By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Het gebruik van hoogwaardige voedselbronnen is belangrijk voor de groei van je wietplanten. Als je de bodem van je planten voorziet van voldoende voeding, stimuleer je hun gezondheid, vitaliteit en productie van toppen.  Zo voorkom je dat je cannabis tekorten oploopt, die haar gezondheid aantasten, groei remmen en je gewenste oogst verkleinen.

Er zijn talloze opties wat de voedingsstoffen voor je planten betreft: van etensresten tot commerciële producten. Wij willen je laten kennismaken met een unieke, maar effectieve vorm van voeding: zeewier.

Zeewier zit barstensvol gunstige voedingsstoffen die je planten maar wat graag gebruiken voor hun gezondheid, formaat en groei. Kwekers kunnen op verschillende manieren aan zeewier komen. De eerste manier is verreweg het goedkoopst. En bovendien is deze het handigst voor mensen die dicht bij de kust wonen. We hebben het over vers zeewier dat je makkelijk kunt verzamelen tijdens een uitje naar het strand.

VOORDELEN VAN ZEEWIER

Veel verschillende soorten zeewier staan in de belangstelling vanwege hun toepassingen in de farmaceutische industrie. Daarnaast wordt het in de landbouw gebruikt, maar ook als voeding voor vissen, dieren en mensen. Zeewier lijkt daarbij veelbelovend als biostimulant en bio-meststof en is op diverse manieren te benutten. Zo kan het bladeren en de bodem verbeteren, maar ook de opname van vocht door zaadjes verbeteren.

Vers zeewier bevat talloze belangrijke en minder belangrijke voedingsstoffen voor planten en mineralen die het uit de oceaan opneemt. Voorbeelden van dergelijke mineralen zijn zwavel, magnesium, borium en calcium. Bovendien is zeewier ook rijk aan diverse bioactieve stoffen. Denk hierbij aan lipiden, eiwitten, koolhydraten, aminozuren, fytohormonen, osmoprotectanten, minerale voedingsstoffen en antimicrobiële verbindingen.

Eenmaal vermalen en verwerkt in een maaltijd biedt zeewier ook gunstige vitaminen, zoals A, C, B12, K en E[1]. Daarnaast bevat het substanties die de plantengroei helpen reguleren en die bijdragen aan een snelle, explosieve plantontwikkeling.

Bovendien kan zeewier ervoor zorgen[2] dat je je planten minder water hoeft te geven. Het helpt de bodem namelijk om vocht vast te houden. Ook kan zeewier er als mulchmateriaal voor zorgen dat je minder of helemaal geen onkruid hoeft te wieden. Het fungeert namelijk als barrière tegen de groei ervan.

Zeewier beschermt niet alleen tegen onkruid. Het produceert namelijk ook bestanddelen die effectief zijn tegen bepaalde schimmels, virussen en bacteriën. Het is bijna een soort medicijn voor je cannabisplanten. Zo strijdt het niet alleen tegen slechte bacteriën, maar verbetert het ook de bodemgesteldheid en de groei van gunstige bacteriën.

VOORDELEN VAN ZEEWIER

KELP: EEN BRON VAN NUTRIËNTEN

Kelp behoort tot de algenfamilie en is uitermate voedzaam[3]. Deze formeren onderwater kelpwouden en groeien in ondiep water dat rijk is aan voedingsstoffen. Dankzij dit milieu is kelp nuttig voor cannabis en andere planten. Het bruinwier absorbeert een hele reeks zeemineralen die zich door de bodem verspreiden als je ze als meststof gebruikt.

Kelp kan aan de meeste voedingseisen van cannabisplanten voldoen. Al met al bevat het meer dan 60 spoorelementen die belangrijk zijn voor cannabiskweek. Denk daarbij aan ijzer, mangaan, kobalt, zink en molybdeen. Veel van deze mineralen zijn levensbelangrijke microvoedingsstoffen voor cannabis. Hoewel je er maar weinig van nodig hebt, realiseren ze cruciale fysiologische processen. Zo is ijzer nodig voor de energieproductie en het aanmaken van chlorofyl, ofwel bladgroen. Daarbij maken planten tijdens de fotosynthese, het respireren en assimileren van stikstof, gebruik van mangaan. Kelp is een uitmuntende bron van biologische voedingsstoffen om deze processen aan te jagen.

