun je altijd nog overwegen om binnen te kweken. Wanneer je een kweektent met LED-verlichting en een koolstoffilter gebruikt, is je kweek vrijwel onmogelijk te detecteren, tenzij iemand in je huis rond gaat snuffelen.

Een geheime cannabiskweek opzetten: het is zeker mogelijk!

Wietplanten verbergen begint bij goed in te schatten wat je al hebt. Als je bijvoorbeeld een kas hebt, geweldig! Zo niet, wat zijn dan je mogelijkheden? Kun je gezelschapsplanten kweken? Of is er een hoekje in de tuin dat al behoorlijk beplant is, waar je nog een of twee wietplanten kwijt kunt?

Als je opties beperkt zijn, kun je altijd nog overwegen om een kweektent aan te schaffen en binnen te kweken. Waar het vooral op neerkomt: wees voorzichtig! Probeer goed de risico's in te schatten voordat je aan de slag gaat. Succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.