By Adam Parsons


Wederom heeft onze kleine blauwe planeet haar rondje om de zon gemaakt. De winter viert hoogtij op het noordelijk halfrond en dat kan maar één ding betekenen: de lente komt eraan!

Hoog tijd dus om plannen te maken voor het komende buitenseizoen. Een van de belangrijkste zorgen voor buitenkwekers is of ze planten in potten gaan zetten of direct in de aarde. Je kunt hier niet echt een verkeerde keuze maken. Maar er kleven wel voor- en nadelen aan beide opties.

De keuze om in potten of direct in de aarde te planten, heeft niets te maken met de mogelijke opbrengst en de kwaliteit van het eindproduct. Het heeft echter wel alles te maken met je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Je kunt buiten oversized potten gebruiken en enorme planten krijgen. Of je plant in arme aarde, met een zwak plantje tot gevolg.

Omdat er geen duidelijke winnaar is, hoef je ook niet te bepalen wat het beste is. We geven je dus wat stof tot nadenken, zodat je hopelijk zelf kunt beslissen welke methode het meest bij je past.

Cannabis Groeit Buiten In Potten

BUITEN KWEKEN IN POTTEN - DE VOORDELEN

Potten zijn fijn omdat je de planten kunt verplaatsen. Voor de echte buitenkweker lijkt dat misschien niet belangrijk. Maar dan heb je vast nooit je planten hoeven te verplaatsen vanwege ongedierte, heftige regen, wilde dieren of nieuwsgierige buren.

Potten zijn ook ideaal omdat je zelf beter kunt bepalen in hoeverre de plant groeit. Als discretie van belang is, beperkt een pot het maximale groeipotentieel van de plant. Dit betekent dat je vrij goed kunt voorspellen hoe groot en breed ze wordt. Natuurlijk kun je altijd wat trimmen. Maar er gaat niets boven een stressvrije groei voor een maximale genetische potentie.

Door potten te gebruiken, ben je ook in staat mogelijke problemen met de aarde zelf te voorkomen. Misschien is er in je natuurlijke omgeving geen goede aarde te vinden voor cannabis. Als je potten gebruikt, kun je zelf kwalitatieve grond mengen en aanpassen. Hierdoor heb je ook de volledige controle over variabelen. Denk aan de pH en de kracht van de voeding voor de wortels.

DIRECT IN AARDE PLANTEN - DE VOORDELEN

Cannabis direct in de grond planten, is natuurlijk de meest natuurlijke manier. De wortels kunnen de dieptes van de ondergrondse wereld in alle vrijheid ontdekken en dit moedigt de plant aan om gigantisch te worden. Wortels kunnen heel diep gaan en als ze een goede watervoorziening vinden voor het benodigde vocht, kan de plant zonder ingrijpen een hete, droge zomer doorstaan. Het microbieel leven is hierbij fantastisch, evenals de mogelijke voedingsstoffen in de bodem. Tenminste, als je goede landbouwgrond hebt.

Als je een goed plekje kiest, hoef je een plant minimaal te onderhouden. De kosten zijn ook minder, omdat de natuur veel energie levert. In het ergste geval moet je halverwege de bloei wat extra voeding toevoegen om extra vette cola's te stimuleren. Maar dat is alsnog in veel mindere mate dan met een pot.

Buiten Cannabis Groeiende Planten In De Grond

BUITEN KWEKEN IN POTTEN - DE NADELEN

Als je potten gebruikt en dus niet direct in het wild plant, moet je ook rekening houden met wat nadelen. Om te beginnen, kun je de planten niet zomaar neerzetten en vergeten. Als het niet regent, moet je water geven. En zelfs als het wel regent, moet je de voeding in de gaten houden.

Buiten kweken in potten duurt ook langer dan binnen, omdat de lichtcycli niet zo precies zijn. Als je timing wel goed is, maar je een te kleine pot gebruikt, kan de plant niet zo groot worden als je zou willen. Als je echter oversized potten gebruikt, nemen de kosten voor water en voedingsstoffen toe naarmate ze groter en zwaarder wordt. Voor sommigen is dat geen probleem. Maar voor anderen is dit misschien wel belangrijk om rekening mee te houden.

Tot slot moet je wellicht je potten beveiligen met een ketting, zeker als je in een afgelegen gebied woont. Een pot is namelijk makkelijk mee te nemen door anderen!

DIRECT IN AARDE PLANTEN - DE NADELEN

In tegenstelling tot potten, kunnen planten die in een tuinbed staan niet worden verplaatst. Tenzij je ernstige schade aanricht aan de wortels en de plant zo laat stressen dat haar groei stopt. Sterke windvlagen of een langdurig hoge luchtvochtigheid kunnen planten ook beschadigen. Zo wordt mogelijk maandenlang hard werken tenietgedaan. Een normale hagelbui kan al leiden tot onherstelbare deuken in een auto. Dus denk je eens in wat er met je planten gebeurt? Uiteraard kun je maatregelen treffen om dit te voorkomen. Maar vaker wel dan niet is het extra werk te veel gevraagd. Stel je voor dat je beschutting moet bouwen voor een plant van 2,5 x 2,5m. En wat als je meer van die grote planten hebt?

Dit brengt ons op het volgende punt: wildgroei. Sommige soorten of fenotypes kunnen absurd groot worden. Dit is niet altijd positief, vooral niet als je je project geheim wilt houden. Als dit het geval is, betekent dat waarschijnlijk dat je kweekt op een afgelegen locatie. Het hele doel van guerrilla kweken wordt echter tenietgedaan als je regelmatig je kweeklocatie moet bezoeken om de groei in toom te houden.

Het grootste nadeel van het kweken in aarde is hoogstwaarschijnlijk het gebrek aan controle over de bodem. Natuurlijk weten de meer ervaren kwekers wel hoe ze actieve, nuttige bacteriën kunnen verkrijgen, die wonderen doen voor de kracht en algemene gezondheid van de wortels. Maar niet zozeer in termen van een directe toediening van voedingsstoffen.

Een aantal dagen regen kan zorgen voor een verschuiving van de bodemcondities. Hierbij kan een goed gebalanceerde voedselbron weggespoeld worden. Ook kunnen er nieuwe elementen in de bodem terechtkomen. Dit kan leiden tot een drastische verandering in de pH, voedingsblokkades en -tekorten, of zelfs giftige niveaus van een bepaalde microvoedingsstof voor cannabis. Als dit gebeurt, is het heel lastig de ondergrond weer in balans te brengen.

CONCLUSIE

Zoals je hebt kunnen lezen, bestaat er geen pasklare oplossing. Het komt er echt op neer hoe vervelend de nadelen voor je zijn, of hoe nuttig de voordelen. Als je het nog steeds niet zeker weet, is de oplossing vrij simpel. Zet een aantal planten in potten en een aantal in de grond. Is het oogstmoment gekomen? Dan is het waarschijnlijk wel duidelijk wat het beste voor je werkt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.