By RQS Editorial Team


De meeste mensen zijn wel bekend met biologische teelt. Er is echter ook een ander opkomend concept dat steeds populairder wordt, vooral onder wietkwekers: veganistisch kweken.

Vegan wiet is vooral verkrijgbaar in bepaalde dispensaria in Canada en de Verenigde Staten. De vraag ernaar groeit gestaag, vergelijkbaar met de vraag naar zuivelvrije, glutenvrije en allergenenvrije edibles. Vegan wiet wordt vooral om haar holistische waarde geprezen. Het is daarbij ook een uitstekende keuze voor het verkennen van duurzamere kweektechnieken.

Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over de veganistische trend die momenteel de wietindustrie overspoelt.

Wat is een vegan wietteelt?

Veganistische wietteelt levert goede resultaten op, met minimale input. De legale wietmarkt in het algemeen blijft maar groeien, en veganistisch kweken wint daarbij aan populariteit onder gebruikers die gezondere wiet, meer smaak en grotere oogsten nastreven.

Veganistisch kweken is eigenlijk gewoon het telen van planten zonder kunstmest of dierlijke producten. Het uitgangspunt is om wietplanten in harmonie met de natuur te kweken. Ook heeft deze methode de duurzaamheid van de bodem en het behouden van de vruchtbaarheid ervan voor toekomstige generaties hoog in het vaandel staan.

  • De basis van veganistisch kweken

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van veganistisch kweken:

Waar mogelijk niet graven
Het omploegen van grond doodt veel diertjes en micro-organismen. Ook maakt het de natuurlijke drainage kapot. Graven stelt de bodem bloot aan watererosie en zorgt dat in water oplosbare voedingsstoffen (bijvoorbeeld stikstof) wegvloeien.
Organisch materiaal aan de bodem toevoegen
Met het toevoegen van organisch materiaal aan de bodem kun je de natuurlijke vruchtbaarheid ervan vergroten en behouden. Denk hierbij aan zeewier, tuincompost, boombladeren, smeerwortel en groenbemesters. Bij veganistisch kweken worden geen dierlijke producten gebruikt (hierover later meer).
Vloeibare voeding gebruiken
Er is allerlei vegan vloeibare voeding te verkrijgen. Daarnaast kun je je eigen vegan voeding maken door tuinafval te composteren en met water te verdunnen. Goede, vegan ingrediënten zijn onder meer zeewier, smeerwortel, alfalfa en brandnetels. Deze zijn stuk-voor-stuk rijk aan voedingsstoffen.
Pesticiden vermijden
Natuurlijke pesticiden kunnen ook nuttige insecten doden. Alternatieven zijn kamille en knoflook, combinatieplanten en biologische bestrijding.
  • Vegan vs. biologisch

Bij zowel biologisch als veganistisch kweken gaat het erom alles zo natuurlijk mogelijk te houden en geen synthetische producten te gebruiken. Vegan wiet wordt gekweekt zonder synthetische meststoffen, pesticiden en ingrediënten die van dieren afkomstig zijn. Biologische cannabis wordt echter wel met dierlijke bijproducten geteeld.

In de natuur worden planten zelden aan de niveaus van dierlijke bijproducten in biologische mest blootgesteld. Ze worden hoogstens blootgesteld aan de afgebroken overblijfselen van eventuele insecten die in de bodem zitten.

Sporen van dierlijke producten in wiet breken heel langzaam af. Hierdoor blijven restanten van zware metalen in de plant achter, namelijk in de vorm van zout. Dierlijk afval dat in kunstmest zit, kan vol hormonen, pesticiden en antibiotica zitten. En dat kan allemaal de kwaliteit en smaak van je wiet beïnvloeden.

De ophoping van residuen kan ook een schadelijk effect op de pH-waarde van de bodem hebben. Bij veganistische kweekmethoden hoef je je hierover geen zorgen te maken. Deze garanderen van nature een uitgebalanceerd, gezond ecosysteem voor je planten.

Waarom zou je vegan wiet kweken?

