By RQS Editorial Team


Wiet is een veelzijdige en robuuste plant die vrijwel overal kan groeien. Hoewel verondersteld wordt dat cannabis oorspronkelijk uit Mongolië en Siberië komt, groeide het tegen 2000 v.Chr. volop in India en het Midden-Oosten. De plantensoort is daardoor niet onbekend met extreme weersomstandigheden.

KUN JE HOOGWAARDIGE WIET KWEKEN IN EEN EXTREEM KLIMAAT?

Kort gezegd, ja! Veel wietkwekers vinden zelfs dat een hete, droge omgeving het perfecte klimaat vormt om buiten wiet te kweken. De hitte is uitstekend om te voorkomen dat de wortels door schimmel worden aangetast. Daarnaast profiteren de planten van genoeg zonlicht. Zo ben je gegarandeerd van een optimale toppenproductie.

5 STAPPEN OM CANNABIS TE KWEKEN IN HETE EN DROGE KLIMATEN

Niet elke wietplant groeit even goed in extreme hitte. Afhankelijk van de plant die je wenst te kweken, moet je mogelijk aanzienlijk meer investeren als je een bepaalde soort gezond wilt houden.

KIES GESCHIKTE WIETZAADJES

Misschien wel de voornaamste factor bij het kweken van wiet in een heet en droog klimaat is welke soort je kiest. Met hun luchtige toppenstructuur gedijen sativa’s goed in warme en vochtigere omgevingen. Deze zaden komen oorspronkelijk uit regio's met extreme hitte en zijn er zodoende prima tegen bestand. Toch leidt overmatige hitte soms wel tot een dorre grond, wat de gevoelige wortels aantast. Het is dus belangrijk dat je voor goede bewatering zorgt.

Waar je naar zou moeten kijken bij een soort voor heet weer:

• Sativa-dominante soorten
• Kortere bloei
• Soorten met een bewezen staat van dienst in een heet, droog klimaat
• Overweeg autoflowers

Hieronder noemen we een aantal van onze favoriete, roodgloeiende hybriden die je zou kunnen kweken.

CRITICAL

Critical is een robuuste indica/sativa hybride met een bewezen staat van dienst onder ganja-kwekers rondom de Middellandse Zee. Daarbij staat de strain internationaal bekend als een grote producent. Bovendien verdraagt ze hoge temperaturen en droge weersomstandigheden opvallend goed. Critical is een hybride die weinig onderhoud behoeft en die zeer betrouwbaar is. Dichte toppen met een kruidige, klassieke Skunk smaak, kunnen succesvol worden geoogst in oktober, zelfs na een zinderend hete zomer. Vraag het maar eens aan Spaanse buitenkwekers. De grote oogsten van Critical zorgen ook deze winter voor goed gevulde voorraadschuren in de cannabis clubs.

Critical

BUBBLE KUSH AUTOMATIC

Bubble Kush Automatic is een autoflowering hybride van de nieuwe generatie die voldoende kracht en weerstand heeft om onder droge omstandigheden te overleven. Kweek je buiten in condities die verre van optimaal zijn voor cannabisteelt? Dan is het nuttig, zeker als je een beginner bent, om het bij autoflowering soorten te houden. Bubble Kush Automatic is klein, dicht vertakt en binnen slechts acht weken klaar voor de oogst. De soort is qua opbrengst en potentie vergelijkbaar met fotoperiode strains. Daarnaast staat deze sterke autoflowering plant erom bekend dat ze hoge temperaturen zeer goed verdraagt.

Bubble Kush Auto

BEDENK WAAR JE GAAT KWEKEN

Hoewel in sommige gevallen buiten kweken de enige optie lijkt, is het ook binnen mogelijk succesvol wiet te telen. Dat geldt met name als je indica-dominante wiet of autoflowers wilt verbouwen.

BINNEN KWEKEN

De voordelen van binnenteelt zijn onder andere de mogelijkheid om de omgeving te beheersen en meer privacy. Dit vereist echter wel een investering in adequate apparatuur en zaden, zodat je van succes bent verzekerd.

• Zorg dat je een ruimte hebt waarin je het klimaat kunt beheersen of investeer in een kweektent.
• Garandeer een goede luchtstroming in de ruimte.
• Kies soorten die binnen goed gedijen.

BUITEN KWEKEN

Wietplanten floreren gewoonlijk in een Mediterraan klimaat. Ze houden van regio's met hete dagen en warme nachten. Met voldoende voorbereiding is het mogelijk succes te verzekeren. Creëer daarbij kunstmatige schaduw voor de planten. De aarde dient daarnaast goed bewaterd en beschermd te blijven.

