Cannabis in de grond kweken lijkt eenvoudig. Je stopt een zaadje in de aarde en wacht geduldig tot je flinke, prachtige toppen oogst. Kweken in de grond is echter een wetenschap op zich. Veel kwekers kiezen voor deze methode en betreden een wereld van micro-organismen, voedingsstoffen, schimmels, gezelschapsplanten en dekgewassen.

Een belangrijk aspect van het kweken van cannabis in de grond zijn de voedingsstoffen. Elke bodemsamenstelling heeft uiteenlopende eigenschappen en bevat weer andere voedingsstoffen en mineralen. De bodemgesteldheid van bepaalde streken verbeteren kwekers soms ook, zodat het optimale voedingsstoffen bevat voor cannabisplanten. Veel telers vinden bemesten erg belangrijk, omdat je zo doorlopend nutriënten aan de aarde toevoegt waar de planten goed door gedijen. Een andere belangrijke bron van voedingsstoffen is mest, oftewel beestenpoep. Dit is namelijk rijk aan mineralen en de levensvormen in de bodem breken het makkelijk af.

EEN NATUURLIJK ALTERNATIEF

Mest is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om weer voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. Veel grootschalige en industriële kwekers maken gebruik van kunstmest om dit te bereiken. Maar we weten allemaal zo langzamerhand wel dat dit schadelijk voor mens en milieu is. Veel van deze producten zijn gemaakt van aardolieproducten en brengen schade toe aan de huid en het ademhalingsstelsel. Van kunstmest gaan planten inderdaad beter groeien, maar het draagt niet op een holistische manier bij aan de algehele bodemgezondheid. Kunstmest doodt veel nuttige micro-organismen en verstoort de pH-waarde in de bodem.

Veel dieren produceren mest die schatrijk is aan mineralen, zoals stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, natrium, alsmede organische materialen. We beschouwen het als een volwaardige meststof, omdat het een reeks micro- en macrovoedingsstoffen bevat die van levensbelang zijn voor een optimale plant- en bodemgezondheid.

Het is aan te raden mest eerst te composteren voordat je de bodem ermee verrijkt. Op die manier voorkom je dat er onuitgenodigde organismen in de aarde terechtkomen. Door water toe te voegen aan je mesthoop en het om de 2 weken door te werken, behoud je de vochtigheid. Daarbij komt er zoveel broeiwarmte vrij dat ongewenste kwelgeesten doodgaan. Laten we eens in de verschillende soorten mest duiken en kijken welk voordeel ze te bieden hebben.

KIPPENMEST

Kippen zijn heerlijke beesten en spelen een grote rol binnen permacultuur ecosystemen. De mest die ze produceren, is rijk aan stikstof, fosfor en kalium. Daarbij weegt kippenmest geen drol en is het makkelijk te vervoeren. Als je zelf kippen houdt, heb je een constante mestaanvoer. Bovendien raap je dagelijks hoogwaardige eieren en doet het leger kakelende dames zich graag tegoed aan schadelijke diertjes. Kippenmest moet je 6-9 maanden composteren. Ga dus doordacht te werk als je hiervoor kiest.

Organische compost van kip

KONIJNENMEST

Mest van konijnen is een uitmuntende optie voor kwekers die direct voedingsstoffen nodig hebben. Konijnenkeutels hoef je niet vooraf met warmte te composteren. Strooi ze direct op de teelaarde om je cannabisplanten van voedingsstoffen te voorzien. Konijnenkeutels zitten barstensvol nutriënten. Zo zitten er grote hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium in, naast calcium, magnesium en zink.

Organische compost van konijnen

PAARDEN- EN KOEIENMEST

Paarden- en koeienmest bevat ruwweg 1-2% stikstof en 1-3% kalium. Het is bijzonder geschikt om de bodemstructuur te verbeteren en de aarde vruchtbaarder te maken. Mest van deze dieren moet je wel warm composteren; er zitten naar alle waarschijnlijkheid een hoop ziekteverwekkers in. Tuinders verspreiden paarden- en koeienmest ook wel in tuinborders of dekken het met stro af, zodat het gedurende de winter ontbindt. Een nadeel zijn de transportkosten die doorgaans hoger uitvallen.

Paarden biologische compost

VARKENSMEST

Kijk goed uit waar je varkensmest vandaan komt. Er kunnen namelijk antibiotica, bacteriën en parasieten in zitten ten gevolge van de intensieve varkenshouderij. Het is echter ook mogelijk varkensmest van gezonde varkens te verkrijgen. Ga op zoek naar een milieubewuste varkensboer voor een gezonde portie voedingsstoffen voor je tuintje. Warm composteren is fantastisch om je varkensmest klaar te maken voor de tuin. Bovendien is het eindproduct rijk aan fosfor.

Organische compost van varkens

SCHAPENMEST

Schapen zijn ook goede leveranciers van het type mest dat je direct gebruikt, zonder het eerst te composteren. Schapenmest wint het van de paarden- en koeienmest in de categorie stikstof, fosfor en kalium. Het zit tevens vol met organische materialen die nuttige bacteriën aantrekken.

Schapen organische compost

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.