Vegan wiet kan tot wel duizend keer minder zware metalen bevatten dan biologische wiet. De plant zet de voedingsstoffen hierbij namelijk op een zeer efficiënte manier om. Hierdoor blijft er meer tijd en energie over om stoffen als terpenen aan te maken. Dit resulteert in sterke geuren en effecten, en hoge terpenengehaltes. Sterker nog, aangetoond is dat sommige vegan soorten wel meer dan 20% THC en meer dan 10% CBD bevatten. Misschien wel de bekendste kweker van hoogwaardige vegan wiet is Kyle Kushman. Dit is een gewaardeerde wietkweker en winnaar van meerdere Cannabis Cups.

Het vermijden van dierlijke producten tijdens je kweek is eenvoudig en effectief. Bovendien is vegan wiet kweken een zeer milieuvriendelijke manier om binnen te telen.

Voor holistische wietgebruikers is vegan wiet echt het ideale product. Non-vegan cannabis kan verontreinigingen (zware metalen) van ongeveer 2 tot 5 delen per miljoen bevatten. Vegan wiet heeft daarentegen gemiddelde niveaus van 200 tot 600 delen per miljard. Dat is een stuk minder!

  • Nadelen van vegan wiet

Er kleven geen echte nadelen aan het telen van vegan wiet. Wel vereist het meer inspanning in vergelijking met een 'normale' kweek. Veganistisch kweken is dan ook niet voor degenen die voor de makkelijkste weg willen gaan.

Waarom zou je vegan wiet kweken?

Vegan wiet kweken: hoe doe je dat?

We gaan meteen door met het belangrijkste deel van dit artikel: hoe je zelf vegan wiet kunt kweken.

  • Zaden

Je moet als eerste vegan zaden kopen. Sommige toegewijde telers zijn gespecialiseerd in 100% vegan soorten. Ze selecteren daarbij landrassen uit verschillende regio’s en produceren er echt supergoede zaden mee. Vegan zaadjes zijn meestal alleen in reguliere vorm te koop.

Lukt het je niet om pure 'vegan' zaden te vinden, dan kun je ook andere hoogwaardige zaadjes gebruiken.

  • Bodem

Goede aarde is van vitaal belang bij veganistisch kweken. Het moet het nodige vocht vasthouden, de afvoer vergemakkelijken, structurele ondersteuning bieden en al van nature voorkomende voedingsstoffen bevatten. Goede aarde zit ook boordevol nuttige microben die de biologische beschikbaarheid van de bodem verhogen. Je kunt kijken of je kant en klare grond in de winkel kunt kopen, of je kunt je eigen vegan aarde maken, met oude bladeren en houtsnippers.

  • Vegan compost

Vegan compost bevat dezelfde voedingsstoffen als traditionele mest, maar dan zonder dierlijke ingrediënten. Je kunt het op precies dezelfde manier gebruiken, is makkelijk verkrijgbaar en vaak ook nog eens turfvrij. Maar ook hier geldt: je kunt het tevens zelf maken. Gebruik hiervoor wat onkruid, gedroogde bladeren, houtsnippers, kleine takjes en onrijpe planten, zoals luzerne, hennep of fenegriek.

Je hebt organische verbindingen uit verschillende bronnen nodig om compost vol voedingsstoffen te krijgen. De belangrijkste zijn stikstof en koolstof. Alles wat je in de tuin kunt vinden, bevat koolstof. Wat betreft stikstof kun je denken aan gras, onkruid en diervrij keukenafval.

Veganistische compostthee

Compostthee is vloeibare compost met hoogwaardige voedingsstoffen die wietplanten een enorme boost geeft. Hiermee draagt het bij aan de gezondheid, groeikracht en afweer van je planten. Compostthee is gemakkelijk zelf te maken en vereist minimale kosten en inspanning. Hierbij worden voedingsstoffen in water opgelost, waardoor je een vloeibare 'thee' overhoudt die minstens zo effectief als mest is. Compostthee versnelt ook de afbraak van gifstoffen en verbetert bovendien de smaak.