Kelp biedt echter meer dan voedingsstoffen. Het zeegras stimuleert tevens nuttige micro-organismen in de bodem. Deze levensvormen gaan een samenwerkingsverband aan met planten. In ruil voor suikerachtige exsudaten breken ze biologisch materiaal af en geven ze een plant toegang tot essentiële voedingsstoffen.

Daarbij helpt kelp bij het reguleren van de pH-waarde van het substraat, een belangrijke variabele als je cannabis kweekt. De plant heeft behoefte aan een pH van 6-7 om goed te gedijen. De wortels zijn niet voldoende in staat voedingsstoffen op te nemen als de pH-waarde boven of onder deze ideale waarde komt. De grote hoeveelheid nuttige verbindingen in kelp zorgen er ook voor dat het bruinwier planten bijstaat tijdens het kiemproces en het ontwikkelen van stevige stelen en zijtakken.

DE VERSCHILLENDE VORMEN VAN KELP

Kelp is verkrijgbaar in uiteenlopende vormen. Je kunt als kweker bijvoorbeeld vloeibare kelp tijdens het bewateren toevoegen. Voeg hiertoe eenvoudigweg twee theelepels toe aan 5 liter water. Vloeibare kelp stimuleert tevens de aanwezigheid van groeihormonen die de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel promoten.

Daarnaast is kelp verkrijgbaar als kelpmeel. Voeg dit in de verhouding van 0,5kg op 9m² toe aan de bodem. Het duurt een maand of 4 voordat de voedingsstoffen worden afgegeven aan de aarde, dus begin er tijdig mee als je je voorbereidt op het buitenkweekseizoen.

Tot slot is het ook mogelijk kelpmeel in een bladspray te verwerken, waarbij de planten de voedingsstoffen linea recta opnemen. Voeg een half theelepeltje toe aan 5 liter water en sproeien maar!

ZEEWIER VOOR JE TUIN VERZAMELEN

Als je relatief dicht bij de zee woont, kun je makkelijk aan zeewier komen door het zelf te verzamelen. Dit is een perfecte manier om kosten te besparen. Bovendien is het een mooie kans om jezelf even onder te dompelen in de natuur.

We raden je echter aan om je van tevoren even te verdiepen in het gebied waar je zeewier wilt verzamelen. Het is niet verstandig om zeewier uit een vervuild gebied te gebruiken. Zo kunnen namelijk ongewenste substanties je tuin binnendringen. Check ook of er bepaalde restricties zijn die verbieden zeewier mee te nemen.

Ga als dat geen probleem is vervolgens met een zak naar het strand en vul deze rijkelijk. Gebruik een plantengids om te identificeren wat je meeneemt. Kelp en knotswier zijn zeer populair onder kwekers.

Na het verzamelen, was je thuis je opbrengst. Daarna is het tijd om te besluiten wat je ermee doet.

Seaweed As A Fertilizer Of Soil For Organic Cultivation

MULCHEN

Het meeste zeewier kan direct op de bodem aangebracht worden als mulchmateriaal en breekt vrij snel af. Leg het simpelweg bovenop de aarde en laat de natuur haar gang gaan.

COMPOSTEREN

Gezien alle gunstige voedingsstoffen, ligt het voor de hand dat zeewier een geweldige toevoeging is aan elke compostbak. Meng het daarbij goed met de rest van de materialen. Hiermee voorkom je dat slijm de luchtstroom vermindert.

VLOEIBARE MESTSTOF

Vloeibare mest is heel makkelijk te maken en ontzettend eenvoudig om aan je planten te geven. Het kan ook zeer geconcentreerd gemaakt worden, zodat je per keer minder nodig hebt. Doe je zeewier en ander compostmateriaal simpelweg in een vat met een klein beetje water. Wacht vervolgens tot het in de loop van een paar maanden afbreekt.

Sproei het daarna op je planten ter bescherming tegen ziektes en ter ondersteuning van de bloeifase.

External Resources:
  1. Seaweed Vitamins as Nutraceuticals https://www.sciencedirect.com
  2. Desiccation stress and tolerance in green algae: consequences for ultrastructure, physiological and molecular mechanisms https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Las algas como alternativa natural para la producción de diferentes cultivos http://scielo.sld.cu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.