• Creëer schaduw met bamboe en zeil.
• Bescherm de aarde met een laagje stro.

KIES HET JUISTE TEELTMEDIUM EN DE JUISTE SUPPLEMENTEN

Op welke manier je je wietplanten ook besluit te kweken, het is essentieel dat je ze de beste aarde en voedingsstoffen geeft.

BELANG VAN HET SUBSTRAAT

Buiten is het mogelijk te kweken in aarde gemengd met kokosvezel. Dit is een substraat gemaakt van de vezels van kokosnootbast. Dankzij de losse structuur ervan is dit uitstekend voor een heet klimaat. Het biedt daarmee verlichting aan de wortels en beschermt de planten tegen hittestress. Het is als afzonderlijke potgrond te gebruiken, maar de meeste telers combineren het met aarde. Houd er wel rekening mee dat kokosvezel van zichzelf geen voedingsstoffen bevat. Daarom moet je zelf aanvullende voeding geven.

POLYMEREN

Polymeren zijn sterk absorberende kunststoffen, die planten in leven en gehydrateerd kunnen houden wanneer je ze mengt met het substraat. Polymeren creëren in feite een enorm reservoir met water of een voedingsoplossing. Ze staan gereed voor de wortels om aangeboord te worden tijdens de ergste droogte.

• Voedselveilige polymeren of polyacrylamiden zijn de beste keuze voor fotoperiodieke soorten.
• Polyacrylaten kunnen nog meer vasthouden dan polyacrylamiden, maar breken na ongeveer 16 weken af tot ammoniakzouten en stikstof. Aangezien de meeste autoflowers een totale teeltduur van minder dan 12 weken hebben, kunnen deze planten profiteren van dergelijke polymeren, zonder aantasting van de smaak of ontwikkeling.

POLYMEREN

VOEDINGSSTOFFEN EN SUPPLEMENTEN

In droge omstandigheden is het waarschijnlijk dat wietplanten hittestress hebben. Ze zijn een stuk beter bestand tegen deze situaties wanneer ze sterker en robuuster zijn. En daar komen voedingsstoffen en supplementen om de hoek kijken.

• Supplementen met humuszuur beschermen de wortels tegen waterstress.
• Supplementen met silicium helpen de celwanden en stelen versterken.
Kelp-extract helpt bij hittestress en kan de opbrengst en groei bevorderen. Kelp-zeewier vult het effect van humuszuren aan.

BELANG VAN WATER

Zoals je inmiddels wel kunt voorspellen, is toegang tot water essentieel om te verzekeren dat wietplanten goed groeien in droge omstandigheden.

Gebruik polymeren om te verzekeren dat de plant optimale toegang tot water heeft tijdens de groei.
Probeer de plant vroeg op de dag water te geven en bewater regelmatig indien ze begint uit te drogen.
Voorkom dat de bladeren nat worden. Waterdruppels werken namelijk vaak als vergrootglas. Zo verhogen ze de intensiteit van de zon, waardoor de plant verbrandt.

KIES DE JUISTE KWEEKPOT

Heb je ervoor gekozen om de planten in potten te kweken? Er bestaan diverse manieren om te voorkomen dat hittestress de kweek aantast. In essentie wil je de wortels zo fris en goed bewaterd houden als mogelijk.

• Graaf een gat in de grond voor de pot, zodat de aarde beschermd is tegen de zon.
Vermijd absoluut zwarte plastic potten. Deze nemen namelijk veel meer warmte op dan witte exemplaren.
• Kies een formaat pot dat makkelijk te verplaatsen is. Zo is het mogelijk de plant in de schaduw te zetten indien dat nodig is.
• Gebruik een grotere pot dan noodzakelijk om de wortels een buffer te geven. Het is ook mogelijk de pot in een groter exemplaar te plaatsen om water beter vast te houden.
• Airpotten of kweekpotten van textiel zijn uitstekend, omdat deze van alle kanten zuurstof doorlaten. Vergeet alleen niet om voldoende water te geven. Met deze potten droogt de aarde namelijk soms veel sneller uit dan bij plastic exemplaren.

NEEM DE TIJD BIJ KWEEK IN EEN HEET EN DROOG KLIMAAT

Kweken in omstandigheden van extreme hitte en droogte vergt een hoop geduld en planning. Zorg dus dat je ingelezen bent voordat je begint. Het volgen van het advies hierboven geeft je alvast een voorsprong en verhoogt je kans op succes. Zet 'm op!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.