Vegan wiet kweken: hoe doe je dat?
  • Groenbemester

Een groenbemester is een plant die niet wordt gezaaid om daadwerkelijk te worden geoogst, maar heeft als enige doel de grond te verbeteren. Het maakt daarbij gebruik van stikstof om de bodem gezond en rijk aan voedingsstoffen te houden. Groenbemesters zijn onder andere wikke, klaver, bonen en erwten. Ook grassoorten, zoals eenjarige raaigrassen, haver, koolzaad, winterrogge en boekweit zijn goede voorbeelden.

  • Vegan voedingsstoffen

Niet-veganistische voeding heeft over het algemeen een lage opnamesnelheid van ongeveer 25% of minder. De vegan methode komt dichter bij de 100%, wat de opbrengst, kwaliteit en smaak ten goede komt. Inmiddels bestaat er van alle voedingsproducten voor wiet wel een vegan versie, zelfs van de standaard groei- en bloei-formules. Je kunt veganistische voedingsstoffen ook naast mycorrhizae gebruiken om de microbiële populatie in de bodem te stimuleren.

Planten in een vegan kweek zijn dol op stikstofrijk plantaardig materiaal, zoals luzerne, katoenzaad en sojameel. Voor de bloeifase zijn potas, houtas, yams en appels goede bronnen van fosfor en kalium. Andere opties zijn humuszuur voor de opname van voedingsstoffen en een calcium-magnesium-supplement voor een betere oogst. Daarnaast kun je enzymen gebruiken om nieuwe wortels te conditioneren en te regenereren. Bovendien recyclen enzymen ook dode wortels.

  • Mulch

Mulch is een uitstekend hulpmiddel als je vegan kweekt. Dit is organisch materiaal dat je als een toplaag op de bodem aanbrengt, met als doel om zowel de bodem te beschermen als de opname te vergroten.

Mulch helpt de bodem vocht vast te houden in de zomer, en zorgt in de winter voor goede drainage. Het voorkomt ook onkruidgroei en beschermt de wortels. Biologisch afbreekbare mulch zal geleidelijk afbreken, waarbij allerlei voedingsstoffen vrijkomen en de bodemstructuur verbetert. Je kunt hiervoor het beste vegan compost gebruiken, zoals houtsnippers, bladaarde, stro en zeewier.

  • Na de oogst

Als je eenmaal geoogst hebt, kun je vrolijk op de vegan toer doorgaan. Zo bestaan er tal van vegan accessoires die je kunt overwegen. Neem bijvoorbeeld vloeitjes. Bij reguliere vloeitjes zitten er dierlijke producten in de lijm, of een non-vegan kleurstof die het vloei wit maakt. Vegan vloeitjes zijn echter gemaakt van onbehandeld organisch materiaal, zoals henneppapier. Daarnaast bevat de lijm Arabische gom. Kortom, een 100% veganistische formule.

Rook je je wiet niet puur, kijk dan eens naar vegan kruidenmixen. Tabak zelf wordt niet als vegan beschouwd. Dit wordt namelijk uitgebreid getest op dieren en de productie ervan is zeer schadelijk voor het milieu. Dit gaat dus niet met de veganistische filosofie samen. Blunt wraps van tabaksbladeren zijn ook niet vegan. Net als bij vloeitjes kun je echter wel vegan alternatieven kopen die van hennepbladeren gemaakt zijn.

Vegan wiet kweken: hoe doe je dat?

Is het telen van vegan wiet de moeite waard?

Vegan wiet is een schoon, duurzaam geteeld product. Ideaal voor holistisch en recreatief gebruik. Nu de wietmarkt steeds groter wordt, groeit ook de vraag naar verschillende soorten wiet. Wij zijn daarbij van mening dat vegan cannabis absoluut de moeite waard is. Het vereist echter wel meer tijd en focus, dus het is niet per se de beste optie als je een beginnende kweker bent. Maar als je al wat meer ervaring hebt, is het prima te doen.

Of je nu een die-hard veganist bent of niet, ook jij wilt waarschijnlijk zo gezond mogelijk leven. Wellicht pas je je wietgebruik hierop aan, en zoek je technieken die bij jouw levensstijl en waarden passen. Vegan wiet biedt de mogelijkheid om zowel jezelf als het milieu te helpen, zonder dat je dingen hoeft op te geven.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.